Boer zoekt Boer

NAJK ziet veel agrarische bedrijven eindigen, omdat er geen opvolger is. Tegelijkertijd zijn er veel jongeren die heel graag boer willen worden, of graag mee willen werken op een bedrijf en een samenwerking aan willen gaan of zelfs het bedrijf willen overnemen.

Bron

Boer zoekt Boer
melkvee.nl

Deel dit topic

Reacties

+3
pa
Aanmelden voor de bijeenkomst van 15 maart. Men wil dus niet dat er bezoek komt. Het is nu dus 17. Stoppers zullen moeten kiezen tussen het " grote" geld of tussen voortzetting in welke vorm dan ook. Helaas zien we (te) vaak dat het portemonneetje wint.
+1
grös
@pa
Zelfs na 5 jaar gaat soms zo'n samenwerkingsverband nog uit mekaar, ook met boer en schoonzoon gaat dat wel eens mis, een dikke hap geld en rustig pensioneren of minder geld en alle dagen nog aan de bak moeten, en ook nog van het bedrijf af moeten, dat realiseren de oude boer/boerin zich soms later pas.
Maar zeker ook met die achterlijke fosfaatrechten is voor vele een overname weer mijlen ver uit zicht, want die moeten uiteraard ook overgenomen en betaald worden, fosfaatrechten cashen en land verhuren mooi op de boerderij blijven wonen is voor sommige dan veel interessanter.
+2
nederlandse boer
Veel bedrijven stoppen daar er geen opvolger is. Veel jongeren willen boer worden. Je zou toch zeggen dat moet een eenvoudige match zijn?

Waarom lukt het dan niet deze beiden bij elkaar te brengen op een goede manier?

Eenvoudig antwoord: de plastic zak met geld die ertussen hangt!
ford3000case745
Ik heb me er zelf ook 2 jaar geleden voor ingeschreven maar tot nu toe is de enige vorm van overname die mij is aangeboden een zak geld op de tafel gooien en het bedrijf in een keer kopen en dan het land groot en deels huren/pachten. Maar waar denken ze dat de jongeren in een keer even een half a anderhalf milijoen vandaan halen om "even" een bedrijf te kopen......
Dat is toch nooit haalbaar tenzij je dr lotto wint ofzo.....
+1
grös
@ford3000case745
Als je dan toch per se boer wil worden, over de grens in Duitsland staan zat pachtbedrijven te huur, je kunt de gebouwen kopen en de pacht is nog niet de helft van in NL, en je hoeft die domme fosfaatrechten niet te kopen!
ford3000case745
@grös daarom en daar zijn de regels ook nog makkelijker ook. Maar wat ik probeer te zeggen is dat het logisch is dat er haast geen opvolgers/starters zijn. Het is haast onmogelijk om zoveel geld bij elkaar te schrapen als jonge ondernemer zijnde, of je moet toevallig een rijke papa of mama hebben
Waldboerke
@grös daar kun je slecht investeren. Werken in een ander zijn oude troep. Landverbetering is daar doorgaans erg nodig. Ben nog niet zo enthousiast.
Albert
Snap het verschil ,voor de boer zonder opvolger,niet tussen verkopen en overdoen aan iemand, je moet van de boerderij af. Financieel zit er wel verschil, je hebt een aantal mogelijkheden, je kan verkopen en het geld zelf gebruiken, je kan het op een bepaalde dag in de week ergens uit gaan delen op straat, je kan het zo voordelig mogelijk bij de kinderen proberen te krijgen, of je geeft het iemand die graag boer wil worden.Als het voor niet familie moeilijk is om boer te worden is een gevolg van het verdien model in de sector. Zelf voor de optie gekozen het zo voordelig mogelijk door te schuiven naar de kinderen
+2
grös
@Albert
Ja sommige brengen het liever naar de belasting dan naar een ander, die op hun 50e stoppen en alle grond verkopen daar blijft later meestal niks van over.
+4
nuchtereboer
50+boeren zonder opvolger moeten gewoon rustig aan afbouwen. de jonge generatie gaat niet voor het boerenleven maar voor het geld,als je zegt je mag binnen 15 jaar niet door verkopen zijn ze niet thuis. deze generatie kan het wel met de mond vertellen maar kan niet met de handen werken en dan gaan ze weer. Nederland kan wel met veel minder boeren toe, 80 procent is toch export en dus kan er nog 80 procent van de boeren weg, dat wil de overheid toch.
+2
Metal ap
@nuchtereboer gelijk heb je waarom zou je vermogen in vreemde handen doen en zelf zuinig aan moeten doen
Boer Bob
@nuchtereboer dat ben ik het niet met u eens dat de jongere generatie niet meer kan werken met de handen. Ik zou het graag willen op een eigen bedrijf maar dat Is zonder ouder van boeren afkomst erg lastig.
Ik denk dat er bij een slimme overname door een extern iemand voor beide partijen voordeel gehaald kan worden. Het Is natuurlijk ook belangrijk wat de emotionele waardering van het bedrijf Is en hoe makkelijk hier afscheid van gedaan kan worden
ArnoudK
@Boer Bob weet niet hoe slim dat kan. Behalve alles verhuren of schenken aan opvolger als die geen startkapitaal heeft. Huur is niet op te brengen in de meeste jaren. Wat ik wil zeggen is zonder startkapitaal is t niet mogelijk. In het buitenland heb je veel minder nodig maar ook nog wel wat
van Ittersum
Misschien een idee voor politiek en de standorganisaties ipv Europees geld aan te wenden voor de jonge boeren om juist die geld te gebruiken voor de (welwillende)oude boeren om hun bedrijven aan te bieden voor verhuur. Waarom dat nog niet gebeurd is omdat de stoppende boer nog met een restschuld zit en/of de huidige bedrijf gewoon niet up-to-date is voor de eventuele huurder/koper.

Goed bekeken is het ook een kromme gedachte, ik zou ook geen bedrijf van mijn ouders overgenomen hebben die nog met oude gebouwen en dito landerijen zaten. Heel veel aangeboden bedrijven zijn gewoon niet goed genoeg, dat ziet iedereen toch.
grös
@van Ittersum
Inderdaad, zie ook zat bedrijven waar ik nooit aan zou beginnen, stal was hier ook 40 jr oud, maar al wel 2+3, al die 1+1 1+2 stalletjes en een erf vol schuurtjes en hokjes laat staan een grupstal zou ik ook nooit aan beginnen.
@van Ittersum Heb ie een ruilverkavelings boerderie ??? Sommigen hebben altijd geluk !!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boer , najk en opvolger geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN