Wie krijgt de rekening?

veeteelt.nl/Economie/nieuws/…

Gek dat je weer is niks leest over de import kalveren??

Deel dit topic

Reacties

+1
Herbert
Hoog tijd om er zelf een afmestschuur bij te zetten. Wat denkt dat volk zo langzaamaan wel niet.
+1
MARTIJN G
Echt gestoord. Kalverimport ook direct verbieden.
MARTIJN G
Bleker is ook goed van het padje af.
+1
cs-agrar
@MARTIJN G Nou nee, Bleker pakt wat ie pakken kan voor zn sector, en Bleker kon mooi mee graaien in de subsidiepot welke bij het KVS hoorde, vandaar dat je ook alleen nog maar aan een handelaar verkopen mag welke lid is van vee&logistiek, leverde de bond niet alleen geld op, maar ook nog een bult leden. Niet dat de handelaren allemaal achter invoer van KVS stonden, maar dat maakte niet uit, want dat stukje was al beslecht vóór de vergadering
+1
puntertje
Volgens mij mag een kalf de eerste 10 dagen niet vervoerd worden. Maar daar hebben ze 14 van gemaakt omdat dieren met terugwerkende kracht konden worden opgegeven. Maar dat kan niet meer, dan kun je er dus weer gerust 10 dagen van maken. Maar wedden dat Bleeker en z'n clubje dat niet gaan doen?
verbi
@puntertje Volgens mij kun je ze nog steeds met 3 dagen terugwerkende kracht opgeven en volgens mijn handelaar ook.Maar er zal beslist iets op gevonden worden om dit te voorkomen.
+1
brabo
Quote Reactie van @puntertje:
Maar daar hebben ze 14 van gemaakt omdat dieren met terugwerkende kracht konden worden opgegeven.

zoals gewoonlijk weer eens onzin.
die 14 dagen regel heeft gewoon te maken met het feit dat kalveren de eerste 14 dagen op stro gehuisvest moeten zijn, en daar hebben de afmesters geen zin in.
Pluto
@brabo Hier komen 10 kalveren in een groot strohok 90m2 en een drinkautomaat naast het voerhek boven het rooster gedeelte. Daar blijven ze tot ze 14 weken zijn en gaan daarna naar een overgangs stal op kraiburg maten . De afmest stal zien ze pas als ze een jaar oud zijn .
Maar helaas is een melkveehouder die dezelfde aandacht aan de stierkalveren geeft als aan zijn vaarskalveren zeldzaam !. Als geld de boer niet kan motiveren volgen dit soort maatregelen , je kunt er op wachten.
puntertje
Quote Reactie van @brabo:
die 14 dagen regel heeft gewoon te maken met het feit dat kalveren de eerste 14 dagen op stro gehuisvest moeten zijn

Die regel heeft de kalversector zelf even geregeld in de IKB, dat is geen wet.
Wilbert
@puntertje Voor een kalf met een beperkte afweer is het ook niet goed om op alle jonge leeftijd tussen andere kalveren van andere bedrijven te worden gezet. 14 dagen kan makkelijk naar 18-20 dagen toe, beter voor de kalveren. Moeten veehouders ze wel meer voeren, niet op onderhoud, maar op 500-800 gram groei per dag. Krijg je ook wat meer voor je kalveren betaald
sorry
@Wilbert.... jij mag ze wel 3 weken houden....of 5 weken....net zo lang als je zelf wilt....je kijkt maar ff...

nb;500 gram/dag is nie zoveel
+1
puntertje
@Wilbert Een grijpstuivertje van Jan v. D. extra, jippie. Als een kalf 10 dagen is, en m.n. de biestvoorziening is goed geweest, dan kan zo'n kalf best naar de mester. Dat prutsers het voor elkaar krijgen om net geboren kalveren af te leveren en het zo voor de rest verpesten is iets anders, daar kan wel wat aan gedaan worden. Nu is het net alsof iedereen verplicht een alcoholslot in z'n auto moet omdat er enkele notoire alcoholrijders zijn. En het besluit om die sloten te plaatsen heb je bij de broer van de producent van die dingen neer gelegd.
MARTIJN G
@puntertje Voor de eerste keer krijg je een 👍 van mij
m uut m
@puntertje
Artikel 2.36. Ligruimte

1De ligruimte van een stal is comfortabel en zindelijk, beschikt over een behoorlijke afvoer en is niet schadelijk voor de kalveren.

2De vloer van de stal van kalveren jonger dan twee weken is ingestrooid met adequaat strooisel.

3Kalveren met uitzondering van vleesstierkalveren ouder dan twee maanden beschikken over ligruimte die is ingestrooid of is voorzien van een kunststof mat, houten lattenrooster of rubber toplaag.

4De oppervlakte van de ligruimte bedraagt in stallen waarin de kalveren niet zijn aangebonden of niet in eenlingboxen zijn gehuisvest, voor kalveren tot een leeftijd van drie maanden ten minste 0,50 m2 beschikbare ruimte per kalf en voor kalveren ouder dan drie maanden ten minste 0,70 m2 beschikbare ruimte per kalf.
+1
puntertje
Quote Reactie van @brabo:
die 14 dagen regel heeft gewoon te maken met het feit dat kalveren de eerste 14 dagen op stro gehuisvest moeten zijn

Die regel heeft de kalversector zelf even geregeld in de IKB, dat is geen wet.
+3
josl
Als er niet creatief met de wetgeving werd omgegaan was dit allemaal niet nodig. Diegene die zich er aan houd krijgt altijd de rekening van diegene die rotzooit.
Kalveren moeten 14 dagen in ingestrooide bedding gehuisvest worden. Eu regelgeving.
En idd Herbert, het word tijd dat melkveehouders zelf hun kalveren gaan afmesten. Nieuwe uitdaging/kans/verbreding.
+1
pieta
@josl Doen wij al sinds de jaren 80. #ouderwetswordtweernieuwerwets
+2
slagroomvla
@josl De import kalfjes, daarvan is de melddatum en afstamming ook geheel controleerbaar? En jullie als melkveehouderij vertegenwoordigers hebben afgedwongen dat alle import kalveren gecertificeerd ibr en bvd vrij zijn?

Of eet jij inmiddels ook lapjes kalfsvlees uit Henny Swinkels zijn hand en heeft hij jou ook voor zijn karretje weten te spannen, net als je voorgangers?
Coen
@slagroomvla , wiens brood men eet, diens woord men spreekt ofwel Bleeker heeft onze LTO-belangenbehartigers voor zijn karretje gespannen gekregen
+2
josl
@slagroomvla buitenlandse kalveren zijn net zo goed controleerbaar als de onze. Doe je een steekproef bij duitse kalveren dan klopt het. De duitse boer is zo blij dat van drie kalveren komt halen dat hij er zijn best voor doet zónder te shoppen met oormerken. Een hollander gaat voor een paar tientjes aan het prutsen met oormerken. Voor de lidl slacht van drie duitse kalveren. Cultuurkwestie?
En je kunt pas eisen stellen aan buitenlandse kalveren als je zelf ook aan die eisen wilt voldoen.
Maw woorden buitenlandse kalveren vrij van ibr, bvd, salmonella etc dan ook binnenlandse kalveren vrij van ibr,bvd salmonella zo simpel ist. Zolang wij zelf niet vrij zijn gaat het dus niet gebeuren.
Wij klagen altijd over van drie, maar buitenlandse boeren zijn er jaloers op dat ze geen van drie hebben.
sorry
Quote Reactie van @josl:
creatief met de wetgeving

...lachen met jou...
johndeere6230
Quote Reactie van @josl:
het word tijd dat melkveehouders zelf hun kalveren gaan afmesten.

Zou ik ook helemaal niet erg vinden, komen we nog een keer van het voer af en hebben we de jongveestal weer een keer volstaan.. alleen mogen we dan ook weer minder melkvee aanhouden aangezien jongvee voor de vleesproductie, zover ik het heb begrepen, ook meetelt voor de fosfaatregelgeving en je daardoor dus minder melkvee mag houden...
christo
Neem ook van Henk maar beetje dna af. Misdadige actie om fraude te insinueren.
jvt
Niet zeuren, hier in belgie standaard bvd oormerken, voor dat verwerkt is en uitslag en kalverkaart terug is ben je ook 10 dagen verder, kalveren zijn hierdoor standaard bijna drie weken voor ze kunnen vertrekken.
christo
@jvt Kalveren zijn op mijn bedrijf gegarandeerd bvd vrij. Besteed ik geld en aandacht aan. Ga mezelf toch niet controleren?
jvt
@christo Hier idem maar nog steeds wettelijk verplicht, kunnen nog steeds geen einddatum geven van het afschaffen van de onzin. Hebben onderhand van elke koe bloedmonsters, van zeker 700 kalveren oorbiotopen, alles vrij en nog eens vrij, maar moet nog steeds verder met die oorbiotopen.
christo
@jvt triest
wotan2
@christo hoezo triest? Belgische staat betaald deze "onzin", en Belgie is binnen afzienbare tijd bvd-vrij. Hier beginnen we net, en alles voor eigen beurs.
cs-agrar
Quote Reactie van @wotan2:
Hier beginnen we net, en alles voor eigen beurs.

En via de achterdeur blijft men alles binnen slepen
HansN
@christo Is maar hoe je het bekijkt. Kans dat je besmet wordt door een ander bedrijf is ook aanzienlijk kleiner. Hetzelfde met IBR. Verplicht vaccineren tenzij je aantoont vrij te zijn. Daarna elke jaar steekproef bloedonderzoek.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0