Nieuwe methoden voor bepalen methaanemissie koeien

De methaanemissie van melkkoeien kan zowel worden geschat op basis van vetzuren in de melk, als via infraroodspectrummeting in melk. Daarbij is de eerstgenoemde van beide nieuwe methodes het meest nauwkeurig, maar de tweede is in de praktijk eenvoudiger toepasbaar.

Deel dit topic

Reacties

+5
kanniewaarzijn
De keuze is dus: schatten of nauwkeuriger schatten. Tja.....
+2
puntertje
Ik voorspel: veel korte vetzuren, dus veel transvetten, krachtvoer en mais voeren, minder methaan. Een kolfje naar de hand van 'industriemelkers'. Dat die samenstelling van de melk helemaal niet gewenst is, en de broeikasgassen die nodig zijn voor de productie en transport van vetten en krachtvoer en de lachgassen voor maisproductie niet meegenomen worden, doet er niet toe. En dan komt er straks weer een 'rekenmodel' dat stuurt richting verdere intensivering.
Want we hebben nog niets geleerd van het KLW-debacle.
+2
brabo
@puntertje
zucht....
het is toch wel moeilijk voor je om te aanvaarden dat er soms ook wel eens voordelen kunnen zitten aan het voeren van mais. De meeste studies tot nu toe wijzen uit dat maisvoeren minder methaan uitstoot geeft, vooral als de mais heel droog geoogst wordt.
Als dat zo is dan zou je je er ook gewoon bij neer kunnen leggen en kijken of je met deze gegevens misschien de regelgeving iets kunt bevoordelen voor de maisteelt.
jg
@brabo Dus alleen het zetmeel van de maïsteelt is van belang, de ruwe celstof levert weer meer methaan. Geen legitimatie voor maisteelt , dan is graan telen en ontsluiten icm met grasland misschien wel gunstiger .
puntertje
Quote Reactie van @brabo:
dat er soms ook wel eens voordelen kunnen zitten aan het voeren van mais.

Als je alleen voordelen meegaat rekenen komt het altijd beter uit, dat is het punt dat ik maak.
brabo
@puntertje
het kan best zo zijn dat de nadelen de voordelen weer gaan compenseren, maar voor als nog komen de maisrantsoenen altijd nog beter uit dan de grasrantsoenen. En waarom zou je dat dan ook eens niet willen accepteren.
m uut m
@brabo
In de koe misschien wel maar in de stal juist weer niet.
Wilbert
@puntertje heb je de originele publicatie al gelezen of maak jij er je eigen verhaal van?
puntertje
@WilbertLogisch denken en o.b.v. bepaalde groepen die altijd willen sturen op deelgebiedjes waar zijzelf gunstig uit komen. De Hans H.-doctrine zeg maar.
Wilbert
Quote Reactie van @puntertje:
Logisch denken

Fijn dat je jouw eigen sterke punten goed kent...
Jammer dat je het niet snapt.
verbi
@puntertje Ik dacht al waar blijft Hans nou.......
Jannus
Quote Reactie van @puntertje:
En dan komt er straks weer een 'rekenmodel' dat stuurt richting verdere intensivering.

Misschien een beetje drugsafval erbij in en het hele probleem is misschien wel opgelost 🤔
+2
m uut m
Het gaat niet alleen om wat de koe uitstoot.
Mest bewaren in een zuurstofarme omgeving (mestkelder ) geeft enorme methaan emissies.
Dus zoveel mogelijk weidegang geeft geen extra methaan emissie als de mest de koe heeft verlaten.
+2
brabo
@m uut m
dat het in de wei altijd beter is, daar ben ik het volledig mee eens. Maar het feit is dat de meeste koeien in NL toch zeker 3/4 van hun leven in de stal staan en dan kun je al wat bereiken door ze het juiste voer te geven.
jg
@brabo Je bedoelt dat mais alleen als mks of ccm geoogst mag worden ?
+1
brabo
@jg
nee ik bedoel dat mais ook eens een eerlijke kans moet krijgen in een rantsoen en niet altijd moet worden afgezeikt door sommige hier die maar niet willen inzien dat het voeren van mais ook positieve kanten heeft.
m uut m
@brabo
Dus een simpele oplossing is weidegang.
brabo
@m uut m
heb jij ze nu buiten?
m uut m
@brabo
Vanaf volgende week.
Afgelopen jaar 150 dagen dag en nacht geweid.
brabo
@m uut m
die aantallen vallen me eigenlijk tegen van een bioboer. Ik heb vorig jaar zelfs meer geweid dag en nacht.
m uut m
@brabo
Uitloop bedoel je
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
Uitloop bedoel je

als ze niet uit de stal lopen kunnen ze inderdaad niet in de wei komen 😄
Maar zonder gekheid : gewoon dag en nacht weidegang met de cijfers die ik hier al meer heb geplaatst
m uut m
@brabo
Als ze driekwart van het rantsoen in de stal opnemen blijft het beperkte weidegang.
Op gemiddeld 4 kg krachtvoer na moeten ze bij alles zelf ophalen 153 dagen 21 uur/dag en 66 dagen 10 uur / dag.
bio boer
@m uut m dus als ik ze bij mij tonnetje rond van het versegras in de stal er uit doe is het geen weide gang meer ze gaan er wel 2x 8 uur er uit
m uut m
@bio boer
Nee dat is beperkte weidegang.
+1
dwers
@brabo bij mij vorig jaar 193 weidedagen waarvan 130 dag en nacht.
+1
Wilbert
@dwers hier afgelopen jaar een paar dagen meer met alleen de laatste 35 dagen overdag. 😄
4 melkkoeien / ha
dwers
@Wilbert ik heb hier kleigrond werd op het laatst te nat.
+2
zeppmann1
Bij het verteren van plantaardig materiaal komt toch sowieso methaan vrij, of het gegeten of vercomposteerd wordt.
+7
@zeppmann1 Dus dit proces speelt al vele eeuwen en nu word het tot probleem gebombardeerd. Kompleet de weg kwijt, onvoorstelbaar zoveel nepnieuws.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @zeppmann1:
Bij het verteren van plantaardig materiaal komt toch sowieso methaan vrij, of het gegeten of vercomposteerd wordt.
Reageer @zeppmann1 +1 Detukkeroettwente 6min geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link

Hoppa, de vegetarische slager kan nu ook wel opdoeken..
+2
bio boer
Alles is gewoon een kringloop alleen aardolie een hele lange met co2 wat lang geleden al is gebonden nu massaal word opgestook laaste 100 jaar

Alle methaan die vrij komt bij koeien is kortgeleden gebonden door het voer wat zij eten

Het verschil tussen lange en korte CO2 - Kringloop.

In de lange CO2 - Kringloop wordt CO2 voor langere tijd opgeslagen, bijvoorbeeld in plantenresten, en na duizenden jaren word dit omgezet naar olie, kolen en/of gas. In de laatst 125 jaar komt deze CO2 weer vrij en wordt massaal uitgestoten in de atmosfeer.

In de korte kringloop wordt CO2 voor een kortere tijd opgeslagen in bijvoorbeeld gras. (1 ha. grasland slaat 20.000 kg. CO2 op in het oogstbare deel)  Onze koeien maken van dit gras: Melk en Vlees, maar ook mest en methaan. (Methaan word binnen enkele jaren omgezet in CO2)

FRC schreef in hun Kennis Document Broeikasgassen dat : 1.24 kg CO2 eq (=equivalent) uitstoot per kg. melk nodig is , in Nederland. Maar van die 1.24 kg. komt meer dan 90 % uit de korte kringloop en gaat ook weer terug in die korte kringloop.

Als je 20.000 kg. CO2 opname/ha in grasland hebt en je deelt deze door 1.24 kg eq CO2- uitstoot, dan mag je ongeveer  16.000 kg melk/ha  leveren en dan stoot je netto geen CO2 uit. zit je er onder dan neem je CO2 op, zit je daar boven dan breng je CO2 in de Atmosfeer.

Even een voorbeeld: Zowel Schiphol als de totale melkveehouderij stoten jaarlijks zo'n 8 % van de totale Nederlandse CO2 eq. uit. Bij Schiphol gaat dat om kerosine, dus uit de lange kringloop en bij de melkveehouderij met ongeveer 800.000 ha. grasland (Uiteraard ook granen en bijproducten) gaat het hoofdzakelijk om de korte CO2 kringloop.

Met andere woorden:  Voor een groot deel draait de melkveehouderij op CO2 dat uit de kleine korte kringloop komt en is dus al bijna CO2 - neutraal.
Een koe eet/drinkt geen olie, gas of kolen!!

___________________________________________

Hier een overzicht van de totale CO2 uitstoot in procenten, per sector.  Dat is inclusief CH4 (methaan) en N2O (lachgas) (Bron: Nationale Broeikasgasemissies volgens IPPC, aug. 2017)

Industrie en Energiesector    52 %
Verkeer en Vervoer               18 %
Gebouwde omgeving            12 %
Overig                                     5 %
Landbouw                             13 %

De bovenste 4 sectoren liggen aan het olie-gas-kolen infuus. Landbouw is de enigste sector die bijna alle C uit de korte CO2 - Kringloop opneemt.
Van die 13 % voor de Landbouw is 8.5 % afkomstig van de melkveehouderij, daarvan is 2 % voor krachtvoer, kunstmest enz..
Dus 6,5 % van de Nederlandse CO2 eq uitstoot is voor rekening van de Melkveehouderij. Van deze 6,5 % komt 6 % uit de korte kringloop. (immers, 1 ha. grasland neemt 20.000 kg CO2 op en alle andere gewassen doen dat ook!)

Blijft er feitelijk 0,5 % CO2 eq uitstoot over (energie van tractoren en melkmachine)  waar de melkveehouderij verantwoordelijk voor is en die uit de lange kringloop komt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk en melkkoeien geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN