WUR samen met Louis Bolk Inst. onderzoek gestart effecten koe-kalfcontact op functioneren en welzijn van koe en kalf.

Op overgrote deel van de melkveebedrijven worden kalf en koe direct na de geboorte gescheiden. Er is nog weinig kennis over de effecten van direct scheiden van kalf en koe of juist het langer bij elkaar laten en scheiden op een later moment. Afgelopen najaar is onderzoek gestart naar de effecten van koe-kalf contact. Margret Wenker, promovenda bij WUR, zal het onderzoek uitvoeren. Nieuwe inzichten leiden tot praktische handvatten voor veehouders en hun medewerkers om de kalveropfok te verbeteren, al dan niet met koe-kalf contact. Het onderzoek wordt afgerond in 2021 en wordt gefinancierd uit publiek-private samenwerking, waarbij de helft wordt betaald door NZO en de andere helft door de overheid.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
Groen1

Laatste  |  

Reacties

+3
J.v.G
Het moet niet gekker worden!!


En deze Margret Wenker gaat voor ons onderzoeken of het beter is het kalf langer bij de koe te houden!!!!!!
+1
J.v.G
Deels door nzo betaald!
+1
J.v.G
En daar komen we oplichtster Roos Vonk ook weer tegen.

m.facebook.com/EyesOnAnimals/?locale2=nl_NL…
J.v.G
+1
J.v.G
Www.animalstoday.nl/koeien-lijden-melkveehoud
+1
familie pelle
Die nzo is toch ook totaal de weg kwijt. Aan de ene kant een een idioot plan van een drijvende melkveehouderij en aan de andere kant een gekleurde dierenactivist die onderzoek gaat doen wat al lang bekend is.....
+1
diezel
@familie pelle
Op zich valt alles wel een beetje op zijn plaats als je die voormalige directeur in de Tweede Kamer ziet zitten namens dat luguber D66-clubje. 😞
Wilbert
Ze heeft al wat onderzoekservaring.
nieuweoogst.nu/nieuws/2016/…
PDF: google.nl/url/…
mlkvhoudr
Ik hoor altijd dat wie betaald bepaalt de uitkomst van het onderzoek. Nzo betaald dus daar komen geen problemen van uit voort
kalverhouderij
Hebben jullie deze informatie over haar ook gedeeld met NZO ? zo niet, moet dat wel even gebeuren vòòr dat zij met een rapportje gaat wapperen toch ?
hier de link om te reageren :
nzo.nl/nl/over-ons/…
+1
arjankok
Wat zit iedereen weer flink te zeiken over een onafhankelijk onderzoek wat net begint en ook door de kalversector gefinancierd wordt, en waarvan nog niemand de cijfers kent ,
we krijgen straks echt geen verplicht kalf bij de koe verhaal !
maar een praktisch en economisch plaatje om daarna te praten over de toepassing,
het gaat vooral om de vraag wat goed voor het kalf en de koe en de portemonnee is
Wilbert
@arjankok eens dat het onderzoek op zich correct wordt uitgevoerd, er zal zeker wat geleerd van worden. Daar twijfel ik niet aan, er is voldoende supervisie.
Punt is dat deze jongedame na haar promotie (waarschijnlijk) direct het dierenactivistenwereldje weer inrolt en overal gaat verkondigen dat kalf bij de koe beter is voor zus en zo. En zij kan het weten, ze is heeft er namelijk 4 jaar onderzoek naar gedaan.
Daarnaast speelt ook mee dat dit project door haar bedacht kan en opgezet kan zijn, waarna ze de aanvraag voor onderzoekssubsidie heeft ingediend. Dit gebeurt wel vaker bij promoties. Bij dit onderwerp wel een pijnpuntje, aangezien er dan geen open sollicitatie nodig is.

Maar we moeten ook naar onszelf kijken, de oplopende kalversterfte geeft ngo's /overheid een prima reden om dit onderzoek te ondersteunen. Indirect hebben de bedrijven met een hoge kalversterfte hier dus een beetje schuld aan. Laten we ervan leren voor andere thema's.
familie pelle
@arjankok Heb je het wel goed gelezen? Als je haar achtergrond kent lees je dat ze niet onafhankelijk is. Het onderzoek wordt gefinancierd door nzo, dat zijn jij en ik. Bovendien zijn dergelijke onderzoeken al lang uitgevoerd. En iedere melkveehouder weet welke voor-en nadelen er aan kalf bij de koe zitten. Dus ja, ik ben op zn minst kritisch over een onderzoek die ik zelf betaal, uitgevoerd door een gekleurde dierenactivist waarvan ik de uitkomst al weet.
Wilbert
@familie pelle om financiering te krijgen moet je iets nieuws onderzoeken. Dit is geen HAS opdrachtje, maar een wetenschappelijke studie met 3 of 4 publicaties. Er wordt ook gekeken naar allerlei metabole parameters, reken maar dat dit heel wat nieuwe munitie geeft voor de activisten. Er zal zoveel onderzocht worden dat er voor iedere partij wel wat uit te halen is, ook voor de gangbare veehouderij.
+1
robbies
@Wilbert Ik vind dat je hier wel heel ruimdenkend bent. Er mag van mij van alles onderzocht worden, maar graag wel een beetje objectief. Zoiets moet NZO toch ook gewoon eisen? Eerst een fosfaatreductieplan, vervolgens de verplichte KLW, een soap over grupstallen, een floating farm en nu dit. Die bijdrage - ook al ga je er niet dood aan - hou ik liever zelf in mijn zak.
familie pelle
@Wilbert dit is geen nieuw onderzoek!!!!!!!! Er wordt al dertig jaar onderzoek gedaan naar de voor en nadelen. Het is nutteloos besteed geld. En ik weet ook wel waarom de nzo dit doet. Om de ngo’s rustig te houden en de indruk te wekken dat de sector heel serieus naar de zorgen van die ngo’s luistert. Dus gaan we er maar een onderzoek tegenaan gooien. Maar ik vind dit een verkeerd signaal. Dit gaat nooit ophouden. De feiten doen er bij de ngo’s niet toe. Daar draait het om de emotie.
arjankok
Quote Reactie van @familie pelle:
dit is geen nieuw onderzoek!!!!!!!!

oke jij denkt het te weten , maar je vergist je echt , er begint nu langjarig onderzoek,
oa worden de bewuste kalveren gevolgd tot ze zelf aan de melk zijn om alle effecten te meten
arjankok
@familie pelle je hebt vast voor een deel gelijk , we zullen zien wat voor nieuwe inzichten het oplevert, iniedergeval ook een goede boterham voor de onderzoekers
Weidezicht
Komt er uit Wageningen wel eens een onderzoek met een positief boeren resultaat? Nou ja wie weet. Voor 30 cent groeien naar 250 plus koeien is ook niet heilig.
J.v.G
@John Spithoven @JanCees Wat vinden jullie hier van en kunnen jullie hier alvast wat mee als STAF? Zou jammer zijn als er eerst weer een leugenachtig rapport verschijnt, we in de media voor vanalles en nog wat uitgemaakt worden en het vervolgens ook nog is duizenden euro' s kost om het weer recht te zetten! Terwijl de pers dan ineens niet meer thuis geeft!
+14
JanCees
@J.v.G Er ligt nog geen rapport dat wordt 2021. Tot die tijd genoeg andere topics zoals door klimaat Ngo's gewenste krimp veehouderij, eigen boeren en zuivel organisaties die een waanzinning klimaatakkoord gaan tekenen waarbij de reeds gerealiseerde reductie van 26% gratis wordt weggegeven aan de energiebedrijven en waterschappen die heffingen willen verhogen vanweg vermeende uit en afspoeling van mineralen op basis van modellen die niet kloppen, ammoniak speelt ook nog iets, manipulatie data gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater voldoende actuele zaken voor 2021 lijkt me
de hoef
@JanCees gij hoeft in elk geval nie veul na bed as ik ut zo heur
JanCees
@de hoef heb niet veel slaap nodig en sommige dingen gaan sneller dan je zou denken
+1
oerne
,
+2
Arum
@oerne Wij laten de kalveren 1,2 soms 3 dagen bij de koeien lopen in het strohok naast de melkstal.Bevalt goed, wel alle dagen controleren of ze niet slap worden. Scheelt een hoop werk en is goed voor de koe omdat het kalf wordt schoongelikt en de baarmoeder kan weer samentrekken.
+1
cs-agrar
@Arum vindt dat maar niks, paar keer gedaan vanwege tekort aan eenlingbox, krijg je daarna maar aant drinken uit een speenemmer, niks waard en heb ik het nog niet over de herrie die van de dieren komt
Henry1
@cs-agrar inderdaad.
Hier doe ik het ook wel een bijv als het koud is dat ik denk ik laat hem een nacht bij de koe lopen.
Maar het valt me elke keer op dat die kalveren idd slecht willen zuipen. Plus de koe vreet bijna niet omdat ie steeds bij het kalf staat en zo gauw je het erbij weg haalt vreet ie volop.
+1
Arum
@cs-agrar 2 of 3 kalfjes in een 1-ling box doen, schreeuwen ze minder en je kan het voeren 1 keer overslaan want ze drinken toch niet. Daarna 2 liter in een emmer en over het kalf heen gaan staan en met je vinger voor zijn bek. Wat ook goed werkt is een beetje melk met je hand in zijn bek gieten.
IJsseldelta
Hier ook het kalf wel een dag bij de koe in het strohok. Dan pas gaat de koe door de robot en in de koppel.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!