Presentatie ‘fraude-ongevoelige’ definitie grondgebondenheid

Belangenorganisatie Netwerk Grondig presenteert vandaag haar toekomstbestendige definitie Grondgebonden Melkveehouderij, waaraan de afgelopen maanden is gewerkt door het comité GRAS. In GRAS zat een brede vertegenwoordiging van landbouw, maatschappelijke organisaties en zuivel.

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Voor wie het uitvoerbaar is een prima plan. T is wel vervelend dat je wieg niet altijd op de goede plek staat
+2
verbi
Grondig was er in vertegenwoordigd en dat noemt men dan breed.Wees dan eerlijk en zeg gewoon wij zijn extensief en de rest wegwezen.Wil ik grondgebonden worden moet ik 25 ha bijkopen of pachten voor 80000 eurotjes/ha als die grond er al is gaat hem niet worden.Het is zoiets van wij van wc eend adviseren wc eend.Sprak onlangs iemand van mileudefensie en die zei we laten de extensieve boeren de intensieve opruimen en daarna ruimen wij de extensieve nog wel op.Denk daar maar eens over na.
cornelissen
Quote Reactie van @verbi:
.Sprak onlangs iemand van mileudefensie

Wie ?
+3
van Ittersum
@cornelissen en toen werd Verbi wakker en bleek dat zijn wekker al een half uur stond te jammeren, bleek dus gewoon een nachtmerrie te zijn.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @verbi:
n de rest wegwezen.Wil ik grondgebonden worden moet ik 25 ha bijkopen of pachten voor 80000 eurotjes/ha als die grond er al is gaat hem niet worden

Als je op grond van ca 8euro zit, kun je die ook wel 1:2 of misschien wel 1:3 ruilen met een akkerbouwer. Als je het laatste voor elkaar krijgt, kun je 50% groeien in areaal zonder een euro uit te geven. Kansen genoeg.
+2
pieta
@Noorderling In de drukke intensieve regio's 1 op 2 of drie gaan ruilen. Leuk idee maar niet zo realistisch. De meesten geven in die gebieden geen grond uit gebruik hooguit ruilen ze van teelt met geld er bij. Dan moeten de belangen toch nog weer heel anders komen te liggen.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
ten geven in die gebieden geen grond uit gebruik hooguit ruilen ze van teelt met geld er bij. Dan moeten de belangen toch nog weer heel anders komen te liggen.

Als dat al niet lukt moet je zorgen dat je er zo snel mogelijk weg komt. Hoge grondprijs verzilveren en elders 50% groeien tot verdubbelen in areaal. Staan nog zat mooie bedrijven te koop waar je op grond van 5-6euro ook nog eens 1:2 kunt ruilen.
Als je 1/3 uit gebruik geeft voor aardappelen, kun je van 1ha van 8euro, ca 3ha in het noorden bewerken.

Het is een kwestie van tijd dat iedereen naar grondgebonden moet of gedwongen wordt. Het is instappen voor het te laat is, met verder intensiveren wordt je op termijn uitgerookt. Ze verzinnen vanzelf wel iets. Bijvoorbeeld dat het Aware/AH concept de standaard wordt en anders 5cent korting. Zonder eisen aan grondgebondenheid houdt je het bij 28cent niet langer vol.

Voor diegenen met heimwee zijn er ook nog wel streken bij waar je je in het brabants best kunt redden. Alleen zijn zij meestal niet geëxtensiveerd maar gaan ze meer koeien melken. Raken de mest in het voorjaar dan wel weer voor 10euro/kuub kwijt.
puntertje
Quote Reactie van @verbi:
.Het is zoiets van wij van wc eend adviseren wc eend.

Ja, het is maar hoe je het bekijkt, je kunt ook zeggen dat iemand die veel fietst tegen verstokte autorijders gaat zeggen dat ze misschien wat meer moeten fietsen. En dat jij dan als autorijder zegt, 'ja hallo, je hebt gemakkelijk praten want jij hebt een fiets, en ik wil juist heel ver rijden en weet je wel hoe moe je daarvan wordt?'.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , melkveehouderij , landbouw , zuivel , grondgebondenheid en grondgebonden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0