800.000 zonnepanelen voor FrieslandCampina

FrieslandCampina is binnenkort voor de energiebehoefte in de productielocaties en kantoren voor 40 procent zelfvoorzienend. De 800.000 zonnepanelen op de daken van leden-melkveehouders leveren dan samen 200 Gigawattuur stroom per jaar.

Deel dit topic

Reacties

+1
Koeien boertje
Zijn ze ook weer over de rug van de veehouder duurzaam bezig
vaak
@Koeien boertje Hebben ze de leden wel toestemming gevraagd of Is het weer zoals altijd dat die boertjes het toch wel slikken.
Ben ik blij dat ik mijn obligaties opgevraagd heb zodat IK bepaal wat er met mijn aandeel gebeurt.
de jonge
@Koeien boertje inderdaad,een ander met de onkosten opzadelen en zelf met de eer gaan strijken. bah
verbi
Komt hier geen zonnepaneel op mijn dak absoluut niet rendabel. Daarbij is het in zijn geheel niet duurzaam er zitten 7 ijzersoorten in die nu al zeer schaars zijn om nog maar niet te hebben onder wat voor omstandigheden die gemaakt zijn in het buitenland.En wie ruimt die troep op over 20 jaar let maar op dit wordt asbest 2.0
putjesschepper
@verbi het is inderdaad 2e asbest,windenergie is interessanter.
+2
pieta
Quote Reactie van @verbi:
er zitten 7 ijzersoorten in die nu al zeer schaars zijn

Ik zie een belegging. 😁
+1
Koeien boertje
@verbi als ze de metalen kunnen scheiden staks blijven ze nog geld waard 😉
+3
Sunpowersystems
@verbi Een investering in zonnepanelen is juist financieel zeer rendabel te noemen. De gemiddelde terugverdientijd is ruim zeven jaar. Financieel rendement tegen de 13%. Reden dat er goed geld voor een redelijke lap grond aan huur betaald wordt als daar panelen op gezet kunnen worden.

Zeven soorten ijzer in zonnepanelen?? Dat is geheel nieuw voor mij. Er is maar één soort ijzer (ferrum) de rest is staal. In normaal vensterglas zit een bepaalde hoeveelheid ijzer, één van de redenen dat een deel van het licht teruggekaatst wordt. Bij zonnepanelen wil je juist dat er zo weinig mogelijk licht teruggekaatst wordt. De bovenste glasplaat van een zonnepaneel heeft altijd een zéér laag ijzergehalte. Als ik jouw opmerking zo lees denk aan klok en klepel of zoiets?
Bij aanschaf van een zonnepaneel komt er een kleine bijdrage in een potje (PV Cycle) waar de kosten van inname uit betaald kunnen worden. Zonnepanelen kunnen voor praktisch 100% gerecycled worden. Ze bestaan uit siliciumoxide, glas en aluminium, een klein beetje koper (kabels) en wat kunststof. Stuk voor stuk waardevolle grondstoffen.
jan w
@Sunpowersystems
Zou U een berekening willen geven hoe u aan het rendement komt. Zonder subsidie is dat volgens mij niet mogelijk.
En hoe zit het met de "lek"stroom als de ophanging begint te "verouderen".?
KOC1981
@jan w klopt, maar het draait toch ook gewoon om de SDE die binnen gehaald wordt. dat is nu eenmaal het systeem en zit dan uiteraard ook bij in de berekening.
en als je de installatie niet zelf koopt maar je dak verhuurd is het 4euro per paneel per jaar x 16 jaar. nadien zijn ze van jouw, maar doordat er bij de installatie reeds een bijdrage is betaald door groenleven, is afvoer kostenloos
+1
pieta
Quote Reactie van @KOC1981:
is afvoer kostenloo

Staat dat zwart op wit en is RFC mede aan te spreken?
+2
KOC1981
@pieta staat in contract met groenleven. RFC heeft met contract weinig te maken, is een contract tussen groenleven en melkveehouder.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @KOC1981:
, is een contract tussen groenleven

ja in nederland is het een bvtjes paradijs. na een jaar of 10 hef je het bvtje op. En dan??
pieta
@KOC1981 Bij tegenslag is Groenleven tegen die tijd failliet.
de hoef
@pieta staat zwart op wit ,is net als met wasmachines
+1
pieta
@de hoef Het gaat er mij dan om wie er financieel achter zit. Want stel je eens voor dat het over 15 jaar wel echt afval blijkt te zijn en een bedrijf als Groenleven moet de afvoer dan gaan betalen.
KOC1981
@pieta is inderdaad net als met wasmachines, een bijdrage in een algemene pot, dus niet beheerd door groenleven.
+3
pieta
Quote Reactie van @KOC1981:
het 4euro per paneel per jaar x 16 jaar.

Ik vind het een waardeloze vergoeding.
+2
KOC1981
@pieta ik ook, met huidige rentes en dan nog groenfinanciering, kan je ze beter zelf plaatsen dan dat je de winst naar groenleven laat gaan. Maar die optie is er ook voorzien. kan je zelfs ieder jaar opnieuw voor kiezen. staat gewoon een tabel voor voor welke prijs je ze in welk jaar kan overnemen.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @KOC1981:
ik ook, met huidige rentes en dan nog groenfinanciering, kan je ze beter zelf plaatsen dan dat je de winst naar groenleven laat gaan.

Zo dacht ik ook, daarbij ga ik niet in zee met een bedrijf dat helemaal vanuit Leeuwarden opereert. Dus heb ik er vriendelijk voor bedankt.
de jonge
@KOC1981 haha dus als ze bijna af zijn,zijn ze van jou. slim bedacht van die aanbieders
+1
Sunpowersystems
@jan w Zonder meteen te gaan katten, maar laten we nou niet doen of de landbouw vies is van subsidies. Als er op welke manier dan ook ergens subsidie aan wordt toegekend mag dit in mijn ogen gewoon als opbrengst mee worden genomen. Een rendementsberekening is maatwerk, maar hier dan de op dit prikbord vaak gehanteerde sigarendoosmethode.

Particulier, 4000kWh/jaar. Investering € 1,30/Wp. Opbrengst 950kWh/kWp, Dus voor 4000 kWh is 4210 Wp nodig, is € 5473 euro ex. (particulieren kunnen ook de BTW terugkrijgen, ja noem het subsidie) Het salderen van 4000 kWh bespaart zo'n € 800. Dus in 6,8 jaar terugverdient, rendement 14,7%.

Boerenbedrijven met een kleinverbruikaansluiting (tot en met 3x80A) kunnen ook salderen. De stroomprijs is wat lager doordat de energiebelasting boven de 10.000 kWh minder is. Daarentegen is de investering ook minder door de grotere schaal, en tellen fiscale regelingen mee. Per saldo zijn de verschillen niet heel groot.

Schieten maar!!
+1
pietjepuk
@Sunpowersystems tussen de 10000 en 50000 kw betaal je ongeveer een duppie voor 1 kw. boven de 100000 nog minder.

terug naar jouw voorbeeld 4000 kw bespaard 400 euro. terugverdien tijd het dubbelen ban 6.8 jaar
jan w
@pietjepuk
tot 10000 kw is het 10,13 cent ( excl btw) 12.26 cent incl
10.000 tot 50000 4.9 5.93
> 50.000 1.31 1.58
Sunpowersystems
@pietjepuk De electraprijs voor een particulier < 10.000 kWh is zeker geen 10 ct. Boven de 10.000 kWh wel. Ook als je boven de 10.000 zit moet je voor het eerste deel gewoon het volle pond betalen. Het gewogen gemiddelde zit boven de 10 ct/ kWh

Achterkant sigarendoos:

Verbruik 50.000 kWh
0-10.000 x 0,165 (ex.) 1650
10.000-50.000 x 0.09 3600
Totaal 5250

Investering in 52600 Wp x 0.90 47340
KIA 4730 x 28% x 40.85% IB 5114
EIA 52600 x 0.75 x 54,5% x 40,85 IB 9116
Netto 33110

Terugverdientijd 6,3 jaar. Rendement 15,8%

Bij ander IB tarief de cijfers zelf even aanpassen
pietjepuk
@Sunpowersystems moet je wel precies op nul uitkomen met je stroomverbruik. lever je 5000 kw te veel of te weinig terug loopt je terug verdien tijd zomaar met een jaar op.
Daarnaast krijg ik garantie dat ik mag blijven salderen de komende 15 jaar.
En wat me ook niet zind zijn die verhalen over straling. Met als gevolg gezondheisproblemen bij de koeien.
dorpsrandhoeve
@pietjepuk Laat je niets wijs maken, het zal niet mee vallen om op nul uit te komen. Het is altijd meer of minder. Dat komt door het weer.
Sunpowersystems
@pietjepuk De capaciteit van de installatie moet inderdaad afgestemd worden op het verbruik. Aan de onderkant wat laten liggen wordt duur. Teveel terugleveren is ook niet interessant. Er zijn energieleveranciers die tot 1000kWh netto teruglevering uitbetalen met ik dacht € 0,10/kWh, maar pin me daarop niet vast. Je praat dan over € 100/jaar.

Salderen zal een keer aangepast worden, wanneer en hoe is koffiedik kijken. Tot 2020 wordt er niets veranderd. Deze zomer wordt hierover meer bekend, er wordt gedacht aan een terugleversubsidie. Je krijgt garantie dat er iets gaat veranderen. Maar als je morgen panelen op je dak legt heb je vóór dat er iets gaat veranderen al een derde deel terugverdiend. Moet al heel raar lopen wil je de andere twee derde in de dertien jaar daarna niet terug verdienen.
pietjepuk
@Sunpowersystems verstandig dat je over mijn laatste punt zwijgt. weet ik genoeg
+1
Sunpowersystems
@pietjepuk Ik ben een techniekman, alles wat te meten en te beredeneren valt kun je met mij op een verstandige wijze over discussiëren. Straling van zonnepanelen, de gevolgen daarvan nog niet genoemd, is nooit aangetoond.

Straling/magnetische velden kunnen ontstaan bij wisselspanning situaties. Van paneel tot omvormer heb je gelijkspanning.
jan w
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
Straling/magnetische velden kunnen ontstaan bij wisselspanning situaties. Van paneel tot omvormer heb je gelijkspanning.

Straling en magnetische velden is een heel raar iets. De eerste jaren zal het wel geen problemen geven, maar zodra de panelen een jaar of 8 op de stal liggen en de niet metalen aan de panelen beginnen een keer corrosie te vertonen, vraag ik mij het toch wel eens af van wat er gaat gebeuren. koeien zijn wat dat betreft heel gevoelig.
Een koe gaat ook niet op een aardstraal liggen.
Vorige maand nog bij een melkveehouder geweest en daar was vlak achter de stal een gasleiding aangelegd. Maar wel jaren mega veel problemen gehad met de gezondheid van de koeien. Van die gasleiding kwam wel spanning vanaf en ook geen wisselspanning.
Nu langs de achterkant van de stal een heel aardingscircuit is aangelegd lijken de problemen grotendeels opgelost te zijn.
mlkvhoudr
@Sunpowersystems als ik jou 100 euro geef en jij geeft mij die 100 euro na 7 jaar terug heb ik daar volgens jou dus 14 % rendement op ongeveer 😉 het rendement komt dus pas na 7 jaar tot die tijd ben je aan het terugverdienen. Maar goed die panelen liggen er na 20 jaar ook nog wel dus de euro s komen wel
sorry
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
20 jaar

omvormers gaan maar een jaar of 8 mee,dure dingen
brabo
@sorry
En ook nogal gevoelig voor onweer. Hier in de omgeving zijn er al vele vervangen door de bliksem
pieta
Quote Reactie van @brabo:
Hier in de omgeving zijn er al vele vervangen door de bliksem

Ik wist niet dat de bliksem bijkluste. 😁
Sunpowersystems
@sorry De budget merken halen soms de 8 jaar nog niet, een goede kwaliteitsomvormer heeft een technische levensduur van 15 tot 20 jaar. Anders gezegd, gedurende de levensduur van de panelen één keer een nieuwe omvormer aanschaffen.

In de zeven jaar dat ik dit werk doe nog geen door ons geplaatste omvormer defect gehad, één omvormer van een kwalitatief goed Duits merk die ik in opdracht van een ander bedrijf geplaatst heb na twee dagen een condensator geploft. Is uiteraard kosteloos vervangen. Wel word ik met enige regelmaat uitgenodigd bij zonnepaneelbezitters die een budget omvormer bij een installateur gekocht hebben die inmiddels niet meer met pv doet. Niet alle omvormers over dezelfde kam scheren, kwaliteitsverschillen zijn groter dan tussen de hier zo vaak besproken glimmende trekkers, die veel vaker, voor veel meer kosten en met minder draaiuren weer het erf verlaten.
Coen
@Sunpowersystems , waar zijn de normale jaarlijkse kosten en de kostenpost afschrijving / reservering voor vervanging en afvoer?
volgens mij is rendement: opbrengsten cq besparingen minus de hierboven vermelde kosten.
Sunpowersystems
@Coen U hebt helemaal gelijk. Zo te oordelen bent u zelf bij machte die berekening zelf te doen, die van mij was ook aangeduid met de sigarendoos methode.
sorry
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
Het salderen van

wordt afgeschaft
diezel
Quote Reactie van @sorry:
wordt afgeschaft

Salderen wordt per 2020 afgeschaft...
Uitrol Slimme Meters willen ze in 2020 compleet hebben.....
Dan kan het groene feest beginnen: aankoop stroom en terugleveren stroom tegen APX-uurtarieven. 😄
Sunpowersystems
@diezel Salderen wordt herzien. Bij volledig afschaffen zal er niemand met een kleinverbruikaansluiting meer gaan aanschaffen. Dit kan de bedoeling van de overheid niet zijn. Er circuleren ook al andere jaartallen dan 2020.

Aannemelijk is dat de regeling zo wordt dat niet alles gesaldeerd kan worden. Dit vermindert niet alleen het wegvallen van een deel van de inkomsten uit energiebelasting voor de overheid. Tevens wordt het investeren in opslagcapaciteit gestimuleerd.

Zonnepanelen wekken op een hele duurzame manier energie op. Een groot nadeel is dat de energie vaak opgewekt wordt op momenten dat er weinig vraag is. Op moment dat er vraag is wekken ze niks op. Dit heeft ook tot gevolg dat het elektranet zwaar belast wordt en de energiecentrales sterk moeten compenseren. Nu gaat dat nog steeds goed, de invloed van alle panelen in Nederland is nog gering. In Duitsland is dit nu al een ander verhaal. Om eea in de toekomst in goede banen te leiden is decentrale opslag nodig.
dorpsrandhoeve
@Sunpowersystems Bij een "bepaalde" winst is het zeker interessant om zonnepanelen te leggen met een kleinverbruiksaansluiting. goed gebruik maken van EIA en investeringsaftrek maakt het in een goed jaar zoals het voor mij vorig jaar was interessant. Heb dus toen ook de investering gedaan. Gedeelte is al gelegd, de rest komende week als het goed is. Ik raad de collega's die het wel interessant vinden om eerst goed naar de constructie van het pand te kijken, want die schurken van een zonnepaneel bedrijven die interesseren zich geen zak waar ze het op leggen, als ze hun geld maar binnen hebben. Ik heb ze zelf bij mijn plaatselijke elektricien gekocht.
Sunpowersystems
@dorpsrandhoeve Jammer genoeg lopen er in de zonnepanelenbranche ook individuen rond die de typering schurk verdienen. De dakbelasting door zonnepanelen zal met een 14-15 kg/m2 toenemen. Dit is voor kleinere gebouwen (waar ik ook veestallen onder reken) over het algemeen geen probleem. Voor grote gebouwen, met name platte daken van een paar duizend m2 moet er altijd een statische berekening gedaan worden door de constructeur van het gebouw. We hebben dit ook bij stallen wel eens laten doen maar heeft nog nooit tot een negatief advies geleid.

Grote platte daken worden bij ontwerp tot op de laatste kg uitgerekend. Daarnaast heeft een plat dak meer te dragen aan sneeuwlast en water dat ophoopt bij slechte afvoer. Stallen hebben een veel grotere marge bij ontwerp.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
Dit is voor kleinere gebouwen (waar ik ook veestallen onder reken) over het algemeen geen probleem

Je lult, de meeste constructie's, dus ook de stallen moeten kleine aanpassingen ondergaan. Anders zijn ze niet meer verzekerd.
Sunpowersystems
@dorpsrandhoeve
Quote:
Je lult, de meeste constructie's

Dank u voor deze duidelijke analyse. De ondernemers in mijn omgeving zullen dan wel wat minder uit onderhandeld hebben met de aannemer en misschien iets meer kwaliteit hebben gekregen? Wie zal het zeggen.

Pas de gunning gekregen voor een paar agrarische schuren, wel statische berekening laten doen door de constructeur, geen aanpassingen nodig. Maar daarom kunnen uw ervaringen wel anders zijn zonder dat ik sta te lu......
Leo,s vriend
@dorpsrandhoeve nee, jij lult, hier al 6 jaar op het dak, toen uitgebreid nagevraagd, bij constructeur EN verzekering, geen enkel probleem.
pieta
@Sunpowersystems Ik heb ook wel interesse in die rendementsberekening.
de hoef
Quote Reactie van @verbi:
voor omstandigheden die gemaakt zijn in het buitenland.E

komen uit noorwegen, daar is het inderdaad ijskoud
+3
jan w
En nu maar hopen dat die boeren over een jaar of 8 geen gezondheidsproblemen krijgen bij de koeien.
weurding
@jan w of zelf...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stroom , frieslandcampina en zonnepanelen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0