Landbouwgrond Nederland gemiddeld duurste van Europa

Met een gemiddelde prijs van 63.000 euro per hectare landbouwgrond, was Nederland in 2016 koploper in de EU. De prijs van bouwland in elke regio van Nederland lag boven alle beschikbare nationale gemiddelden in de EU, zo blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. De duurste landbouwgrond lag echter niet in Nederland, maar in de Italiaanse regio Ligurië. Daar kostte in 2016 een hectare gemiddeld 108.000 euro.

Deel dit topic

Reacties

+1
Koeien boertje
Dat is in dat gebied waar ze alleen hooi mogen voeren en een aparte melklijn hebben uit dat gebied wat super betaald wordt
van Ittersum
Hoe duurder hoe beter.

Vanuit denkend dat de marktopbrengsten uiteindelijk altijd de prijs bepaald. Geldt hetzelfde voor woningen, machines, fosfaatrechten etc.
+5
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Vanuit denkend dat de marktopbrengsten uiteindelijk altijd de prijs bepaald.

Dat waag ik toch te betwijfelen. Ik denk dat de prijs ook voor een groot deel bepaald wordt door externe partijen. Natuur , recreatie , infra , woningbouw, heeft een tijdlang allemaal op een lager pitje gestaan door de crises maar begint nu weer aardig te lopen. Bovendien is ondanks die crises de prijs van grond in de benen gebleven. Dit door het lage rendement op spaargeld en het ver/wantrouwen in banken waardoor steeds meer vermogende mensen buiten de landbouw investeerden in landbouwgrond , maar ook Fagoed en ASR hebben hun grond portefeuille uitgebreid. De prijs wordt al lang niet meer alleen door de boeren en al zeker niet meer door de melkveehouders bepaald. Hier heeft onlangs een varkensboer een kleine 12 ha grond gekocht compleet met boerderij erbij. Hier zitten verschillende varkensboeren die door de jaren wel in grond hebben geïnvesteerd en veel CCM voor hun varkens telen en hun grond met akkerbouwers ruilen voor aardappelen en vruchtwisseling.
Maar ik ben wel blij met die dure landbouwgrond , laat maar lekker stijgen naar de €100000 per ha . We worden er alleen maar vermogender van , je hebt er niks aan zolang je niet verkoopt maar het geeft een goed gevoel.
+1
van Ittersum
@George wat het niet opbrengt wordt ook niet betaald. Op korte termijn(productie) of langere termijn(belegging) niet. Hier in Fryslân is juist verontwaardiging bij de boeren dat de provincie gestopt is voor aankoop voor natuur lc.nl/friesland/… . Zou me niet verbazen dat ze denken; als we niets doen, het waterpeil verhogen de boeren van zelfs wel ophouden bij gebrek aan toekomstperspectieven en hun gronden zelfs in een beheersvergoeding gooien. Goedkopere manier van natuur creeren
cjw73
@van Ittersum ze hebben nog geld zat hoor bij de provincie. Deze zomer beginnen ze bij mij voorhuis met de inrichting van 30 hectare natuur kost ook weer miljoenen. En anders kopen de natuurorganisaties het zelf wel.
van Ittersum
@cjw73 zal wel de nieuwe projecten zijn. Dat bij u en met die nieuwe plannen is het oppassen (blijven) geblazen. e-pages.dk/lc/2684/…
cjw73
@van Ittersum dat zand scheppen is hier bij mij achterhuis maar dat maskt mij weinig uit. Heb veel meer hekel aan de opstelling van de natuurorganisaties, ze doen net of ze van niks weten maar ze zijn ondertussen al lang aan het onderhand over compensatie van de natuur.
Maar wat ik bedoelde is al een bestaand natuurplan bij rijs waar grasland omgezet wordt naar natuur dit jaar.
+3
labella
Liever duur dan niet te koop.
weurding
@labella in een opgaande markt komt er meestal ook weinig te koop. 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Bouwland , europa , landbouwgrond en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0