Tulpen, weidevogels en weidekoeien de mooiste combinatie die er is

Maar helaas denkt milieudefensie daar anders over en wil weidemelk afkomstig van grasland waar eerst bloembollen op gestaan hebben verbieden!!.

Quote:
Melkfabrieken zouden geen melk meer moeten kopen van melkveehouders die hun land tijdelijk voor bollen verhuren. De Friese zuivelcoöperatie Royal Aware weigert volgens directeur Sijas Akkerman van Milieufederatie Noord-Holland deze melk al. Hij roept andere zuivelaars op dat voorbeeld te volgen.

Bron: noordhollandsdagblad.nl/nieuws/…

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Bron: NHD 23-3

Reacties

Grasbaal
Over ruim een maand hier volop weidepracht.

(klik om te vergroten)

Tulpen en koeien
Jaap40
Verbaasd mij niets dat Aware geen melk van gerouleerd tulpenland wil hebben. Hoe doen cono en rfc dit? Hebben die wel leveranciers met tulpenland in roulatie.?
Grasbaal
@Jaap40 de Cono heeft relatief veel melkveehouders met roulerend tulpenland.
+2
cjw73
@Jaap40 complete bullshit. Ben leverancier en verhuur land voor bloembollen maar nog nooit iets gehoord van aware daarover.
Wilbert
@Jaap40 verbaasd mij dat je niet door dit nepnieuws heen prikt. Waar is die kritische blik gebleven?
+1
buorman
@Jaap40

Sijas Akkerman van Milieufederatie Noord-Holland gooit voor het gemak de bijzondere melkstromen van Aware maar even op de grote hoop en suggereert daarmee dat dit gemeengoed is bij Aware.
Aware heeft een aparte melkstroom waarvoor de leveranciers een plus op de melkprijs krijgen, en daarvoor gelden idd beperkingen voor het scheuren van grasland.
cjw73
Sinds wanneer is royal aware een coöperatie?
Jaap40
@cjw73 sinds rfc aware heeft gekocht?
Grapje.
dwers
Zelfde zal dan ook wel gebeuren met maïs.
+1
Ouwe Gerrit
Allemaal je abonnement opzeggen. Het moet maar eens over zijn met dat fake nieuws. Mensen worden helemaal gek gemaakt.
+3
puntertje
Als je wilt stellen dat bij de teelt van bijvoorbeeld lelies het bodemleven en de biodiversiteit niet afneemt moet je van goede huize komen. Daar gaat me toch een vracht chemicaliën over heen.
Dus het levert veel geld op, maar beweer nou niet dat er geen negatieve bijwerkingen zijn.
Subsidievreter
@puntertje de hoge landhuur is de enigste motivatie om het te doen. Vroeger(tot 20 jaar geleden) toen er nog veel handwerk aan zat, viel het wel mee. Maar met de huidige mechanisatie is het gewoon slecht voor het land.
Wiebren
@Subsidievreter een jaaromzet en een schadevergoeding voor de jaren erna. Bodemleven ben je kwijt. En je kunt wachten op de glyfosaat-discussie die er vorig jaar al was bij Ben&Jerry’s.
+1
cjw73
@Wiebren schadevergoeding? Overdrijven is ook een vak. Heb ze al meerdere keren gehad op het land en er nadien nog nooit last van gehad.
buorman
@Wiebren

Hoe denk jij over injecteren?
Volgens mij is dat bodemleven sowieso al naar z,n mallemoer, 2015/2016 en 2017/2018 waren extreem natte winters, althans als je kijkt naar de bovenlaag.
Ga je echter de grond in, dan blijkt het daar mee te vallen.
Nu worden de machines steeds groter, en vorst in de grond van betekenis hebben we ook al jaren niet meer gehad; maar volgens mij missen we net als de weidevogels de wormen/het bodemleven.
m uut m
@buorman
Doe er wat aan.
van Ittersum
@buorman dat laatste ben ik zeker mee eens, kunstmest maskeerde veel maar de aap komt voor vele percelen i.c.m andere factoren(tis een en-en verhaal)
+1
m uut m
@van Ittersum
Bodemverdichting is oorzaak 1 daar moet je beginnen.
Kom nooit met een machine in het land waar de bandenspanning niet op maximaal 1 bar staat. Zeker in het voorjaar.
Ik rij zelf op 0,7 bar.
Alle machines van de loonwerker gaan op 1 bar ook de grootpakpers en wikkelaar.
De vervaet driewieler kan niet lager dan 1,8 bar die komt dus niet meer. Heb dus zelf maar weer een tank gekocht.
dwers
@buorman dat is voor mij één van de reden geweest om weer voor een grupstal stal te kiezen met gescheiden mest, samen met volledige weidegang ( echte ) kan ik het mest injecteren tot het minimum beperken.
Bij mij zitten nog volop wormen in de grond.
Wiebren
@buorman injecteren van drijfmest. Technisch gezien werkt het; minder oppervlak om ammoniak te laten vervluchtigen uit de uitgereden mest. Twee bedenkingen: drijfmest is een mix die continu emissie opwekt. En omzetten/verteren van mest is lastiger.
Er zijn wel andere opties, alleen we hebben een enorme hoeveelheid drijfmest en er zijn weinig die terugwillen naar de arbeidsomstandigheden en omvang van de grupstaltijden. Andere stalsystemen die mest en urine keurig scheiden (zonder negatieve neveneffecten) zijn er nog amper. Alles verbouwen en aanpassen kost een vermogen.
Bovendien hebben we zoveel vee dat de totale uitstoot te hoog is om alles maar weer bovengronds uit te rijden. Dat zien de Ieren nu bijv ook, bijna dubbele aantal derogatiebedrijven en die 80kg/ha extra betekent ook daar injecteren.
Als er simpele antwoorden waren dan was het al 20 jaar anders.
m uut m
@Wiebren
Simpel?
Minder vee.
Coen
@Wiebren , die huurders brengen weinig (geld) maar halen veel (o.a. organische stof) 😞
cjw73
@Coen das weer een verhaal van iemand die geen afspraken maakt met de huurder!!
+1
Wiebren
@cjw73 wat voor afspraken maak je? Ken er genoeg die geen eiwit meer in de kuil hebben de eerste jaren. Tonnen komen er wel af, tenzij het slechte omstandigheden zijn (te droog)
+1
cjw73
@Wiebren dat er gewoon bemest moet worden onderandere!!
En het liefst met vaste mest. Heb afgelopen winter 2 percelen grondonderzoek. Totaal 8 hectare, 14 en 15 mais, 2016 lelies en in 17 pootaardappelen. Organische stof gehalte is op het grootste gelijk gebleven en het andere zelf 0.2 omhoog gegaan en verder zijn alle bodemvoorraden toe genomen. Iets waar ik niet blij mee ben, want er komt steeds minder fosfaatplaatsingsruimte.
m uut m
@cjw73
Wat was de begin situatie.
Want na 2 jaar ploegen nog stijgen in de o.s. is wel een sterk verhaal.
cjw73
@m uut m staat er toch duidelijk chef.
Het ligt al wel bijna 20 jaar zwart. Afwisselend akkerbouw en verder mais.
2012 pootaardappelen 13 14 15 mais en toen lelies en weer aardappelen en nu hoogstwaarschijnlijk weer mais.
+2
m uut m
@cjw73
20 jaar akkerbouw grond is toch wat anders dan rotatie teelt met 4 jaar gras.
Daarom vroeg ik om de begin situatie.
cjw73
@m uut m het is land van huis, dus geen belang bij gras daar.
Grasbaal
@puntertje Elk jaar intensief bloembollen telen op dezelfde grond zal inderdaad een hogere gewasbeschermingdruk geven. Maar de "reizende bollenkraam" met een keer in de 6 jaar tulpen zoals in Westfriesland gangbaar is heeft die druk niet.
puntertje
@Grasbaal Er zal ongetwijfeld onderzoek komen, lijkt me ook zinvoller dan te stellen dat het allemaal wel wat mee zal vallen. Want daar is natuurlijk de wens de vader van de gedachte.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @puntertje:
Daar gaat me toch een vracht chemicaliën over heen.

Denk nu niet dat die lelietelers maar lukraak spuiten. Ze rijden er weliswaar vaak doorheen met (hele) lage doseringen. Ook daar gelden strikte regels en de meest persistente middelen zoals benomyl e.d. mogen allang niet meer. Daarnaast wordt het belang van vruchtwisseling onderschat. Lelies is een goede teelt op percelen waar het chitwoodi aaltje welig tiert. Structuurbederf is wel een item maar dat is ook bij de veehouders die altijd de goedkoopste loonwerker laten komen.
+2
m uut m
@spotmelker
Alle loonwerkers rijden met "harde" banden als je er niets van zegt.
cs-agrar
Quote Reactie van @spotmelker:
Structuurbederf

met rupsdumpers laten oogsten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0