Peter Smeets wil meeste Nederlandse landbouwbedrijven sluiten

De Nederlander Kees Koolen wil in Brazilië het grootste melkveebedrijf ter wereld opstarten. De Wageningse onderzoeker Peter Smeets adviseert hem daarbij. Smeets ziet weinig toekomst voor de Nederlandse melkveehouderij.

Deel dit topic

Reacties

vaak
Als je het artikel leest dan kunnen veel Nederlandse melkveehouders bij hem solliciteren.
Ook voor het hongerloontje wat daar betaald wordt??
+3
mlkvhoudr
Gelukkig is het bijna na 31 maart......en voor 2 april.

Een mooi seizoen voor zulke berichten
+4
Todi
Melkvee .nl. Zet nu eens iets zinnigs hier neer waar wij positief in kunnen worden. En dat Wageningen ook zulke z...... uitspraken doet.
+4
kanniewaarzijn
Smeets heeft vast nog nooit gehoord van sovchozen en kolchozen en waarom dat een fiasco werd.
weurding
Brazilie.... komen daar niet die besmette kipmonellanuggets vandaan? lange weg te gaan nog, geen angst dus
+9
Grasbaal
Het is net of ik het orakel Willy van Bakel weer hoor loeien (net als 10 jaar terug) dat melkveehouders onder de 1000 koeien kansloos zijn...
+1
puntertje
@Grasbaal Hij heeft ook een behoorlijk aantal van die boeren besodemieterd en kansloos achter gelaten.
+3
Boerenverstand
Boven de alinea in het stukje staat als treffende kop "kansloos" ...dat slaat niet op de NL melkveehouderij, maar vooral op dit belachelijke plan! Als de varkensflats van Smeets niet in Nederland van de grond komen.... dan maar megakoeienbedrijven in Brazilië? Waarom gaan Peter Smeets en Kees Koolen (beiden al aardig op leeftijd) niet gewoon samen in een villa zitten aan de Braziliaanse kust, emigreren en de NL melkveehouderij gewoon lekker met rust laten 😄
casev
Ik zou maar wat minder hoog van de toren blazen als ik hun was. Het is niet voor niks dat er in Bahia weinig melkvee is. Snikhete zomers met grote hoeveelheden regen in korte tijd, en daarom heel veel parasieten....
jan.1
Toevallig ging het vandaag nog over ,,Willie,,,10 jr geleden voorspelde hij dat de melkprijs niet onder de 40 cent kwam...
robbies
Waar komt dat toch vandaan dat wetenschappelijk opgeleide mensen ineens opinierend menen te moeten zijn? In de linkse kringen wordt ook vaak een wetenschapper naar voren geschoven met een mening over allerhande zaken die vaak het vakgebied maar zijdelings raken. Alleen omdat ze uit een mond van een wetenschapper komen zou het hout snijden.

Overigens doet deze Smeets wel vaker boute uitspraken
reindonk.nl/gemeente-gaat-peter-smeets-niet-vervol…
Pluto
@robbies De waarde van het onderzoek wordt bepaald door de hoogte van het salaris van de onderzoeker en niet door zijn kennis of kundigheid van het onderwerp !!.
Afgelopen week zat er een topman van de bank de kamer uit te leggen waarom de baas bij ING zijn salaris moest verdubbeld worden. Hij vertelde dat de deskundigen die het naar buiten moesten brengen blijkbaar een te laag salaris kregen , anders was blamage niet voor gevallen ???. Je kunt ook zeggen dat het salaris van deze topman veel te hoog is voor iemand met zo';n enorme plaat voor zijn hersens ..
diezel
Quote Reactie van @Pluto:
Je kunt ook zeggen dat het salaris van deze topman veel te hoog is voor iemand met zo';n enorme plaat voor zijn hersens ..

Het is en blijft veel geld, maar ook alles in perspectief plaatsen.
Het huidige salaris van Hamers (ING) is niet zoveel hoger dan dat van meneer Joosten ( RFC).
Kweet niet of Hamers ook zo'n riante vertrekbonus los kan peuteren bij zijn commissarissen? 😞
paul1
Quote:
+1
Dre van Helmond
Peter Smeets wil niet dat de meeste Nederlandse landbouw bedrijven sluiten ,maar sluiting is een gevolg van de schaalvergroting .
En de schaalvergroting gaat gewoon door.
Als je hier in de Peel ziet hoeveel veehouders stopen.
Door het Brabantse milieu belijd en de dure dierrechten is het een goed moment om te stoppen.
Het word echt stil in de Peel.
Kars
@Dre van Helmond ook in de Kempen stoppen er genoeg. En ook grote melkveebedrijven 4/500 koeien.
Coen
@Kars , maar de opschaling gaat door, overal in de wereld.

die Koolen is toch al betrokken (financieel) bij Vreedepeel
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
, maar de opschaling gaat door, overal in de wereld.

zorg jij wel dat je grondgebonden blijft
Coen
@de hoef , wees niet bevreesd, wij gaan echt niet die doodlopende weg in 😄
+1
George
Quote Reactie van @Coen:
doodlopende weg in

Ik wel , woon in doodlopende weg.
George
Quote Reactie van @Dre van Helmond:
et word echt stil in de Peel.

Ik zeg het al een tijdje Dre. Hig Het Is Gedaan met de boeren.
robbies
@George Niet mee eens. Er is echt nog wel ruimte voor boeren, alleen het trucje wat wij hier altijd gekunnen hebben - hoogwaardige kwaliteit tegen een betaalbare prijs - kennen ze inmiddels in andere landen ook en nog goedkoper ook. Al dan niet geholpen door onze kennis die uitgevlogen is. Nu is het zaak om onderscheidend te worden voor de grotere portemonnee en korte ketens te gaan bouwen. De varkenshouderij heeft dat al gedaan, met bijvoorbeeld Frievar, het kloostervarken, Keten duurzaam varkensvlees. De zuivel moet die kant ook op, kleinere ketens bouwen met specifieke afnemers. A-Ware en AH hebben wat dat betreft de knuppel al in het hoenderhok gegooid. Maar als zuivelaars verschillende melkprijzen gaan hanteren, is het hok te klein. De grote intensieve stalmelkers accepteren natuurlijk niet dat de kleine extensieve weider met natuurbeheer een dubbeltje meer ontvangt voor zijn melk. Dan is ineens alle melk wit, wat natuurlijk niet aan de orde was toen de kwantumtoeslag werd opgeheven
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
e varkenshouderij heeft dat al gedaan, met bijvoorbeeld Frievar, het kloostervarken, Keten duurzaam varkensvlees. De zuivel moet die kant ook op,

Oeioei varkenshouderij als voorbeeld. Ja dat is KNMEG en voor velen HIG
robbies
@George De genoemde ketens verdienen wel geld en in slechte jaren verliezen ze wat minder
+1
ted9
@robbies ah en a ware als het voorbeeld gaan noemen hoe het zou moeten....... Vandaag praten dit soort bedrijven je naar de mond om je klaar te maken mee tedoen in hun bedrijfsstrategie en morgen als ze niet genoeg verdienen aan je trekken ze de strop iets strakker aan. Als je met dit soort bedrijven in zee gaat om zelf meer te verdienen zou dit op de lange termijn wel eens verkeerd uit kunnen pakken. Denk nou niet dat ze het goed met je voor hebben. Het enige wat ze boeit is dat jij hun hun voorziet in een goedkope grondstof waar ze hun geld aan verdienen.
robbies
@ted9 Ik had ook Kipster kunnen noemen. Las laatst dat ze 23 cent per ei krijgen door hun exclusieve samenwerking met Lidl. Dat is volgens mij factor 4 van wat gangbaar momenteel ontvangt.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @ted9:
ah en a ware als het voorbeeld gaan noemen hoe het zou moeten

Doet er niet zoveel toe. De andere supermarktketens staan te popelen om ook (weer) een keurmerk in het schap te kunnen leggen. De vraag is of die markt groot genoeg is om er 'standaard' van te maken waarbij iedereen die niet aan die voorwaarden voldoet minder voor de melk gaat ontvangen.
robbies
@spotmelker Dan is het zaak om bij de voorlopers te zitten en als eerste geld te maken. De rest moet het voor niks bijleveren.
spotmelker
@robbies Heeft met voorlopen niet zoveel te maken, je voldoet aan hun eisen voor dat keurmerk en pakt daarmee de plus. Doe je dat niet dan heb je geen plus. De extra inspanning zal voor het ene bedrijf een peuleschil zijn en voor de andere een mission impossible.
stan-roozen
@Dre van Helmond
Nederland is een zuivel land.
Piet1960
Ondernemen is zelf keuzes maken, daar hebben we Smeets echt niet bij nodig.
hde
Grappig, Kees Koolen is wel een bedrijf aan het opbouwen voor 300 koeien en 5 HA grond in het Gelderse Barchem. Daar wordt volop geïnvesteerd en ik denk niet dat hij dit doet om verlies op te hebben.
+1
Frans1
Ook hebben de Nederlandse melkveehouders volgens hem nauwelijks toekomstperspectief, omdat ze geregeld onder de kostprijs moeten werken en zonder sterke onderhandelingspositie vast zitten aan organisaties als FrieslandCampina

Sorry hoor,maar wat een knurft is die kerel,hij weet niet eens hoe de cooperatieve structuur in elkaar steekt.Afvoeren naar Zuid Amerka die kerel 👍
+3
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
cooperatieve structuur

weten ze bij rfc nog wel wat dat betekend dan
casev
@Frans1 als er 1 regio in de wereld coopeatatief boert is het brazilie wel! Echt alles gaat via de cooperatie daar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melkveebedrijf , brazilië en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0