GRONdig komt met definitie grondgebonden

Grondgebondenheid in de melkveehouderij is te definiëren en te duiden als de relatie tussen de fosfaatproductie en de plaatsingsruimte van fosfaat op het individuele bedrijf. Bij een fosfaatproductie gelijk of kleiner dan de plaatsingsruimte van fosfaat is er sprake van grondgebondenheid, stelt netwerk GRONdig.

Die grondgebondenheid is gebaseerd op forfaitaire fosfaatexcretie van de runderen (Meststoffenwet, tabel 6) en de fosfaatgebruiksnormen (plaatsingsruimte) per hectare grond. Deze definitie presenteert netwerk Grondig dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer Commissie en de Directeur Generaal Marjolein Sonnema op het ministerie van LNV.

Met grond van het individuele melkveebedrijf wordt concreet bedoeld: alle gronden behorende bij het individuele melkveebedrijf binnen een straal van twintig kilometer in eigendom of pacht. Die gronden moeten ook als zodanig staan geregistreerd in de Gecombineerde Data Inwinning (GDI). LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie komen overigens met een eigen definitie van grondgebonden melkveehouderij.

Commissie Gras
Grondig heeft voor het maken van deze definitie comité Gras opgericht, met daarin een vertegenwoordiging vanuit de landbouw, maatschappelijke organisaties en biologische zuivel. Zo telde het comité vier melkveehouders uit evenzoveel regio's.

GRAS-voorzitter professor Jan Douwe van der Ploeg overhandigt dinsdagmiddag de definitie met een toelichting. Het comité Gras noemt haar eindproduct een heldere visie op het evenwicht tussen dier, gewas en grond; de kringloop op bedrijfsniveau en de samenhang met de omgeving.

Staarten tellen
Het aantal hectares en het aantal staarten tellen oftewel de balans tussen mestplaatsingsruimte en ruwvoerwinning op bedrijfsniveau. Dat is een daadwerkelijk grondgebonden melkveebedrijf. Met de definitie, die nauw aansluit op de huidige in de wet, wil Netwerk GRONDig voorkomen dat allerlei constructies worden bedacht onder de noemer grondgebondenheid.

'Grondgebondenheid heeft alles te maken met de beschikbare grond van een melkveebedrijf. De naam zegt het al. Het levert bovendien een bijdrage aan behoud van het landschap, biodiversiteit en weidevogelbeheer', stelt voorzitter Foppe Nijboe, van Netwerk GRONDig.

'Wij willen fraude met kunstgrepen op papier met aan –en afvoer van mineralen voorkomen, dit mag geen grondgebondenheid heten. Ook het focussen op een deelaspect van de kringloop is geen grondgebondenheid. Het is mestplaatsing en ruwvoerwinning, die moet in balans zijn, niet de focus op één van die twee', vervolgt hij.

Kringloopcontract
Nieuw is de term 'Kringloopcontract' dat is ingebracht in de definitie. GRONDig bedacht deze term om een volwassen en fraude-ongevoelige variant op de eerdere voer-mestcontracten te bieden. Voor melkveehouders die binnen een straal van 20 kilometer van hun bedrijf mest kunnen plaatsen en van dat zelfde land het voedergewas benutten, is dit kringloopcontract bedoeld.

'Dit beschouwen wij als grondgebonden. Of veehouders die dankzij dit kringloopcontract een kavel bij 't bedrijf kunnen gebruiken/huren voor weidegang. Die kavel telt mee voor grondgebondenheid. Belangrijk is wel medewerking van het ministerie', aldus Nijboer. Volgens hem moet het namelijk binnen het GDI-systeem (Gecombineerde Data Inwinning) nog mogelijk worden gemaakt om deze 'gebruikersgrond' als kringloopcontract aan te geven bij de jaarlijkse opgave.

Deel dit topic

Reacties

+11
MARTIJN G
Ik had eerlijk gezegd ook niet wat anders verwacht van Milieudefensie. Ik bedoel netwerk Grondig.
dwers
Hoe willen ze bewijzen dat mest bij kringlooopcontract naar perceel toe gaat ,en het voer daadwerkelijk naar het bedrijf gaat.
pieta
@dwers De mest is niet zo moeilijk.
+1
Koeien boertje
@pieta heb je GPS op de trekker?.
Hier klopt alles op papier ook
Nick83
@Koeien boertje Idd Pieta. Ik heb hier land verder dan 20 km weg liggen, en ik heb hier facturen liggen van mest opbrengen. Dus bewijzen is hier niet zo moeilijk. Maar hoe doe je dat bij die kringloopcontracten?
Nick83
Quote Reactie van @Koeien boertje:
GPS op de trekker

Dat duurt overigens niet zo lang meer als het aan sommige partijen ligt. Heb je de boerderij van vorige week gelezen?
+3
slagroomvla
Grondgebonden is alle (kracht)voer en stro(ooisel) van eigen grond, zo niet, dan ben je niet grondgebonden! Al het andere ondermijnt grondgebonden, wat is daar nu zo moeilijk aan?
+7
pieta
@slagroomvla En de melk ook weer terug op de grond. En wat je met je vee moet doen zal ik hier dan maar niet neerpennen.
+2
pietjepuk
@pieta dus zelfs de oostvaarders plassen is niet grondgebonden. want daar laadt rendac ook. teminste dat veronderstel ik of mogen ze daar andere dingen doen met de kadavers.
cornelissen
Quote Reactie van @pietjepuk:
is niet grondgebonden.

Klopt, te veel vee op een te klein oppervlakte. (moet je het water niet meerekenen, maar dat mag je zelf ook niet)
sjoerd de melker
@pietjepuk kadavers door de schredder en verhitten en daarna weer over het hek gooien daar
+3
diezel
@pietjepuk
Best een intensief "natuur"-gebiedje. 😞

(klik om te vergroten)

kanniewaarzijn
@diezel Afrikaatje spelen!
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
En de melk ook weer terug op de grond

?????
+2
pieta
@cornelissen Kringloop jongen kringloop. 😁 Naast een bemestingsplan ook nog een bemelkingsplan. 😁
George
@pieta
Jullie zijn allemaal veel efficiëntere melkveehouders dan ik dat toen was. Ik lees hier dat jullie de mest niet kwijt kunnen op eigen grond maar dan al wel een ruwvoeroverschot hebben. Ik had een kleine 70 stuks koeien met 510000 KG melkquotum en een kleine 40 stuks jongvee. Koeien liet ik dag en nacht weiden en liefst zo lang mogelijk in het seizoen . Natuurlijk werd er dan wel wat bijgevoerd in de stal en in de zomer kregen ze ook altijd een klein portie mais bijgevoerd. Dus geen hoge productie maar ook erg lage krachtvoerkosten. Ik hield met deze aantallen met mijn 36 ha grond echt geen ruwvoer over. Hoewel ik de laatste enkele jaren wel wat CCM heb laten maken van 2,5 ha mais omdat ik wat mais overhield. Daarom is dat 80% grasland voor derogatie een dwaze maatregel. Als bedrijven grondgebonden zijn moet je ze de kans geven om krachtvoervervangers te telen zoals CCM , MKS of zelfs soja of weet ik wat.
+1
Noorderling
@George
Daarom moet men ook inzetten op gewasderogatie. 300kg N op grasland en gewoon 170 op al het bouwland. Ben je zelf flexibel wat je kunt doen en laten. Het is nu vragen om ingewikkelde constructies op papier met grondruil, verhuur van betalingsrechten, mest heen en weer schuiven en ga zo maar door.
+2
George
@Noorderling
Dat is misschien wel zo maar waarom 300 KG op grasland? En maar 170 op bouwland? Doe maar 200KG op bouwland en 275 kg op grasland. 😄 Dat past hier eigenlijk weer beter. Maar ik ben het wel met je eens dat er meer mogelijkheden moeten zijn , die 80% graslandeis gaat nergens over.
robbies
@Noorderling gezien het aantal KLW-adepten mogen we ons niet vies van ingewikkelde regeltjes noemen
George
Quote Reactie van @robbies:
zien het aantal KLW-adepten mogen we ons niet vies van ingewikkelde regeltjes noemen

Het moet gewoon simpel. Al die oncontroleerbare lariekwats achterwege laten. Maar ze bedenken het graag allemaal heel moeilijk om zoveel mogelijk te kunnen houden.
pieta
@Noorderling En het verguisde "kringloopcontract" natuurlijk.
pieta
@George Ik zou niet weten waar jij het dan liet liggen maar wij melken 20.000 kg melk per hectare en we hebben gemiddeld een 100 rosé-vleeskalveren. Die rosé vreten ongeveer 3 ha mais op. Dus puur op melkvee zijn we nog iets intensiever qua melkdruk per hectare. Op grasland zijn we zuinig en heel fanatiek met opbrengst halen. We hebben Holsteinkoeien en melken tussen de 10.500 en 11.000 per koe. Ik schat zo in dat jij indertijd wat minder per koe molk.
George
@pieta Veel minder , aantal koeien en jongvee en melkquotum staat erbij. Maar doe jij ook dag en nacht beweiden? Voer je perspulp of andere bijproducten? Ik gebruikte maar 120 ton krachtvoer per jaar incl. Jongvee, veelal simpele A Extra brok van Bouman en had daardoor erg lage krachtvoerkosten. Maar inderdaad lang niet de productie die jij haalt.
pieta
@George Geen perspulp meer. Wel hebben we een 300 kg Proti+ in het rantsoen voor het aan elkaar laten plakken vanwege mais van 43% ds. En weiden doen we niet.
George
Quote Reactie van @pieta:
het aan elkaar laten plakken vanwege mais van 43% ds.

Waarom zo'n droge zooi oogsten? Gewoon hakselen bij 35% DS en kiezen voor goede staygreen rassen.
pieta
@George Tjah, er waren er in 2016 meer die wat drogere mais geoogst hebben. Wij mikken altijd op 37-38% met goed zetmeelgehalte. 2017 39% met 400 gram zetmeel en 1.000 VEM
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Wel hebben we een 300 kg Proti+ in het rantsoen voor het aan elkaar laten plakken vanwege mais van 43% ds

Dat spul is toch ook stapelbaar en ca 33% ds? Dat gooi je op de losse grondstoffen in de mengwagen?

Heb ook wel wat stapelbare producten geprobeerd, echt plakken vond ik het niet. Wil het echt plakken dan moet er een flinke hoeveelheid aardappelstoomschillen bij van 12% ds of 2liter water op 1kg krachtvoer. Dan wordt het voer vloeibaar en mengt het goed door het gras heen. Knijpt het vocht uit het voer aan het voerhek maar melkt als een trein, volgens de geleerden zou er geen koe in leven kunnen blijven zonder stengeltjes.
pieta
@Noorderling Dit spul is echt plakspul. Bij het uitkiepen uit de bak van de voorlader moet je echt de bak laten klapperen. En het blijft plakken aan de bak. We voegen ook zo'n 6 ltr water per koe toe.
robbies
@pieta hoeveel krachtvoer per kilogram melk is niet overdreven veel?
pieta
robbies
@pieta dat is meer dan wij, maar inderdaad niet overdreven veel
m uut m
@pieta
Inclusief bijproducten.
Protiplus verdringt ruwvoer schiet je niets mee op.
pieta
@m uut m We hebben het om selectie te voorkomen. Jammerlijk genoeg.
cornelissen
Quote Reactie van @slagroomvla:
Al het andere ondermijnt grondgebonden, wat is daar nu zo moeilijk aan?

"Ritselen",zoals toon van hoof dat bedoelt
+1
Wilbert
Een groot toneelstuk. Exacte kopie van de definitie bij de fosfaatrechten. En dan iets wat onmogelijk is, als een wortel de boeren voorhouden. Kansloos.
BoerBart
@Wilbert wat vind jij zo onmogelijk ?
Ik lees dat ze meer boeren de kans willen geven om grondgebonden te worden.
Lukt dit niet? Dan krijg je met veel/extra regels te maken.
+1
Wilbert
@BoerBart een kringloopcontract is hetzelfde als een voer-mest contract, maar dan met een hippere naam. En LNV heeft daar geen zin in.
KOC1981
@Wilbert kan iemand die dit leest van Netwerk grondig mij dit ook even uitleggen? want voer-mest was foute boel en fraudegevoelig maar ik zie het verschil niet met een kringloopcontract buiten een leuke naam
Nick83
@KOC1981 Ik ook niet ...
cornelissen
@Nick83 Ik ook niet, alleen registratie bij de GO en natuurlijk de vriendelijke naam
Nick83
Quote Reactie van @Wilbert:
En LNV heeft daar geen zin in.

Idd, ik geloof er ook niet in. Komt niks van in.
+8
KuikenenKoe
Zo is dat, laat die akkerbouwers maar kunstmest kopen, dat zal ze leren en is ook veel beter voor miileu dan echte mest

of wat ze ook nog kunnen doen is hun akkerbouwgrond bemesten met perspulp of bierbostel of aardappelvezel of graszaadhooi
paulus2
+2
puntertje
Ik vind het een gematigde- en realistische visie. Maar het feit dat heel veel bedrijven al veel te ver doorgeschoten zijn zal maken dat die groep deze visie niet meteen zal omarmen. En dat zal dan ook weer blijken uit het commentaar hier.
Gaan we eens 25 jaar vooruit kijken, wat zou dan meer voor de hand liggen, bovenstaande versie of verder versneld opschalen met enorm toenemende mesttransporten, gesleep met voer en meer koeien binnen op een hoofdzakelijk maisrantsoen?
overstekend wild
@puntertje realistisch?? Met 80% P plaatsing op eigen grond kun je al een behoorlijk ruwvoer overschot opbouwen. En voor de reststromen die uit de akkerbouw komen moeten ook mineralen terug kunnen.
+1
overstekend wild
@overstekend wild bovendien is het helemaal krom dat er geen verschil tussen grondsoorten gemaakt word. De verschillen in opbrengst en potentie zijn immers groot
+1
Noorderling
@overstekend wild
Men lokt uit om constructies op papier op te tuigen die voldoen aan de maatschappelijke wensen. Het gemengde bedrijf 2.0. Ieder houdt zn vastgoed in zn eigen firma en brengt de productiefactoren in in een gezamenlijk bedrijf waardoor je akkerbouw en veehouderij combineert op een BRS nummer. Als je handig bent hou je wat grasland op je eigen bedrijf zodat je hierop nog derogatie aan kunt vragen en hierop weer via boer-boer wat mest op aan kunt voeren.

Zo veel mogelijk hoog renderende gewassen telen en de veehouder benut de tussen jaren door een relatief hoog saldo te draaien met de rustgewassen vergeleken met tarwe. Het wordt een crime om vervolgens de boel vervolgens weer financieel te splitsen, vroeg of laat zal het onder druk wel deze kant op gaan wil je je grond enigszins benutten.
bio boer
@overstekend wild verbouw dan andere gewassen zo als mks tarwe bieten bonen
christo
@bio boer Lust ik nie.
overstekend wild
@bio boer als de derogatie niet de belemmerende 80% grasland eis had zou dat een optie kunnen zijn. Maar waarom zou je dat niet aan een akkerbouwer uitbesteden, die zijn daar specialist in en hebben er mechanisatie voor!
jg
@overstekend wild Met andere woorden , je wilt het niet. Ook prima maar zeg dat dan.
matt
@puntertje hoe doe je dat puntertje slepen met voer,moet je dan met een blok kuilgras over de weg slepen ?
+1
jan.1
Alles moet in een eenheidsworst,lang leve het communisme,(groen links).Maar gaat hem nooit worden omdat veel mest ook naar collega akkerbouwer gaat voor de bietjes en aardappels(org stof).
cornelissen
Quote Reactie van @jan.1:
,lang leve het communisme,

inderdaad, heb je voldoende land en net een stal gebouwd mag je geen melkrundvee houden of je moet ineens dure rechten kopen , inderdaad de liberale visie is weggegooid en het communisme terug dankzij lto.
+6
wouter bos
@cornelissen Tjonge als je zoveel land hebt , verkoop je toch een 5 ha . Kun je zo een 40 koeien erbij melken . Probleem opgelost , zooooooooooooo makkelijk !! En is het bedrijf beter in balans .
cornelissen
@wouter bos Duidelijk weer een antwoord zonder kennis van de zaken,want stal en land aanwezig en niet mogen melken . Lang leve het communisme,dankzij lto. En de discussie van een smerige cummunistische streek uit de weg gaan, behalve dan dat je een sukkel bent.
Je had kunnen weten dat Lto met K.Romijn "tuig van de richel"was. Dat wist ik toen niet ,nu helaas wel.
Ik ga mijn eigen weg, maar zal helaas door dit communistische systeem wel moeten sparen voor rechten
Coen
@cornelissen , wanneer zou LTO met zijn definitie over grondgebonden komen?
ik denk dat de politiek deze definitie van GRONDig wel aanspreekt.
pa
Quote Reactie van @cornelissen:
Je had kunnen weten dat Lto met K.Romijn "tuig van de richel"was.
Het zit je nogal hoog he? Vindt zelf dat je wel lichtelijk overdrijft!!
van Ittersum
Kan het mis hebben maar dit toch niets anders dan de huidige grondgebondenheid en de toekomstvisie van Aware, dus ook de te verwachte leveringseisen van de overige melkfabrieken. Volgens mij allemaal niet nieuws of zie ik iets compleet over het hoofd. Hoop alleen dat ze dan wel de ruimte geven om grasland in te ruilen voor bouwland om geen aankoop van grondstoffen mogelijk te maken.

Graag iemand met wat praktijkvoorbeelden, ben 50 geweest. Ik mag dom doen nou🤣 #zelfreflectie

Maar tis een visie van hun he, geen wet dus niet te veel stress😎
+2
cs-agrar
Mest op akkerbouwGROND plaatsen is toch ook GRONDgebonden?
mlkvhoudr
@cs-agrar misschien jouw koeienmest op graanpercelen akkerbouwer kun je graan weer afnemen
MARTIJN G
@mlkvhoudr waar wordt het brood van gebakken?.
mlkvhoudr
@MARTIJN G 🌽🌽🌽🏳 dit vlaggetje moet een witte vlag voorstellen. Ik geef je gelijk 😁
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
misschien jouw koeienmest op graanpercelen akkerbouwer kun je graan weer afnemen

Zelfs als ik geen graan afneem, een kringloop is groter dan alleen de regio. Melk beland via de kaas ook heel stuk verderop, moet dat dan ook binnen 20km verkocht worden?
Als ik ruim in het ruwvoer van eigen land zit, waarom moet ik dan nog meer produkt ergens vandaag gaan halen? Om het daarna maar zelf te verkopen aan de bakker? En waar moet dat betreffende graan dan anders van groeien? Louter kunstmest?
Er is gewoon geen mestprobleem, maar je moet wel ff verder kijken dat je neus lang is, het is mijn schuld toch niet dat meeste GRONDig-boeren blijkbaar wat moeite hebben met genoeg eigen voer telen, ongeacht de oorzaak daarvan. Van mij hoeft mest ook niet weg, dat heeft een of andere stropdas bedacht. Maar als de akkerbouwer er een centje voor geven wil, kunnen we gerust praten, die mooie meststof welke de veehouderij bied, vindt je immers in de winkel niet
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
ar als de akkerbouwer er een centje voor geven wil, kunnen we gerust praten, die mooie meststof welke de veehouderij bied, vindt je immers in de winkel niet

Er is genoeg mest en dus zal jij akkerbouwer centje moeten geven zodat hij het van jou wil afnemen. Voor jou zijn er momenteel genoeg andere , ook varkenshouders. Mij hebben wel 5 boeren gevraagd of ik mest wil afnemen en die willen allemaal centjes toebetalen , echt waar.
milka
@George ik werd door een akkerbouwer gebeld die zelfs wilde betalen voor mijn mest (vaste mest)
George
@milka En dat heb je gedaan?
+4
-Jan-
Als de grondigleden hun cijfers zouden laten zien zou je verbaast staan over hun werkelijke intensie ze doen alsof ze roomser zijn dan de pope,links lullen rechts zakken vullen
+2
m uut m
Het mooiste zou zijn dat de hele veehouderij niet meer mest produceert dan dat er in Nederland geplaatst kan worden.
Dus geen mestverwerking of export alleen daadwerkelijk geplaatst in Nederland.
Dan hoeven we deze discussie nooit weer te voeren want dan is Nederland als geheel grondgebonden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
Het mooiste zou zijn dat de hele veehouderij niet meer mest produceert dan dat er in Nederland geplaatst kan worden.
Dat is toch al zo!
m uut m
@kanniewaarzijn
Was dat maar zo.
Het grootste deel van de kippenmest wordt verbrand of geëxporteerd.
+3
pieta
@m uut m Die situatie hadden we. Maar als je telkens de plaatsingsruimte verkleint (gebruiksnorm omlaag, natuur, industrie, woningbouw, infrastructuur zonnepanelenparken op landbouwgrond) dan blijft dat niet goed gaan.
m uut m
@pieta
We kunnen de veestapel toch ook verkleinen
van Ittersum
@m uut m idd, 2x3 is hetzelfde als 3x2 , dus als de melkprijs structureel omhoog zou gaan is alles opgelost
Wilbert
@m uut m iedereen generiek korten als er een collega veehouder de lul is als hij grond kwijt raakt aan bijv infrastructuur. Of laten we die veehouder het maar uitzoeken?
m uut m
@Wilbert
Jij blijft in het hokje van rechten denken.
Iedere veehouder moet de mestproductie van zijn/haar veestapel plaatsen in Nederland.
Dan kunnen alle dierrechten vervallen.
ted9
@m uut m En dan worden de normen weer een keer bij gesteld en kun je weer gaan ruimen.
+1
m uut m
@ted9
Niet zo dramatisch doen.
Of je zorgt voor meer plaatsingsruimte of je houdt wat minder vee.
Ruimen is toch iets anders.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
Het mooiste zou zijn dat de hele veehouderij niet meer mest produceert dan dat er in Nederland geplaatst kan worden.Dus geen mestverwerking of export alleen daadwerkelijk geplaatst in Nederland.Dan hoeven we deze discussie nooit weer te voeren want dan is Nederland als geheel grondgebonden

Klopt helemaal, zou nog mooier zijn als we door gebruik van die hollandse mest, ook de kunstmest ermee zouden kunnen vervangen, en zo een veel breder aanbod en kringloopachtig iets voor andere sectoren kunnen creeren. Tis alleen beetje een puntje, wie bepaald hoeveel waarvoor/waarop gebruikt mag worden en waarom.
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
Klopt helemaal, zou nog mooier zijn als we door gebruik van die hollandse mest, ook de kunstmest ermee zouden kunnen vervangen, en zo een veel breder aanbod en kringloopachtig iets voor andere sectoren kunnen creeren. Tis alleen beetje een puntje, wie bepaald hoeveel waarvoor/waarop gebruikt mag worden en waarom.

Dat gaat niet lukken. Je kunt met dierlijke mest gewoon niet mooi bijsturen. En als je gaat ver-bewerken zodat het wel kan dan wordt het duurder dan kunstmest. Dus gaat het niet lukken.
m uut m
@George
Kunstmest is ook een gelopen race nog 10 jaar dan is het verboden.
+1
bio boer
@m uut m ik merk ook gras groeit net zo goed van mest als kunst mest naar een aantal jaar afkicken
m uut m
@bio boer
Zorg dat de omstandigheden goed zijn. Stikstof zit zat in de lucht.
bio boer
@m uut m bijna 80% in de lucht is stikstof alleen het moet even gebonden worden
m uut m
@bio boer
Daar zijn een aantal planten heel goed in.
+2
pieta
@bio boer Voor mij hoeven ze maar toe te staan dat je binnen je stikstofgebruiksruimte meer stikstof uit dierlijke mest mag aanwenden. Verdwijnt meteen het hele NL-probleem van mestoverschot als sneeuw voor de zon. 😁
m uut m
@pieta
Er hoeft niet meer mest op!
pieta
@m uut m Wat heb jij voor grondsoort?
m uut m
@pieta
Zand
+1
bio boer
@pieta ja blijf er toch echt niet snappen dat je hele bemesting ruimte niet mag vullen met dierlijke mest en compost mag dan wel weer in je kunstmest ruimte daar mag je als bio boer je kunstmest ruimte mee op vullen de regel is 170 kg stikstof uit dierlijke mest is derogatie ook niet meer nodig
m uut m
@bio boer
Dat is nieuw voor mij.
bio boer
@m uut m dat zei mijn voerman heb het nog nooit gedaan maar overweeg het wel op mijn zware klei perceelen zal we wel naar vragen bij de skal controle
George
Quote Reactie van @m uut m:
unstmest is ook een gelopen race nog 10 jaar dan is het verboden.

Geloof er niks van , maar we zullen het zien.
Ze hebben niet overal zoveel varkens en koeienmest tot hun beschikking en de wereld moet toch gevoed worden voor niet teveel geld.
van Ittersum
@George wereldwijd heeft u gelijk, nationaal niet. En hoe je het ook went of keert. Voor 1 ton KAS heb je 300 m3 gas nodig...terwijl wij met onze handen in onze haar zitten om al die mest netjes weg te werken. Dat is pas schreef, we gaan die kant wel op dat de kunstmestruimte wordt vervangen door mest. Tis nu nog een belangenverstrengeling
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
hoe je het ook went of keert. Voor 1 ton KAS heb je 300 m3 gas nodig...

Wie dat fantaverhaal ooit de wereld in heeft gebracht is niet duidelijk. Maar laatst is dit sprookje hier op prikbord al ontkracht!
m uut m
@George
Juist door kunstmest kunnen we de wereld straks niet voeden. 🤔
George
Quote Reactie van @m uut m:
Juist door kunstmest kunnen we de wereld straks niet voeden.

Vertel , waarom niet?
m uut m
@George
Kunstmest mergelt de grond uit.
+3
George
@m uut m Als je alleen maar kunstmest gebruikt kan dit wel waar zijn maar in combinatie met dierlijke / organische mest kan dat ook naar het rijk der fabelen. Ik ben niet tegen dat jij Biologisch boert , moet je zelf weten maar om dat te zien als the only way gaat mij een beetje te ver.
m uut m
@George
Daar sta ik niet alleen in.
m uut m
@cs-agrar
We kunnen prima zonder kunstmest zeker als je derogatie hebt.
mlkvhoudr
Ik geef het maar eerlijk toe wij hebben ook nog wel eens wat niet geregistreerde staarten in ons weiland.

(klik om te vergroten)

+1
m uut m
@mlkvhoudr
Ik ken dat hebben.
We er nu ongeveer 30 lopen.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
Ik ken dat hebben.We er nu ongeveer 30 lopen.

Zie jij wel verschil met je jersey's? Of trucje om onder fosfaat uit te komen
+1
van Ittersum
@mlkvhoudr mooi man, dan woon je toch op een mooie locatie
+1
George
Als je evenveel of meer plaatsingsruimte voor mest hebt dan je produceert ben je grondgebonden. Mooi duidelijk is dat toch.
christo
@GeorgeDuidelijk ok. Zinvol nee. Wat maakt het uit of ik thuis op de pot ga zitten of op vakantie naar Ibiza.
George
@christo Ik begrijp je vergelijking niet echt. Is dat erg?
+1
christo
@George Het is m.i. allemaal shit. Het gaat toch nergens meer over om jezelf te willen profileren op een ronduit achterlijke manier. Dan ben je bijvoorbeeld als individu grondgebonden, red je dan de planeet? Sommigen vinden dat ze het dan beter doen dan een ander die een paar tank naar een akkerbouwer brengt. Best griezelig.
puntertje
@christo als er nooit gerommeld zou worden met mest dan had je een punt. Maar zolang er veel geld mee gemoeid is zal er worden gerommeld. En dus moet je naar een systeem waar rommelen geen nut heeft.
christo
@puntertje Er is helemaal niemand die een sluitend systeem kan bedenken. Das nu net het ongelukkige van mestbeleid. Ik ga desnoods gewoon aardappelen verkopen die binnen 20 km geteeld zijn. Natuurlijk pas wanneer de koeien ze niet op kunnen, voer verkopen mag toch wel. Of worteltjes; ook lekker spul. Uien vreten ze ook wel.
christo
@christo Men is best goed bezig in dit bijzondere land.
+1
mlkvhoudr
@puntertje christo heeft hier best een punt als je bijvoorbeeld je jongvee uitbesteed ben je op papier mischien wel grondgebonden maar in werkelijkheid geeft dat natuurlijk nul milieuwinst tov netjes mestafvoeren.
christo
@mlkvhoudr Dat doet pijn bij M. Dus ook maar verplicht jongvee opfokken met verplicht gebruik van gesexst spermaspul.
m uut m
@christo
De eerste koekalfjes jersey × blaarkop lopen er al.
bio boer
@christo tsja een akkerbouwer heeft zijn mest stof ook nodig alles wat die verkoopt aan mineralen zal groten deels ook weer moeten worden aangevoerd hoe zou het gaat in die landen waar het krachtvoer vandaan komt wij voeren die mineralen weer aan en voeren af via de melk / vlees af wat er met het riool slip gebeurt is mij onbekend dat zijn de mineralen van de akkerbouwer en veehouderij bij de kippen word al het voer aangekocht via voerfabriek en de mest naar Oost-Duitsland waar weer veel granen vandaan komen
christo
@bio boer Das nie binnen de 20 km. Dus verbieden die sector. Gelijke monnikken gelijke kappen. Varkens er ook uit en elke melkveehouder is grondgebonden.
bio boer
@christo maar weer terug naar gemengde bedrijven 30 varkens 1000 kippen 50 koetjes en 50 ha land alles zelf verbouwen maar je komt dan wel mineralen tekort om je alleen afvoert
+1
christo
@bio boer En natuurlijk direct de grens weer dicht en Geert op de troon. Dan is alles goed.
bio boer
@christo haha nou weet niet of dat mijn ideaal beeld is vind er niks van kloppen tegenwoordig met dat milieu vervuiling maar ja ben maar boer he en geen geleerde
+2
George
Quote Reactie van @christo:
et is m.i. allemaal shit. Het gaat toch nergens meer over om jezelf te willen profileren op een ronduit achterlijke manier. Dan ben je bijvoorbeeld als individu grondgebonden, red je dan de planeet?

Nou laten we het zo stellen. Grondig heeft in ieder geval een duidelijke eenvoudige visie. Geen hocus pocus verhalen met KLW , BEX en andere moderne loze kreten. Maar ja sommige passen die loze kreten beter dan dit plan. En dat zal altijd wel zo blijven. Shit is het ondertussen allemaal wel , dat ben ik wel met je eens. Na afschaffing quotering is het gewoon chaos , LTO/RFC en dergelijke hebben het allemaal totaal verkeerd ingeschat. Enige die wat benul hadden was NMV en Sieta maar dat willen slechts weinige toegeven. Als je geen enorme groei predikte was je nu eenmaal niet populair. Ik ben blij dat ik het vanaf de zijkant kan volgen en niet meer met dat spelletje actief mee hoef te doen. Zou niet goed zijn voor mijn darmen.
+3
jg
@George Lto en Nzo polderen nog over hun visie grondgebonden , dan weet je al dat er een slap compromis op tafel komt .
+1
BoerBart
@jg Het ministerie zit ook aan tafel. Ik verwacht een soort kapstok die handig is te implementeren. In de komende jaren kan de kapstok volgehangen worden en is er geen weg meer terug.
Vergeet niet dat de zuivel, natuurclubs en LNV allemaal minder mest/melk willen. LTO kan dit nooit goed doen.
Maar het poldercompromis wat jij beschrijft gaat 100% bepalend worden in de toekomst.
De oude achterhaalde referentiewetjes worden gefaseerd afgeschaft.
jg
@BoerBart Waarom neemt Lto dan zitting in zo’n commissie?
BoerBart
@jg anders krijg je het verhaal van netwerk grondig.
BoerBart
@jg anders krijg je het verhaal van netwerk grondig.
christo
@George Duidelijk en te simpel is de visie, komen weer heerlijke knelgevalletjes van. Daar zij ze in Den Haag niet meer zo blij mee.
Frans Z.
Verplaatst voor algemeen belang,maar nog grond op oude locatie >20km.Met die grond grondgebonden,met deze definitie niet meer.
Frans1
@Frans Z. Algemene visie kun je nooit voor iedereen specifiek goed doen.Maar grond zo ver bij je bedrijf weg is toch ook niet erg rendabel?
Frans Z.
@Frans1 Weggeven dan maar.
Frans1
@Frans Z. Dat is flauwekul,er is of komt toch wel grond dichterbij beschikbaar zodat je uit kunt ruilen?
Nick83
Quote Reactie van @Frans1:
komt toch wel grond dichterbij beschikbaar zodat je uit kunt ruilen

Als die grond op afstand mooie rechte percelen zijn met goede kleigrond waar je mooi mais op kunt zetten en de grond die dichterbij beschikbaar komt allemaal veen is en oncourante stukken, dan is de keus voor de meeste boeren snel gemaakt denk ik ...
pieta
@Nick83 Of grond met een regulier pachtcontract of de grond verkocht aan een ontwikkelaar en voorlopig nog zelf in gebruik mogen houden enz enz.
+1
Nick83
@pieta het is een enorm mierennest waarin ze lopen te walsen. Er is geen 1 boer hetzelfde, geen enkel bedrijf hetzelfde, geen enkele situatie is gelijk. Iedereen heeft met andere dingen te maken en maakt zn eigen keuzes wat betreft landgebruik en producten in rantsoen voor de koeien. En daar proberen ze nu regeltjes voor te maken. Dat kan niet anders zijn dan een compleet fiasco.
Frans Z.
@Frans1 20 jaar meerwaarde clausule uitzitten
Nick83
Quote Reactie van @Frans1:
grond zo ver bij je bedrijf weg is toch ook niet erg rendabel?

Dat is toch ieders eigen keus? Daar heeft een wetgever toch geen ene fluit mee te maken?
+1
MARTIJN G
@Nick83 Dit gelul van Milieudefentie niet te serieus nemen. Dit is alleen om te stoken.
brabo
@Frans1
voor iets minder geld kun je best ver rijden voor maisteelt

en bij bedrijfsbeeindiging ben je waarschijnlijk voor verkoop beter af met veel verdeelde kavels op afstand dan een grote huiskavel.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @brabo:
en bij bedrijfsbeeindiging ben je waarschijnlijk voor verkoop beter af met veel verdeelde kavels op afstand dan een grote huiskavel.

Een huiskavel kan je ook opdelen en is als courant bedrijf te verkopen als het bijgehouden is.
Mocht het voor de nieuwe eigenaar een veldkavel worden dan is een veldkavel met mestopslag ook in het voordeel. Kun je swinters de putten vol rijden met een vrachtwagen en in het seizoen volle bak bemesten ipv tijd verdoen op de weg.

Willen bedrijven going concern verkocht worden. Dan is de mogelijkheid tot weiden een must, en daarmee dus ook een fatsoenlijke huiskavel.
brabo
@Noorderling
alleen een grote huiskavel heeft vaak maar weinig buren en een verdeelde kavel op afstand veel meer. 😄
m uut m
@brabo
Dan ben je ook maar 1 nodig.
Noorderling
@brabo
Ligt er maar net aan, heb er al 5 aan de huiskavel, terwijl ik aan de veldkavel maar 1 buur heb.
Frans1
Volgens hem moet het namelijk binnen het GDI-systeem (Gecombineerde Data Inwinning) nog mogelijk worden gemaakt om deze 'gebruikersgrond' als kringloopcontract aan te geven bij de jaarlijkse opgave.

HAHA,ze lezen hier zeker mee.Deze optie heb ik hier al vaker gegeven,zo zou je de mestplaatsing per perceel kunnen linken aan je bedrijf,zonder dat je dat perceel pacht oid.Dan heb je het makkelijk controleerbaar.
Nick83
Quote Reactie van @Frans1:
Dan heb je het makkelijk controleerbaar.

Maar niet heus ...
mlkvhoudr
@Frans1 wat ben je ook een visionair frans 😀
josl
Vraag me af of ze bij grondig ooit serieus naar het 'voer-mest' contract hebben gekeken want wat zij nu kringloopcontract noemen met een vinkje op het GDI was precies het 'voer-mest' contract zoals LTO dat voor ogen had.
+1
robbies
@josl in plaats van hier zuur te doen dat je niet met de eer van dit idee kon strijken, kun je Grondig ook opbellen en vragen om dit gezamenlijke initiatief in Den Haag voor te dragen
+2
Wilbert
@robbies we weten beide dat dat kansloos is. Grondig doet hier aan ouderwets kiezersbedrog.
robbies
@Wilbert hoezo kiezersbedrog?

Ze vertellen blijkbaar hetzelfde als LTO, maar nu het voorstel uit het kamp van Grondig komt is het ineens helemaal niets als ik de reacties hier zo lees.
+1
Nick83
Quote Reactie van @robbies:
vertellen blijkbaar hetzelfde als LTO

Hetzelfde als wat de LTO een paar maanden geleden vertelde ja. En waarvan we inmiddels al weten dat het afgeschoten is.
robbies
@Nick83 dus dan gooien we het hele idee masr weg? Pas het aan en voer een gezamenlijke lobby.
+1
pieta
@robbies Ze brengen het nieuws met dat kringloopcontract naar buiten. Puur om het wat aangenamer te laten klinken terwijl ze gewoon weten dat dat contract al afgewezen is.
robbies
@pieta als je wil kun je altijd iets negatiefs zien. Ik zie vooral twee tegenpolen die hetzelfde willen en hoop dat ze over hun schaduw heenstappen. NZO en LTO komen nu zonder GRONdig met een definitie waarvan veel prikkers hopen dat het hen beter past.

Dat voorstel zal ook recht moeten doen aan de achterban van GRONDig om te voorkomen dat GRONdig haar achterban gaat mobiliseren. Daar zijn ze in Den Haag namelijk heel gevoelig voor.

Mochten NZO en LTO met een volledig uitgeholde definitie van grondgebonden komen wat het niet redt in Den Haag dan zal GRONdig wel de zwarte piet toebedeeld krijgen, terwijl zij nota bene nu een werkbare definitie wegleggen
+2
pieta
@robbies Daar gaat het niet om. Het ging even om kiezersbedrog. Zolang je eerder genoeg ruwvoer hebt als mestplaatsingsruimte dan is volledig grondgebonden zijn niet dat wat het doel zou moeten zijn. Dan moet er of ruimte komen in je bouwplan voor een deel eigen krachtvoerteelt (Lijkt me niet de bedoeling van een club Grondig met een comité GRAS) of de gebruiksnorm per ha zou omhoog moeten voor bedrijven die veel voer hun eigen land halen. En ja, dat is de KLW dan weer. Of komt Grondig zometeen ook nog met dat idee? 😁
m uut m
@pieta
Die ruimte is er wel.
Snijmais uit het rantsoen en korrelmaïs erin.
+1
pieta
@m uut m Dat lost het niet op met 15 ton ds korrelopbrengst tegen over 20 ton ds snijmais op 20% van je areaal. Maakt hooguit een paar hectare verschil.
m uut m
@pieta
Je wilt het zien of niet.
Linksom of rechtsom er is te veel vee in nederland.
Dan kun je met allerlei technische oplossingen aan de gang gaan en blijven dweilen met de kraan open.
Of je zorgt dat de veestapel in nederland niet groter is dan dat er plaatsingsruimte is.
+3
pieta
@m uut m Zijn je antwoorden op? 😁
m uut m
@pieta
Nee.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Dat lost het niet op met 15 ton ds korrelopbrengst tegen over 20 ton ds snijmais op 20% van je areaal

je rantsoen van eigen bodem is van een hoger niveau. waardoor je krachtvoer kunt vervangen door ruwvoer. mes snijd dus langst twee kanten. je oogst minder maar voert meer.
pieta
@pietjepuk Klopt. Maar dat ontken ik dan ook niet.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
En ja, dat is de KLW dan weer. Of komt Grondig zometeen ook nog met dat idee?

Geen idee, maar zonder resultaatverplichtingen van hans Huijbers of facilitering van groei heeft het mijn zegen. Ik dacht dat ik dat inmiddels wel duidelijk gemaakt had
+1
KOC1981
@robbies vooral bedrog voor hun eigen achterban, voer-mestcontracten zijn onder andere door de grondgebonden adepten hier op het prikkebord verguist, want het was een papieren tijger. nu geven ze het beestje een leuke naam en is het een top idee? begrijp me niet verkeerd ik vind het gewoon een goed idee of het nu van grondig of van lto komt
Wilbert
@robbies wat kun jij draaien, PvdA gestemd?
prikkebord.nl/topic/130965/…
+1
robbies
@Wilbert ik vind dat geen draaien. In belang vd sector is het goed als LTO en GRONdig samen optrekken aangezien ze hetzelfde nastreven. Van mij persoonlijk mag het wel wat strakker, maar dat gaat 'm toch niet worden dus heeft ook niet zoveel om hier iedereen tegen me in het harnas te jagen.
-Jan-
Quote Reactie van @robbies:
. In belang vd sector is het goed als LTO en GRONdig samen optrekken aangezien ze hetzelfde nastreven.

Hoe meer er verdeeldheid is hoe beter de politici er mee overweg kunnen,doorsaneren
Wilbert
@robbies goed idee om meer samen te werken in belang van de sector. Denk alleen dat grondig niet de strategie heeft om samen te werken. Vandaar dit, vooraf bekend, kansloze voorstel.
robbies
@Wilbert dat is een vooroordeel, net zoals ik het vooroordeel heb dat LTO never nooit met GRONdig wil optrekken omdat dat volgens hun intensieve achterban heulen met de vijand is en vervolgens zwaaien met hun opzegbrief. Meulenbroeks had allang in Boerderij kunnen roepen dat hij dit mee wil ondersteunen in Den Haag. Maar LTO laat dit liever kapotlopen omdat ze de vorm niet kunnen verpakken naar hun leden, terwijl de inhoud goed is.
+2
pieta
Quote Reactie van @robbies:
terwijl de inhoud goed is

Ik denk dat er nog wel redelijk wat boeren zijn die de inhoud niet goed vinden. Wat Grondig wil houdt in dat we naar hooguit een 15-16.000 kg melk per hectare gaan. Daar is echt nog wel wat weerstand tegen.
robbies
Ik heb dat argument nooit gehoord toen LTO met voermestcontracten wilden werken.
pieta
@robbies Als ik het goed heb waren die er voorstander van om de voer-mestcontracten te gebruiken in het kader vd wet grondgebonden nog wat melkveehouderij waarbij je voor elke 4 melkkoeien 1 hectare grond nodig had als max bij uitbreiding. Dat geeft nog wel even een verschilletje zeker als je dan ook nog een keer de mfr hierin meeneemt.
+1
robbies
@pieta

Als ik uitga van de geluiden hier op Prikkebord had elke intensieve collega - bij toepassing van de AMvB en het vrijstellen van de fosfaatkorting voor grondgebonden veehouders - een akkerbouwer als buurman waar hij handel mee dreef. Blijkbaar is die buurman toch niet zo'n buurman en de samenwerking niet van structurele aard.

Ben dan als intensieve melkveehouder gewoon een grote jongen en erken dat je op daghandel handelt. Je koopt je mais bij de fouragehandelaar en je mest gaat naar een intermediar. Welke akkerbouwer afneemt en levert weet je niet en boeit je niet.Je bent een varkensboer die koeien melkt. Ik heb daar minder problemen mee dan het doorlopende verzuchten dat je met je buurman ook grondgebonden bent, en wanneer er een voorstel ligt om dat te concretiseren vervolgens de keutel intrekt.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @robbies:
Ben dan als intensieve melkveehouder gewoon een grote jongen

ben maar 1.78 , dus niet zo groot
Werk zelf ook wel met daghandel/dagprijs van mest en bijproducten uit akkerbouwsector en dan weet ik dus van te voren niet wie afnemer of teler is maar daarnaast ook met vaste relatie's met voer voor mest o.a een akkerbouwer voor de mais en met mijn buurman ruwvoer .
Wat dus inhoudt dat het een combinatie is en niet het ene of het andere
robbies
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Werk zelf ook wel met daghandel/dagprijs van mest en bijproducten uit akkerbouwsector en dan weet ik dus van te voren niet wie afnemer of teler is maar daarnaast ook met vaste relatie's met voer voor mest o.a een akkerbouwer voor de mais en met mijn buurman ruwvoer .Wat dus inhoudt dat het een combinatie is en niet het ene of het andere

Hoe wil jij dit soort samenwerkingen in beleid gieten? Het meest makkelijke is geen beleid maken, maar dat station zijn we gepasseerd. Er komt een definitie van grondgebondenheid, de vraag is alleen hoe deze toegespitst wordt op jouw type bedrijfsvoering
+2
pieta
@robbies Het beleid zou moeten zien op een mate van grondgebondenheid. Niet meer en niet minder. Ik vind de wet grondgebondenheid die er nu ligt te slap en volledig grondgebonden obv forfaitaire fosfaatproductie gaat mij te ver.
+3
KuikenenKoe
Quote Reactie van @robbies:
de vraag is alleen hoe deze toegespitst wordt op jouw type bedrijfsvoering

Het is niet zo dat ik de illusie heb dat mijn bedrijfsvoering toekomstig beleid gaat worden,probeer namelijk bedrijfsvoering aan te passen aan het beleid wat er is .
Wel hoop en ga ik er van uit dat beleid gemaakt wordt op basis van feiten en niet op basis van emotie ,zie namelijk in de discussie hierover wel veel emotie .

Valt me wel eens op dat er wordt gesuggereerd door sommigen dat alsof afgevoerde mest spontaan van samenstelling zou veranderen in chemisch afval zodra je het afvoert en niet op eigen grond plaatst maar op grond plaatst wat in eigendom is van een ander
puntertje
Quote Reactie van @robbies:
Ben dan als intensieve melkveehouder gewoon een grote jongen en erken dat je op daghandel handelt. Je koopt je mais bij de fouragehandelaar en je mest gaat naar een intermediar. Welke akkerbouwer afneemt en levert weet je niet en boeit je niet.Je bent een varkensboer die koeien melkt. Ik heb daar minder problemen mee dan het doorlopende verzuchten dat je met je buurman ook grondgebonden bent, en wanneer er een voorstel ligt om dat te concretiseren vervolgens de keutel intrekt.

Kijk, dat is de spijker op z'n kop. Maar het komt ook omdat de zaak zo gepolariseerd is, dat als Grondig had gezegd dat 2+2 vier is, hier een ellenlange discussie zou ontstaan omdat velen het daar niet mee eens zijn omdat ze gewoon aannemen dat het niet waar is als het van een club komt waar ze erg op tegen zijn.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @puntertje:
een club komt waar ze erg op tegen zijn.

ben niet tegen die club of tegen grondig leden wel met sommige van hun standpunten,bijna alle standpunten om eerlijk te zijn

sterker nog, heb zelf in mijn kennissenkring grondig leden en om het nog gekker te maken zelfs biologische melkveehouders,waar ik het goed mee kan vinden, maar dat zul je vast wel niet geloven
+1
pieta
@robbies Nou zetten wij hier mest af bij een buurman akkerbouwer. Daar worden pootaardappelen, suikerbieten of gerst op geteeld. Ik neem daar geen gram voer van af. Daarnaast heb ik een andere buurman waar ik voor 7 ha mais mestafzet heb. Die mais neem ik af. Zelf heb ik vervolgens eigen grond verhuurt voor pootaardappelen zodat ik niet met een enorm ruwvoeroverschot kom te zitten. En dan heb ik nog een collega melkveehouder waar ik dit jaar wederom middels boer-boer mest af kan zetten. Maar grondgebonden voel ik me omdat ik al mijn ruwvoer zelf heb en niet omdat ik mijn overschotsmest in de buurt af kan zetten.
robbies
@pieta Waarom is je voervoorziening relevant in een discussie over mest? Er is in Nederland een mestoverschot, al dan niet op papier.
pieta
@robbies Omdat hoeveelheid eigen voer voor mij veel met grondgebonden zijn te maken heeft. Hier niet zo ver vandaan zit er één die voor de mestplaatsing grondgebonden is maar wel ruwvoer kopen moet. Kwaliteit van je land mag je ook wel meenemen.
christo
@pieta Hier ook zelfvoorzienend en vooral knetterintensief.
Wilbert
@pieta zou natuurlijk ook kunnen dat die grondgebonden boer nauwelijks krachtvoer of bijproducten voert... we weten het niet.
+1
pieta
@Wilbert Ik weet het wel. Grootste probleem bij deze meneer is dat ie een groot aandeel ernstig droogtegevoelig land heeft en niet kan/wil beregenen. Dat is een keuze. Maar om dat nou als beter te kwalificeren als wat ik bijv doe gaat mij te ver.
+1
diezel
Quote Reactie van @pieta:
en niet kan/wil beregenen. Dat is een keuze.

Maak nu geen slapende honden wakker.... 😞
+3
pieta
@diezel Waarom niet? Ze liggen hier allemaal te neuzelen dat je ggb moet zijn en vervolgens puilen hun kuilplaten uit en zijn ze blij dat er een tijd niets groeit en in het najaar gaan ze het gras mulchen maar wel iedereen hun wil op willen leggen.
m uut m
@pieta
Deze boeren verdienen nog veel te veel als je zo met je voer omgaat. Maar ook dat is een keuze. Koeien dag en nacht weiden en minder krachtvoer cq bijproducten voeren is een betere keuze.
pieta
@m uut m Er zijn vele keuzes die je maken kunt. Daarom heb ik qua grondgebondenheid liever een bepaald minimumvereiste (bijv 3 GVE/ha of 25.000 kg melk per ha) op je eigen GDI met een minimale hoeveelheid gras erin. En over mijn grondgebondenheid kunnen we lang neuzelen maar als ik de grond die ik opgeef bij de GDI als uitgangspunt nemen dan heb ik ruwvoer genoeg en we voeren niet extreem veel krachtvoer.
m uut m
@pieta
Jouw "zelfvoorzienend " is ook maar hoe je het bekijkt.
T6040
Quote Reactie van @pieta:
buurman waar ik voor 7 ha mais mestafzet heb. Die mais neem ik af

niks zelfvoorzienend dus.
pieta
@T6040 Wel dus. We kopen al vijf jaar geen ruwvoer meer aan. Bij een redelijk groeiseizoen heb ik dit jaar wat mais te koop of ga ik misschien MKS maken. Ik heb die grond slechts voor de mestafzet. Zelf heb ik een deel van mijn eigen grond verhuurd voor pootaardappelen.
T6040
Quote Reactie van @pieta:
al vijf jaar geen ruwvoer meer aan

Sinds wanneer is voer afnemen van de buurman geen ruwvoer aankoop. Nu is het toevallig je buurman. maar ik kan ook wel zeggen een akkerbouwer aan de andere kant van nederland neemt jaarlijks 2000 kuub mest af en levert 2000 kuub mais terug. Dus ik ben grondgebonden en zelfvoorzienend.
+1
pieta
@T6040 Als je het niet wilt snappen houdt het op. Ik heb een mestoverschot. Ik heb een buurman met grond(reguliere pacht heeft hij) en die wil wel mest afnemen als je ook het voer afneemt. Dan zeggen wij ja. Vervolgens verhuren we eigen grond om maar niet om te komen in het ruwvoer en vervangen we waarschijnlijk wat krachtvoer door MKS. Maar hij heeft de grond in reguliere pacht en ik kan hem dus niet op naam krijgen en voel daartoe ook geen enkele behoefte. Hij wil ondernemer blijven en zijn grond niet kwijtraken. Voor ieder wat wils.
josl
@robbies het is een paar weken terug nog afgeschoten door onze Carola.Met als reden dat het de wet grondgebonden groei ontkracht. En ook hier speelt de nvwa nadrukkelijk een rol. Die willen geen vinkjes op een GDI zien waar toeslagrechten, mestaanwending, gebruiksrecht niet van 1 perceel niet aan dezelfde persoon is gekoppeld.
Ik wacht uiteraard op de uitslag van de commissie Grondgebondenheid die opgezet is door NZO-LTO.Zien dan wel verder.
KOC1981
@josl wanneer verwacht je dat zij iets van zich laten horen? ging toch half maart zijn?
christo
@KOC1981 Eerst december, toen januari en nu...? Schijnt nogal moeilijk te zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , fosfaat , grondgebondenheid , grondgebonden , fosfaatproductie en plaatsingsruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
196
DEELNEMERS
41
WEERGAVES
0