Eén koe te veel? Bam: boete!

Dit opinie-artikel is geschreven door Joyce Maessen, partner van een melkveehouder in De Mortel. Zij schrijft dat de toekomst van melkveehouders onzekerder is dan ooit en vraagt zich af of de Nederlandse boer straks op de werelderfgoedlijst komt te staan. Een belachelijke vraag? Als het zo doorgaat niet.

Passie, liefde voor het vak en de dieren, alles wordt door de regering kapotgemaakt. Zeven dagen per week staan wij klaar om onze dieren met alle liefde te verzorgen, altijd, dag en nacht. Het is niet alleen ons werk, het is ons leven, het is alles, je manier van denken, het is wat je bent. Onze beloning bestaat uit regeltjes en wetten. En dat worden er alleen maar meer, waardoor het houden van dieren louter bijzaak is geworden.

Alles willen ze van je weten, controleren, reguleren en beheersen. Administratie voert de boventoon. En je zou eens iets vergeten? Bam: boete! Eén koe te veel volgens de regels? Bam: boete! Te veel melk geleverd? Bam: boete!

Iedereen wil dat mest verwerkt wordt, maar niet in de eigen achtertuin. Iedereen wil natuur, maar vooral geen last van muggen of zwijnen. Iedereen wil dierenwelzijn, maar wel voor de laagste prijs.

Alles op alles
De meest recente nieuwe regel houdt in dat we de maïs bijna drie weken voordat hij rijp is moeten oogsten. In het voorjaar wordt dag en nacht gewerkt om het land zaaiklaar te leggen. Als dat achter de rug is, volgen dagen van zaaien, zaaien en nog eens zaaien. Amper tijd om te eten of slapen. Met liefde ga ik een zak broodjes brengen of een ijsje als het warm is. In de hete zomers zetten we 's nachts de wekker om de regeninstallatie te verzetten om te voorkomen dat de gewassen verdrogen. We zetten alles op alles. Want geen oogst is geen voer voor de koeien. Het is onwerkelijk om te zien dat onze passie eigenlijk alleen maar wordt afgestraft, iets waar we onze ziel en zaligheid aan geven.

Soms denk ik, kunnen we er niet beter mee stoppen? Wat brengt de toekomst? Ik zou graag een gezin willen, kinderen krijgen, maar wat voor toekomst krijgen zij op de boerderij? Wil ik überhaupt dat zij een toekomst tegemoet gaan van alleen nóg harder werken, nóg meer regels en nóg minder waardering? Wat als we het straks niet redden en in het ergste geval failliet gaan? Het liefst zou ik kleine, blauwe overalls rond hebben trippelen, trappend op hun traptractortjes. Een droom of realiteit? Op dit moment heb ik geen idee. Het overnemen van een familiebedrijf wordt moeilijker, jongeren zien geen toekomst meer in datgene waar hun ouders decennia alles voor hebben geven. Dat zijn dingen die me bezig houden, die me beïnvloeden in alle keuzes die ik mogelijk nog moet maken de komende jaren.

Elke keer als je denkt dat je je bedrijf weer top voor elkaar hebt, komt er weer een nieuwe regel. Komt er ooit een einde aan?

3d-printer
Als ik mijn partner 's avonds uitgeput aan de keukentafel aantref, zakt de moed mij in mijn laarzen, wetend dat het gevecht met regels en wetten nog lang niet gestreden is en onze passie beetje bij beetje afbrokkelt. Er zijn genoeg boeren die het hoofd niet meer boven water konden houden en het hebben opgegeven. Dat worden er meer en meer en meer. Dat wij ervoor zorgen dat er voedsel geproduceerd kan worden lijkt onbelangrijk en vergeten. Niemand denkt hierover na als hij thuis de koelkast open trekt, vol met zuivel en biefstuk. De huidige generatie kinderen denkt dat melk uit een fabriek komt en vlees uit een 3D-printer.

Als Nederland zo doorgaat, weet men over twintig jaar niet meer wat een melkveehouder is. Misschien vind je er nog een bij Madame Tussauds, als je geluk hebt. Of staan we op de Unesco Werelderfgoedlijst en komen er bussen vol toeristen kijken naar die gevlekte beesten en mensen in blauwe pakjes. Valt er misschien toch nog iets te verdienen!

Ondanks alles, hoe hard ze de strop ook aan zullen trekken, wij gaan door tot het bittere eind, omdat dit is wat we zijn, wie we zijn. Dat zal hopelijk niemand ons afpakken.

Bron: ed.nl/mening/een-koe-te-veel-bam-boete~a3e3153e/

Deel dit topic

Reacties

+1
m uut m
Waarom dan ook de grenzen opzoeken.
+1
j h p
@m uut m Wat als de grenzen je steeds verder insluiten?
+3
m uut m
@j h p
We hebben wel aangetoond dat we niet zonder grenzen kunnen.
Als de grens is vastgesteld kun je ook zorgen dat je iets meer marge houdt.
+3
verbi
@m uut m Belachelijke opmerking daar gaat het toch niet om . Lees het HELE stuk eens opnieuw denk dan effe na en reageer dan met een nuttige opmerking.
j h p
@m uut m Vastgesteld is tegenwoordig maar heel relatief.
pieta
@m uut m Volgens mij is dat niet waar het om gaat.
+1
stan-roozen
@pieta
Is dat dan zo erg dat de stal aangepast moet worden, maar goed, bepaal zo'n moment ook liever zelf. Tijden veranderen toch, 200 melkkoeien is al vrij normaal tegenwoordig, mooi toch als een ondernemer dat aan kan.
pieta
@stan-roozen Het gaat niet om één ding maar om alles bij elkaar. Ik vind ook dat we sinds de afschaffing en in de aanloop er naar toe in een behoorlijke stortvloed van (snel veranderende) regelgeving zijn gevallen. Het enige wat ik totaal niet als probleem zie is de fluctuatie in melkprijs.
+2
pieta
Quote Reactie van @stan-roozen:
200 melkkoeien is al vrij normaal tegenwoordig

Ik verwacht af te haken als je ze nodig zou hebben om aan een inkomen te komen.
torrarica
@m uut m Inderdaad, als de partner savonds uitgeput aan de keukentafel zit,
neemt hij misschien teveel hooi op zijn vork,en is het wel zuur om voor 1 koe
teveel nog boete te moeten betalen.
+1
Jan S
😀
+10
robbies
Ik vind dit niet zo'n sterk stuk. Als je levensgeluk in zo'n grote mate bepaald wordt door het toekomstperspectief van de sector, dan heb ik maar 1 advies: stop er per direct mee, want dan ga je heel weinig geluk vinden in het leven.
+5
melluk
Wel een heel erg somber verhaal
Als je er zo instaat als de schrijfster denk ik dat het wijs is om andere opties goed te bekijken en aktie te ondernemen want het gaat zeker niet minder worden.
+2
stan-roozen
@melluk
Eens, de meeste ondernemers zijn een stuk positiever, anders hadden ze enkele jaren geleden al wel gestopt.
+1
jan.1
Quote Reactie van @stan-roozen:
Eens, de meeste ondernemers zijn een stuk positiever, anders hadden ze enkele jaren geleden al wel gestopt.

Maar de vrouwen vertellen hoe de vork echt in de steel zit.....
Jan S
😀
+11
harkje
Toch is dit de gedachte die momenteel in vele eerlijke hardwerkende boerengezinnen leeft
veel wordt bepaald door mensen die er geen snars van snappen.
+1
weurding
@harkje als ze zich nou eens niet met dingen gingen bemoeien wat ze niet snappen was er ook geen probleem, ik doe dat nl. ook niet
harkje
In de roos@weurding
+2
robbies
@harkje ach, in andere sectoren is het ook weleens wat. Dat argument van hard werken vind ik eerlijk gezegd een beetje een kulargument. Vrienden van ons hebben een toprestaurant. Dat is ook heel hard werken en ook nog eens op tijden en momenten dat een ander plezier maakt.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Dat is ook heel hard werken en ook nog eens op tijden en momenten dat een ander plezier maakt

Een restaurant heeft gewoon vaste werktijden. Die vaste tijden kun je wel op een vervelende tijd van de dag vinden. De keerzijde is wel dat je mits je het goed doet je positieve mensen om je heen (in je eigen restaurant) hebt. Ik vind dat wij de afgelopen paar jaar toch vooral een enorme berg gezeik over ons heen hebben gekregen.
+4
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Een restaurant heeft gewoon vaste werktijden.

Dat is hetzelfde als zeggen dat een melkveehouder niet meer hoeft te doen als melken en voeren. dat is ook onzin. Qua regelgeving hebben we veel over ons heen gehad, dat ben ik deels met je eens.

Waar ik nu op reageerde is dat er collega's zijn die telkens weer beginnen over hoe hard er wel niet gewerkt wordt. Dat is in andere sectoren net zo, zoals bij onze vrienden met een restaurant in het topsegment. Eigenaar is ook kok en vrouw is gastvrouw. Die hebben op openingstijden geen tijd om de administratie te doen of nieuwe gerechten uit te proberen. Dat moet allemaal voor en na. Als ik dan zie dat ze 6 dagen volle huis hebben, dan voel ik me als veehouder bevoorrecht.
pieta
@robbies Ik doelde vooral op de werktijden. Natuurlijk zijn veehouders niet de enige hardwerkende mensen. Voor klagen over te veel werk en werktijden zul je mij in die zin niet horen. Bij ons vind ik het meer dat je nooit weet of je eens vrij bent. Hoeft maar iets tegen te vallen en je zit er weer mee. En als dat je tegenstaat kun je beter stoppen. Zo ook met een restaurant. Als werken op horecatijden je niet bevalt: iets anders gaan doen. Ik vind voor ons meer de continu veranderende wetgeving/regels. We lijken wel 16 miljoen beterweters achter ons te hebben. Dat soort dingen.
+6
Grasbaal
@pieta Ook wij hebben een horecabedrijf, regelgeving in die branche is eerder strenger dan soepeler in melkveehouderij. Als je wat wilt verdienen moet je in elke branche een stapje extra doen. Het gaat nergens vanzelf..
pieta
@Grasbaal Ik heb het niet over streng maar over een stortvloed aan veranderingen. En iedereen die een mening over je lijkt te hebben.
weurding
@robbies voordeel van een restauranthouder is wel dat de prijzen op het menu niet op en neer gaan en door een ander worden bepaald
+2
robbies
@weurding onze melk wordt altijd afgenomen. Dat is bij een restaurant met een menu nog maar de vraag. Zit je daar met je volle koeling, en geen man die het komt opeten
+1
weurding
@robbies neem aan dat restauranthouders hun afzet beter kunnen inschatten dan de zuivelbobo's,,,, en is er niet ergens een bult poeder wat geen kant op kan? 😉
pieta
@robbies Ik denk dat er genoeg verschillen te benomen zijn. Maar daar gaat het niet om.
robbies
@pieta dat zeker! Maar het ging mij om de kwalificatie hardwerkend. Ik heb genoeg niet-boeren om me heen om te weten dat wij echt niet de enige sector zijn waar hard gewerkt wordt. degenen die net zo mooi wonen in het buitengebied als wij, hebben in 9 vd 10 gevallen ook een 60-70 urige werkweek. Aan die uren kom ik in deze periode niet.
brabo
Quote Reactie van @robbies:
Aan die uren kom ik in deze periode niet.

luie donder 😄
robbies
@brabo als jij met je melk,voer en mestrobots in deze periode wel 60 uur moet werken, dan vind ik je een stumper Brabo
+2
brabo
@robbies
dan zal ik wel een stumper zijn.
hier momenteel echt geen 60 uur met de koeien bezig, maar dat wil nog niet zeggen dat ik er geen 60 maak. Er is altijd wel extra werk waar de winter een mooie tijd voor is.
groeier
Quote Reactie van @weurding:
voordeel van een restauranthouder is wel dat de prijzen op het menu niet op en neer gaan en door een ander worden bepaald

Als die te duur zijn blijven mensen weg 😄
weurding
@groeier wordt weinig naar prijs gekeken, kwaliteit en excusiviteit bepaald meer het aantal klanten, er zijn zat vreetschuren waar je ondanks de lage prijs maar 1 keer komt 😉
+1
matt
Nou heb eens op haar Facebook gekeken moet zeggen vind het wel een goeie
Ambanddrice 😎
Pluto
Welkom in de wereld van de varkenshouderij !!.
sjoerd de melker
Volgens mij is het koeboeren niet anders als bij andere ondernemers groepen: de besten hebben een prima inkomen, de slechtsten komen geld tekort en de rest zit er tussenin
sjoerd de melker
Ik hoor zelf bij de slechtsten helaas....
+1
MTSTAMMINGA
@sjoerd de melker
Dat bepaalt de belasting ,en jij zelf niet heelaars 😬

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN