Meer drijfmest, minder kunstmest

Aan de hand van de resultaten uit de KringloopWijzer van de 50 leden van de Vereniging voor Bedrijfsontwikkeling Rundveehouderij in Flevoland (VVB) is berekend dat op de 20.000 ha die de melkveehouderij in gebruik heeft in Flevoland, de bodem gevoed kan worden met 400.000 ton extra rundveemest in plaats van 5.000 ton kunstmest. Hiermee wordt jaarlijks 20.000 ton effectieve organische stof aan de Flevolandse bodem toegevoegd.

Deel dit topic

Reacties

+8
pieta
20 m3 per hectare meer zou mij ook wel passen. Mestoverschot verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.
van Ittersum
@pieta gaat ook gebeuren, ik zou me niet verbazen dat we een ander soort derogatie krijgen die dat zo invult
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
ik zou me niet verbazen dat we een ander soort derogatie krijgen die dat zo invult

Ik hoop het ook.liever de bemestingsruimte invullen met iets meer bek om te vreten(n uit mest 😉 ) en minder n uit kunstmest.goed voor het milieu en beter voor het gemiddelde evenwicht 👍
adriaan33
@van Ittersum dat zullen we als boer wel zelf moeten aantonen in Den Haag. Praktijkonderzoek door Wageningen word voor 80% betaald door bedrijfsleven waaronder kunstmest industrie.
T ligt eraan op je bedrijf wat je teveel hebt maar soms kan iets minder kunstmest gebruik flink schelen in afvoer doordat je eigen m3 rdm kunt houden op bedrijf want je voert niet alleen N of P af.
pieta
@Koeienboer Jannes Wij moeten al jaren obv van N afvoeren. Dus wat jij hier stelt gaat volgens mij bij ons niet op. Wij kunnen de P-gebruiksnorm niet benutten.
+1
jan w
@pieta
Volgens onderzoek kan er ook ruim 300 kg.N uit RDM aangewend worden, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor het milieu. De meesten moeten mest afvoeren op basis van N en dan ben je met de derogatie ook je P kwijt die je niet meer mag aanvoeren en of aanvullen.
christo
@jan w Ben benieuwd of we eindelijk mogen gaan doen wat al veel langer nodig is.
+1
jan w
@christo
In Den Haag geven ze Brussel wel altijd de schult, maar ze moeten eerst eens naar zich zelf kijken. Brussel kijkt alleen of de richtlijnen voor Nitraat e.d. kunnen worden gehaald. En hoe dat dan gebeurd is een verhaal van het land zelf. Moet je niet te veel gebieden als de Oostervaarderplassen hebben. Want daar kan het grondwater aan geen enkele norm voldoen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , flevoland , stof , bodem , kunstmest , drijfmest , kringloopwijzer en organische stof geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0