Interventiemelkpoeder onder marktprijs verkocht

De Europese Commissie heeft eind februari mager melkpoeder verkocht voor 110 euro per 100 kilo. Volgens het European Dairy Board is er sprake van ‘dumping’.

Deel dit topic

Reacties

Koeien boertje
Als je ook nooit geluk geeft aan de handel kom je vanzelf zover
+4
Jaap40
Goede reden om bij lage melkprijs, tegenzittende zuivelperiode, vooral geen poeder meer op te kopen, kost kat en kogel op deze manier.

Bij zogenaamd overschot, slechte markt, poeder zo snel mogelijk doordraaien. Net zoals met groenten fruit etc altijd al gebeurd.

Resultaat: versnelde opschoning van de markt. Versnelde verbetering sentiment in de markt, wat zeker zo belangrijk is.

Direct uitvoeren, zonder emoties.
+1
dorpsrandhoeve
@Jaap40 inderdaad, niet te veel janken!!!
Pluto
Van drie heeft flink ingekocht !. En het lukt hem telkens weer die slimmerd .
Jaap40
@Pluto vindt je dat slim wat van 3 doet? Hij maakt gewoon gebruik van de mogelijkheden die de zuivel biedt.
Dit soort handel beneden interventie niveau is enorm schadelijk voor de zuivel sector.
Dat van 3 zijn zakken ermee vult is gewoon een logisch gevolg.

Wij moeten die poeder bij interventie niveau doordraaien, vernietigen.
+2
HansN
@Jaap40 Voedsel weggooien mag je als sector volgens mij niet aanmoedigen. Zeker in Nederland waar men zo hoog oploopt met duurzaamheid.
Jaap40
@HansN niet weggooien maar aanbieden voor destructie, niet opslaan.

Thuis gooi ik ook geen brood weg, maar bij overaanbod van poeder direct ingrijpen, weg ermee.

Van emotie kan ik geen factuur betaald krijgen.
HansN
@Jaap40 Sorry. Dan heb ik je verkeerd begrepen. Wat is het verschil tussen weggooien en aanbieden voor destructie?
+2
Melkveehouder6
@Jaap40 vernietigen kost ook geld, nu brengt het nog een beetje op.
Dat in interventie opkopen moeten ze vlug mee stoppen. Dan maar subsidie geven om minder te melken, dat helpt beter. Nu zo vlug mogelijk van die melkpoeder af komen, dan is er weer bodem in een gezonde markt!
+1
Woodside
@Melkveehouder6
Als een bakker aan het eind van de dag zijn brood niet weggooid maar voor de helft aanbied wacht iedereen wel tot aan het einde van de dag en kan hij de rekening niet meer betalen. dumpen die handel. van drie kan gerust een gewone prijs betalen
HansN
@Woodside akkoord. Maar een bakker zal er zijn productie op aanpassen als dit langere tijd duurt. En draagt de kosten ook helemaal zelf. Als je deze vergelijking doortrekt wil dat zeggen dat je het deel dat niet vermarkt kan worden door je melkophaler laat weglopen of niet wordt uitbetaald.
Jaap40
@HansN wil je een schone markt hebben moet je er af en toe met de botte bijl door. Poeder in interventie werkt de melkprijs tegen.
HansN
@Jaap40 ok. Maar dat moet dan wel door de sector betaald worden. Daar heb je nog geen antwoord op gegeven.
Jaap40
@HansN als we de opslag kosten van nu bijna 2 jaar eens bij elkaar gooien.... voor dat geld had een verwerker/destructor het vast wel verwerkt. Zo ben je direct van je overschot af.
Jaap40
@HansN je zult als melkveehouders een fonds moeten maken.
Welke organisatie deze kar zou kunnen trekken....?
diezel
Quote Reactie van @Jaap40:
je zult als melkveehouders een fonds moeten maken.

Succes gewenst met de pot. €€€ 😞

(klik om te vergroten)

+1
cornelissen
@Jaap40 Sieta had voorstellen, zelfs op europees nivo,maar die werden als belachelijk weggezet ,zeker door LTO. Men had geen tegenvoorstellen ,want K.Romijn was voorstander van interventie.
Dan ben je natuurlijk snel uitgepraat
Wilbert
@Jaap40 ben toch echt niet van plan om mee te betalen aan zo'n fonds. Als de melk te duur is, gewoon minder uitbetalen totdat aanbod inzakt. Dan wordt het mes wel gezet in de laatste dure liters.
+2
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
Als de melk te duur is, gewoon minder uitbetalen totdat aanbod inzakt

Het is niet de melk die te duur. Het probleem van de interventie van melkpoeder is dat als ik het goed heb de boter bij een x-bedrag al duur genoeg is om boter te maken omdat de poeder in de interventie kan. Dus interventieprijs en hoeveelheid naar beneden zou ik dan denken.
mlkvhoudr
@Wilbert gewoon als coops een melkreductieplan in werking zetten als produkten niet met voldoende marge af te zetten zijn. Het moet maar s klaar zijn met weigeren de produktie op de vraag af te stellen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
gewoon als coops

Mooie uitspraak voor een melkveehouder die geen lid is van een coöp.
+1
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam klopt jack maar er zit wel een gedachte achter de coop is van jullie een particulier verwerker maakt meer winst bij lage grondstofkosten die hebben dus graag dat ze overspoelt worden met melk. Neemt niet weg dat ze dit nou wel eens via nzo mogen regelen
de hoef
Quote Reactie van @Woodside:
van drie kan gerust een gewone prijs betalen

die is slim ,en hapt als het moet, niks mis mee
+3
weurding
1e schade is de beste. Weg er mee. Op is op
Jaap40
@mlkvhoudr een eerste stap zou inderdaad kunnen zijn interventie niveau verder omlaag brengen. Krijgt de melkprijs wel hardere klappen en hoeveelheid poeder is dan nog steeds niet van de markt. Dat levert de nodige slachtoffers op, ook niet echt wenselijk.

Wat je ook doet links of rechtsom kost het geld.
Neem als zuivel producenten /sector het heft in handen. Vorm een groot fonds, koop de te goedkope poeder op en vernietig het.
Zelf sturen maakt de zuivel positie sterker.
Voedsel is geen product voor semi vrije markt waarbij de politiek constant stuurt op kleine overschotten lees poederberg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkpoeder , dairy en europese commissie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0