Maisbouw beperking

Als ik de afgelopen maanden de landelijke/provinciale politiek een beetje volg krijg je toch de indruk dat ze met minder maisbouw meer blij zijn dan met meer.
Zouden ze dat willen beperken? Hier in Friesland gaat het nog maar we kunnen er niet omheen dat ze via strengere milieueisen de zin en kostentechnisch om nog maïs te verbouwen aardig bezig zijn omdat in te dammen. Terwijl bij echte grondgebondenheid en of geen derogatie juist meer maisbouw wenselijk is. Nu al maatregelen nemen door juist meer maïs te verbouwen om een referentie te creëren (pseudo2/7/15) of valt het wel mee, wat denken jullie?

Deel dit topic

Reacties

Braboboer
Ik geloof niet dat er een mais referentie komt. Als je ziet wat voor een absurde regeltjes omtrent maïsteelt er aan komen komt er een keer het kantelpunt dat door de kostenverhoging door deze regeltjes vanzelf minder mais komt.
van Ittersum
@Braboboer zit nu op 10% van mijn areaal aan mais, ga ik even rekenen qua voer zou 20% een hele jaar eigen maisgift opleveren. Grondgebondenheid geeft kuiloverschot hoe je het went of keert. Aan de andere kant voer ik nog wat vezels en andere energie aan, als dat eruit kan en dan zelf verbouwen mag maïs kopen wel aantrekkelijker zijn dan zelf verbouwen maar dat verandeerd dat dan en wat moet je met al die kuil bij grondgebondenheid in het noorden des land.
+5
Wilbert
@van Ittersum als je mais wilt telen op grond die er niet geschikt voor is, leg je er geld op toe. Probeer met maaimoment de graskwaliteit te sturen en zo krachtvoer te vervangen. Financieel veel interssanter.
+1
cjw73
@van Ittersum mais kun je nog vrij makkelijk en goed verkopen jaarlijks, das met kuil wel anders. Alleen vezels aankopen en kuil teveel kan ik niet echt rijmen.😢😢
achterhoeker2
@van Ittersum Niet de grondgebondenheid veroorzaakt kuiloverschot maar de derogatie.
Reken maar eens uit om ee jaar niet mee te doen, en een flink stuk verhuren voor aardappelen en eerst de oude voorraden opmaken.
+3
Frans1
@achterhoeker2 de samenstelling van het rantsoen veroorzaakt het ruwvoer overschot. Oftewel,dan streef je een te hoge productie na.
+1
grös
@Frans1
Koeien worden steeds meer als varkens gevoerd, maar ook een varken en vooral een kip kan best wat gras eten. Probleem is dat men overal de hoogste productie nastreeft, niet het rendement, de fosfaatrechten doen daar weinig goeds aan, boeren worden in een systeem gepraat waar niet het hoogste rendement telt maar de hoogste productie.
+1
van Ittersum
@achterhoeker2 veenaardappelen.....???
achterhoeker2
@van Ittersum Als je er mais kunt telen dan moet aardappelen ook kunnen.
Anders gooi de bedrijfsvoering om en ga fors meer ruwvoer voeren
ares697
@achterhoeker2 @van Ittersum Er wordt op genoeg slechte percelen mais geteeld, bij aardappelen is het financiële risico veel hoger en is meer kans op afkeur. Daarom is goede grond belangrijker.
jan w
@achterhoeker2
Dan moet je ook eens iets verder kijken dan je neus lang is, Wat doe je dan met je bodem ?
achterhoeker2
@jan w Is snijmais zoveel beter voor de bodem?
jan w
@achterhoeker2
Ik zeg niet dat mais beter is voor de bodem.Anders stond het niet ter discussie. Maar wel over de bodemvruchtbaarheid.
Over koeien en voeren weten we alles. En de bodem, de duurste productiefactor laten we of zitten we te verkloten. Dit mede door toedoen van politiek Den Haag.
m uut m
@jan w
Het verkloten van de bodem komt niet door toedoen van Den Haag.
Het heeft meer te maken met je eigen kennis en al die idiote grote zware machines.
jan w
@m uut m
In Den Haag, staan de N en de P nog altijd voorop. Dit zijn elementen waar geld mee te verdienen is. Bodemkundig gezien, horen die achteraan te staan.
We zijn nu over snijmais bezig. als je dan kijkt hoe ze het willen met de regelgeving, het in de rij bemesten met mest. dat is toch funest voor de bodem.
Noorderling
@jan w
Alle mineralen en sporenelementen zijn onbeperkt toe te dienen behalve N en P. Dan ligt het daar opeens aan? Cec en pH is veel meer mee te behalen.
grös
Quote Reactie van @Noorderling:
Alle mineralen en sporenelementen zijn onbeperkt toe te dienen

En gebeurt dat genoeg, bovendien het belangrijkste element word vaak nog vergeten, de C .
En die word door drijfmest, injecteren, stikstof strooien, en ook bekalken en scheuren nog minder op.
+2
m uut m
Ga dag en nacht weiden.
+1
pieta
@m uut m Of het advies (uit Melkvee 100 plus of vruchtbare kringloop) om biologisch te gaan boeren als je teveel voer hebt. Behoorlijke tegenstelling met wat jij hier pas postte over dat biologisch net zoveel of meer opbracht qua ruwvoer.
Wilbert
@pieta bij biologisch wordt je gedwongen om geen eiwit krachtvoer meer aan te kopen, vanwege de prijs. Samen met de lagere grasopbrengsten ben je dan zo door je ruwvoer heen.
m uut m
@pieta
Ik zit met mijn ruwvoer opbrengst nog steeds boven het landelijk gemiddelde van de gangbare boeren.
De meeste biologische bedrijven voeren amper krachtvoer dan gaat de ruwvoer opname behoorlijk van stijgen.
De meeste biologische boeren weiden de hele veestapel dag en nacht dan haal je niet de maximale opbrengst.
De percelen waar ik alleen weid zit ik rond de 10 ton opbrengst.
Mijn percelen die ik alleen maai zit ik rond de 14 ton opbrengst (6 × gemaaid).
cjw73
@m uut m 14 ton ds. Droom lekker verder daar komen ze op de proefboerderij bijna niet eens aan toe. 😭😭😭
weurding
Quote Reactie van @cjw73:
14 ton ds.

dat heeft ie niet geschreven, droge stof, dus 14 ton gras is zeer goed haalbaar 😉
cjw73
@weurding 14 ton gras gewas is niks dus das niet te hopen, dat heb ik in 2 snee'en
pietjepuk
Quote Reactie van @m uut m:
De percelen waar ik alleen weid zit ik rond de 10 ton opbrengst.Mijn percelen die ik alleen maai zit ik rond de 14 ton opbrengst (6 × gemaaid

jij hebt percelen van 2 ha zeker. 😂 😂
jan w
@m uut m
Daar zit het mankement van vele biologische boeren, dat ze de grond niet goed kunnen verzorgen. Bij een goed managment en een goede verzorging van de bodem, zou ik niet weten waarom dat niet zou kunnen , 14 ton d.s. per ha.
Het grootste probleem bij de meeste boeren is de hoeveelheid vocht op het goede moment.
christo
@jan w We hebben het wel ff over bio! Geniaal om zonder mest meer opbrengst dan gangbaar te halen.
m uut m
@christo
Weide percelen 20 kuub vaste mest en dag en nacht weiden.
Maai percelen 20 kuub vaste mest en 50 kuub rvdm verdeeld over 5 keer bovengronds uitgereden.
Veel klaver.
Minder opbrengst heeft vooral met structuur schade van doen.
pietjepuk
@m uut m 20 kuub vaste mest is 128 kilo stikstof. 50 kuub rundveemest 200 kilos stikstof. geeft samen 328 kilo stikstof. dacht dat bio maar 170 mocht. of zit ik met me opmerking dat je percelen 2 ha zijn niet zo ver uit de richt.
m uut m
@pietjepuk
Skal norm jersey melkkoe vaste mest is 76 kg.
pietjepuk
Quote Reactie van @m uut m:
Skal norm jersey melkkoe vaste mest is 76 kg.

ja en ik heb het over regels uit den haag zoals ze op de site van rvo staan. Derogatie mogen jullie niet. dus is 170 kilo bij jullie toch gewoon de max
m uut m
@pietjepuk
Hebben wij niets mee nodig.
Wij hebben skal normen.
Melkkoe rvdm is 96 kg stikstof.
Melkkoe vaste mest is 86 kg stikstof.
Melkkoe jersey rvdm is 86 kg stikstof.
Melkkoe jersey vaste mest is 76 kg stikstof.
jammermaarhelaas
@pietjepuk

De werkingscoëfficiënt van rundveedrijfmest van eigen dieren is 45%, dus als er forfaitair 4 kg N in een ton zit, wordt dat voor 4x0,45=1,8 kg N meegeteld.
Aangevoerde mest heeft een werkingscoefficient van 60% (vraag me niet waarom, maar het is zo vastgesteld).
+2
pietjepuk
@jammermaarhelaas

werkingscoefficient heeft niets met de 170 kg n norm te maken.
Noorderling
@christo alles valt of staat met de grond. Er wordt op voor de grasdrogerij op sommige percelen ook 14 ton ds luzerne geoogst zonder enige bemesting.

Met klavers en goede grond haal je de 15ton ds wel, halen er meer vanaf dan enkel gras met kunstmest. Dan maakt wel of niet bio ook weinig meer uit.
grös
@Noorderling
Heb vorig jaar ook een paar percelen maar 1x bemest en verder 5 snedes afgehaalt, werd in het laatst wel wat geel, maar als je het wat korter zou maaien zou ook dat nog meevallen.
Als je ieder jaar je tuin maait en nooit bemest en wel het gras opvangt dan weet je ook dat eeuwig blijft groeien, gewoon op co2 en stikstof uit de lucht.
Jan S
😀
pieta
@m uut m Je bent een topper. 😁
m uut m
@pieta
Ik doe mijn best.
Ben er ook behoorlijk mee bezig.
grös
@m uut m
Probleem bij omschakeling naar bio is dat de grond nog verslaafd aan kunstmest is en de grond te schraal, met veel vaste mest strooien is dat wel te herstellen, maar meeste boeren hebben nauwelijks ruige mest. Overtallige grasvoorraden kan natuurlijk ook mooi.
christo
Mensen met een beperking verzinnen dit. Waar wordt er krankzinnig slecht gescoord op nitraat? De hoogsaldogewassen. En laten mensen die dicht bij het vuur zitten daar nu net hun belang hebben zitten. Conclusie is niet zo moeilijk.
ares697
Verwacht dat de komende jaren de (snij)mais prijs hier in de achterhoek nog wel tegen kunnen vallen. Door fosfaatrechten en hoge grasopbrengsten hebben boeren al voer zat en krijgen maistelers het niet meer verkocht.

Dan zal het areaal vanzelf minderen.
+4
weurding
@ares697 1 droog zomer en je weet niet half hoeveel vraag er naar ruwvoer en vooral mais komt, vooral jongeren weten niet wat dat is, laatste jaren heel groeizaam geweest
+1
Piet1960
@weurding Plus een laat voorjaar, heb je zomaar de helft onder plastic.
Noorderling
@Piet1960
Voor velen zal het een zegen zijn ipv ramp.
Scheelt ook weer een vermogen aan voeropslagen bouwen en belasting door voorraadtoename.
dx11
Quote Reactie van @weurding:
1 droog zomer en je weet niet half hoeveel vraag er naar ruwvoer en vooral mais komt

Laat maar komen! om mij wel 3 zulke zomers achter elkaar
grös
@weurding
Kwart van ons land is veen, dat groeit dan 2x zo snel, heb nog wel voor een dik jaar zitten en anders de gestopte buurman nog wel..
geerts 88
Zijn helemaal gestoord in dit landje.
+1
sjonnies
Laten ze liever betere regels verzinnen om voederbieten in de derogatie toe. minder grasoverschot, minder krachtvoer aankoop en haalt meer uit de grond door dat ze 3/4 jaar in de grond zitten en grasland scheurt nemen dat ookk meer nitraat op dan mais
dx11
@sjonnies welke derogatie??
sjonnies
@dx11 die hopelijk blijft en waar we moeten voor zorgen anders.komen aantal.boeren voor het blok
SJB533
@sjonnies
Mestafzet (en -beleid) is anders een vrij groot probleem door de derogatie.
+1
sjonnies
@SJB533 maar zonder derogratie nog meer
SJB533
@sjonnies
Dat verwacht ik niet. Mede omdat je dan geen fosfaat meer hebt. En met name afnemers en houders van andere diersoorten hebben daar last van. Zitten al aan het fosfaat, maar de stikstofbehoefte is nog niet op maximaal ingevuld
jammermaarhelaas
@SJB533

Maar hoe zie jij dat dan?
Als we geen derogatie meer hebben, en de graasdierenmest mag/kan niet geëxporteerd worden, waar moet de mest dan heen? Er mag dan immers geen 250 of 230 kg N per ha uit graasdierenmest meer bemest worden, maar nog maar 170kg N uit graasdierenmest.
"Voordeel" is wel dat er zonder gebruik te maken van derogatie wel fosfaat kunstmest gebruikt mag worden (maar die had je anders middels mest kunnen geven, al is dat vaak minder dan wat de bodem vraagt getuige de achteruitlopende fosfaat toestand van de bodem).
grös
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
waar moet de mest dan heen?

Gewoon land bij kopen of inkrimpen, heel veel bedrijven hadden nooit met zoveel dieren hoeven groeien, in een dichtbevolkt deel van Europa ook nog gigantisch veel vee (koeien, varkens, pluimvee) houden dan roep je ook de huidige mestproblematiek over je af.
pietjepuk
Quote Reactie van @SJB533:
Mede omdat je dan geen fosfaat meer heb

ik weet niet waar je dat vandaan haalt maar fosfaat normen blijven gewoon het zelfde met of zonder derogatie.
dx11
@pietjepuk je mag het alleen niet als kunstmest aankopen
+1
Noorderling
@pietjepuk
Maar met maximaal 170kg N krijg je je P ruimte op grasland nooit vol. Je kunt maximaal ca 60-65 kg P uit rundveedrijfmest aanwenden per hectare.
pietjepuk
@Noorderling mijn reactie was gericht op sjb533. en die ziet het heel anders want kun jij de volgende zin uitleggen.

Zitten al aan het fosfaat, maar de stikstofbehoefte is nog niet op maximaal ingevuld
verwijderd
+2
jan w
@pietjepuk
Dat is niet helemaal waar. Nu met de derogatie mag je geen fosfaatkunstmest aanvoeren. zonder derogatie wel. De normen voor fosfaat blijven wel bestaan.
Qua uitspoeling van stikstof maakt het niet uit of je nu dierlijke mest gebruik of kunstmest. Uit onderzoek is gebleken dat de norm voor dierlijke mest ook makkelijk naar 310 kg N per ha. kan. Zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor het milieu. En daarbij de organische stof in dierlijke mest, kunnen we goed gebruiken.
Het is toch krom om dierlijke mest te verwerken met zijn hoge kosten en dan ook nog eens weer kunstmesstoffen aan te voeren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0