LTO zet joker in.

Fantastisch stuk van LTO er Jos Verstraten:

Opinie De NVWA helpt de mestvrijstelling van de melkveehouderij om zeep

Dinsdagochtend 24 januari stond de melkveehouderij wederom volop in de schijnwerpers. Dat hád moeten zijn vanwege het feit dat het fosfaatreductieplan succesvol is uitgevoerd en dat de veestapel fors is gekrompen. Daarmee voldoet de Nederlandse veehouderij aan het fosfaatplafond, inmiddels dé basisvoorwaarde voor het behoud van de felbegeerde derogatie, de mestvrijstelling die Nederlandse boeren toestaat meer mest op hun akkers uit te rijden dan formeel mag van de Europese milieurichtlijnen. Dat succes zou die middag in de Tweede Kamer besproken worden. Maar het liep anders. De Brabantse melkveehouder en boerenbestuurder Jos Verstraten geeft zijn analyse van de verhoudingen tussen boeren, het boerenministerie, zijn NVWA en de gemoederen in de melkveehouderij.

Deel dit topic

Reacties

+5
storm
Kijk daarom ben ik trots lid van LTO. Heldere, nuchtere analyse van een bestuurder die het durft te zeggen.
robbies
@storm dit is populistisch gelul. In 2013 zei de sector het zelf te regelen. Al wat volgde is het resultaat dat ze het niet geregeld kregen.
+1
Coen
@robbies , waarom als ZLTO-bestuurder en dan ook nog op persoonlijke titel bij zo'n elitair clubje dit stuk plaatsen?
robbies
@Coen geen idee. laatst had Jos hier ook al zo'n verontwaardigde reactie.
BoerBart
@Coen Jos zit in vakgroep LTO Nederland. Hij heeft Brabant en Limburg niet meer in zijn portefeuille.
robbies
@BoerBart waarom vindt je dit zo'n goed stuk Bart??
+4
BoerBart
@robbies een sterke bestuurder staat er als het echt nodig is.
Jos doet het.
+1
sorry
@BoerBart praatjes vullen geen gaatjes
+1
-Jan-
Quote Reactie van @storm:
Kijk daarom ben ik trots lid van LTO

Daarom ben ik trots geen LTO lid meer te zijn,niet open staan voor de politieke verhoudingen binnen Europa alleen het eigenbelang in ogenschouw houden,

doodlopende weg en de NVWA gaat het nu oplossen,dubbele agenda stelde een prikker en zo denk ik er ook over,elke crisis wordt aangegrepen om er een sanering aan te koppelen
cs-agrar
Quote Reactie van @storm:
een bestuurder die het durft te zeggen.

soms vind men een de speld in de hooiberg
+2
buorman
@cs-agrar
Maar meestal/vaker heb je een koe met 'scherp in
+1
robbies
Jaja Jos, achteraf weet je het wel. Jullie hebben een plan geschreven wat niet te handhaven was en wat door het overgrote gedeelte van de sector ontdoken wilde worden. kijk daar eerst eens naar voordat je verongelijkt om je heen gaat trappen
+1
BoerBart
@robbies de andere optie was: Helemaal geen plan!
+2
robbies
@BoerBart de zelfkritiek ontbreekt volledig in dit stuk. Dat het plan misschien niet het beoogde resultaat heeft, namelijk derogatiebehoud, ligt aan alles en iedereen, maar niet aan LTO. Dat gaat er bij mij niet in
+3
BoerBart
@robbies Niet in het verleden blijven hangen. Jos en LTO hebben veel grove inschattingsfouten gemaakt. Dit weten we (achteraf) allemaal. Nu probeert een kliekje Groen Links mannetjes onze sector de doodsteek te geven.
Nu kan Jos Verstraten ons redden.
+2
George
Quote Reactie van @BoerBart:
Nu kan Jos Verstraten ons redden.

😂 😂 😂 😂
+4
josl
@BoerBart ik ga niemand redden. Het hangt helemaal van Carola af. Nu vind ik dat minder eng (om het taalgebruik van Eline Vedder nog maar eens te herhalen) dan van Dam maar zij staat er alleen voor, van haar eigen ambtenaren hoeft ze geen steun te verwachten.
Wij stonden er goed voor met een meer dan voldoende reductie en een onderbouwde derogatie met goede nitraatcijfers onder grasland.Uiteindelijk moet derogatie wel gegund worden en wat is daar na mestfraude en I&R fraude nog van over?
sorry
Quote Reactie van @josl:
goede nitraatcijfers onder grasland

misschien ook wel mee gesjoemeld...
Coen
@josl , laten we nu eindelijk eens onafhankelijk worden van derogatie, als het komt is het (met name voor de grasbedrijven) mooi meegenomen.
+2
cornelissen
Quote Reactie van @BoerBart:
Nu probeert een kliekje Groen Links mannetjes onze sector de doodsteek te geven.

Dat heeft LTO al gedaan door het "roven "van latente ruimte,als je onomkeerbare investeringen
hebt gedaan op basis van latente ruimte en totaal geen overgangsregeling. Het is ,dat Netwerk Grondig is ontstaan anders had je ook nog een korting. Een zeer smerige streek en van sommige collega s krijg je het verwijt,dat iedereen het had zien aankomen, dat K.Romijn een onnozel iemand was.
Wilbert
@robbies blijf jij nog jaren klagen over het frp? Net zoals sommige hier al jaren klagen over afschaf van melkquotum of 2 juli?
Beetje kansloos, blijven huilen.
robbies
@Wilbert het hele FRP heeft mij geen euro gekost. Zelfs netto geld opgeleverd. Met P-rechten red ik me ook en ook zonder derogatie blijf ik leven. De grootste huiler in dit topic vind ik de auteur van het opiniestuk
+1
JanCees
@BoerBart of plan B?
jg
@JanCees Alles en iedereen dekt zich in voor het feit dat de derogatie verspeeld is .
Druk
@jg
Oh ja? Geen derogatie is toch het failliet van de extensieve melkveehouderij?
Hoe ga je je daar op voorbereiden?
+2
m uut m
@Druk
Extensief en geen derogatie gaat super.
jg
@Druk Bestuurlijk indekken.
JanCees
@jg Tja het ligt zwaar onder vuur de term Zwarte Piet maar het zwarte pieten is wel begonnen.
Ik stel simpele vragen.
Wie heeft het fosfaatreductieplan bedacht?
Wie heeft de uitvoering zelfs deels in handen?
Wie zou moeten checken en vragen stellen of alles nog loopt conform afspraak?
Wie zou moeten doorvragen of er mogelijke lekken zitten?
Wie zou hebben moet checken of 10.000, 50.000 of 100.000 te veel koeien zijn geslacht?
+1
de hoef
pietjepuk
@de hoef voer vijzel al weer gemaakt. 😜
+1
de hoef
@pietjepuk was niet kapot,meelezer 10,het duurt effe maar dan ontmantelen we je wel weer zie je wel .komen spanten op de ouwde plek van de vijzels
+1
Frans1
Quote Reactie van @de hoef:
was niet kapot,meelezer 10

HAHA,dacht ik ook direct toen ik het las 😂
+1
sorry
@robbies calon wist het vrijdag al..had 4 dagen de tijd om na te denken wat die ging zeggen..
J.v.G
@sorry Daar ging het mis, Calon sprak tijdens zijn aantreden ook al op de zelfde manier over fraudeurs.
Alsof hij al die tijd heeft zitten wachten tot hij een keer een statement kon maken.
Alleen nogal misplaatst!
Gezien zijn verleden zal hem dat wel niet zoveel uitmaken.
josl
@robbies niet te handhaven? Hoeveel kg fosfaat hebben we tevéél opgehaald ipv te weinig?
robbies
@josl als je zo overtuigd bent van het succes van het FRP, dan hoef je ook niet zo'n semi-verontwaardigd stuk te schrijven. Als we onverhoopt toch de derogatie verliezen, dan is dat omdat het plan-met inbegrip van al zijn geitenpaadjes- rammelde.
puntertje
Nadat men eerst een clown uit ZLTO gebied had, nu een inderdaad een joker; 'het is de schuld van hunnie'.
+1
BoerBart
@puntertje Jij geeft de Brabanders altijd de schuld. Jij bent ook een soort joker.
puntertje
@BoerBart kom op zeg, als ik lees waar onze Josje voor staat dan is dat alleen voor z'n zuidelijke intensieve achterban.
+1
BoerBart
@puntertje Ik denk dat Jos verandert is.
Hij zet nu vooral in op kringloop denken. Dit is waarschijnlijk ook de enige redding voor de intensieve. Zoals jij de intensieve Brabanders overal de schuld van geeft, is ook niet erg opbeurend.
josl
@BoerBart ik weet niet of ik veranderd ben. Ik weet wel sinds ik niet meer van ZLTO ben dat er ook veel intensieve veehouders zitten in utrecht en gelderland, en waarschijnlijk dus ook daarbuiten. Maar dat heeft weinig met I&R fraude te maken volgens mij.
puntertje
@josl Dus? Je inzet is verandert van zuidelijk intensief naar intensief?
Grasbaal
Twee verplaatste reacties:

@Delavalboer
Ik mis een stuk....dat dhr Calon ook nog zijn verantwoordelijkheden tav de belangenbehartiging niet is nagekomen. Ipv dat hij de boeren verdedigt en ook niet komt met het feit dat we met zijn allen een mooie prestatie hebben geleverd en onder het fosfaatplafon zitten.....

@BoerBart 1
@delavalboer Volledig eens. Calon heeft wel zijn kanon genoemd, en dat was al een ferme draai. Geloof maar dat er achter de schermen continu gehamerd wordt op de overtuigende fosfaatonderschrijding.
sorry
Dinsdagochtend 24 januari...
Op vrijdag 27 januari schreven...
....reageerde ik op maandag 30 januari ...

Arme jos,helemaal de kluts kwijt...
+1
Wilbert
Nu de rook is opgetrokken, is het tijd om het hoofd koel te houden. Niet blijven klagen, maar blik vooruit en volgende doel zien te behalen. Derogatie en relatie met overheid op orde brengen.
Voor de nvwa wordt dit een hoofdpijn dossier, nu achteraf blijkt dat de aantallen lager zijn en de bewijsvoering lastiger zijn als gedacht. Was wel naïef om te denken dat je via de mpr de fraudeurs kon pakken. De echte fraudeurs hebben allang schoon schip gemaakt en daar is niets meer tegen te bewijzen.
In het beste geval, voor de nvwa, worden enkel de 43 gevallen die de eerste dag zijn bezocht veroordeeld.
de hoef
Quote Reactie van @Wilbert:
. Niet blijven klagen,

een tien
robbies
Quote Reactie van @Wilbert:
Nu de rook is opgetrokken, is het tijd om het hoofd koel te houden. Niet blijven klagen, maar blik vooruit en volgende doel zien te behalen. Derogatie en relatie met overheid op orde brengen.

Prima insteek. Maar in het kader van constructief denken (ik mag immers niet meer terugblikken van jou) ben ik benieuwd hoe Jos cs kijkt tegen derogatieverlies. Er is tot op heden alleen gestrooid met doemscenario's, maar als je nu wild om je heen gaat trappen en complottheorieen aanhangt, moet je ook zo scherp van geest zijn om weg te durven schrijven hoe de NL-melkveehouderij in een derogatieloos tijdperk eruitziet.

Want om eerlijk te zijn heb ik daar nog niets over gelezen, anders dan dat er 500.000 koeien wegmoeten, dat we alles in het werk moeten stellen om dat te voorkomen, dat we geweldig (?) werk geleverd hebben door 10% vd veestapel weg te snijden en dat we daar schijnbaar het recht op derogatie aan mogen ontlenen. Ik lees liever nu hoe LTO denkt te gaan handelen in een derogatieloos tijdperk in plaats van in december.
Coen
@robbies , de historie kan worden geanalyseerd, maar het gaat allemaal om de lessen voor en inzicht in de toekomst.
+2
hookwood
@robbies ga er maar eens mee aan het rekenen. 170 kg N per ha is ongeveer één koe plus krap jongvee. Dus of hectares erbij, koeien eruit of heel duur mest afzetten. Als je het al kwijt kunt want de extensieve collega's kunnen dan ook niet meer aanvoeren.
puntertje
@hookwood En RFC heeft z'n gewenste melkreductie.
robbies
@hookwood dat kon ik ook nog wel berekenen. Ging mij meer om de beleidslijnen die eruit volgen. Jos schrijft hier schijnbaar een treffende analyse terwijl hij zichzelf alleen bestuurlijk indekt. Over een paar maanden zijn we dankzij de NVWA blijkbaar de derogatie kwijt. Lezen we dan hier weer een analyse van een sterke bestuurder?
Coen
@robbies , van hem zullen we die toekomstvisie nooit te horen krijgen, veel te veel besmet met het virus 'grootschalig en intensief'
puntertje
@Coen Nou, hij heeft al wel door dat zoals ze in de Peel bezig zijn niet houdbaar is. Maar omdat hij ook niet weet hoe dan wel voor dit soort gebieden blijft hij ze toch lekker uit de wind houden.
de hoef
@Coen das bij jou net andersom ,alleen op de wereld met al je plannen, een ander wat gunnen nooit van gehoord, omdat je toevallig in een gebied zit waar de grond niks kosten .
maarja vergeten om te melken ,dus nu je latende ruimte het liefst opvullen met intensieve zijn rechten ,mee jou gaan we de oorlog in elk geval ook niet winnen
+1
cornelissen
Quote Reactie van @de hoef:
een ander wat gunnen nooit van gehoord, omdat je toevallig in een gebied zit waar de grond niks kosten

Wat een gelul, er was 4 miljoen kg P latente ruimte (Planbureau voor de leefomgeving 2012). In K.Romijn zijn plannen kon dat worden opgevuld en was er nog 4 miljoen kg P over voor de "intensieven" exl voerspoor
Nu blijkt dat de "intensieven"ook van de 4 miljoen kg P latente ruimte een gedeelte gebruikt hebben. Hierdoor heeft K.Romijn en dus LTO zich verlaagd tot het "roven"van latente ruimte.
Een zeer smerige streek ,zeker voor iemand ,die onomkeerbare investeringen heeft gedaan op basis van latente ruimte.
+6
pieta
@cornelissen Wat je zegt klopt niet. Door het ontbreken van regels heeft sowieso niemand iets gestolen, ook niet van jou. Dat de regels wel eens iets anders hadden mogen liggen ben ik wel met je eens. Maar dat wij vee in moeten leveren voor iemand die grondgebonden is en ook gewoon volop groeiruimte "gepakt" heeft vind ik ook stelen in jouw zin van het woord. De groei die wij gerealiseerd hebben is ook grondgebonden geweest. De uitgangssituatie niet.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @cornelissen:
Wat een gelul,

Inderdaad, das eigenlijk de enige omschrijving van de hele fosfaatsoap, en uiteindelijk alleen maar omdat iemand een "fosfaatplafond" bedacht heeft.
Maar goed in jouw situatie kan je beetje twee kanten op, dat jij wel de grond hebt maar niet de diren mag houden zonder extra rechten te bemachtingen, is in wezen ook krom.
Maar om nu de andere boer welke de mest op grond van een ander afzet, voor de rest ook zelf wel genoeg ruwvoer heeft de rechten afhandig te maken is ook niet de juiste weg, want wat doet hij dan verkeerd, is eigenlijk toch ook gewoon grondgebonden.
robbies
@cs-agrar via de KLW wordt toch getracht productieruimte van extensief naar intensief te hevelen. Is dat wel eerlijk?
cs-agrar
@robbies goeie vraag
MARTIJN G
@robbies Hoe je daar bij komt is mij steeds een raadsel.
robbies
@MARTIJN G er is binnen de sectorbex geen ruimte om KLW voordeel uit te delen. Wiebren hier al meermaals uitgelegd
George
Quote Reactie van @robbies:
sectorbex

Ik hoor hier nog steeds de meest vreemde termen.
robbies
@George zo heb ik het iig begrepen. Er zal vast wel iemand zijn die echt het naadje van de kous weet
+1
MARTIJN G
@robbies Volgens mij snap jij er niks van.
Jammer dat jouw onwetendheid je parten speelt om klw een kans te geven.
+2
Frans1
@MARTIJN G Robbies snapt het heel goed,en jij ook wel,maar je wilt het schijnbaar niet hardop zeggen,maar als de forfaitaire normen gemiddeld zijn is het logisch dat tegenover een voordeel ook een nadeel zit.en Hoe die zich verhouden kan ik me ook wel een voorstelling van maken,als je voer aan moet kopen kun je je input beïnvloeden,dus extensief moet wat inleveren om de lagere input van intensief te compenseren,dat is het verhaal
pieta
@robbies Eerlijk blijven jongen. Wiebren had in één van zijn reacties duidelijk staan dat extensief er niets aan ging doen. Niet dat ze dat niet kunnen.
Wilbert
@robbies intensiteit en klw voordeel zijn niet 1op1 gekoppeld. De toekomst is bedrijfsspecifieke verantwoording. Niet alleen p en n, maar ook ammoniak en broeikasgassen en wie weet wat meer.
spotmelker
Quote Reactie van @Wilbert:
intensiteit en klw voordeel zijn niet 1op1 gekoppeld.

Als je een voedingsefficiëntie (voordeel)herleidt op de bij het bedrijf behorende grond (we rekenen alles toch om naar eenheden per hectare) dan groeit dat toch naarmate je intensiveert?
Wilbert
@robbies maak je niet druk, komt goed met de derogatie. Alle signalen van het ministerie zijn positief tot nu toe. Jos voert de druk op, onderdeel van het machtsspel tussen verschillende organisaties.
Qua beleidslijnen, mocht het fout gaan, reken er maar op dat den haag helemaal niets gaat doen voor ons melkveehouders. Het is ieder voor zich! Je weet hoelang het duurt om nieuwe wetgeving in te voeren, zijn we al een kabinet verder.
wolfje
Alles, alles voor derogatie jongens, desnoods de hele sector naar z'n galemiezen maar dan hebben we in ieder geval de derogatie nog!!!!
+1
ted9
@wolfje zonder derogatie gaat er nog veel meer naar de galemiezen. De grond, groot aantal melkveebedrijven , groot aantal bedrijven wat nu geen derogatie heeft kunnen hun maisland weer inzaaien omdat er een boel hun blijvengrasland mais maken en dat aantal ha mag niet zakken. En een aantal extensieve melkveehouders kan ook mest af gaan zetten met de varkensbedrijven als concurrent. Enz.
+2
josl
@ted9 wij hebben nu in NL een fosfaatoverschot. Dat is niet makkelijk te exporteren maar het kan wel. Zonder derogatie hebben we een stikstofoverschot. Dat krijg je nooit de grens over. Daarnaast neemt het kunstmestgebruik dan toe, dat is slecht voor c02, energieverbruik etc oftewel de effecten zijn niet te overzien. Er is 1 voordeel van het verliezen van derogatie: minder mest uitrijden is minder NH3 = minder secundair fijnstof= meer ruimte voor industriële N productie.
+1
jan.1
Zeer goed verwoord door Jos,de sector heeft in 2017 zijn stinkende best gedaan om onder het plafond te blijven.Nu wordt alsnog geprobeerd door de nvwa en Grashof van gl om de derogatie te te laten mislukken.Misselijkmakend en hoever wil men zakken....
mvwa fipronil,nvwa raad aan geen ei te eten...
mvwa sleepvoetverbod, valse melding...
mvwa kalverfraude enz met 2100 bedrijven op slot...
3x nvwa,toeval!!!!
Welke valse beschuldigingen staan ons nog meer te verwachten!!!!
+1
Piet1960
@jan.1 Valse melding sleepvoetverbod kwam van RVO
+1
sorry
Quote Reactie van @jan.1:
Welke valse beschuldigingen staan ons nog meer te verwachten!!!!

code 120 ?
+7
Jack Rijlaarsdam
Vrees voor boerenopstand? Laat me niet lachen, met de trekkers van Hans H. zeker. Beetje mopperen op prikkebord, daar blijft het wel bij.

Verder een goed uitgewerkte complottheorie. Ik geloof ook in scoringsdrang bij de NVWA. Een maatje kreeg tweeling-controle op de eerste dag, werd overigens vrijgepleit, maar kreeg onder de koffie van de NVWA-man te horen: "Dit komt vanavond op tv!" Bijzonder, het is nog nooit vertoond dat de resultaten uit een lopend onderzoek zonder nadere analyse de media in worden geslingerd. Dus ja, de NVWA wilde heel graag grootschalige fraude bloot leggen. Toch is het RVO dat met de consultatie van iemand met enig verstand van statistische analyse een veel scherpere risico-analyse uit had kunnen voeren en daarmee het onderzoek veel beperkter en dus gerichter had kunnen houden. Uiteindelijk zal de grootte van de fraude echter worden afgemeten aan het aantal strafrechtelijke veroordelingen en niet aan het aantal hits die de artikelen over de fraude gescoord hebben.
jan.1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Vrees voor boerenopstand? Laat me niet lachen, met de trekkers van Hans H. zeker. Beetje mopperen op prikkebord, daar blijft het wel bij.Verder een goed uitgewerkte complottheorie. Ik geloof ook in scoringsdrang bij de NVWA. Een maatje kreeg tweeling-controle op de eerste dag, werd overigens vrijgepleit, maar kreeg onder de koffie van de NVWA-man te horen: "Dit komt vanavond op tv!" Bijzonder, het is nog nooit vertoond dat de resultaten uit een lopend onderzoek zonder nadere analyse de media in worden geslingerd. Dus ja, de NVWA wilde heel graag grootschalige fraude bloot leggen. Toch is het RVO dat met de consultatie van iemand met enig verstand van statistische analyse een veel scherpere risico-analyse uit had kunnen voeren en daarmee het onderzoek veel beperkter en dus gerichter had kunnen houden. Uiteindelijk zal de grootte van de fraude echter worden afgemeten aan het aantal strafrechtelijke veroordelingen en niet aan het aantal hits die de artikelen over de fraude gescoord hebben.

Geen derogatie betekend dat alle inspanningen(160000 koeien naar de slacht.).../gelden van 2017 voor nix waren,Geen derogatie geen p rechten,dus waarde 0.
Waarom je Hans h er bij betrekt is me een raadsel,want Jos zit bij lto.melkveehouderij...
Boeren hebben zonder derogatie idd nix meer te verliezen,want alles is dan al afgepakt ......
Als de overheid zo solt met haar boeren komt er een omslagpunt.
+7
Koeienpraat
Ik was geen voorstander van het fosfaatreductie plan, ik ben geen fan van fosfaatrechten en het plan van JCV is ook niet waterdicht. Maar ik weet ook niet het perfecte plan, zeker niet op korte termijn zonder de mogelijkheden om onze mest beter te mogen benutten.

Ik ben het wel helemaal eens met sommige bovenstaande reacties dat we moeten ophouden met zeuren en vooruit moeten. Daarom vind ik bovenstaand stuk heel goed. Jos geeft precies aan wat er mis gaat. Ik ben blij dat een LTO voorman eindelijk begrepen heeft dat we nu tegengas moeten geven! Als er zo met ons gesold wordt is de tijd van gezellig aan tafel meepraten voorbij. Er mogen best harde woorden gezegd worden als daarmee de feiten op tafel komen!!
+1
familie pelle
@Koeienpraat ben het wel met je
Eens. Kan alleen de woorden van Jos niet rijmen met die van calon. Nogal een koerswijziging!
+1
Frans Z.
Prima stuk Jos,alleen mosterd na de maaltijd.
+1
sorry
@Frans Z. het early warming systeem haperde....
josl
@Frans Z. hoezo na de maaltijd? volgens mij hebben we net het voorgerecht gehad wat vies smaakte, zitten we nu aan het hoofdgerecht waarvan we nog steeds niet weten wat we aan het eten zijn en pleit ik voor het toetje. En hopelijk snapt de kok dat zij dat zelf moet gaan maken want het personeel is al naar huis. Mosterd na de maaltijd is het pas dan als je pleit voor een toetje terwijl de keuken al gesloten is.
+2
jg
@josl Waarom communiceer je via Foodlog en niet via Lto-kanalen zoals nieuwe oogst ?
sorry
@jg dan doe je willy tekort..
Coen
@sorry ...... en loop je Willy voor de voeten.
welke frustratie ligt daaronder?
Wilbert
@jg onze opperazijnzeiker heeft ook weer wat te zeiken.
Mag Henny van jouw geliefde nmw ook geen stukken meer in de krant schrijven of op tv komen?
Foodlog is een prima, breed, kanaal om deze pamfletten te plaatsen.
+2
jg
@Wilbert Jij bent zo in de war dat je iemand die een volstrekt normale vraag stelt voor alles en nog wat uitmaakt. Misschien heeft Josl wel een heel goede reden ...... Daar ben ik benieuwd naar. Niet naar dat onbeschofte gezeik van jou.
+2
Frans Z.
@josl LTO:superheffing moet weg,kostprijs etc etc.Visie grondgebonden.
RFC:kom maar,we gaan alle melk verwerken.
Banken:uitbreidingen gefinancierd.
Accountants en voorlichters:spiegelen of verdwijnen(inleiding van Lubbert van Dellen)
Daarom mosterd na de maaltijd.
Neemt niet weg dat we verder moeten,en moeten we zuinig zijn op deze minister Schouten.
+1
Wilbert
@Frans Z. kostprijs volgt opbrengstprijs. Zelf keuzes maken. Je bent boer voor de lange termijn, neem dat als uitgangspunt en houdt je ogen en oren open.
+2
Frans Z.
@Wilbert Geen centje pijn hier hoor:grondgebonden,stal vol in plaats van overvol,niet geblokkeerd en iedereen gezond.
+1
jvt
Zag net dat Jos l. nu elke vorm van communicatie aangrijpt, zelfs rooksignalen...gelderlander.nl/maasland/…. Klote Jos, hoop dat verzekering schade dekt.
+1
de hoef
@jvt sjors staat er ook mee de deuts

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
92
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0