Groeiend aantal veehouders twijfelt over derogatie

Steeds meer veehouders twijfelen of ze nog wel mee zullen doen met derogatie. Dit blijkt uit de tussenstand van het nog lopende online marktonderzoek Maïsscan.

Deel dit topic

Reacties

+3
MARTIJN G
Wij van maisscan adviseren meer mais.
+2
Noordoost
Welke derogatie?
Volgens mij is er op dit moment helemaal geen derogatie
Coen
@Noordoost , alleen grasbedrijven hebben belang bij derogatie, verdienen dat ook.
EDOO
Ik was onlangs op een discussieavond over de plattelands ontwikkeling in de regio.
De meerderheid was van mening dat de derogatie snel moet verdwijnen. Derogatie
zou de doodsteek zijn voor de bio -diversiteit... De bedreiging komt van buitenaf.
vrije boeren
@EDOO Denk eerder dat de bedreiging van onze minister komt
grös
@EDOO
Haha, nou ik zal alle grasland omploegen voor maïs en bloembollen, kijken of ze dan nog zo tegen derogatie zijn.
+5
van Ittersum
@EDOO hier in Fryslân hebben ze de mond vol van landschapspijn. Monotone graslanden met geen weidevogels enz. Mocht er iemand uit een finexwijkje tegenover joundaarover beginnen moet je zeggen: waar u nu woont groeide vroeger allemaal bloemen, kruiden en zat vol met weidevogels, maar ja helaas wilde u daar graag wonen en moesten de vogels maar verdwijnen. Bij ons hebben ze nog kans en bij u zijn ze kansloos....wat vindt u daarvan, wie is er dan fout? Stil!!!!
adriaan33
@EDOO de jakhalzen ruiken bloed...
vedder
Ik denk dat derogatie meer dan alleen een boerenbelang is.
andre01
Wie vult er dan nog de maisscan in, onzinige marketing stukje
Pluto
Ik heb geen derogatie omdat ik ook nog andere gewassen teel . Maar vandaag 2 derogatie boeren gesproken en ze stoppen allebei met het gevolg dat ze samen 95 ha grasland omzetten naar mais . Als er zo meer over stag gaan heeft de overheid een immens probleem geschapen waar ze niet meer uitkomt !. Het uitstel effect om pas in juni de knoop door te hakken en het wantrouwen van de sector doet de rest .
+3
Grensboertje
Vorig jaar getwijfeld, maar voor dit jaar stop ik met derogatie. Ben wel een beetje klaar met al dat geneuzel. Paar jaar slechte maisoogsten gehad door extreem weer, dus wil nu wel wat bunders over hebben.

Gras in overvloed en kan het nergens kwijt, maïs is altijd te verkopen anders nog in de ccm te drukken. Extensief genoeg om zonder derogatie geen mest af te hoeven voeren.
grös
@Grensboertje
Misoogsten en dan maar nog meer risicogewas verbouwen? Maïs is gewoon veel meer kosten en risico, alles ploegen zaaien spuiten, heb vorig jaar ook de helft 50% plat liggen, plus dat het bij de oogst steeds veel te nat was. Bij gras heb je 5 snedes, 5 kansen en de laatste kun je nog weg geven aan de schapenboer. De winst in bodemvruchtbaarheid is niet te berekenen maar als je nog 30 jaar op die grond moet boeren kan het wel uit.
+1
fozzybear
@grös Alleen grasland dat kan worden beweid kan oud worden. Als je percelen op afstand hebt die je alleen kan maaien blijft er van organische stof opbouw niet veel over.
hookwood
@Grensboertje Dus bij 170 kg N hoef je geen mest af te voeren? Dat is 1 koe + jongvee (25% vv) . Hoeveel mais wil je dan voeren per koe? Bij 20% mais en 40 ton van een ha dan heb je dan 8 ton mais per koe beschikbaar. Dat is meer dan 20 kg mais per koe per dag. Lijkt me meer dan zat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie en veehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN