NVWA: calcium-magnesiuminfuus moet op VKI

NVWA: calcium-magnesiuminfuus moet op VKI

De NVWA krijgt regelmatig meldingen van spuitplekken bij slachtkoeien terwijl er niets op het voedselketeninformatieformulier (VKI) ingevuld staat. Gezien de plaats van de spuitplekken gaat het in de meeste gevallen om een calcium-magnesiuminfuus.
Calcium-magnesiuminfuus moet op VKI-formulier staan

Lees meer »

sorry

Laatste  |  

Reacties

+6
spotmelker
Heeft de NVWA weer een nieuw 'schandaaltje' gevonden om de geëxtrapoleerde I&R 'fraude' wat te verdoezelen?
+1
demelkboer
@spotmelker elke koe wordt aan de slavhtlijn gekeurd dus dat hele vki is een papieren tijger
+5
labella
De door de linkse maffia geinfiltreerde nvwa gaat gewoon door met boertje wegpesten!
robotmelker
Spuitplek van een infuus??
+1
mlkvhoudr
@robotmelker als t bij de melkader niet lukt kan dierenarts hem in de bloedbaan in de nek aanleggen
+2
brabo
@robotmelker
Ik zelf ben ook wel eens gebeld door het slachthuis dat ze spuitplekken van het infuus hadden gezien, en dit had ik inderdaad niet gemeld op vki omdat ik niet wist dat dit ook moest.
Koe had behoorlijk wat infusen gehad en dan kunnen ze dat echt wel zien.

Omdat ik de koe al had afgevoerd kon ik zelf de vki niet meer aanpassen, dus dat heeft het slachthuis toen zelf maar gedaan.
Milkman4
Het zullen wel spuitplekken zijn geweest van calcitat, 50 cc onderhuids en 50 cc in de spier. Alleen ja, het is wel een middel zonder wachttermijn....
grös
@Milkman4
Hoor van veehandelaar wel eens bij een koe dat ze spuitplekken onderzocht maar nooit een telefoontje over de VKI ofzoiets gehad, wist ook nooit dat je dat moet invullen.
+3
sorry
@Milkman4 alle geneesmiddelen waar het dier afgelopen 35-60 dagen mee behandeld is moet je melden, ook middelen zonder wachttermijn of waarvan de wachttermijn is verstreken
Wilbert
@sorry en niet te kort zijn met de wachttijden, bij zieke koeien met slechte doorbloeding blijven de medicijnen langer in het lichaam.
van Ittersum
Misschien wel omdat niet iedereen met een scherpe naald om kunnen gaan prikkebord.nl/topic/135442/… , het blijft soms een strijd bij die die tussenbeide zijn. niet willen staan maar toch proberen en dan is een forse spuitlitteken het gevolg
Nico96
Het is gewoon verstandig om het te melden, als je de verkeerde aan de slachtlijn hebt staan gaat de koe de put in. Als je het hebt gemeld,niks aan de hand.
+1
van Ittersum
@Nico96 idd, als je niet/nooit "liegt" hoef je ook niks te onthouden. Net zo gemakkelijk voor zo'n leeghoofd als ondergetekende en de volgende (n) die hier op gaan reageren 😉😉😂
+3
vedder
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een koe kort na het toedienen van een infuus naar de slacht heb gedaan.
grös
@vedder
Nee misschien pyrogenium in de nek ofzo, dan zien ze ook spuitplekken.
vedder
@grös pyrogenium?
Nico96
@vedder Je kunt het best een keer zo treffen, ik had een tijdje terug een koe met een afgescheurde spier, net na het afkalven, dus dan denk je al snel aan kalfziekte. Daarvoor had ik ze dus behandeld, maar na bezoek van de dierenarts is ze als noodslachting weggegaan. De noodslachter adviseerde mij om alles op het VKI formulier te zetten.
+1
Pluto
Als het in de 35 dagen voorafgaand niet is behandeld of in de wachttijd zit vul je nee , zo hoort het . Spuitplekken of niet !.
garriet vant pad
Heb een keurmeester in de familie en die komt dit 'regelmatig' tegen, en gaf aan wij staan ook met 2 man soms meer dan 1000 koeien per dag te keuren wanneer we dit tegen komen, worden ze apart gehangen om later op vki te controleren, je ziet/voelt het gewoon. Geeft gewoon veel gedoe (kosten) en bedenkingen ondanks dat we het goedkeuren en dat er wat weggesneden word.
vooral in combinatie met bloeduitstortingen in de nieren word de link vooral eerst gelegd met een Coli behandeling en daar worden toch echt andere medicijnen voor gebruikt.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!