149

Rugklachten en knie klachten, op naar een robot?? Iemand ervaring met Boumatic boxen?

Na diverse rug en knie operaties toch het idee van robot melken door laten dringen.... iemand ervaring met de boumatic box? Bouwtechnisch een interessante optie. Ook het van achter aansluiten lijkt me meer rust te geven dan van opzij. Merk kleur en 1000 tal aan opties van robots vind ik niet echt interessant. Koe moet goed gemolken kunnen worden en arbeidsgemak geven (niet om nu langer op bet te liggen maar de fysieke belasting te verminderen). En slechte robots worden niet meer gemaakt toch?

Deel dit topic

Reacties

+1
Waarom zou van achteren aansluiten rustiger zijn?
ik denk eerder het tegen overgestelde
@brabo er gaat niks boven rood zeker? 😂😬
@Erco bij die rooie trippelmaaiers vallen de maaibalken er gewoon onder uit.
+1
@pietjepuk ligt meestal aan de chauffeur
@de hoef zal het door geven. ben zelf allergisch voor lely rood. 😬
@pietjepuk geluk voor je die rooie trippelmaaiers worden niet meer gemaakt.
Persoonlijk vind ik het sonde want maai er al 25 jaar mee.
+1
Als je echt zekerheid wilt kun je beter een gebruikte A4 kopen ofzo. Goedkoper en je weet zeker dat je een betrouwbaar systeem hebt. Er draaien er immers al 1000en
+7
Gewoon gaan voor wat jou het beste lijkt.
Van alle merken zijn wel negatieve boeren te vinden. En hier zitten een paar ultra fanatieke aanhangers, gesponsord door de rode brigade die denken dat alleen lely automatisch koeien kan melken.
@cjw73 Als je zekerheid van service en werking wil hebben is een Lely een goede keus. Maar er zijn vast en zeker meer goede keuzes. Zoals SAC, GEA, Merlin en Delaval. Ik zou in ieder geval beginnen met hoe de service is als je niet koopt van een dealer kortbij die de service leveren kan.
+2
@pieta dan is het qua service daar bij jullie in de buurt vast beter geregeld dan hier. Want daar klagen de boeren hier over. Veel te groot personeel verloop en volk met te weinig ervaring. En moet toegeven een maat van mij heeft er ook 8 jaar gewerkt maar heeft afgelopen herfst de handdoek ook in de ring gegooid. Die zegt gewoon veel te weinig personeel en een veel te hoge werkdruk. En alle boeren klagen omdat we altijd te laat komen daardoor.
@cjw73 dat wordt alleen maar erger, gezien die monteurs met hun specifieke kennis (mechatronica)de banen tussen 8 smorgens-4 uur smiddags voor het oprapen hebben tegen zeer aantrekkelijke cao voorwaarden
@van Ittersum hij is gewoon weer het installatie werk ingegaan en zei vorig weekend nog dat hij met iets minder geld weer veel meer plezier in zijn werk had.
@cjw73 rudie top monteur
@bio boer klopt die is het. Hij is een maat van mij.
@cjw73 merk er niet zo veel van dat het mega druk is komen altijd netjes de onderhoud op tijd doen ga er van uit dat het over Lely gaat heb ook weinig storing of zo ervaar ik dat
@bio boer hij had schoon genoeg ervan.
@cjw73 toch zit ik in deze regio en merk er nooit wat van heb tot nu toe ook nooit een sirieuse storing gehad hoe vaak hij onderhoud krijgt hou ik ook niet bij
@pieta Op de opendag van Loonbedrijf Jennissen hoorde ik dat alle blauwe botjes eruit waren gegooid en dat er rode voor terug kwamen. 5 stuks?
@vaak 4 blauwe weg en 5 rooie terug over welk merk zegt dat het meest
@de hoef dan zijn de rooie goeiekoop war
+1
@weurding als ze verkrijgbaar zijn in Jennissen geel/zwart zullen de rooie ook wel kunnen vertrekken
Quote Reactie van @weurding:
dan zijn de rooie goeiekoop war

lease contract zal wel afgelopen zijn. bij aanvraag van een nieuwcontract zal lely wel heel scherp geweest zijn. Heb al een keer gehoord dat iemand een botje bij wilde zetten en dat ze toen allemaal vervangen zijn door het zelfde merk. het woordje lease past goed bij dat verhaal.
@de hoef ik weet niet of het 4 of 5 zijn.
@de hoef Ze zullen misschien wel wat meer koeien gaan houden.
+1
@cjw73 haha stok oud bericht
+1
Waarom niet een melker.
Bij Agri personeel heb je al een melker voor 12,50 per gewerkt uur.
@m uut m is dus gewoon 50 euro per dag. 50 maal 365= r+a+ onderhoud melkrobot en dan nog hou je geld over.
@robbies
Vandaar
@robbies geld over ? Onderhoud 2robots zo ong 6000 p jaar een vaste melker kost minstens 20000 p jaar
@Lambert1 robot is ook goedkoper dan die goedkope melker van M. Overigens kun je voor 6000 euro niet twee robots onderhouden. Dat heeft de studieclub wel geleerd met SAC, Lely en Delaval boeren erin.
+1
@robbies hier red ik het wel, SAC spiegel, 5850 euro afgelopen 12 maanden excl. BTW en zonder reiniging, filters, dip en tepelvoeren. Die heb je bij een melkstal immers ook allemaal.
@Nick83 hoeveel koeien of kg melk melk je daarop
@van Ittersum 89 mag ik er nu houden... met niet al te veel melk. 2de snede 2016 voer ik nu, dus dan weet je het wel: pinkenkuil.
@Nick83 2de snee pinkekuil?? Wat doe je dan met de latere sneden. De 2de bevat bij mij meestal verweg het hoogste ruw eiwit.
Voer nu 2/3 eerste en 1/3 2de snee.
+3
Quote Reactie van @cjw73:
2de snee pinkekuil

In 2016 heeft de 2de snede ruim 8 weken gestaan omdat we dr niet aan konden komen van de nattigheid. Hij is heel erg traag. Maar moet toch op hé...
@robbies ja hoor vraag je boekhouder maar eens wat een merlin gem kost p jaar
+1
@m uut m Voor zo'n schijtloontje laat ik me niet "uitmelken".
@Stier69 Ga je vakken vullen bij de supermarkt, verdient je nog minder !!!
+2
Quote Reactie van @Stier69:
Voor zo'n schijtloontje laat ik me niet "uitmelken".

snap ik als stier zijnde.... 😉
@m uut m En de reiskosten dan? Of moet dat ook al voor niks.
@Stier69 polen in een caravan.
@Subsidievreter
Zijn gewoon Nederlandse jongens en meisjes van 16 tot 20 jaar.
@m uut m dat is een paar x leuk, maar melken is 7 dgn in de week
@Subsidievreter
Ik melk met alle plezier 14 keer per week.
Waarom zouden deze jongeren dat niet leuk vinden. Voor de meesten is het een leuk bijbaantje. Net alsof vakkenvullen zulks leuk werk is.
+2
@m uut m sociaal gezien zekers, zoonlief (19) mag zijn eigen werktijden aangeven voor 8,5 euro per uur, (Distributiecentrum). Wat hadden wij vroeger dan wat, rollend uit de bar, uurtje slapen op de bank en daarna weekendmelken om daarna overdag maar bij te gaan slapen en dat weer tot ergenis van mijn ouders.
@van Ittersum toen ik 19 werkte ik als stratemaker en maiszetter op proefvelden a 40 gulden per uur
@m uut m hier wordt met robots wel 21 x per week gemolken
Is dus een beetje appels met peren vergelijken
+3
@m uut m Welke halve zool gat er nu nog voor 12.50 euro/uur melken. Als je 6 uur moet melken/dag is dat 75 euro.Nu snap ik waarom er zoveel vacetures zijn voor melkers. Begin maar eens met 20 euro/uur lijkt er meer op.
+1
@verbi Als ik het goed begrijp vraagt dat bedrijf agri personeel 12,50 per uur. vraag me af wat de melker zelf krijgt? Das dan nog minder. Dan snap ik wel dat daar moeilijk mensen voor te vinden zijn.
@walker1 basisloon van vele "laag" opgeleide beroepen zitten amper hoger. AB fulltime, ik schat rond de 1750 netto, vrachtwagen chauffeur basisloon 1500 netto. De overuren doen het, anders is het maar karig.

Ik zeg wel eens: werk je alleen met je handen is maximaal 2500 netto haalbaar, werk je met je handen en verstand dan is 3500 netto het limiet. Maar werk je alleen met je hoofd....is er geen limiet, zie de topverdiensten elders
+1
@van Ittersum De zelfstandige vakmensen rijven ze op dit moment binnen. een beetje timmeren of metselen aan 50 euro per uur. Die nemen 2500 bruto in de week mee naar huis op dit moment.
@robbies bruto is geen netto en ik heb het over mensen die in loondienst zijn
@van Ittersum nee, je hebt het over mensen die met hun handen werken.
@robbies in loondienst ....
@robbies
Mijn timmerman neemt 35 euro per uur.
@m uut m als hij 40 weken van 1000 euro/week kan factureren aan arbeidsuren doet hij het zeer goed.
+1
@van Ittersum Waarom zou je al die melkuren willen vervangen door betaalde arbeid?
Bij robots (paar jaar oud) zit je al gauw op 1 cent extra kosten per kg bij 1,2 miljoen dus 12.000 euro
En 1,5 cent per kg incl. afschrijving dus 18.000 euro per jaar

Daar kun je een bult extra melk arbeid voor in huren zonder risico op storingen en minder afhankelijk van bedrijf en ja ook robotbedrijven werken mensen (vaarzen trainen ophaal koeien ) en oja weidegang is stuk moeilijker.
Ps.melktijden zijn echt niet zo on sociaal
+2
Quote Reactie van @hans1980:
arbeid voor in huren zonder risico op storingen

😁 Mede voor de storingen in arbeidsaanbod zijn wij naar de robot overgestapt. En een melkstal schrijft ook af.
+1
@hans1980 uiteraard praat ik vanuit mijn eigen bedrijf, mijn opzet, mijn infrastructuur dus 1 man voor 100 mk. Dan zie ik dat je niet met 1 robot toe kan en ik denk dat je altijd iemand als backup moet hebben voor o.a pink en koe begeleiding. Over die robotkosten kunnen we uren praten maar dat schijnt énorm bedrijfsafhankelijk te zijn van 1 - 3 cent per kg ex. afschrijving. Kortom je moet er zelf aan toe zijn, een koeienman zijn en een goede discipline hebben, alles wat er bij mij aan ontbreekt 😉.
@van Ittersum
Een melker voor s'middags is een mooie oplossing.
@m uut m zou kunnen als je daar behoefte aan hebt, ben nog te jong en besteed liever andere dingen uit maar een ieder zijn keuze waar zijn of haar bedrijf op ingericht is. Eerlijk is eerlijk als ik minder zou willen melken is dat de eerste optie waar ik aan zou denken te beginnen op zondagmiddag.
@hans1980
het is toch allang bekend dat de gemiddelde robotboer onder aan de streep net zo veel overhoud dan de de gemiddelde melkstalboer.
@brabo nou nou, in mijn familie heb ik iemand die werkt bij een groot accountantskantoor die zal dat zekers niet bevestigen. Probleem is wat gaat diegenen doen met zijn "nieuwe" vrije tijd. Gaat hij op de trekker zitten en heeft hij dat duur spul voor aangeschaft en vergeet hij daardoor de koeien in de stal of wordt hij juist feller omdat het een echte koeienman is. Helaas hoor ik ook collega's die voor het onderhoud en afschrijving elders zijn gaan melken omdat het toch wel heel erg tegenvalt wat een robot in de explotatie kost. Geen gelopen koers lijkt me, bandbreedte heb je overal dat is weer de keerzijde van alles
@van Ittersum en ik ken er weer die een nieuwe stal gebouwd hebben, pertinent niet met robots wilden werken (te duur) en de melkstal zo goedkoop mogelijk hebben uitgevoerd omdat ze toch met personeel gingen werken. Nu zie je ze nergens meer omdat ze de godganse dag moeten melken en niemand gevonden krijgen die 2.5 uur per keer in de put willen staan.
@robbies totaal verhaalconcept. Iedereen doet iets naar wat het beste bij zijn systeem en mogelijkheden past
@van Ittersum Niets mis met je totaal verhaal concept maar waarom ben je dan zo negatief over melkrobots. Het kan heel goed passen. En de zaken omtrent werken met personeel kom je achter als je het gaat doen.
@robbies
Mhow dan zal er anders ook wel iets zijn want er zijn heus nog wel mensen die melken willen
@hoest dat zou ik niet te hard roepen. Werkverdeler van ab kortgeleden nog gesproken en die zei gewoon als ik 1 kan vinden die wil melken ben ik inmiddels wel 4 nodig. En verder vertelde hij ook gelijk nog even erbij, al ik over 4 uur s'morgens beginnen spreek haakt iedereen af!!😭😭😭
@cjw73
Als ik 1 melkbeurt ging uitbesteden dan zou dat de middag zijn.
Volgens de man van agri personeel is voor de middag prima melkers te vinden.
@m uut m das misschien ook wel zo slim maar niet iedereen denkt er zo over.
+1
@cjw73
Ik wil sws 1 maal daags melken.
Als dat lichamelijk niet kan kun je beter stoppen.
+1
@m uut m of een robot zetten 😂
@robbies als je lichamelijk niet meer 1 keer per dag kunt melken kun je wel stoppen want dan helpt een robot ook niet, er is meer werk dan melken alleen.
@robbies
Ik ben geen robot boer en wil dat ook niet worden.
Quote Reactie van @m uut m:
Ik wil sws 1 maal daags melken.

ik kan het goed missen
@de hoef
Jij hebt dan ook een neventakje
@m uut m wat maakt daar het verschil mee dan
@m uut m wat bezielt je om groter te worden om zelf op honde tijden te gaan werken en personeel op normale tijden?
@Koeien boertje
Waarom zou je groter moeten worden?
Persoonlijk vind ik s'morgens melken het allermooist vooral in de zomer als je dan om half vijf de koeien uit het land haalt.
+1
@van Ittersum
Die accountants "zien" en "kijken" alleen maar naar de cijfertjes. Tegen de hogere kosten van ongeveer 1 cent, staan ook vele voordelen. ( o.a.3 x daags melken geeft een 10 a 15% meer melk en wat te denken van gewrichtsklachten ). Maar die staan niet letterlijk in het boekhoudrapport.
@walker1
Als je 16 bent is dat niet zo verkeerd, die 12euro zegt opzichzelf niet zoveel. Iedereen heeft 2 ogen en 2 handen, maar de een doet er wat meer mee dan de ander, het is maar net wat je er voor terug krijgt. Iemand die net ff meer ziet aan een koe ben je minimaal het dubbele kwijt.
+1
@Noorderling Goed gezien, dom melken kan iedere oost-europeaan of mexicaan, gaat erom dat je elke koe ook even aangekeken hebt. Dat kost wat meer als 12,50 E.
@verbi

12,5 euro als zzp of loon van een werknemer?
Als je toch al verrotte knieën hebt is delaval melkrobot met put erlangs wellicht iets om over na te denken. Dan Kun je alles zoals droogzetten en keer kwastje over klauw e.d vanaf comfortabele positie doen
+2
@Jos1980 met delaval vallen de kosten nooit mee, die blijven komen.
+1
@Jos1980 die put zie je ook vaak bij de nieuwe Gea
+7
Met rug en knieklachten is stoppen een betere optie.
@komelker 2 is ook weldegelijk overwogen. Maar niet noodzakelijk volgens eigen inzicht maar ook volgens de experts op gebied van arbeidsdeskundigheid etc
35 jaar diverse operatie's. je begint al vroeg te sukkelen, echter er is meer arbeid dan alleen melken, daar geen problemen mee?
@weurding als ik nee zeg zou dat niet reëel zijn. Alleen is het melken de zwaarste belasting ook omdat de melkput gebouwd is op hoogte voor een persoon van omenabij 1.65 en ik ben zelf 1.93 m ...
@drentsboertie kun je uitdiepen eventueel
@drentsboertie niet lullig bedoeld, maar is de ondiepe melkput de oorzaak van jouw problemen? Heb ervaring met soortgelijke situatie. Na een paar melkbeurten voel je het wel in je rug. Dat wil je niet de rest van je leven. Laat het ook een les zijn voor de jongere, die vaak wat langer zijn dan pa, om niet eeuwig in de oude ondiepe melkput te melken. Je hebt maar 1 rug!
@Wilbert Nou zit hier nu net met hetzelfde, 26, druk met bedrijf overnemen en weinig geld om wat aan het melksysteem te doen. Melk nu 5 jaar zelf in te ondiepe put, net hernia geconstateerd in het ziekenhuis. Ben ook kop groter dan m'n pa, dus nu toch maar zien dat we hier wat aanpassen aan de 40 jaar oude melkstal.
@Grensboertje 15 of 20 cm beton op de stand is het goedkoopst, en werkt best.
@wotan2 ja simpel maar doeltreffend heb er hier ook 12 cm opgestort.
+1
@cjw73
staan alle standpalen ook direct weer vast? 😬
@Noorderling nee we hebben hier de inventaris mee omhoog gebracht.
@Grensboertje dat is echt balen, zo jong en nu al hernia... succes met herstel.
Waar wilt u over 5 of 10 jaar staan met uw bedrijf? Wellicht u al die opties al doorgenomen heeft, maar leeftijd, opvolging, toekomstperspectief en uw bedrijf nu, kunt u daar iets over vertellen. Dan is het beeld voor ons wat duidelijker om mee te denken en een advies/tips/ideeen te geven. Nu is het wat roepen in de leegte, tenminste zo denk ik er over
Quote Reactie van @van Ittersum:
Waar wilt u over 5 of 10 jaar staan met uw bedrijf?

wat je graag wilt is niet altijd realiseerbaar helaas
+1
@weurding lijkt mij duidelijk als je 63 jaar bent of je bent 43 jaar, je andere verwachtingen en doelen hebt en dan hebben we het niet eens over ligging, kinderen en hoe je bedrijf nu is. Onlangs vroeg mijn accountant waar ik wil staan over 5 of 10 jaar. De komende regelgeving, prijzen en andere bedrijfsomstandigheden is daar maar een onderdeel van. Geen doel is geen visie is mijn motto. Heb je een doel dan is de weg ondanks alle komende hobbels anders dan dat je niet weet waar je heen wil. (Niks geen filosofisch gedoe ofzo, maar gewoon keuzes maken en proberen die te realiseren)

Helaas gebeuren in je leven dingen die alle doelen ten spijt teniet doen, dat zal u wel bedoelen. Om dan je bakens te verzetten begin je eigenlijk weer helemaal opnieuw. Altijd respect voor diegenen die dat kunnen.
+2
Een goede allround melker kost mij 20 euro per uur en geen 12,5.
Koop gauw een goed robotmerk waar je een goed gevoel bij hebt.
Hier precies hetzelfde.
Als ik de koeien alleen blijf melken ben ik binnen 10 jaar ook versleten
@harke ik melk nog 2x6 ,met veel plezier(90-100 mk, geen jongvee). Toch bijna twee jaar geleden bezig geweest met een nieuwe melkstal. Moest de dealer echt (tegen het boosheid aan) bewegen om mij niet in een 2x14 ofzo te zetten. Ik zei al die grote melkstallen, welke boeren melken daar nog zelf, 365 dagen per jaar 2 x daags. Je raakt daar op den duur totaal versleten in, te veel (dezelfde)handelingen in een uur, dat ga je nooit 10-15 jaar volhouden. Dan maar minder capaciteit maar gemoedelijker en wat langer in de melkstal. De verkopers dachten na en zeiden , ja dat klopt. De meesten melken nooit 2x daags zelf, of om en om of met zijn tweeën. Later kreeg ik het in de rug(kwaaltjes) en was bij de physio en daar het verhaal ook gedaan en die zei, dat hij opmerkelijk veel meer versleten/pijnlijke schouders en ellebogen van melkveehouders in zijn praktijk had, toeval?

Maar even terug op de melkrobot; het meest beroerde aan een robot is dat je uiteindelijk steeds met staffels van 60-70 koeien werkt, 1 robot kan geen 90 melkkoeien aan maar 2 robotten is dan weer te duur in de explotatie. Hoeveel kan zo'n duo-box aan en hoe kijken de anderen hier tegen aan
@van Ittersum valt mee hoor met 90 koeien op 2 robots is het onderhoud/reiniging/enz ook veel lager dan met 120
@Lambert1 vanmorgen nog een vaars door de melkstal gehad die het voor elkaar kreeg om het afnametouwtje om zijn poot te wikkelen. Gelukkig hebben ze afbreekmessen uitgevonden en was de schade een nieuw touwtje en twee klauwslangetjes. Op zo'n moment denk ik wat als ik een robot had en hij begon te schoppen om het schoppen....elke schop 500 euro schade?
@van Ittersum Bij veel schade iets van 60 euro voorrijkosten. Maar behoudens bij het inmelken (toen ie net hier was de robot dag 1) sloeg een koe een tepelbeker kapot. De arm van Lely slaan ze niet zomaar kapot. En we hebben ook wel eens een ligger gehad op de arm.
@van Ittersum volgens mij krijgen de koeien mijn robot niet stuk ja een slang of zo de arm niet nooit schade gehad aan mijn Lely a2 bot uit 2001
Quote Reactie van @van Ittersum:
.elke schop 500 euro schade?

ben je gek jonge, die robot kan wel wa hebben
+1
Hier twee monoboxen. 100 koeien gaat relaxt. 110 zal ook wel relaxt zijn. Daarna wordt het drukker. Laatst 3 uur stroomstoring. Dan is een super volle box niet handig. Staffels valt wel mee. Je gaat langzaam naar heel volle box. Daarna 1 erbij en je geniet weer van robotmelken. Is met melkstal ook zo. 2x6 voor 100 koeien is goedkoop. Maar best lang werk 2x per dag. 2x14 heb je dan wel weer giga overcapaciteit. Ieder zijn keus. Maar ik vermoed dat er toch met jaar of 10 meer dan 50% robot heeft. Kan ook zomaar 75% zijn.
Monteurs is idd een dingetje. Zal uurtarief omhoog moeten. En 1 op 1 naar monteur over gemaakt moeten worden. Arbeidstekort is nu wel heel serieus overigens. Ook dat zal weer keer anders worden
@mh79 daarom bewust gekozen voor jongvee eruit, ook binnen de gve regels en nu de fosfaatwetgeving. Wilde wel meer verdienen maar niet meer werken, de tijd die ik had meer productief(lees meer omzet) maken met minder kosten. Nu ben ik totaal evenlang bezig , vanochtend 4 uur wekker(leve de snoozeknop), half vijf richting de stal, half acht aan het brood, vanmiddag dezelfde tijden. 1 vak. Sociaal gezien mooi(er) leven om nu ook wat erbij te doen wat totaal niets met koeien, stront of mais te maken heeft.
@van Ittersum Daar ben ik ook over aan het denken jongvee weg en meer melken maar ik kan het voordeel nog niet vinden.Ik heb nu 86 mk als het jongvee weg gaat mag ik er 102 melken dus 144000 kgx0.30 is 43200 euro bij 25% vervanging mogen mijn vaarzen dan max 1700 euro kosten en dan wordt ik er nog niet wijzer van financieel. En dan tel ik met 30 cent eigenlijk nog aan de hoge kant want jongvee kost qua onderhoud ,minder dan een melkkoe die melk moet produceren.Punt is natuurlijk wel of op termijn de vaarzen 1700 gaan kosten nu heb je ze voor 500 minder.Maak ik ergens een denkfout of hoe kijk jij daar tegenaan?
+1
In Rutten (n-o polder) staat demo bedrijf met enkele en dubbel box.
Met dubbel grabber.
+1
Enkele jaren goede ervaring met boumatic.
+1
@mr-s1 je eerste reactie en dan gelijk reclame maken voor een merk valt op.
@pietjepuk dan zal het wel oprechte trots zijn
@mr-s1 Daar zijn er die er anders over denken..............
@mr-s1 Heb ik ook een poos mee gemolken, als bedrijfsverzorger. Is toch een andere wereld dan de rest ja. Echt superdegelijk en comfortabel.
+1
Als je helaas al wat sukkelt met lichamelijke ongemakken zou ik maar niet gaan prullen met één of ander wazig merk. Voor je het weet moet je met zere knieën het dak op om je onvrede van je af te schilderen .
@sjoerd de melker schijnt dat je dat a 12.50 per uur kunt uitbesteden
Gewoon lely of delaval kiezen de andere merken zijn allemaal nog aan het pionieren met veel problemen.kijk gea hoeveel problemen hebben ze met de 3 box maar ook de mono box nog veel problemen.
+1
@kaas delaval ? Vraag maar eens wat rond
@Lambert1 @de hoef is er positief over
Quote Reactie van @robbies:
@de hoef is er positief over

kom maar een weekje op stage
@kaas wat voor problemen? Heb er zelf nog niets van gemerkt.
Ik melk al 6 jaar met een dubbele box van Bou Matic.....
Stuur maar bericht als je wat wilt weten......
Zoooowww, werkt wel zo'n forum.
Melkers heb ik niet zulke goede ervaring mee. De goedkoopste zijn wel de snelste melkers hier. Die vliegen met de doek eronderdoor gooien de melkstellen eronder en met een beetje geluk raakt het dipmiddel de speen nog. Verder kijken die niet echt, is een melkwedstrijd zeg maar.
Overige arbeid is goed te doen maar melken is de storende factor, arbeidsdeskundige en arboarts en diverse instanties hebben dit al door gerekend bekeken enz.
Bedrijf is extensief, grondgebonden en we melken zo'n 80 a 90 koeien, kleine groei in de toekomst zou kunnen maar is geen pre.
verwijderd
@weideboer Ben je zo slecht in cijfers? 😁 Maar melken met robots kan gewoon prima werken. Weidegang doen wij nog niet. Het geeft veel flexibiliteit maar dat is ook weer een nadeel. Bij ons is de jaarproductie gestegen. Je wordt nog kiener op goede klauwen/klauwgezondheid. Maar een melkstal kan ook prima werken. Maar 120 koeien gaan melken zou ik niet meer gaan doen. 80-100 zou ik nog wel willen overwegen.
+1
@weideboer
Ah leuk dat je weer terug bent
sinds je een tijdje weg bent geweest is er iemand mee gaan prikken die je vast wel mag
Wacht vol spanning af op een discussie die er tussen jullie beide gaat komen
Quote Reactie van @weideboer:
maar niet minder.

Wat een onzin, melken 60 koeien met een robot. Voorheen 3 uur per dag aan het melken. Met 2 uur per dag is het echt helemaal klaar. Dan houdt ik het nog ruim aan.Ook met de werkzaamheden zoals droogzetten die door de robot meer tijd kosten.
@newholland6640 60 koeien zou je ook in een 2x10 kunnen melken dan Inc .Schoonmaken 1 uur plus flexibel in het aantal koeien (meer geen probleem ) veel makkelijker met weidegang! Onderhoud 1 cent /l. minder
@hans1980 waarom is weidegang makkelijker? @brabo doet al jaten weidegang met robots combineren
@robbies Die discussie ging ik niet voeren. Koeien weiden kan met een robot bijna niet makkelijker zijn als met een melkstal.
@pieta

Voordeel is dat je nooit koeien hoeft te halen 😃
@robbies
Koeien het land in en de draad dicht.
@hans1980 zijn genoeg dagen dat het met een uur per dag ook klaar is. Dat red jij met een melkstal niet. En het gemak van je eigen tijd in kunnen plannen. Dat wil je gewoon niet weer kwijt.Nieuwmelkte koeien 4 keer per dag melken. er zijn meer voordelen.
@hans1980 Verschil in kosten is wel bedrijfsafhankelijk. Wij betalen 1 cent onderhoud. Bij de melkstal betaalden ongeveer 0.3 cent en dan hadden we nog voor 0.5 cent arbeidsloon melker. Dan is het verschil niet groot. Daarnaast leveren we sinds de robot ruim 200.000 kg melk meer per jaar.
@pieta nu ga je wel even voorbij aan hogere aanschafprijs en bouwkosten in sommige gevallen
@mlkvhoudr En waarvan dan? Melkstal of robot?
+2
@pieta als ik mijn melkstal renoveer 2 maal 12 in huidige stal dan ben ik zeker met 40 a 50.000 euro klaar. Melkleidingen en dergelijke is niks mis mee. Als ik een melkrobot zou kopen ben ik eerst 150.000 euro voor de robotten kwijt, moet er een vijzel heen voor de brok, moet er een hok omheen gebouwd worden moet water en stroom verlegd worden, moet er een weidehek komen om aan te tonen dat de koetjes 6 uur buiten zijn geweest dus dan komt er nogal een investering bij kijken waarbij je toch wel eerst de verwachting moet hebben dat je de tien jaar met de melkrobot vol gaat maken, verwacht je dat zou ik ook zeker voor de melkrobot gaan
+1
@mlkvhoudr Ik weet natuurlijk niet alles van jouw situatie af. Maar als je bijv een miljoen kg melkt in een oude melkstal (2*5/2*6 ofzo) en je gaat dan vergelijken dan kan het wel eens wat minder negatief uitpakken het vergelijk. Kijk als je al een 2*12 hebt dan ben je in principe goed ingericht.
@pieta 2x6 een beetje oplappen en een pool laten melken, veel uren laten maken. Caravan achter op het erf. Dat is mi t rendabelst.
@Subsidievreter doen wij nu 5 jaar, maar beginnen toch steeds meer over botjes te denken. Zijn goed tevreden over onze melkers, maar systeem begint me steeds minder te passen.
@jvt denk je dat je met robots meer geld netto overhoud?
@Subsidievreter nee, maar wel minder frustratie door te laat zien van zieke dieren, probleemdieren alsook meer arbeidsvreugde
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
moet er een weidehek komen om aan te tonen dat de koetjes 6 uur buiten zijn geweest

Hoe kom je daar bij? Bij welke fabriek is dat verplicht?
@hans1980 bij newholland66440 weiden ze zelfs de kippen dus dat weiden zal t probleem niet zijn 😉
+1
@mlkvhoudr

hahah precies, hebben voor t mooie alleen te weinig grond op te weiden. Verder gaat het prachtig.
Hoor hier zelf goede verhalen van de monobox, maar zelf geen ervaring. 1 iemand met een boumatic in de buurt hier, was er nog niet heel tevreden over ondanks dat hij er maar 85 molk met 2 boxen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
149
DEELNEMERS
44
WEERGAVES
0