Schouten: jongvee van vleesvee vrijgesteld van fosfaatrechten

Jongvee van vleesvee is vrijgesteld van fosfaatrechten. Dat heeft minister Schouten van LNV vandaag bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister dragen deze dieren niet bij aan de fosfaatproductie in de melkveehouderij en zullen hier ook nooit aan bijdragen.

Vleesveehouders die gebruik willen maken van de vrijstelling moeten wel afstand doen van de fosfaatrechten die zij eventueel hebben ontvangen. Daarnaast moeten zij ervoor zorgen dat de afgevoerde runderen niet alsnog worden aangewend voor de productie van melk in Nederland.

Deze vrijstelling geldt ook voor zeldzame runderrassen die slecht voor de productie van vlees worden gehouden. ‘De oplossing voor de vleesveehouderij brengt dan ook direct met zich mee dat houders van zeldzame rassen in deze sector hun bedrijfsvoering ongestoord kunnen voortzetten en zelfs kunnen groeien’, aldus Schouten in de Kamerbrief.

De minister laat in de brief ook weten dat 800 ondernemers zich hebben gemeld voor de knelgevallenregeling. Tevens zijn er 22.000 beschikkingen uitgegeven voor zo’n 85 miljoen kilogram aan fosfaatrechten. Daarnaast wil Schouten de fosfaatbank, die op dit moment in voorbereiding is, per 1 september van dit jaar openstellen.

Deel dit topic

Reacties

+1
m uut m
Dat wordt fosfaatrechten verkopen en onder een andere naam verder gaan?
+1
Nick83
@m uut m Dat dacht ik ook al ...
+7
ted9
Mooi dan kan de vrij komende fosfaat verdeeld worden onder de melkveehouders die +8 %extra gekort zijn. Waaronder deze jongen.
grondlozeboer
@ted9 goed plan.
+1
Nick83
@ted9 Dat gebeurt volgend jaar, via loterij, onder de boeren die grondgebonden zijn (en ruimte over hebben). En dat zal jij niet zijn, anders werd je geen 8+% gekort.
ted9
@Nick83 ook niet wanneer ik grondgebonden word voor volgend jr...
Nick83
Quote Reactie van @ted9:
anneer ik grondgebonden word voor volgen

Dan mag je meedoen...
ted9
@Nick83 maar eens wat vee uitscharen voor een jaar.
grondlozeboer
@ted9 ik heb nog wel plek 🤞
m uut m
@ted9
Deze vervalt.
JohnDeere6serie
@ted9 Inderdaad, 8,3% had niet nodig geweest omdat er nu in beginsel minder uitgedeeld gaat worden. Wel lekker op tijd, sectorpartijen hebben vanaf 2 juli 2015 herhaaldelijk bij rvo aangegeven dat er nieuwe diercategorie bij moest komen voor jongvee van vleesvee. Naja beter laat dan niet. Kan de prijs weer lekker zakken want er zijn er weer minder nodig
labella
@JohnDeere6serie Dat is de vraag, er zijn er ook minder om te verkopen.
+2
Hans van Bergen
Mag een melkveehouder nu vleesvee gaan houden
Nick83
@Hans van Bergen Weet niet. Volgende vraag: mag een melkveehouder vee(meer specifiek: 2 jaar oud en drachtig) kopen van een vleesveehouder?
+1
m uut m
@Nick83
Zolang hij ze maar niet gaat melken.
Erco
@Nick83 dan gaat ie van oornummers wisselen met de vleeskoeien, blijft zijn eigen oornummers melken en dikke koeien gaan onder de oornummers van t vleesvee weg. Of zullen ze dat controleren? 😉
Grasbaal
@Hans van Bergen volgens mij wel maar hij mag ze niet gaan melken. Vleesveehouders zullen straks koeien gaan verkopen met een niet-melk overeenkomst 😉
Reurt Boelema
@Grasbaal De regeling is alleen voor niet melk leverende bedrijven. Je UBN wordt uitgesloten en dieren die op jouw UBN geweest zijn, mogen nooit gemolken worden of afgevoerd worden naar een melkleverend bedrijf. Zelfs jongveeopfokkers met wat vleesvee kunnen de kalveren van hun zoogkoeien niet uit de regeling halen.
Hans van Bergen
@Grasbaal met stiertjes heb je dat probleem nie
Koeien boertje
@Hans van Bergen ja dat mag en er dan wordt met een paar jaar toch rechten op vleesvee gegooid en dan heb je een paar rechten erbij
de jonge
@Hans van Bergen nee als je melkvee of jongveeopfok hebt geld het niet
demelkboer
Daar zullen een paar vlees vee hoyders stiekem van balen. Weg ping ping
m uut m
demelkboer
@m uut m er zijn hrel veel hibby matige vlees veehouders die door hebben dat het een dure hobby is. Die paar rechten a een paar duizend euro kreeg je toch mooi voor niks. Toch lekker als je de schik er af hebt
de jonge
@demelkboer ze wilden het zelf zo
Grasbaal
De rechten snel verkopen is geen optie denk ik, zelfs de vleesvee/jongvee rechten die al verkocht zijn kunnen komen te vervallen??:

Ondernemers die na invoering gebruik willen gaan maken van de vrijstellingsregeling, doen er verstandig aan om eventueel aan hen toegekende fosfaatrechten niet te verhandelen. Zij zullen immers afstand moeten doen van deze rechten (ook de reeds verhandelde rechten) om voor de vrijstelling in aanmerking te komen.

Bron: tweedekamer.nl/downloads/document/…
arbe
Volgens mij weer een rare regeling erbij.
Als je eigen jongvee wil laten afkalven ben je wel weer rechten nodig.
Grasbaal
@arbe nee, juist niet (vleesvee)
arbe
@Grasbaal
Dan heb ik het niet goed gelezen op veeteeltvlees.nl. gebeurd wel vaker hier dat ze eerst reageren voor ze goed gaan lezen.
labella
@Grasbaal zo als ik het lees wel als je ze als melkvaars wil verkopen.
wolfje
Lekker eerlijk weer dit, ik zou ook wel willen kiezen. Die van mij mogen ze ook terug, en zo zijn er denk ik nog wel meer knelgevallen die er zo over denken...
Henry1
En voer-mestcontracten staat ook een streep door als ik het goed lees (pagina 5 onderaan en pagina 6)
+4
DUUUUS fosfaat is geen probleem, langzaam maar zeker komt de waarheid boven tafel, het hele fosfaatreductie plan heeft /had maar 1 doel er moest minder melk komen.
+1
henkschoonveld1
@Detukkeroettwente Onzinnige complot theorie....... fosfaatplafond is sinds 2006 ingesteld om voor Nederland derogatie te verkrijgen. Overigens voor stikstof hebben dezelfde afspraak, maar dankzij scherper voeren gaat dit net goed.
Dit is een Europese afspraak , Nederlandse overheid wil niet ingebreke worden gesteld hiervoor, gedachte is hierachter dat dit ons als exporterend land veel goodwill kost. Dus worden we eraan gehouden of geen derogatie. Dat wordt de opmaat naar minder dieren in Nederland. Gezien het politieke sentiment denk ik niet zonder hier een waardeoordeel aan te geven dat deze dieren worden weggehaald bij de grondgebonden bedrijven. Dus tel je vingers.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
denk ik niet zonder hier een waardeoordeel aan te geven dat deze dieren worden weggehaald bij de grondgebonden bedrijven.

Maak je nu weer dezelfde fout als LTO door aan te geven dat grondgebonden bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken, terwijl achteraf gewoon weer zal blijken dat verworven rechten onaantastbaar blijken te zijn. Machtig, wat ben jij hardleers. #referentiekoorts

@cornelissen Kom er maar in...
milka
@Jack Rijlaarsdam hier zijn er ook geen koeien ingeleverd hoor.
Wilbert
@henkschoonveld1 waarom reageren op de minst inhoudelijke reactie van het topic? We weten allemaal wel hoe het is gelopen, vroeger... Nu de toekomst! Wat is er nodig om over 2 jaar derogatie soepel en op tijd te verlengen? Hoe gaan we het klimaatakkoord uitvoeren en afdwingen? Daarnaast nog vele andere moeilijke dossiers.
+6
Paula
Dus jongvee op vleesvee bedrijven tellen niet mee... Maar NUKA's die naar de mester gaan op onze melkveebedrijven tellen wel mee? Dit wordt weer een mooie soep van kromme regels en niet te handhaven bagger.
+1
JohnDeere6serie
@Paula nee die ook niet meer lijkt me, dat is vee wat nooit gaat kalven. Kunnen ze beter om het nog enigszins uitlegbaar te houden ook alle stieren vrijstellen, en niet alleen de v drie stieren en onze 2 dekstieren niet...
Paula
@JohnDeere6serie In de brief van Schouten praat ze alleen over jongvee in de vleesveehouderij en wordt er nog eens duidelijk genoemd dat de ondernemers geen melkveetak mogen hebben... Stieren, nuka's en vlees op een melkveebedrijf doen toch net zo goed niet mee aan de melkveehouderij. Lijkt me toch niet haalbaar om met twee maten te gaan meten.Ben benieuwd of daar nog iets over gezegd gaat worden en hoe de sectorpartijen hier instaan..

"Daardoor wordt duidelijk dat voor jongvee dat gehouden wordt buiten de melkveehouderij alleen fosfaatrechten nodig zijn als de dieren bedoeld zijn om een kalf te krijgen. Voor jongvee dat nooit zal afkalven en dus alleen gehouden wordt voor de productie van vlees (en niet voor het krijgen van een kalf) zijn geen rechten nodig. Vleesveehouders moeten dit in hun eigen bedrijfsadministratie aannemelijk kunnen maken en kunnen achteraf worden gecontroleerd op basis van de feitelijke situatie."

"Daarnaast moeten zij ervoor zorgdragen dat van het bedrijf afgevoerde runderen niet worden aangewend voor de productie van melk in Nederland. Tot slot mogen deze ondernemers geen melkveetak, of jongvee opfok voor de melkveehouderij, op hun bedrijf hebben."
+1
Grasbaal
@Paula het is een mooie oplossing voor de echte vleesveehouders, voor de andere bedrijven veranderd er niets maar ze behouden wel hun rechten.
arbe
@Grasbaal
Wel of geen rechten nodig als je als vleesveehouder je jongvee wil laten afkalven
+1
Grasbaal
@arbe Je hebt dan geen rechten meer nodig als je vrijstelling hebt aangevraagd en gekregen.

Quote:
ondernemers die gebruik willen maken van de vrijstellingsregeling, moeten afstand doen van de fosfaatrechten die zij eventueel hebben ontvangen. Daarnaast moeten zij ervoor zorgdragen dat van het bedrijf afgevoerde runderen niet worden aangewend voor de productie van melk in Nederland. Tot slot mogen deze ondernemers geen melkveetak, of jongvee opfok voor de melkveehouderij, op hun bedrijf hebben.
+1
Paula
@Grasbaal Klopt niet helemaal Grasbaal. Voor dieren die wel afkalven zijn wel fosfaatrechten nodig...

Quote:
Daardoor wordt duidelijk dat voor jongvee dat gehouden wordt buiten de melkveehouderij alleen fosfaatrechten nodig zijn als de dieren bedoeld zijn om een kalf te krijgen. Voor jongvee dat nooit zal afkalven en dus alleen gehouden wordt voor de productie van vlees (en niet voor het krijgen van een kalf) zijn geen rechten nodig.
de jonge
@Paula jij hebt het door,dus heb je vleesvee wat je wilt laten afkalven zijn gewoon fosfaatrechten nodig
+1
Nick83
Quote Reactie van @de jonge:
oon fosfaatrechten nodig

Lekker duidelijk allemaal. Maar waar heb je die dan precies voor nodig? Want het is de zoogkoe (cat 120) die dan afkalft, en voor zoogkoeien heb je geen fosfaatrechten nodig.
m uut m
@de jonge
Dat was al zo.
Daar kun je nu een vrijstelling voor aanvragen als je een vleesbedrijf hebt en je toegewezen rechten weer inleverd.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @m uut m:
toegewezen rechten weer inleverd.

als vleesveehouder zou ik toch maar een keer achter me oren krabben. Zo maar een tonnetje of 1 a 2 weg geven.
+6
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
je toegewezen rechten weer inleverd

Vrijwillig de hoofdprijs in de loterij terug geven lijkt mij geen logische actie. Beetje handige vleesveehouder verkoopt mooi z'n rechten in plaats van deze in te leveren, heft z'n relatienummer op en begint opnieuw onder een ander relatienummer, desnoods op naam van moeder de vrouw. Geld ligt op straat, alleen nog ff oprapen.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Appeltje eitje .
Wat een puinhoop.
+2
Grasbaal
@Paula

In het Nieuwe Oogst artikel is het helaas ook verwarrend weergegeven: nieuweoogst.nu/nieuws/2018/… maar hieronder de juiste weergave uit de brief van de Minister, ik hoop dat het zo duidelijk is voor je:


Voor jongvee dat gehouden wordt buiten de melkveehouderij alleen fosfaatrechten nodig zijn als de dieren bedoeld zijn om een kalf te krijgen. Voor jongvee dat nooit zal afkalven en dus alleen gehouden wordt voor de productie van vlees (en niet voor het krijgen van een kalf) zijn geen rechten nodig. Vleesveehouders moeten dit in hun eigen bedrijfsadministratie aannemelijk kunnen maken en kunnen achteraf worden gecontroleerd op basis van de feitelijke situatie.

Vrijstellingsregeling
De verduidelijking van de definitie van jongvee bakent het probleem voor de zoogkoeienhouders af; voor jongvee dat alleen is bedoeld voor de productie van vlees zijn immers geen rechten nodig. Zoogkoeienhouders hebben met deze verduidelijking echter nog steeds fosfaatrechten nodig voor jongvee dat kalveren krijgt. Voor jongvee waarvan kan worden gegarandeerd dat het niet in de melkveehouderij terechtkomt, is dit geen wenselijke situatie. Deze dieren dragen immers niet bij aan de fosfaatproductie in de melkveehouderij en zullen hier ook nooit aan bijdragen. Om dit probleem structureel op te lossen is een wetswijziging noodzakelijk. Omdat daar de nodige tijd mee gemoeid is, wil ik daarop vooruitlopend een vrijstellingsregeling vaststellen voor jongvee in de zoogkoeienhouderij. Met de genoemde vertegenwoordigers van de sector heb ik de contouren en voorwaarden van deze regeling besproken. In grote lijnen komt het erop neer dat ondernemers die gebruik willen maken van de vrijstellingsregeling, afstand moeten doen van de fosfaatrechten die zij eventueel hebben ontvangen. Daarnaast moeten zij ervoor zorgdragen dat van het bedrijf afgevoerde runderen niet worden aangewend voor de productie van melk in Nederland. Tot slot mogen deze ondernemers geen melkveetak, of jongvee opfok voor de melkveehouderij, op hun bedrijf hebben.

Bron: tweedekamer.nl/downloads/document/…
pietjepuk
@Grasbaal Voor de zoogkoeienhouders is het probleem dus nog steeds niet opgelost. ze worden vrijgesteld van rechten als ze hun rechten inleveren. Maar voor de vrouwlijke kalveren die zoogkoe worden zijn nog steeds rechten nodig.
+1
Grasbaal
@pietjepuk @Paula nee, zoals ik het lees niet. Hiervoor komt dus de vrijstellingsregeling. Het afgekalfde jongvee mag NIET ingezet worden als melkkoe op melkveebedrijven.
pietjepuk
Quote Reactie van @Grasbaal:
Voor jongvee dat gehouden wordt buiten de melkveehouderij alleen fosfaatrechten nodig zijn als de dieren bedoeld zijn om een kalf te krijgen.

en jij post de onderstaand zin hier

Voor jongvee dat gehouden wordt buiten de melkveehouderij alleen fosfaatrechten nodig zijn als de dieren bedoeld zijn om een kalf te krijgen.
Grasbaal
@pietjepuk lees aub de complete tekst:

Voor jongvee dat gehouden wordt buiten de melkveehouderij alleen fosfaatrechten nodig zijn als de dieren bedoeld zijn om een kalf te krijgen. Voor jongvee dat nooit zal afkalven en dus alleen gehouden wordt voor de productie van vlees (en niet voor het krijgen van een kalf) zijn geen rechten nodig. Vleesveehouders moeten dit in hun eigen bedrijfsadministratie aannemelijk kunnen maken en kunnen achteraf worden gecontroleerd op basis van de feitelijke situatie.

Vrijstellingsregeling
De verduidelijking van de definitie van jongvee bakent het probleem voor de zoogkoeienhouders af; voor jongvee dat alleen is bedoeld voor de productie van vlees zijn immers geen rechten nodig. Zoogkoeienhouders hebben met deze verduidelijking echter nog steeds fosfaatrechten nodig voor jongvee dat kalveren krijgt. Voor jongvee waarvan kan worden gegarandeerd dat het niet in de melkveehouderij terechtkomt, is dit geen wenselijke situatie. Deze dieren dragen immers niet bij aan de fosfaatproductie in de melkveehouderij en zullen hier ook nooit aan bijdragen. Om dit probleem structureel op te lossen is een wetswijziging noodzakelijk. Omdat daar de nodige tijd mee gemoeid is, wil ik daarop vooruitlopend een vrijstellingsregeling vaststellen voor jongvee in de zoogkoeienhouderij. Met de genoemde vertegenwoordigers van de sector heb ik de contouren en voorwaarden van deze regeling besproken. In grote lijnen komt het erop neer dat ondernemers die gebruik willen maken van de vrijstellingsregeling, afstand moeten doen van de fosfaatrechten die zij eventueel hebben ontvangen. Daarnaast moeten zij ervoor zorgdragen dat van het bedrijf afgevoerde runderen niet worden aangewend voor de productie van melk in Nederland. Tot slot mogen deze ondernemers geen melkveetak, of jongvee opfok voor de melkveehouderij, op hun bedrijf hebben.

Bron: tweedekamer.nl/downloads/document/…
Nick83
Quote Reactie van @pietjepuk:
Maar voor de vrouwlijke kalveren die zoogkoe worden zijn nog steeds rechten nodig.

Dus stel: een vleesveehouder heeft een kalf, maar heeft niet de bedoeling dat kalf ooit met jong te stoppen. Heeft dus geen rechten nodig. Vervolgens verkoopt die het beest aan zn buurman als die 15 maanden oud is en die stopt hem meteen met kalf.

Gaat dan die eerste vleesveehouder dan alsnog met terugwerkende kracht een boete krijgen omdat het kalf waarvoor hij geen rechten had nu toch afgekalfd is? Dat kan nog leuk worden 😂

Of stel de stier van de buurman is over de sloot gesprongen, wat een feest. Vooral als je zelf van niets weet en dr plots kalveren bij lopen...
demelkboer
@Nick83 en dat willen ze allemaal bij houden in het i en r. Jaja..........
Wilbert
@Nick83 ik lees dat complete bedrijven (ubn) worden vrijgesteld van fosfaatrechten. Voor vleesveehouders een prima oplossing. De meerderheid heeft nooit fosfaatrechten gewild, en zij zijn er nu mooi vanaf 😄
De eerste hier in de buurt heeft al wat mooie vaarskalveren bijgekocht vandaag.
Paula
Quote Reactie van @Grasbaal:
eronder de juiste weergave uit de brief van de Minister, ik hoop dat het zo duidelijk is voor je:

Aaah. Begrijpend lezen blijft een kunst. Bedankt.
Todi
@Grasbaal De i&r moet dan ook aangepast worden?
de jonge
@Grasbaal als ik het goed begrijp hebben ze dus nu de keus,vrijstelling aanvragen,geen rechten krijgen en aan genoemde voorwaarden voldoen,of ze houden gewoon de fosfaatrechten en als ze willen uitbreiden zullen ze rechten bij moeten kopen ??
+1
Grasbaal
@de jonge klopt
sorry
@Grasbaal er zijn ook mesters met melkvee
Paula
Quote Reactie van @Grasbaal:
ng voor de echte vleesveehouders, voor de andere bedrijven veranderd er niets maar ze behoud

Klopt.. het enige wat veranderd is dat het nog krommer wordt en nog moeilijker uit te leggen in de praktijk
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Paula:
Lijkt me toch niet haalbaar om met twee maten te gaan meten
Ze doen toch niet anders? Overal mee......
+2
bio boer
Ik wou altijd nog eens mijn eigen kalveren willen afmesten in plaats ze te verkopen dat kan nu ook niet meer met die fosfaatrechten of kun je ze toch wel andere code geven mesten tot een jaar oud
m uut m
Ik heb in 2015 al voorgesteld om al het jv buiten de fosfaatrechten te houden.
Voor alleen melkkoeien fosfaatrechten uit te geven was niet eens een korting noodzakelijk geweest.
Je kon jv beperken door bv 25% vrij te stellen van fosfaatrechten wil je meer dan 25 % jv dan moet je koeien in leveren.
Een maximaal jongvee getal.
Was niet bespreekbaar volgens Wiebren maar jv van vleesvee uitsluiten was ook onmogelijk.
BamBam
M uut m :Voor alleen melkkoeien fosfaatrechten uit te geven was niet eens een korting noodzakelijk geweest
Het buitenland komt weg met zoiets, maar nederland? Het zou alles wel makkelijker maken, maar ik met mijn strakke vervangingspercentage zou dan weer extra gekort worden voor iedereen die niet zo zuinig is op zijn koeien.
Ik mis trouwens nog steeds het verhaal voor degene die zeldzame koeien melkt.
Of te wel er is helemaal niets opgelost, voor helemaal niemand. Geen enkele vleesveehouder die hier iets aan heeft. Ik heb nog nooit dieren uit de lucht getoverd zien worden, ze moeten toch eerst geboren worden. Dan heb je vrouwelijk jongvee wat niet drachtig wil worden, maar er wel voor bedoeld was en vee die er niet voor bedoeld was maar per ongeluk gedekt is. Ik weet niet wie dit in elkaar geflanst heeft, niet echt een helder licht.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BamBam:
. Ik weet niet wie dit in elkaar geflanst heeft, niet echt een helder licht.
Misschien is het wel bewust zo in elkaar gedraaid, kunnen ze straks de boeren weer beschuldigen van fraude!
fokker
@BamBam Op de meeste zoogkoeienbedrijven worden alle vaarskalveren opgefokt maar niet alle dieren zijn nodig voor in stand houden van je koeien aantal dus een deel wordt gust gehouden en afgemest dit is dus een verruiming die je zelf in de hand heb .Op die manier kan je proberen binnen je fosfaatrechten te blijven.
+2
Reurt Boelema
@BamBam Het zijn de gespecialiseerde zoogkoeien bedrijven die als bedrijf vrijstelling kunnen aan kunnen vragen als ze garanderen dat hun vrouwelijke dieren nooit in Nederland gemolken zullen worden. Dan heeft het immers niks met melkvee van doen. Een deel van de vleesveehouders heeft hier wel degelijk voordeel bij. Bijvoorbeeld als je in 2015 toevallig relatief veel stierkalveren had. Of als je wilt starten met vleesvee. Iets dat zonder fosfaatrechten al weinig gebeurde, laat staan met fosfaatrechten. De zoogkoeienhouderij krimpt al 15 jaar in Nederland (bron cbs). Met fosfaatrechten was de zoogkoeienhouderik versneld weg geweest. Voor het totale fosfaatplafond van Nederland maakt dit plan overigens niet uit. Het geeft alleen wat meer flexibiliteit voor sommige vleesveehouders. Een stierkalf schijt immers net zoveel als een vaarskalf en een zoogkoe langer aanhouden ten opzichte van een vaarkalf opfokken levert zelfs extra fosfaatproductie op op papier. Daarmee heeft de melkveehouderij dus ook geen extra beperkingen door deze nieuwe maatregel. Ook verwacht ik dat het minder faude gevoelig wordt. Je haalt er immers een groep uit die overigens wel zelf plaatsingsruimte moet hebben. Het plan is eerlijk, helder en het beperkt de andere veehouders niet. Ik denk dat de ontwerper wel degelijk goed heeft nagedacht.
de jonge
@Reurt Boelema maar dan schijt dus een stierkalf op een melkveebedrijf ook minder dan een koekalf en dan komen we nog op het volgende. een melkkoe staat zeg maar 2 maanden droog,mag ie dan ook in een andere categorie want dan schijt hij ook minder dan dat ie aan de melk is
+3
hookwood
@de jonge Als de koe langer droog staat is de gemiddelde melkproductie per jaar ook lager en dus daalt de excretie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lnv , jongvee , dieren , vleesvee , tweede kamer , fosfaatproductie en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0