‘30% van de boeren gaat stoppen. Nou en?’

Wat zijn we weer somber over de toekomst. Vorig jaar met de hoge melkprijzen was het hosanna, nu geven Wageningse onderzoekers aan dat veehouders er erg somber over zijn.

Jammer, want zo slecht is het nu niet en ik zie ook wel perspectief. Als je dat niet ziet, kun je maar het beste stoppen, want de boel brengt nu stevig geld op. Grond is duur en met het cadeautje van de fosfaatrechten erbij kun je best veel geld op de bank krijgen.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…
 ‘30% van de boeren gaat stoppen. Nou en?’ - Boerderij.nl (boerderij.nl)

30% van de boeren gaat stoppen, zeggen DLV Advies en Rabobank. Is dat erg? Nee, zegt Vergaderboer.

Nieuwsgrazer

Reacties

weurding
Stoppen is van alle tijden, vergelijk het aantal 20 jaar terug maar met nu, en wees eerlijk, de kwaliteit van het voedsel wordt zeker in nederland niet minder
grös
@weurding
Gemiddeld bedrijf zal dit jaar wel over de 100 koeien gaan. Hier in de buurt zijn er ook genoeg gestopt afgelopen jaar, sommige bedrijven hebben mooiere stallen als ik en die staan gewoon leeg.. Zijn verder heel uiteenlopende redenen, gezondheid, financiën, broers die niet meer willen samenwerken, maar vaak ook geen opvolger, of bedrijf is gewoon niet over te nemen.
De fosfaatrechten zijn vaak ook al verkocht.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @grös:
Gemiddeld bedrijf zal dit jaar wel over de 100 koeien gaan.

Is meende ik al zo. Als dat van die 30% uit zo komen binnen enkele jaren zou dat betekenen dat er ongeveer dan een 130 a 140 koeien gemiddeld per bedrijf zouden worden gemolken.
Frans1
@KuikenenKoe dan mag de melkprijs wel een stukkie omhoog om die fosfaatrechten te kunnen betalen voor de huidige prijs😂
brabo
Quote Reactie van @Frans1:
melkprijs wel een stukkie omhoog om die fosfaatrechten te kunnen betalen

waarschijnlijk zal het net andersom gaan. De fosfaatrechten worden gratis over een aantal jaren en de melkprijs wordt skyhigh.
jan.1
Quote Reactie van @brabo:
waarschijnlijk zal het net andersom gaan. De fosfaatrechten worden gratis over een aantal jaren en de melkprijs wordt skyhigh.

Klinkt leuk,zal hem niet worden.Melkprijs zal komende jaren gem 35 centen doen en de rechten zullen naar gelang er boeren stoppen aan de prijs blijven.
m uut m
@jan.1
Hoe meer er verhandeld worden hoe minder er beschikbaar zijn.
Aanbod krimpt dus vanzelf dan gaan de vrij verhandelbare rechten ook duurder worden.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @brabo:
De fosfaatrechten worden gratis over een aantal jaren en de melkprijs wordt skyhigh.

ok moi, ik hoef niet perse te stoppen. Ben ook nog maar 45.
+2
jandb
Het probleem is niet alleen dat er veel stoppen, maar ook dat er weinig nieuwe bedrijven bij komen. Vanuit niets een bedrijf opbouwen is erg lastig, al zijn er wel veel jongeren die het zouden willen. Ik ben er ook zo een, maar ik blijf maar zolang ik niets kan beginnen, doorrommelen in Wageningen.
overstekend wild
@jandb Zo is de landbouw toch een enigzins een besloten beroepsgroep (geworden) Wellicht maar beter ook, de groei van bedrijven/omzet lijkt ook wel noodzakelijk geweest te zijn om de mogelijkheden die betere mechanisatie en robotica de sectoren bood rendabel te maken. Door blijven rommelen in Wageningen lijkt me een slecht excuus als je wat wilt, zijn veel bedrijven die arbeid zoeken, wellicht kun je ergens iets in maatschap beginnen of bedrijfsleider worden
stefan56breizh
@jandb Buitenland een optie?
diezel
Niet bepaald een gewaagde uitspraak.
Het natuurlijk verloop in de grondgebonden landbouw is al vele decennia 2-3% per jaar. Ondanks de ruime uitzingmogelijkheden door de warme quota in de melkveehouderij.
Bij andere ( kapitaalintensieve) sectoren als IV en Glastuinbouw is het al jaren > 5%/jaar.
+1
Metal ap
@diezel stoppen is inderdaad al door de jaren heen een feit,maar waar zal de grens zijn nu 17000 melkveehouders,straks 30% minder.wat hebben de overblijvers nog in te brengen met deze maatschappij
+1
diezel
Quote Reactie van @Metal ap:
wat hebben de overblijvers nog in te brengen met deze maatschappij

Hier in Brabant in ieder geval niet veel c.q. niets c.q. uitrook-beleid.
George
Vergaderboer is een zeverzak. Stoppen van alle tijden , nou en. Banken meer risico , bijzonder Beheer zal het druk krijgen , minder goede boeren zullen eerder afvallen. Blablabla. Leuke perspectieven die hij ziet.
+4
dorpsrandhoeve
@George Ja, is misschien ook zo. Voor sommigen is het uitstappen en op de kade gaan, voor sommigen is het tegen beter weten in tegen de wind in roeien, en voor sommigen is het gewoon koers zetten en gaan met die banaan. Was zo, is zo, blijft zo. Doen we nix aan. Zolang je maar de goede beslissingen op het goede moment maakt. En voor de een is die anders dan voor de ander. Dat weet jij als geen ander Sjors.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden dlv , boeren , boerderij , rabobank en vergaderboer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!