A-ware werkt met boeren en Albert Heijn aan duurzame zuivel | Omrop Fryslân

Paar weken hoorde ik dat het kunstmestgebruik vanaf 2020 ook aan banden werd gelegd , iemand die dit kan bevestigingen? Als dit een succes wordt is dit de norm, maar dan zonder de meerwaarde. Lijkt me een vrij logisch gevolg.

fryske-akademy.nl/nl/groenegeneratie/

Originele beschrijving

Zuivelbedrijf A-ware zet in samenwerking met boeren en Albert Heijn de komende jaren vol in op een meer duurzame zuivel. Beter omgaan met de bodem, de koeien en het jongvee in het land, gras rijk aan

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
Voor de twijfelende overstapper van FCDF naar A-ware, wat is nu nog de netto-netto winst in dit verhaal? minder bemoeizucht...?....

de tijd heeft de melkveehouderij ingehaald, ontkennen is andere kant op blijven kijken
putjesschepper
Je hebt de keuze bij aware gangbare melk blijft er altijd aldus anker.reden is omdat er veel landen zijn waar het geen issue is.ze willen inderdaad vanaf 2020 zonder kunstmest doen.maar dan gaat vergoeding omhoog.
van Ittersum
@putjesschepper bonus malus systeem of nog steeds die meerwaarde vanuit de AH? Je zou rustig kunnen zeggen dat dit een vlog-xxl is en/of opvolging van het weidemelk is. Nu zullen de anderen volgen, kun je op wachten. Misschien kan Wiebren nog wat toevoegen wat er gisteren is gepresenteerd(indien hij dit leest)
van Ittersum
@putjesschepper waar en wanneer heeft Anker dit gezegd, was hij gisteren ook daar,? Hij stond niet op de sprekerslijst en gisteren was toch de onthulling?
cjw73
@van Ittersum hij is bijna altijd present hoor bij vergaderingen.
van Ittersum
@cjw73 dit was geen leveranciersvergadering dunkt mij. Maar de tendens of begin van woorden naar daden is gestart ook bij Aware. Als het gaat regenen moet men niet meer denken dat je bij een andere melkfabriek wel droog zal blijven. Dat wordt soms nogal gesuggereerd omtrent met regelgeving, "bemoeizucht" of alle andere dingen. De melkveehouderij gaat/is op de schop. En bereid u maar vast voor dat waarden en veranderingen elkaar nog harder opvolgen. In andere sectoren al heel normaal, bij ons vrij nieuw. Bedrijfsplannen en risico dragende investeringen zullen elkaar in rap tempo opvolgen. De jeugd weet straks niet meer beter, dat scheelt in de acceptatie.
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
edrijfsplannen en risico dragende investeringen zullen elkaar in rap tempo opvolgen. De jeugd weet straks niet meer beter, dat scheelt in de acceptatie.

😂 En of ze beter weten.
+3
paul1
@putjesschepper gewoon biologisch dus, voor een heel zacht prijsje. Kun je beter aan eco holland ofzo gaan leveren.
m uut m
@paul1
Aware heeft ook bio
KOC1981
@m uut m jij zit toch in Bio? hoe zie jij dit verhaal aan? hoe gaan jullie onderscheidend blijven tov deze melkstroom wat bijna bio met een veel te kleine toeslag is?
+4
m uut m
@KOC1981
Op een aantal punten gaan ze verder dan bio. De extra vergoeding is een fooi vergeleken met bio.
Zou hier persoonlijk niet voor gaan maar gelijk bio worden.
Ik zie dit als ondermijning van biologisch.
Wordt weer slim gespeeld door de grootgrutter.
+1
KOC1981
@putjesschepper dat van geen kunstmest heb ik nog nergens gelezen? wat is dan de vergoeding? heb wel een keer gelezen dat de vergoeding nog niet gelijk in 2018 3 cent is.

Kan iemand hier op het prikkebord de exacte vergoeding per jaar met de bijhorende eisen in dat jaar eens op een rijtje zetten.
cjw73
@KOC1981 3 cent plus de weidepremie
putjesschepper
@cjw73 4.25 dus?
cjw73
KOC1981
@cjw73 en is dit vanaf 2018 die 4,25 want heb ergens gelezen dat dit stelselmatig opgebouwd wordt, kan het artikel niet meer vinden. en als in 2020 kunstmest in de ban moet? welke vergoeding staat daar tegenover? want dan ben je toch gewoon gek als je niet onmiddellijk naar bio gaat?
Noorderling
@KOC1981
Krachtvoer een keer zo duur, 170 kg stikstof per ha, kunt fatsoenlijk een paar ha mais telen.
Je kan op deze manier behoorlijk meer kilo's melk per hectare afleveren.

Dat kunstmest kun je als gangbare melkveehouder ook wel missen als je een beetje moeite doet om met klaver aan de slag te gaan.
+1
KOC1981
@Noorderling ja en 4,25€ of ongeveer 15cent en een veel constantere melkprijs van rond de 50cent ipv pieken en dalen!!!

Ik vind het systeem op zich helemaal niet verkeerd, wie betaald bepaald,
vind de eisen alleen heel erg hoog voor heel weinig geld.
+1
Noorderling
@KOC1981
Dat ligt er maar net aan wat je vertrekpunt is.
Bedrijven die al het vee al weiden, niet intensief zijn en alleen gras verbouwen kunnen relatief simpel 3 cent extra beuren. laat er een cent extra kosten tegenover staan. Toch zo 20.000euro te pakken zonder noemenswaardige moeite.
cjw73
@KOC1981 ja die 4.25 is direct van het begin. En ik heb nog niks gehoord over dat kunstmest verhaal en zit redelijk dicht bij het vuur. Doe niet mee hoor. Het is echt iets voor de bedrijven die wat ruim grond hebben en niet voor een top productie gaan en dan is het leuk meegenomen.
kaas
@cjw73 nee die 3 cent word in stappen opgebouwd en dat kunstmest verhaal klopt mits het mag van brussel dan gaan ze daar ook wat mee doen.
cjw73
@kaas heb me er de laatste tijd niet meer zo in verdiept, want voldoe aan geen enkel regel van het appie concept.
van Ittersum
@KOC1981 had ook gehoopt dat er een Aware boer ons allen duidelijkheid kon geven over alle details ofschoon het gisteren officieel naar buiten is gebracht.

Maar mochten er nog overstappers zijn of dat in het hoofd hebben om van FC naar Aware te gaan goed nadenken of ze er wel netto netto op vooruit gaan. Blijft toch een eenrichtingsweg in de zuivel, je kunt er wel bij weg maar niet terug.
cjw73
@van Ittersum er zijn al genoeg hun voor gegaan. Komen bijna elke maand rfc boeren bij op dit moment. En volgens mij is alles inmiddels wel besproken hier.
Ff Googlen van ittersum. 😜
hoest
@van Ittersum
Hoezo als deze melkstroom je niet bevalt kun je binnen aware altijd switchen naar een andere. Alleen terug naar rfc kan niet maar ik denk niet dat er mensen bij rfc weggaan alleen om deze 3 ct
arjankok
@KOC1981 eerste jaar 2 cent en nog geen hectare toets,
2e/3e jaar 3cent en dan max 18000 kg/ha [grasland]en max 2,5 gve/ha [grasland] en 10 % kruidenrijk grasland dit najaar in of doorzaaien[ 20%]
van Ittersum
@arjankok heeft u voor alle duidelijkheid een overzicht(foto ofzo) waar alles op staat. Lees nu veel versnipperde berichten van wel of niet enz., indien zo en zo.
+1
putjesschepper
Bij presentatie voor leveranciers heeft hij dat gezegd.
+3
Wimblij
Je kunt als boer volgens mij beter de stap naar biologisch maken dan naar ah concept.
van Ittersum
@Wimblij idd, dit is bijna biologisch , maar dan goedkoper ( voor de melkfabriek en diens afnemer)
Boerma
@Wimblij ja maar met de ah/aware kunnen we nog met de veldspuit en de kunstmeststrooier het land in en mag je nog antibiotica gebruiken.
hoest
@Boerma
antibiotica mag bij biologische ook wel alleen niet preventief
+3
m uut m
@hoest
Gangbaar mag ook niet preventief.
hoest
@m uut m
Heb je eigenlijk ook gelijk aan
hoest
@Wimblij

als je de 5 ct oprotpremie pakt mag je 3 jaar niet biologisch worden dus dan is dit een mooie tussenstap 😂
m uut m
@hoest
Als je na 2 jaar bio bent moet je 1/3 deel terug betalen
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer krijgt gelijk strak melkprijs verschillen van 10 @ 15 cent Bij de zelfde fabriek
+1
jg
@MTSTAMMINGA Voor pakhuis melk zul je later nog weer melkgeld terug moeten betalen om de opslagen weer leegte krijgen . Wat een domme keuze om voor interventie te zijn !
+1
van Ittersum
@MTSTAMMINGA en alles onder het mom: wij dwingen u niet, tis volledig vrij of u wel of niet mee doet. Heb je ook geen discussie over dwang, bemoeizucht en etc.
m uut m
@MTSTAMMINGA
Is er al.
MTSTAMMINGA
@m uut m
Ja weet ik
+2
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA we kunnen al een reunie gaan houden met oudgedienden. Arie j. Is ook met pensioen al tijden niks meer van gelezen. Wel jammer houd wel van die kleurrijke types
dwers
A-WARE gaat een tweede fabriek bouwen in Heerenveen voor productie mozzarella.
300 miljoen melk extra nodig.
jop456
@dwers Misschien willen ze wel GURPSTAL melk . A-Ware wil hiervoor duurzame melk gebruiken .
dwers
@jop456 grupstalboeren zullen wel zelf een fabriek moeten oprichten, en dan melk van zeldzame Hollandse runderrassen
kaas
@dwers zal mij niet verbazen dat de melk die voor deze stroom gebruikt word de koeien niet eens naar buiten mogen.
van Ittersum
@dwers is er ook al iets bekend over de soort melk ( vroeger was melk gewoon wit en verder niet) dat hier voor nodig is, weide, duurzaam(vlog 2.0) of reguliere melk?
dwers
@van Ittersum ze willen die mozzarella gebruiken voor, pizza's en andere ingrediënten over de hele wereld, dus geen totaal product dus zal weidegang wel niet belangrijk zijn.
van Ittersum
@dwers ik zou daar geen garantie op geven, je bent als leverancier van mozzarella pas uniek als je juist kunt onderscheiden voor dezelfde prijs.
dwers
@van Ittersum ze zoeken het maar uit, grupstalboeren mogen toch niet overstappen.
van Ittersum
@dwers "don 't look back in anger" (oasis) . Blijft een heel apart iets in de tijd dit hele gebeuren en met een tijd waar alles selectief onder een vergrootglas gelegd wordt niemand opstaat en zegt : @$# doe ff normaal zeg.

Deze dagen zit ik wat in de lappenmand en heb de AB aan het werk, een ex boer uit Denemarken. Dat is ook geen land waar je op kunt bouwen als je denkt goed te doen...Nu snap ik ook waarom ze graag Nederlandse boeren willen hebben....
+1
dwers
@van Ittersum nou dan maar beterschap toegewenst.
van Ittersum
@dwers dank u, vanweekend maar zelf de stal weer eens opzoeken
mlkvhoudr
@van Ittersum wat nou van t weekend weer gewoon een cocktail van ibrupofen en paracetamol dr in en gaan met die handel......😉
+1
van Ittersum
@mlkvhoudr idd, verveling slaat toe. Gewoon nu pijn in de rug van niets doen #gevolgschade🤣
JanCees
@dwers waarom mogen die niet overstappen? Onzin probeer het eerst maar eens
dwers
@JanCees ik meende dat ze dat bij de NZO zo afgesproken hebben.
+1
JanCees
@dwers ik zou zeggen pak de telefoon eens en check of dat zo is dat kun je weten binnen 5 minuten we horen het graag van je
putjesschepper
@JanCees heb het laatst nog gevraagd aan Klaas de jong.ze willen dwars heus wel hebben.
dwers
@JanCees ik zit nog wel goed bij RFC, je kunt het voor je zelf ook nog slechter maken.
m uut m
@JanCees
Mag niet van nzo.
Wiebren
@m uut m waarom niet? Geen nieuwe grupstallen, in bestaande mag je blijven melken. Tenzij je in dr vlog-melk wilt
m uut m
@Wiebren
Melkfabrieken mogen geen nieuwe leden / leveranciers aannemen met een grupstal.
putjesschepper
@m uut m dat is niet waar
m uut m
@putjesschepper
 

       

MENU

Zuivelsector wil verbod op uitbreiding grupstallen

Zuivelverwerkers willen vanaf 1 januari 2018 geen nieuwe leveranciers met een grupstal meer aannemen

MAANDAG, 9 OKTOBER, 2017

De Nederlandse zuivelverwerkers verenigd in branche-organisatie NZO hebben met elkaar de intentie uitgesproken om uitbreiding van grupstallen te gaan verbieden.

Verbetering van dierwelzijn

In het kader van de Duurzame Zuivelketen zoeken zuivelverwerkers volgens NZO-woordvoerder René van Buitenen constant naar verbeteringen van dierwelzijn en duurzaamheid. ‘Met het oog daarop hebben de leden de intentie uitgesproken vanaf 1 januari geen nieuwe leveranciers met een grup- of aanbindstal meer aan te nemen.’ Ook uitbreiding of nieuwbouw van grupstallen wordt in de maatregel aan banden gelegd.

6,5 procent melkt op de grup

Eerder kwam al naar buiten dat FrieslandCampina met de leden in gesprek wil rond een verbod op uitbreiding van grupstallen. De maatregel betreft dus niet alleen ’s lands grootste zuivelverwerker. De zuivelondernemingen gaan individueel met het gezamenlijke voornemen aan de slag. Ze leggen volgens Van Buitenen de intentieverklaring voor aan de leden of nemen het op in de leveringsvoorwaarden.

Volgens tellingen van de Stichting Kwaliteitzorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM) telt Nederland op dit moment nog ruim 1100 melkveebedrijven die de koeien op de grupstal melken. Uitgedrukt ten opzichte van alle bedrijven melkt 6,5 procent van de melkveehouders op de grup.
christo
@m uut m Ik heb ook wel eens intenties.
putjesschepper
@m uut m als je aware ga bellen kun je daar wel leveren alleen geen vlog.
JanCees
@m uut m dat was een persbericht van de NZO waar later veel gezeik over kwam en bleek een RFC wens te zijn om Gommers het leven zuur te maken. Daar gaan een aantal andere ondernemingen anders mee om
robbies
@JanCees dat zou wel erg kinderachtig zijn. Heb jij dit uit betrouwbare bron of zuig je dit uit je duim
JanCees
@robbies dit soort zaken zuig ik niet uit mijn duim
robbies
@Wiebren zolang je niet uitbreidt. Je zou maar grupstalmelker in Brabant zijn en de kosten voor emissiearm willen uitsmeren over meer liters.
Wilbert
@robbies meer liters mag gewoon.
Geen extra grupstal plaatsen.
robbies
@Wilbert hoe snel kun jij bijvoorbeeld 100.000 kilogram meer leveren met 50 koeien?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , banden , koeien , bodem , jongvee , zuivel , meerwaarde , albert heijn , a-ware en fryslân geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
74
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0