Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van €40,01 per 100 kilo melk. Dat is een stijging van 24 procent ten opzichte van de melkprijs van 2016. De nabetaling bedraagt €1,03. Dit is meer dan de helft lager in vergelijking met de prestatietoeslag van 2016. Dit is het gevolg van de flinke winstdaling van de zuivelcoöperatie. Als oorzaak worden onder andere eenmalige afschrijvingen in China en Duitsland genoemd.

Deel dit topic

Reacties

+5
putjesschepper
Matige prestatie verkoop van ridl zit er ook in.mogen we eigenlijk niet zeggen van van ittersum.het is VERDOMME onze eigen fabriek en dan mag je geen kritiek hebben zeker lachwekkend. Ze hebben vele slechte keuzes gemaakt en dat is nou eenmaal de waarheid.
+1
nuchtereboer
@putjesschepper het is niet je eigen fabriek, je geld zit er wel in maar het is gewoon semi overheid
robotmelker
Ledenraad gaat altijd op trots als ze over die prestatietoeslag mogen praten....benieuwd of dat nu nog zo is... melkprijssystematiek komt hierdoor ook op losse schroeven te staan....
KOC1981
@robotmelker hoe bedoel je dat nu weer?
+1
robotmelker
@KOC1981 dat systeem van melkprijsberekening bestaat uit 12 keer "luisteren" naar de markt en de concurrentie . Dat is je garantieprijs. Vervolgens hebben ze een intrem uitkering. Je voorschot.... en nog een nabetaling om te laten zien hoe rendabel de fabriek zijn waarde creatie heeft toegevoegd over een jaar. Komt ook nog bij dat je voor je focus punten een bedragje beurt. Maar dat is een verrekening tussen de leden. Die eisen kunnen ze ook nog niet eens vermarkt krijgen.... zeg maar 14 momenten om een melkprijs te bepalen.

Dit jaar is zo dermate slecht gepresteerd... China Pakistan vertrekregeling van die hoge oom, dat wij op een houtje kunnen gaan bijten. Dus klopt naar mijn inzicht dat hele systeem niet.... vooruitbetalen met een naberekening..... tttsssjjj.....
KOC1981
@robotmelker maar ik zie nog altijd niet wat de aanleiding zou zijn vanuit bestuur/NV om deze manier van berekenen aan te passen?

interim uitkering is trouwens naderhand toegevoegd om liquiditeit meer over het jaar te spreiden want eerst had je enkel een uitkering na de bekendmaking van de jaarcijfers.
Frans1
Quote Reactie van @robotmelker:
zeg maar 14 momenten om een melkprijs te bepalen

Dat aantal zegt niks,als je het niet beter doet dan gemiddeld kun je ook geen meer betalen
+1
slagroomvla
Eind jaren negentig was de DOC de topper in zuivelland, echt waar. Zo te zien zijn de gloriejaren van FC ook geweest. En natuurlijk nieuwkomers als Aware die als geboren handelaren haarfijn de markt aanvoelen en snel kunnen schakelen. FC is ook aan het schakelen, van koploper naar middenmoter!
+1
weurding
@slagroomvla ze schakelen inderdaad terug 😞
+3
paul1
@slagroomvla eisen stellen aan de leden zijn ze wel koploper
Metal ap
Al die premies[weidepremie ect..] zal toch iemand moeten betalen
de jonge
@Metal ap die worden toch al betaald door de eigen leden. degenen die er aan meedoen betalen iets minder dan degenen die niet meedoen. maar betalen zul je!!!!!. is toch hetzelfde als die flauwe foqus planet. o o o wat gingen sommigen er prat op om zoveel mogelijk punten te behalen. en wat is het resultaat??? de normen worden steeds meer omhoog bijgesteld om hetzelfde te kunnen bereiken. nee diegenen mogen trots zijn hoor om het braafste jongetje van de klas te willen zijn
Groen1
Hein Schumacher over jaarcijfers FrieslandCampina 2017
Duntelaar
Heb geen enkele moeite met vette bonus van bestuurders als ze het waar maken. Bonussen moet je koppelen aan behaald resultaat en niet als vertrekpremie van een arbeidscontract van een paar jaar. De eerste bestuurder van FC die de pijn in zijn eigen portomonnee voelt denkt wel twee keer na voor er weer honderden miljoenen naar China, Pakistan enzovoort gaan.
Noorderling
Quote Reactie van @Duntelaar:
Bonussen moet je koppelen aan behaald resultaat en niet als vertrekpremie van een arbeidscontract van een paar jaar.

Ook daar zijn kanttekeningen bij te plaatsen. Op korte termijn kan een bedrijf flink uitgehold worden om snel geld te maken en daarmee bonussen op te krikken, maar op termijn er 0,0 mee op te schieten of zelfs achteruit te boeren.
Coen
@Noorderling , bonussen geven perverse prikkels tot het nemen van extra risico's 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , melk , china , frieslandcampina en melkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0