Duurzame Zuivel + Duurzaam Rundvlees

Nederlandse Melkveehouders willen dat Nederlandse mensen Nederlandse melk drinken. Liefst herkenbaar en niet via een vermomming onder een of ander Huismerk.
In het vlees is dit niet anders. Nederlandse veehouders moeten zich aan tal van extra eisen houden, vaak zelfs strengere eisen dan degenen die voor Europese collega’s gelden. Dit brengt een kostprijsverhoging met zich mee die we met z’n allen nauwelijks betaald krijgen. Het is dan ook moeilijk te verkroppen dat Nederlandse consumenten in veel supermarkten vlees (en andere producten) aangeboden krijgen die niet aan de Nederlandse productie-eisen hoeven te voldoen. Toch slagen we er met z’n allen nog onvoldoende in de consument bewust te maken van de keuzes.

Afgelopen week klopte er een grote marktpartij bij ons aan. Zij willen Hollands Rundvlees in een groot volume en van een constante kwaliteit. Ze kwamen er eerlijk voor uit dat ze zelf al geprobeerd hadden om zware koeien bij melkveehouders op te kopen en dat ze een grote melkveehouder hadden gevraagd zijn koeien voor hen af te mesten. Ze hadden daarmee echter niet het gewenste resultaat bereikt. Enerzijds omdat melkveehouders hun minder productieve koeien liefst zo snel mogelijk uit hun fosfaatboekhouding en dus van hun erf zien verdwijnen. Daarnaast was de vleesverwerker er niet in geslaagd om de gewenste hoeveelheid vlees, waar overduidelijk vraag naar is, van een hoge en uniforme kwaliteit in te kopen bij al deze verschillende melkveehouders.

Daarvoor kwam hij dus uiteindelijk bij ons terecht, aangezien we sinds eind 2014 gezonde melkkoeien mesten op verschillende bedrijven in Nederland volgens een eensluidend concept met een identiek rantsoen. Door dit op deze manier te organiseren, kunnen we wél een relatief uniform stukje vlees leveren dat voldoet aan de kwaliteitseisen van inmiddels vele enthousiaste klanten. Een puur Hollands product als volwaardig alternatief voor geïmporteerd vlees uit vele hoeken van de wereld. Bovendien is vlees van gemeste melkkoeien een zeer duurzaam stukje vlees, om vele redenen zoals staat beschreven in een recent onderzoek van Wageningen UR. Volop kansen om daadwerkelijk het verschil te gaan maken in ons streven naar een duurzamere wereld.

De combinatie van Nederlandse Duurzame Zuivel + Nederlands Duurzaam Vlees is uniek! En de kansen liggen dus voor het oprapen. Echter …..

Al vaker heb ik op deze plek een oproep gedaan voor de levering van Koeien. Resultaat: 0,0 koeien. We vertellen ons verhaal, we delen recensies van hilarisch enthousiaste Chef koks van de meest mooie restaurants van Nederland, iedereen heeft van ons gehoord, maar geen nieuwe melkveehouder die belt….

Een forum is bedoeld voor discussie. Dus kom maar op! Wat moeten wij doen om ervoor te zorgen dat melkveehouders van Nederland net zo trots gaan worden op het vlees van hun koeien als ze zijn op de zuivelproducten van deze zelfde koeien? Zodat wij het hele jaarrond onze staldeuren kunnen openzetten en we alle aanvragen voor de levering van Duurzaam Nederlands rundvlees kunnen gaan invullen met uiteindelijk een stabiele restwaarde voor alle Nederlandse melkkoeien als gevolg.

Bij voorbaat dank voor iedere mening of advies die bijdraagt aan het gezamenlijk benutten van de kansen!

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Chef koks, ambachtelijke Slagers en Professionele BBQ-ers zijn waanzinnig enthousiast over de beschikbaarheid, de kwaliteit en intense authentieke rundvleessmaak van gemeste Hollandse melkkoeien!

Reacties

Wilbert
Vrijwel alle koeien hier gaan weg als R / R+
Ik waardeer je inzet enorm, maar het zal erg moeilijk blijven om geschikte koeien te krijgen en er voor de boer als voor jouw nog iets extra aan te verdienen.
Ps. Wie was die marktpartij? Wil je mij een pb sturen?
HeijdraVleesvee
@Wilbert Het zijn er zelfs 2. Op dit moment kunnen we niet op beide verzoeken ingaan. De namen ga ik niet delen, dat zul je begrijpen. Wat wegen jullie R-koeien gemiddeld?
Wilbert
@HeijdraVleesvee geslacht bij Vion, laatste jaren tussen de €1000-€1200 / koe. Met de huidige prijzen is €1200 wel de onderkant. Hebben ook wel s een mindere koe, maar die willen jullie ook niet.
Jammer dat je niet met meerdere boeren 1 afnemer wilt bedienen. Allleen redt je dat namelijk ook niet.
mlkvhoudr
Op meerdere plekken in nl is dat ook in overijssel?
HeijdraVleesvee
@mlkvhoudr Vooralsnog hebben we voldoende afmestbedrijven. We kopen voor deze bedrijven wel koeien op in Overijssel.
+3
Jan-T
Ik wil duurzaam of waar het woord ook voor mag staan niet ontmoedigen.
Maar vind gewoon dat de sector onder betaald word voor alles wat de melkvee sector doet.

Dus waarom een heleboel moeite terwijl we nu al weten dat het toch niet het gewenste resultaat oplevert, alles moet uit eindelijk voor de laagste prijs met een hoge kwaliteit. en dan vind ik een vijfje ( 5 ) wel voldoende kwaliteit als het toch niet uit betaald word.

Het grootse voorbeeld is wel de melkprijs is gewoon een jaren tachtig melkprijs,
Dit is niet goed voor de sector en voor de zuivelbedrijven.
Maar ja de wedstrijd wie houd wie voor de gek loopt nog steeds.
+1
Jaap40
@Jan-T het onderbetaal systeem raast door, stoppers zien we ook iedere dag. Het lijkt gewoon niet de bedoeling dat een boer een eerlijke boterham verdient.
HeijdraVleesvee
@Jan-T Wat is het bezwaar om deze negatieve ervaring om te zetten in een klein stukje positiviteit en de gezamenlijke kansen die er liggen om de huidige situatie te veranderen met beide handen aan te pakken Jan?
Jaap40
@HeijdraVleesvee over het algemeen is het verdienmodel van koeien vetmesten niet echt positief heijdra. Laat staan lucratief.
Welke kilo prijzen voor koeien heeft u in gedachten?
+1
HeijdraVleesvee
@Jaap40 Zoals hierboven beschreven kun je alleen een flinke meerprijs voor je vlees vragen als je iedere week eenzelfde kwaliteit kunt leveren. Wij selecteren de koeien zelf, mesten ze zelf, laten ze op wens van de klant slachten en verwerken en zetten het vlees zelf af aan een netwerk van vaste horecazaken en slagers die we zelf hebben opgebouwd. Dus een geheel andere route dan de levering van een koe aan een handelaar of grossier.
Jan-T
@HeijdraVleesvee Het is voor mij geen negatieve ervaring maar de meerwaarde zie ik niet.
En als je alleen melkkoeien wil houden en al jaren het jongvee hebt uitbesteed. En de zuivel sector en overheid komen telkens met nieuwe regels die niet betaald worden, dan word je vanzelf wel wat terughoudend in nieuwe dingen proberen.

Dan moet je voor een paar koeien die wat meer op moeten brengen een hoge investering doen.
dat gaat niet.
Maar zou graag zien dat mijn dieren die niet meer geschikt zijn om te melken €.2.000,- opbrengen hoor.

Maar Hoe.??????????
HeijdraVleesvee
@Jan-T Je hoeft geen nieuwe dingen te proberen Jan. En je hoeft er ook geen investeringen voor te doen. De melkveehouder melkt en het afmestbedrijf mest dezelfde koe vervolgens secuur af.
pieta
@HeijdraVleesvee Wat betalen jullie voor een koe? Gaat dat per kg levend gewicht of??
+2
HeijdraVleesvee
@pieta We komen alle koeien zelf kijken en bepalen de waarde in goed overleg met de melkveehouder. Vanzelfsprekend levert het verkopen van een geschikte koe aan ons meer op dan de op dat moment geldende slachtprijs. Bovendien koppelen we alle groeigegevens terug.
Koeien boertje
Ik heb wel koeien, maar wat zoek je dan.
Wil je afgemolken koeien van 250-300 kg, of zoek je eerlijke van 300- 350 kg?
Wat is jou concept? In het voorjaar koeien weiden en vt najaar verkopen of in de winter ook aan de mais en zo?
Geven jullie een meerprijs op de handelaar of waarom en hoe klopt een melkveehouder bij jou aan?
HeijdraVleesvee
@Koeien boertje We komen heel graag kijken en leggen je uit hoe we werken. Na de slacht koppelen we bovendien alle groeigegevens terug. Zo kun je zelf zien hoe je koeien het als vleeskoe gedaan hebben. Wij mesten het hele jaar door koeien en zijn dus het hele jaar geïnteresseerd. We geven ook het hele jaar een meerprijs tov de op dat moment geldende slachtprijs. Je kunt bellen met Edwin Heijdra 06-53348492
Groen1
.
jan.1
Niet zo moeilijk denk ik om koeien te krijgen,gewoon flinke meerprijs per kg geven.
m uut m
Dit is gewoon een advertorial van Heijdra.
de jonge
Ze willen toch natuur?? hoe kun je dan ook uniform willen. dus ze zeggen eigenlijk we willen natuur uit een fabriek want het moet allemaal precies hetzelfde zijn.
m uut m
@de jonge
Er is niets lekkerder dan gras gevoerd.
Het is ook totaal niet duurzaam om deze koeien baggervet af te mestten op een maisrijk rantsoen.
+1
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Er is niets lekkerder dan gras gevoerd

Smaken verschillen. 😁 Wij eten altijd rosévlees. Helemaal super.
m uut m
@pieta
Net wat je zegt smaken verschillen.
Maar een koe baggervet afmestten op een maisrijk rantsoen heeft weinig duurzaams.
+1
George
@pieta
Ik zit ook niet op vlees van een oude afgemolken melkkoe te wachten. Maar smaken verschillen.
+1
buorman
@George
Idd smaken verschillen, maar een afgemolken koe en een afgemolken en daarna goed gegroeide/gemeste koe is een wereld van verschil.
Hier ooit een 13 jarige als huisslachting [moest weg ivm veebezetting en door mkz, [of was het bse] lag alles op z,n gat]
Had op veel gehakt gerekend en ook al verkocht, maar was allemaal bieflappen en sneed volgens de slager fijner dan menig guste pink/vaars.
Ook wel een vet kalf in de vriezer gehad, super mals maar de smaak mag je zelf toevoegen.
Net weer wat reekalveren in de vriezer, mooie mix tussen mals en smaak
+1
George
@buorman
Ik hoef ook geen guste pink of vaars in de vriezer. Dat slachten van melktypische dieren is me nog nooit mee gevallen. Wij kopen een kalf meestal Belgische blauwe wat we dan afmesten , krijg je veel beter spul in je diepvries.
m uut m
@George
Droog vlees
pieta
@m uut m Droog vlees? En eerder waren die nog baggervet met mais afgemest. Ik heb vleeskalveren zat op en die smaken erg goed. Wel rosé.
m uut m
@pieta
De foto hierboven is van een baggervet afgemestte koe. Koeien mestten op 5+ vetbedekking is niet duurzaam.
Het lekkerste vlees is licht gemarmerd en dan liever gras gevoerd.
buorman
@m uut m
Foto is denk ik niet van vlees van een FH, kun je vet voeren wat je wilt maar deze marmering is rasgebonden.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Het lekkerste vlees is licht gemarmerd en dan liever gras gevoerd.

Het lekkerste vlees komt niet van een afgemeste melkkoe. Draai die maar in de frikandellen.

(klik om te vergroten)

m uut m
info@heijdravleesvee.nl">@info@heijdravleesvee.nl
Ik had het over smaak.
En een koe baggervet afmestten is zinloos.
MARTIJN G
@m uut m Fijn dat jij altijd alles beter weet.
HeijdraVleesvee
Hartelijk dank voor alle positieve reacties.
jan.1
Quote Reactie van @HeijdraVleesvee:
Hartelijk dank voor alle positieve reacties.

Welke veranderingen gaan jullie doorvoeren om nu wel koeien van de boer te ,,krijgen,,.
+2
m uut m
@jan.1
Nog meer van dit soort berichtjes.
+4
George
@jan.1
Heel beste prijs betalen
+4
jan 1
@George
Precies ,duurzaam betenent ook de leverancier van je vee goed uitbetalen,want bij de boer moet de schoorsteen ook blijven roken.
Maar ik heb geen antwoord gekregen op mijn vraag dus het is maar de vraag of ze een discussie willen....
George
Quote Reactie van @jan 1:
recies ,duurzaam betenent ook de leverancier van je vee goed uitbetalen,want bij de boer moet de schoorsteen ook blijven roken.Maar ik heb geen antwoord gekregen op mijn vraag dus het is maar de vraag of ze een discussie willen....

Ze lullen allemaal hetzelfde , duurzaam dit , duurzaam dat , allerlei eisen een mooi keurmerk en de boer die krijgt niks. Of het nu vlees , melk , of akkerbouwproducten zijn. Allemaal hetzelfde geleuter.
+1
HeijdraVleesvee
@jan 1 We willen heel graag tips beste Jan, maar de reacties op dit Forum zijn vaak zo ontzettend negatief dat je je afvraagt hoe dat komt. Misschien moeten de melkveehouders eens aan moeder de vrouw vragen of ze in de supermarkt nog goed Nederlands rundvlees kan kopen. Men zal zich verbazen welke landen allemaal onder op het pakje staan.
Slechts zelden:
Geboren in Nederland
Gemest in Nederland
Geslacht in Nederland
Verwerkt in Nederland
(Geconsumeerd in Nederland)

Daar willen we nu zo graag samen met de Nederlandse melkveehouderij verandering in brengen, maar de enige reacties die ik hierboven lees zijn ieders EIGEN interpretatie over duurzaamheid en smaak. Dat was mijn vraag niet.
pieta
@HeijdraVleesvee Ik ben ook weleens uit eten geweest. Dan bestelde iemand een Argentijnse of Braziliaanse biefstuk of iets dergelijks. Dat zou allemaal zo lekker zijn. Kregen ze het stuk vlees en dan er een pees of iets dergelijks dwars door het vlees heen, niet kapot te krijgen. Al wat van ver komt is goed denken ze dan.
+3
brabo
Quote Reactie van @pieta:
een pees of iets dergelijks dwars door het vlees heen,

zal wel een achter gebleven naald zijn geweest van de hormoonspuit
@pieta er wordt hier steeds gesproken over “ZE”. Maar ik heb eerlijk gezegd nog geen antwoord op mijn vraag waarom niemand wil gaan meebewegen om te zorgen dat “ZE” andere keuzes gaan maken.
+5
brabo
info@heijdravleesvee.nl">@info@heijdravleesvee.nl
misschien omdat de meeste hier op het prikkebord niet echt zitten te wachten op een adverteerder
pieta
info@heijdravleesvee.nl">@info@heijdravleesvee.nl De ze waar ik het over heb is de consument. De ze die wij moeten benaderen is de retail/restaurant. Vlees van hier met een mooi verhaal.
gerrie-hul
@pieta beter mes gebruiken
buorman
Quote Reactie van @pieta:
Argentijnse of Braziliaanse biefstuk of iets dergelijks. Dat zou allemaal zo lekker zijn. Kregen ze het stuk vlees en dan er een pees of iets dergelijks dwars door het vlees heen, niet kapot te krijgen

Denk toch dat de runderen daar dezelfde pezen hebben dan de onze 😃
Oftewel; een foutje van de slager of de kok
pieta
@buorman Weet jij dat je met hormonen van een slecht dier een goed dier maakt?
+1
buorman
@pieta
Schijnt ook super mals te zijn, maar de pezen moet je er noch wel uithalen 😃
Maar ehh nee, geen ervaring mee
Erco
@HeijdraVleesvee goede zaak meer vlees uit eigen land. Maar als ik zie dat de koeien die ik afgelopen tijd heb afgevoerd (op 1 na) de 330 en 368 kilo wogen a 3,30-3,40 (en 30 euro waddentoeslag) en je zegt meer te betalen. Dan moet je wel zorgen dat ze in korte tijd flink groeien wil je er nog iets aan verdienen of zie ik dat verkeerd? Want van de extra kiloprijs moet je het niet hebben lijkt me? Maar wellicht zoek je deze dieren ook niet? Maar meer onder de 300 kilo?
jan.1
Quote Reactie van @HeijdraVleesvee:
We willen heel graag tips beste Jan, maar de reacties op dit Forum zijn vaak zo ontzettend negatief dat je je afvraagt hoe dat komt. Misschien moeten de melkveehouders eens aan moeder de vrouw vragen of ze in de supermarkt nog goed Nederlands rundvlees kan kopen. Men zal zich verbazen welke landen allemaal onder op het pakje staan.Slechts zelden:Geboren in NederlandGemest in NederlandGeslacht in NederlandVerwerkt in Nederland(Geconsumeerd in Nederland)Daar willen we nu zo graag samen met de Nederlandse melkveehouderij verandering in brengen, maar de enige reacties die ik hierboven lees zijn ieders EIGEN interpretatie over duurzaamheid en smaak. Dat was mijn vraag niet.

Enerzijds klagen jullie dat er geen boer belt,maar daar kan je die boer toch niet de schuld van geven!
Anderzijds vragen jullie hoe we weer trots moeten zijn op onze koeien die afgevoerd moeten worden door oa vruchtbaarheids problemen of ziekte en ouderdom.Dan is er meestal niet veel reden meer om trots te zijn,meestal baal je er van ,want je wil een koe zo lang als mogelijk is in de stal houden.
Maar nogmaals als je de boer een ruimere vergoeding geeft voor de koe die je wil afmesten dan bellen ze vanzelf wel.
kaas
Vlog melk maar waarom geen vlog vlees??
+1
@kaas goede vraag! @coscholten
m uut m
robbies
@m uut m Dat is jouw antwoord op alle vragen.
m uut m
@robbies
Biologisch is absoluut vlog vlees en melk.
Ja dan is het antwoord toch ook bio.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0