Nieuw GLB: minder regels, lager budget

EU-landbouwcommissaris Phil Hogan lanceert in mei een voorstel voor het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB). Het toverwoord daarin is subsidiariteit: de Commissie zal minder regels van bovenaf opleggen. Lidstaten krijgen dus meer ruimte om hun eigen beleid te voeren. Tegelijkertijd wordt het GLB-budget waarschijnlijk verlaagd. 

Deel dit topic

Reacties

+6
Herbert
Hee melkvee klopt die titel wel. Ik denk dat het "Meer regels lager budget" moet zijn.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Herbert:
Hee melkvee klopt die titel wel

Waarschijnlijk wel, maar de Nederlandse regering kan er nog een regelsausje over gooien, en dan is alles weer anders. En dat bedoel ik niet echt positief.
+3
Bekkink
Nederlandse regering kennende nog meer shit over de boerenrug.
van Ittersum
@Bekkink misschien wel beter dat er minder vanuit Brussel beslist wordt maar zorg dat je dan vertegenwoordigd bent dmv sectororganisaties bij die overheid, dan kun je invloed uitoefenen en lobbyen . Andere groeperingen doen dat wel, wij schelden en zeuren bij voorbaat al als een speenvarken, boe, boe, huil, huil, wij zijn zielig..... niet stemmen betekent niet zeuren, niet aanwezig zijn hetzelfde. Al ben je niet altijd eens met je organisatie, niks doen is zeker verliezen.
+7
Hans van Bergen
Als er een vvd groen links sp pvda pvdd achtige regering komt dan zijn we als boer de glb gelden kwijt. Ik heb liever dat Parijs en Berlijn erover beslissen dan Den Haag
van Ittersum
@Hans van Bergen en dan via andere vergunningen toch beperkingen krijgen? Wat is dan het winst?
m uut m
@Hans van Bergen
Ben jij zo'n zielig boertje dat je niet zonder de glb gelden kunt.
+2
pieta
@m uut m Je mag als individu natuurlijk best vinden dat je beter af bent als Frankrijk en Duitsland beslissen over de landbouwgelden. Nederland laat je gewoon vallen als een baksteen. Wel of niet zonder dat geld kunnen doet daar niets aan af.
m uut m
@pieta
Heeft de hele veehouderij in nederland dit niet zelf veroorzaakt. En dan met zlto voorop.
+2
pieta
@m uut m Dat is mij veel te simpel. In de jaren 80 hielpen gemeenten werkloze bouwvakkers zelf mee aan de gang om varkens te gaan houden. We hadden een gratis adviesdienst in Nl om boeren te adviseren hoe men uit moest gaan breiden. Mansholt is er ooit mee begonnen.
m uut m
@pieta
Jij bent in de jaren 80 blijven hangen.
Zelfs mansholt had in de jaren 90 een heel ander verhaal.
Aanpassen of wegwezen.
+2
pieta
@m uut m Ik ben nergens blijven hangen. Ik wil gewoon even constateren dat de schuld neerleggen bij de boeren en (z)lto veel te kort door de bocht is.
Hans van Bergen
@m uut m Ik ben iig niet zon zielig persoon die zich op anoniem op een forum voor doet als boer en vervolgens, voortbordurend in die fantasie, net doet alsof hij/zij die euri nie nodig heeft
m uut m
@Hans van Bergen
Ik ben niet anoniem.
Het geld is mooi meegenomen maar ik ben er niet afhankelijk van.
Hans van Bergen
@m uut m Nee maar je pakt het met 3 handen aan. Laat me niet lachen man.
m uut m
@Hans van Bergen
Kan prima zonder maar cadeautjes vindt ik altijd leuk
robbies
@Hans van Bergen meindert is allesbehalve anoniem hier
Groen1
De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen willen samen met Polen en Slowakije dat de hectaretoeslagen in heel Europa op hetzelfde niveau worden getrokken. Hun oproep krijgt weerklank, maar geen volledige instemming bij de Europese Commissie. Om hun opvatting kracht bij te zetten, lieten 5 Europese lidstaten maandag een krachtig ‘nee’ horen toen de vraag kwam of ze konden instemmen met een compromistekst over het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid voor na 2020.

De Bulgaarse voorzitter Porodzanov stond er na afloop wat bedremmeld bij. Hij verdedigde het resultaat van de vergadering: uiteindelijk was hij er in geslaagd 23 van de 28 lidstaten op één lijn te krijgen. Hij noemde het een succes.

De Baltische staten zijn ondertussen in Brussel met een luide lobby bezig. “Kunstmest, machines, grondstoffen, veevoer, zaaigoed – alles wat wij nodig hebben voor onze productie kost bij ons tenminste net zoveel als bij jullie. Waarom krijgen onze boeren dan zoveel minder steun?”.

Het gelijktrekken van de inkomenssteun wordt een lastige kwestie. En elke aanpassing heeft direct gevolg voor het niveau van de directe betalingen in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland of Italië. Want als één meer krijgt, krijgen anderen automatisch minder. In Nederland is dat een politiek lastig te verteren punt: aan de ene kant wordt van Nederland een hogere bijdrage verlangd, aan de andere kant krijgt Nederland minder terug van de EU.

Het is de vraag hoe de 5 lidstaten hun kaart gaan spelen. Ze kunnen gezamenlijk geen blokkerende minderheid vormen. Om toch iets binnen te halen, zullen ze waarschijnlijk water bij de wijn doen.

boerderij.nl/Home/Achtergrond/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , landbouwbeleid , glb en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0