Friese politici willen 'koeien op waterski's'

De groene politieke partijen in de Friese Staten willen dat koeien op waterski's naar buiten gaan. Hiermee reageert LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh op het idee van zes partijen om het waterpeil nog meer te verhogen in het veenweidegebied.

nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…

Deel dit topic

Reacties

dwers
Ze hadden het over 70.000 HA , dat zijn nog wel een paar boeren.
Die PvdA zij van het is heel goed mogelijk op een andere manier te boeren. ( nattere grond )
pietjepuk
In het artikel hebben ze het over 90 cm en 60 cm ontwatering. dan lijkt mij niets aan de hand. Maar dat zal wel een foutje zijn. zal wel 90 mm en 60 mm zijn.
dijkstra uit w
Nee hoor cm @pietjepuk
Nick83
@dijkstra uit w Wij hebben hier ook veen, maar 90 cm ontwatering kan ik me niks bij voorstellen. Dat is toch geen veen meer dan? Als ze dat hier zouden doen, storten alle wallen in. Dat gebeurt nu al zo af en toe.
MTSTAMMINGA
@Nick83
De verschillen in veengrond zijn net zo groot als de verschillen in vrouwen
Ze hebben me weleens vertelt dat er 300 soorten veen zijn
van Ittersum
De veeninklinking is wel een serieus probleem niet alleen voor het land maar ook voor de hele infrastructuur. Pak een kaart van 200 jaar terug en dan moet je niet raar opkijken dat dat uiteindelijk de plannen voor de toekomst zijn.
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @van Ittersum:
Pak een kaart van 200 jaar terug en dan moet je niet raar opkijken dat dat uiteindelijk de plannen voor de toekomst zijn.

Water wordt rietland ,rietland verlandt en wordt grasland ,en grasland klinkt in
De gene die dit niet snapt ,bepaalt het beleidt Met gelezen kennis als DE WAARHEID En nog nooit veengrond onder de nagels hebben gehad En geen idee heeft hoe veengrond stinkt/ruikt
+2
komelker 2
Dit plan word aangedreven door een gefrustreerde boerenzoon lid van d66 gedeputeerde staten Fryslan. Een mislukte ondernemer in de watersport. Die ons gebied wil terug brengen van ver voor de ruilverkaveling. Recreatie en wandelpaden en alleen ruimte voor bioboeren is zijn visie. Het verhogen van het waterpeil is het begin van zijn plannen.
van Ittersum
@komelker 2 hoe is uw gedachte/mening dan over het volgende:
- teelaardepakket wordt steeds dunner, wat ook de kwaliteit aan organische stof en daardoor mede de draagkracht kleiner wordt? diepteontwatering wordt ook wel eens vergeleken met gaswinning
- door de bodemdaling onomkeerbare schade aan infrastructuren van ook particuliere gebouwen

Een hoger waterpeil is niet erg, we zijn er alleen niet op voorbereid en wat nog belangrijker is dat het waterschap bij die hoger peil die peil beter bij veel regenval kan handhaven. Dat creëert draagvlak bij de boeren. Nu zijn de gemalen nog berekent op 18 mm per dag, das gewoon te weinig evenals de grote duiker nu veel te hoog liggen doordat die op palen of zand op zand liggen en dat elke keer weer de remmende factor in het afvoer betekent.

Ben wel met u eens dat de politiek als een dol dwaze door de porseleinkast heen zwalkt en maar wat roept.

note: ik heb alle grondsoorten, zie duidelijke verschillen binnen mijn percelen ontstaan, komt toch ergens vandaan.
+1
de jonge
Ze zijn helemaal koekwous geworden,en het jammere is dat er dan ook nog boeren zijn die met ze in gesprek willen!!!. wat nou gesprek niks gesprek. gewoon nee we stemmen er niet mee in met zn allen punt. dat praten gaat de hele nederlandse economie van naar zn mallegrootje. hoe meer er gepraat wordt hoe onnozeler de ideeen en dan zijn er ook nog mensen die er serieus op in willen gaan want we moeten ook nog luisteren,,,,,,,,,,,
+2
van Ittersum
@de jonge links beslist altijd, komt omdat rechts niet meer praten wil of veelt te druk is met geld verdienen.

Dat langharige tuig die ik vroeger bij vliegbasis Woensdrecht('86-'87) zag protesteren en die woonden in tentjes waren toen studenten recht, bestuurskunde enz, je gaf ze geen kwartje als je ze zag . In die tussentijd zijn zij ook naar de kapper geweest, hebben hun studie afgemaakt, rijden nu in een (lease-)Tesla maar zijn wel de managers van nu geworden in belangrijke adviesorganen van gemeenten en provincies. Hun idealen van toen voeren ze nu uit. Geen fabels maar de feiten, zie maar eens waar menig politici hun oorsprong hebben....ga je van schikken. Ook dat is democratie, loop je daar voor weg of ga je er mee in gesprek. Bij het eerste moet je daarna alles slikken(je hebt je kans gehad) bij het tweede heb je nog een kans
+2
de jonge
@van Ittersum maar net hoe je het bekijkt. als jij een kind hebt en die staat midden in de nacht naast je bed dat hij wil een koekje en chocolade, zeg je dan nee en leg je hem in zijn bed en hij moet verder slapen,of ga je met hem het gesprek aan en je eindigt ermee dat hij het koekje mag en een half stukje chocolade en als hij morgen wakker wordt de rest van de chocolade mag omdat hij de rest van de nacht zo lief heeft doorgeslapen. dat laatste is dus wat er gebeurt is met die linkse hap en wat er gebeurt als we maar blijven praten en toegeven.
van Ittersum
@de jonge in een niet democratisch land zou u gelijk hebben , helaas (in dit geval) is die jongen er en heeft evenveel zeggenschap als de rest van dit gezin. Dus negeren is geen optie.
de jonge
@van Ittersum nou nou,dat zou niet best zijn. dus een blerend kind krijgt bij u zijn zin
+1
van Ittersum
@de jonge dat kind wordt of is uw consument, uw afnemer, uw inkomen...vooral negeren....kind wordt ook groot en neemt dan het stokje over, zoals nu dus....dus negeren? Niet na het moment van de dag( of nacht in uw voorbeeld) kijken, ook niet naar morgen maar naar de dagen na morgen.
Wat wij nu doen is zo'n achterhoede gevecht voeren, de beleidsmakers zijn al veel verder, alleen "wij" zaten niet aan die tafel. Ze laten ons nu razen, schreeuwen en denken toe maar....over de scherpe randjes mag je nog meepraten maar de toon is allang gezet.
Hier in Fryslan het hele aquaduct bouw meegemaakt, de beleidsmakers zeiden: zodra wij toestemming krijgen voor een vooronderzoek over de haalbaarheid van deze aquaducten is de beslissing in feite al gevallen, nu de uitvoering nog. Dit terwijl de Staten het nog goed moesten keuren. En met die wetenschap zie je heel veel dingen vooraf al gebeuren. Het "Lege Midden" van Fryslan wordt hetzelfde gebied als wat nu rond Langelille, Scherpenzeel gebeurd is, beslissing is in feite al gevallen nu nog de uitvoering, hoe en in welke tijdsbestek. En zolang de boeren het LTO, Rabo en FCDF te pas en on te pas maar constant aanwijzen als schuldigen i.p.v. mee laten praten en sturen met die " linkse idealisten" we klaar zijn voor de slacht.

Mijn visie, hoef je niet eens mee te zijn
van Ittersum
@de jonge de trein rijdt al, stap je nog in of blijft u uit protest staan en stemt u onopgemerkt mee met het einde van uw bedrijf en van uw eventuele opvolgers. De tijd heeft de melkveehouderij allang ingehaald maar niet iedereen ziet dat.

e-pages.dk/lc/2670/…
+1
de jonge
Inderdaad ben ik het met jou visie niet eens. de milieufanaten en beleidsmakersdie mogen dus wel van alles in het geheim doordrukken en op het laatst mag je ook nog wat brobbelen terwijl ze toch niet luisteren want het beleidsplan staat al vast en dan vind je dat we blij mogen zijn dat we nog geluiden mogen produceren terwijl er toch niemand naar luisterd. neeeeee,we moeten eens meer voor ons zelf op gaan komen en deze trend stopzetten. gewoon die gekke onwerkbare ideeen de kop indrukken,en mijn visie hoef je het ook niet mee eens te zijn haha
+2
van Ittersum
@de jonge met alle respect, u slaat iets over, namelijk dat je bij het bedenken of brainstormen al met die beleidsmakers aan tafel moet zitten. Zo weten ze bij voorbaat al en/of wat er leeft. Wat wij en u steeds laten zien dat we daar niet zijn. Links bestuurt, zorg dan dat je collectief daar dan ook aanwezig bent anders sta je altijd al met 2-0 achter en dat haal je nooit meer in dan ben je al blij dat je nog een doelpunt mag maken voor de (eigen)eer.

Je moet instappen als de trein nog niet rijdt, niet als hij al in beweging is. Dat proef ik steeds in uw reacties
RSIB
@van Ittersum het is wel de kunst om er in het begin bij de brainsstorming bij te zijn.
Zonder dat je het door hebt is er meestal al wat bedacht en ben je inderdaad te laat,via het officiele traject van bezwaar berijk je dan meestal niets meer.
van Ittersum
@RSIB vergelijk het maar met je echtgenoot of i.d. je houdt onbewust al rekening bij het bedenken met diegene omdat deze er is/ kent/ vaker tegenkomt.
+1
de jonge
@van Ittersum en dat is het valse aan dat soort instellingen. de trein rijd al zonder dat de andere passagiers er weet van hebben. hoeveel er in het geniep er door gedrukt is,wordt je toch kotsmisselijk van. laat ze dan ook vanaf begin af aan in gesprek gaan maar dat doen ze niet omdat ze weten dat ze dan tegenstand zullen krijgen
van Ittersum
@de jonge alternatief...? Dus toch meepraten
+1
de jonge
@van Ittersum wordt moeilijk he.als je ten eerste niet weet wat er speelt omdat dat stiekem achter de deuren gebeurt en als alle besluiten in feite al zijn genomen je nog even voor de vorm net mag doen al mag je ook nog een beetje inspraak hebben waar ze niets mee doen. je zult zelf ook heus wel weten welke vieze spelletjes er achter de deuren plaats vinden. toendertijd met de hoogspanningmasten,zeiden de hoge heren al dat ze de natuurgebieden gingen mijden want daar wonnen ze het toch niet van. het moest langs de dunbevolkte route waar mensen wonen,maar de straling was totaaaaal niet gevaarlijk. waarom moet het dan langs het dunbevolkste gebied en waarom niet door de natuurgebieden,en mocht je later klachten krijgen kon je altijd aan de bel trekken. jazeker,ze denken dat we allemaal kortsluiting hebben zeker en niet door hebben dat ze je dan net zolang treiteren omdat het haast niet te bewijzen is dat je het op het laatst wel op geeft.
van Ittersum
@de jonge kan daar niets over zeggen , ken de materie niet. Ga dus maar op uw woorden af als kennisgeving.

Maar de trein rijdt, terecht of onterecht, da's nu wel duidelijk...e-pages.dk/lc/2673/… valt het op bestuurlijk niveau nog te keren ?. Wat zou u nu doen, negeren en afwachten of mee willen beslissen/praten/informeren? Dat is nu de kernvraag
+1
de jonge
@van Ittersum ik zou zien of er een mogelijk was om deze waanzin nog te kunnen stoppen. verloren heb je al teveel omdat het in de achterkamertjes erdoor gedrukt is. waar je evt nog wat op zou kunnen winnen zijn punten die zij niet meer zo belangrijk vinden en daar gaan ze dan heel moeilijk over doen zodat als ze ietsie toe geven de anderen het gevoel hebben dat ze nog wat bereikt hebben,nou niet dus. het is te krankjorem voor woorden wat er allemaal zo even beslist wordt
+1
van Ittersum
@de jonge dus toch prikkebord.nl/topic/139703/… . En wie hebben we daarvoor of moeten we toch maar koesteren, de organisaties die uiteindelijk toch iets voor ons kunnen betekenen, LTO, rabo of de nzo. Blijft vreemd maar tis wel de waarheid
vrije boeren
@van Ittersum als je daar op moet bouwen heb je de strijd bij voorbaat al verloren
+2
Wilbert
@vrije boeren zelf al iets gepresteerd?
de jonge
@Wilbert jij zit vast niet in een veenweide gebied

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0