NMV: 'Veel blokkades melkveehouderijen zijn te voorkomen door inschakelen praktijkmensen'

De situatie rond I&R blokkades zorgt voor veel onrust en emotionele spanning onder melkveehouders. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) denkt dat de problemen die ontstaan zijn, voorkomen hadden kunnen worden als de sector bij de voorbereiding van de actie die is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) betrokken was geweest. Als mensen met praktijkervaring meegekeken hadden naar de uitkomsten van de crosschecks, waren er veel onterechte blokkades voorkomen, aldus de NMV in een brief aan minister Schouten van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). LTO en NAJK onderschrijven deze brief.

De NMV betreurt het ten zeerste dat er nu veel onschuldige melkveehouders geschaad zijn door aangemerkt te worden als verdachte van frauduleus handelen. Zowel het fosfaatreductieplan als de invoering van het stelsel van fosfaatrechten grijpen diep in op de melkveebedrijven en zo ook op de gezinnen achter die melkveebedrijven. NMV vindt het ontoelaatbaar dat door een gebrekkige voorbereiding zoveel onschuldige boeren in diskrediet gebracht zijn.

In een brief aan minister Schouten roept de NMV op om de gemaakte fouten te herstellen en onterecht geblokkeerde bedrijven te deblokkeren. Ook heeft de organisatie aandacht gevraagd voor de mentale impact op de melkveehouders. NMV heeft LTO en NAJK bereid gevonden deze brief mede te onderschrijven.

bron: NMV

Deel dit topic

Reacties

dwers
Dat is het probleem we worden steeds meer gecontroleerd door van die figuren die vrijwel niets weten van de praktijk.
Hier al eens zo'n milieu knakker van de gemeente gehad waren we in de oude Friese grupstal, de vloer achter de koeien van gele steentjes , vroeg hij of de stal onderkelderd was.
Coen
@dwers , overal zitten veel te veel bedrijfskundigen en juristen zonder groen bloed in de aderen, en die zijn dan ook nog eens lid van een linkse / elitaire politieke partij 😞
van Ittersum
Is dit niet een bevestiging dat administratief menig bedrijf de boer is ontgroeid. Om alles maar uit te besteden om fouten te voorkomen werkt nu juist averechts als de verantwoordelijke(de boer) om duidelijkheid of opheldering wordt gevraagd. Men weet het niet meer, werkt stress in de hand, de gedachtes dat hij "iets ernstigs" heeft gedaan of hem dat aanrekent neemt toe en het overzicht is kwijt.

Zelf de regie op je bedrijf in handen houden, achter maar ook aan je bureau. Blijf Full-line ondernemer. Er komen nog genoeg regenachtige dagen om met de telefoon in je hand uitleg te vragen over bepaalde zaken en/of te verdiepen in de letters en cijfers.
+1
j h p
@van Ittersum Is het niet dat er te veel administratie verplichtingen over ons zijn heen gekotst?
+2
m uut m
@j h p
Denk je dat het in andere sectoren anders is.
+3
huub
@m uut m dat boeren veel administratie moeten doen is echt onzin. Hoeveel tijd ben je als boer écht kwijt met de administratie? In bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs is dat veel erger.
+1
RFCer
@m uut m Andere sectoren is appels met peren vergelijken. Maar in de zorg klagen ze ook steen en been over registratie zus en zo, dus we zullen wel niet de enigste zijn. Maar vergeleken met collega's in het buitenland worden we nogal is uitgelachen.
van Ittersum
@j h p idd, maar dat wilden we toch zelf. KLW, BEX waar komt dat vandaan? Uit de sector zelf
+3
pieta
@van Ittersum Je bent een mooie, de overheid voert excretienormen in die kant noch wal raken voor sommige bedrijven.
cornelissen
@van Ittersum Valt niet te ontkennen, een meer liberaal plan , zoals dat van bijv. JC. Vogelaar met alleen duidelijke randvoorwaarden had de sector geen "boodschap"aan
Valt er natuurlijk minder te "ritselen"om de woorden van Toon van Hoof maar even te gebruiken
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
Men weet het niet meer, werkt stress in de hand, de gedachtes dat hij "iets ernstigs" heeft gedaan of hem dat aanrekent neemt toe en het overzicht is kwijt.

Heb je het nu over je chaotische administratie waardoor je drie blokkades in twee jaar tijd aan de broek kreeg? Ja, waarschijnlijk wordt het voor jou dan echt tijd om maatregelen te nemen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0