De nep-biefstuk komt eraan!

Veel vegetarische vleesvervangers zijn al in de supermarkt te vinden. Denk aan de vleesloze schnitzel, het vegetarisch worstje of de soja-gehaktbal. Alleen een échte sappige biefstuk gemaakt van planten: die ligt daar niet. Dat is niet voor niks, want het is enorm lastig om die te maken. Hoogleraar Atze Jan van der Goot werkt er in Wageningen al tien jaar aan en is nu bijna zover: een 'biefstuk' op basis van soja.

Het project om de biefstuk te maken, is opgestart als samenwerking tussen Wageningen Universiteit en acht verschillende bedrijven. "Samen maken we de volgende generatie van vleesvervangers", vertelt Van der Goot.

Wat maakt het zo moeilijk om een 'nepbiefstuk' te produceren? "Het is extra lastig, omdat het vlees ook nog medium gebakken moet worden", legt Van der Goot uit. "Daar komen we misschien niet helemaal uit, maar we kunnen al wel een groot stuk vlees maken dat je echt kunt aansnijden." Het nabootsen van de pezige structuur van een biefstuk is dus gelukt, maar hoe krijg je dat voor elkaar? "Wij hebben een manier bedacht om de soja te berwerken die leidt tot een hele andere structuur. Dat kost alleen veel tijd. Je moet een stalen machine ontwikkelen, de hardware daarvoor en dat duurt lang."

Structuur gelukt, nu de smaak nog
 De nep-biefstuk komt eraan! (nporadio1.nl)

Hoogleraar Atze Jan van der Goot werkt er in Wageningen al tien jaar aan en is nu bijna zover: een 'biefstuk' op basis van soja.

Grasbaal

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden vlees , vleesvervangers , supermarkt , soja , structuur , vegetarisch en machine geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!