A-ware bouwt mozzarellafabriek en zoekt meer melk

Royal A-ware gaat in Heerenveen een fabriek bouwen voor de productie van mozzarella. Daarvoor heeft de onderneming 300 miljoen kilo extra melk nodig van nieuwe leveranciers. Dit meldt CEO Jan Anker. De fabriek, de eerste in haar soort in Nederland, krijgt een aanvangscapaciteit van 45.000 ton. Daarvoor is in totaal 400 miljoen kilo melk nodig, maar de onderneming gaat niet dat hele volume vol contracteren. “We willen onze boeren de ruimte geven om te groeien.” De hoop is dat eind dit jaar de eerste paal de grond in kan. Dit in afwachting van de benodigde vergunningen. “Begin 2020 hopen we van start te gaan met de productie,” zegt Anker.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

slagroomvla
Ze hebben de wind er goed onder daar in Heerenveen!!
arjankok
Heeft deltamilk ook geprobeerd , is nix geworden
+4
Noorderling
@arjankok
Verschil is dat Aware de afzet heeft en dan een fabriek bouwt en melk regelt. De rest heeft melk, bouwt een fabriek en moet er dan maar vanaf zien te komen tegen dumpprijzen.
+1
mlkvhoudr
Er gaat vast wel ergens een belletje rinkelen dat ze nu langduriger hun best moeten gaan doen on hun leveranciers te behouden
van Ittersum
@mlkvhoudr kunnen die leveranciers ergens anders heen....?
mlkvhoudr
@van Ittersum half jaartje opzegtermijn dan kunnen leveranciers kiezen uit aware farmel arla of doc in deze regio. In schoonrewoerd zijn er ook vertrokken naar deltamilk en cono
van Ittersum
@mlkvhoudr de gelegenheid moet er zijn. Er zijn genoeg die graag willen maar niet voldoen aan de eisen van. En zou u een "hopper" willen hebben
+2
mlkvhoudr
@van Ittersum ach ........😀 maar als de verhalen kloppen kan bel leerdammer helemaal geen nieuwe leveranciers krijgen. Wat ook vrij logisch is gezien de afgelopen jaren en het feit dat er een ongekend grote groep een claim heeft neergelegd. De komende jaren zal bel hard moeten werken aan herstel in vertrouwen. Aware heeft wat dat betreft de wind in de zeilen. En over een paar jaar zullen we het weten hoe zich alles ontwikkelt heeft
+1
Koeien boertje
@mlkvhoudr ze kunnen de wind er wel onder hebben maar ik denk dat ik voor de prijs niet vanaf bel naar Heerenveen hoef te gaan.
We hebben een arrogante top maar bij a- ware zitten ook gewoon handelaren in de top.
Ik heb het dichtbij gezien in kampen met de lijmpf.
Die boeren konden met hangende pootjes bij de doc terecht toen ze de boeren niet meer nodig hadden.
De meeste zijn weer verkast naar Heerenveen.
Maar hij is al jaren bezig maar is, en komt niet bij de top met betalen denk ik.
Veel stalboeren zijn er naar toe gegaan terwijl je 2 jaar verder bent en a-ware geeft nu ook een goede plus.
Het is allemaal één pot nat bij welke particulier je zit
mlkvhoudr
@Koeien boertje als niet weider stapte ik over naar aware zo lang ze je daar nog hebben willen als niet weider. Bij bel blijven is geen optie als je niet weid. Alle melk in de merkkazen moet weidemelk zijn. Veel leveranciers van bel hebben er ook een hekel aan dat het in handen van fransen is waar niks mee te overleggen valt. Dus sommigen hebben ook daarom de overstap gemaakt naar het nederlandse aware. Als wel weider is jezelf verbeteren een stuk ingewikkelder inderdaad. Dan moet je in het vlog/mozarrella en andere concepten stappen.

Bij de vergadering van lyempf ben ik destijds ook geweest. Dat ik daar niet ingestapt ben heb ik geen spijt van
+1
putjesschepper
@Koeien boertje hoe kun je nou lijmph vergelijken met aware?aware is actief in meer dan 60 landen en is al meer als 100 jaar actief in handel. Sinds anker kaashandel niet meer doet voor rfc draait dat gewoon klote.
+1
van Ittersum
@putjesschepper dat laatste had ik ook het idee. En nu ga ik dus ontzettend iets gevaarlijks zeggen maar misschien wel de waarheid: Niet het merk of organisatie bepaald of een bedrijf succesvol is maar de top die hun contacten hebben. Vandaar dat vele bedrijven de topmensen belonen of binnenhalen met idiote beloningen. Dat geldt hetzelfde voor organisaties als Greenpeace, Rode Kruis, Kankerbestrijding. Je moet mensen binnenhalen die de deuren kunnen openen. Aware heeft dat door en dat is het succes van Aware, vraag is hoelang hou je dat vol.

Gisteren net een enquête ingevuld over voerleverancties. Duidelijk aangegeven dat ik voer koop van de vertegenwoordiger niet van zijn bedrijf
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
Duidelijk aangegeven dat ik voer koop van de vertegenwoordiger niet van zijn bedrijf

Je moet de vertegenwoordiger ook niet groter maken dan dat ie is. Wij voeren al bijna 50 jaar van Agrifirm en zijn voorgangers. Er zit duidelijk verschil tussen de vertegenwoordigers. Maar er is meer dan één goede kan ik je uit ervaring vertellen.
+1
van Ittersum
@pieta bandbreedte heb je overal
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
elen dat ze nu langduriger hun best moeten gaan doen on hun leveranciers te behouden

Met de locatie hebben ze al rekening gehouden dat ze melk uit Duitsland eventueel nodig zijn. Met 150km zit je midden in het melkveegebied van Duitsland.

Daar betaal je ook al gauw beter uit dan DMK/DOC en een aantal kleine particulieren die in de melkprijsdip 15-17 cent betaalden, boeren hadden geen geld meer om krachtvoer te kopen, dan ben je zo boer af en wil je wel overstappen als dat kan.
Koeien boertje
@Noorderling kan en mag van de bank.
De meeste in die positie mogen niet en al helemaal niet met een Nederlandse fabriek
cjw73
@Koeien boertje kan je wel vertellen dat de belangstelling van uit duitsland gigantisch groot is om aan aware te leveren.
mlkvhoudr
@Noorderling 300 km voor een tankwagen melk aan de fabriek te krijgen dat is niet düuuuuuuuurzaaaaaaaam
putjesschepper
Positief voor hele sector
nederlandse boer
Wat fijn dat Jan Anker het melkaanvoerprobleem voor RFC hiermee oplost!! Standstill hoeft dus niet meer aan de orde te zijn.

Niet te hopen dat hij ook het melkaanvoerprobleem van DMK moet oplossen want dan kan hij er nog we 3 fabrieken bijbouwen.
van Ittersum
@nederlandse boer wie staat er nu nog stil bij de stand-still?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0