'Maisteelt moet verduurzamen om de teelt te behouden'

Er wordt door mensen buiten de landbouwsector vrij negatief naar de snijmaïsteelt gekeken met name vanwege de hoge uit- en afspoeling van nutriënten naar grond- en oppervlaktewater.

Deel dit topic

Reacties

+5
spotmelker
Als je op een rijtje zet dat met snijmais in ca 4,5 maand tijd een drogestofopbrengst wordt gerealiseerd die >1,5 keer zo groot is dan de graslandopbrengst van een heel jaar dan moet in die 4,5 maand heel veel water aan de bodem worden onttrokken. Door (noodzakelijke) ondergrondse waterverplaatsing is grondwaterbemonstering net een tombola. Daarnaast moet om de (grote) nitraatconcentratieverschillen t.o.v. grasland te linken aan uitspoeling bij maisteelt meer dan de totale N-bemesting het grondwater in zakken. Knappe beleidsonderbouwing...😁
jan w
@spotmelker
Je kunt je hakken wel in het zand blijven zetten, maar daar veranderd de situatie niet aan. Mais neemt na de bloei in juli bijna geen N meer uit de bodem op en dat is het hele probleem.
Nu kunnen we er voor zorgen dat de maisteelt blijft, door maatregelen te treffen. Zoals onderzaai groenbemester. Het niet bemesten als we mais op gescheurd grasland willen telen. Of op gescheurd grasland het 1e jaar voederbieten zaaien. Of een deel mais vervangen door Sorghum ( moet dan nog wel wat beter veredeld worden )
+1
spotmelker
Quote Reactie van @jan w:
Mais neemt na de bloei in juli bijna geen N meer uit de bodem op en dat is het hele probleem.
Zal zo zijn maar afhankelijk van waar je zit levert het zeer uiteenlopende grondwateranalyses op. Hier in FL voldoen de intensiefste akkerbouwgebieden aan de norm, natuurgebied(en) weer niet. Dan moet je onderzoeken waarom dat zo is en je niet blindstaren op rekenmodellen. Als er in de bovenste 5 meter van het grondwater onder maispercelen 50mg meer nitraat gemeten wordt t.o.v. graspercelen in hetzelfde gebied (die uitslagen komen voor) en de oorzaak volledig aan de maisteelt wordt toegeschreven dan zou er 250 kg/ha uit moeten spoelen. Dat lijkt me wat veel.

Het probleem is dat er een m.i. een heel efficiënt, productief en kwalitatief gewas verguisd wordt op basis van onkunde. Heeft niks met 'zandhakken' te maken maar met nadenken om er uit te komen waar het werkelijke probleem zit. Op droge zandgronden kan met maïs zelfs een hogere eiwitproduktie per hectare worden gerealiseerd dan een (halfverdroogd) grasgewas.

Groenbemesters zaaien is mits er een redelijke slagingskans (je hebt bovengrondse massa nodig om ondergronds effect te halen) is altijd goed. Laat grondbewerken t.b.v. een kwarrend gewas kan je beter nalaten. En mais telen na gras zonder bemesting zou ik niet overal (kalkrijk, klei) doen.
+1
Mc_douwel
Dus de mest die op 30uagustus nog word uitgereden op grasland spoelt niet uit en
mest die op 15april op maïslanduitgereden word wel
m uut m
@Mc_douwel
De mest uitgereden in augustus op grasland spoelt inderdaad niet uit.
Op maisland en dan met name op zandgrond wordt de stikstof die vrijkomt door mineralisatie na de bloei van de mais niet vastgehouden of opgenomen door de plant.
jan w
@m uut m
Als je dan alles goed bekijkt, klopt er van het hele mestbeleid niks ( of weinig )
m uut m
@jan w
Beter dan de jaren 80
jan w
@m uut m
Jij weet als biologische boer als geen ander met je grond om te gaan. De meeste melkveehouders weten alles van hun koeien, maar ze doen niks aan of met hun duurste productiefactor grond.
adriaan33
@m uut m dat augustusmest niet uitspoelt op grasland komt omdat je grasland met rust laat. Gras als plant houd niets vast. Dus maisland na de oogst met rust laten zal het zelfde effect moeten geven.
m uut m
@adriaan33
Gras groeit nog in augustus en neemt nog steeds voedingsstoffen op zowel boven als onder de grond.
adriaan33
@m uut m klopt maar de grootste voorraad N zit gebonden aan klei-humuscomplex en dat zou bij gras of mais niet uit moeten maken. Daarom denk ik dat rust in de bodem een belangrijke uitspoelingsfactor is.
m uut m
@adriaan33
Wel eens van mineralisatie gehoord
dwers
@m uut m bij mij is de N voorraad in de grond op de meeste percelen rond de 5000 kg N
( gem. 1400 tot 1900 ) of het bij mij nou gunstig is of juist niet dat weet ik ook niet.
cs-agrar
Quote Reactie van @dwers:
rond de 5000 kg N

dus jij bemest voorlopig niet?
+1
dwers
@cs-agrar het gaat erom wat voor de plant beschikbaar komt, heel veel processen in de bodem hebben we geen idee van
m uut m
@adriaan33
Wat denk je dat er van het klei/humus complex over is met continue mais teelt op zandgrond.
adriaan33
@m uut m met rundveedrijfmest kan je het op peil houden
+1
m uut m
@adriaan33
Grapjas
adriaan33
@m uut m ieder 4 jaar grondmonster. Perceel 4 jaar mais geteeld, zelfs 0,4% meer OS. Max rundveedrijfmest en niet ploegen
cs-agrar
Quote Reactie van @adriaan33:
dat augustusmest niet uitspoelt op grasland komt omdat je grasland met rust laat. Gras als plant houd niets vast

De graszode, eigenlijk de bovenste 20cm van je grond houden het vast, als gras boven de grond minder gaat groeien, gaat het onder de grond wel verder
jan w
@adriaan33
Wat denk je van het najaarsgras wat welig groeit en vaak een relatief hoog eiwitgehalte heeft.
+3
spotmelker
Quote Reactie van @Mc_douwel:
--> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link Dus de mest die op 30uagustus nog word uitgereden

Die mest komt op de bodem als die haast nog op z'n warmst is en zal daarom relatief snel werken. Maar dat is niet de discussie. Die is ontstaan omdat iedereen die niet weet wat er allemaal in de bodem gebeurt zijn rekensommetje afmaakt met de term verlies en of uitspoeling. Nitraat is in tegenstelling van wat velen denken een reactief ion dat echt niet zomaar 'vrij' wegloopt het grondwater in. Maar nadenken wordt ook niet meer gestimuleerd sinds we computers hebben (die dat ook niet kunnen)
+1
MARTIJN G
Geen mest voor 15 april is het meest al gewonnen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0