Melkhonger China heeft wereldwijd grote gevolgen

De toenemende behoefte aan melk in China gaat wereldwijd grote gevolgen hebben, ongeacht of die melk in China zelf wordt geproduceerd, of geïmporteerd. Zelfs bij een sterk verbeterde efficiëntie van de melkveehouderij in China, neemt de uitstoot van broeikasgassen en stikstof uit de melkveesector wereldwijd toe met z’n 20 tot 25 procent.

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Zo te lezen gaat de grondprijs voorlopig niet zakken gezien de vraag naar voedsel.
labella
@jg Nadat de Chinezen de horeca hebben opgekocht kopen ze straks hier de landbouwgrond op.
+1
m uut m
@labella
Zie maar wat in Nieuw Zeeland gebeurt
+1
dwers
@labella welk menu krijgen jou koeien nr 22 of 24
+1
labella
@dwers Heb even gekeken bij de plaatselijke Chinees, nr 22 is frites en 24 hebben ze niet dus doe die maar.
+1
Jaap40
Toch maar weer wat valse moed de wereld in helpen om te proberen dat er nog een sterveling boer wil worden/ blijven....
Wilbert
@Jaap40 zuivelprijzen lijken dit jaar stabiel op redelijk niveau te blijven. De 25 cent is heel ver weg 😄
pieter p
@Wilbert Dat wil ik zo maar niet zeggen, hier in Frankrijk bij Sodiaal voor de B prijs 26.70 voor feb. Voor de A prijs 32.50
vrije boeren
@pieter p bij 38 vet en 32 eiwit zeker?
pieter p
@vrije boeren Ja voor ned. prijs er 2€ bij optellen
Ik heb je een pbtje gestuurd
Frans1
Quote Reactie van @pieter p:
Voor de A prijs 32.50

Hoe zit het met de kostprijs in Frankrijk? Kostprijstechnisch was het eerder wel aantrekkelijk om in Frankrijk te boeren,maar hoe is dat nu,en wat is het perspektief,kun je makkelijk produktierechten verwerven,is de grond duur, rente en aflosverplichting,en kv kosten?
+2
stefan56breizh
@Frans1
Quote:
kun je makkelijk produktierechten verwerven,is de grond duur, rente en aflosverplichting,en kv kosten

Grondprijs hier zit tussen 5 a 7 duizend euro.
Op dit moment zijn we hier aan het bekijken de mogelijkheden voor een andere melkstal, de bank heeft ons een aanbod gedaan van 1.9% over 15 jaar en dan is de lening ook echt afgelost.
Bij Aflosverplichtingen wij kunnen niet uitstellen of alleen rente betalen.
kvkosten wij hebben nu een brokje van 33cent, maar wij voeren ook tarwe of gerst van eigengrond.
pieter p
Quote Reactie van @Frans1:
Hoe zit het met de kostprijs in Frankrijk?

Hangt helemaal van je financiering af, de sociale kosten(MSA) kan wel oplopen als je goed draait, dan hangt het veel af of je een goede boekhouder hebt. Hier zijn nu ook bedrijven die hun kostprijs boven de 38 cent hebben.
Wimblij
@Jaap40 de boer maakt het mogelijk dat de burger kan doen wat ze wilt, als er geen boeren meer zijn zullen de burgers zelf voedsel moeten produceren. Daarnaast geeft voedselschaarste enorme instabiliteit in grote delen van de wereld.
+2
Jaap40
@Wimblij ik zie in nl tegenwoordig steeds meer stoppers. Nu zal er best voldoende melk komen bij onze zuivel verwerker.
Ik vraag me wel af of dat over 10 jaar nog zo zal zijn. Heel misschien bij hoge opbrengst prijzen....
Als ik nu moest kiezen zou ik geen toekomst in de melkveehouderij kiezen in Nederland.
vrije boeren
@Jaap40 iedereen maakt weleens slechte keuzes
+2
George
Quote Reactie van @Jaap40:
Toch maar weer wat valse moed de wereld in helpen om te proberen dat er nog een sterveling boer wil worden/ blijven....

Daar lijkt het inderdaad op. Vette worsten blijven voorhouden maar niet geven.
Lees onderstaand artikel eens:
akkerwijzer.nl/uien/…

Daarin staat te lezen dat oogstramingen van CBS een Europese verplichting is maar hij weet niet te vertellen over het waarom en wat de achtergrond ervan is? Dan gaan mijn haren overeind staan. Dat is gewoon om een goed beeld te hebben van de te verwachten productie zodat men de prijzen laag kunnen houden! Vrije markt , wat een gezever. Boeren worden uitgemolken en uitgespeeld .
Frans Z.
Moeten ze niet gaan schieten daar in de regio,net als met Rusland.
hans1980
Denk dat de welvaart = verspilling ! Een grotere invloed heeft op het milieu dan enkel het feit van zuivel consumptie
adriaan33
@hans1980 als welvaart=Verspilling
Armoe=oorlog. In welvaart kun je maatregels nemen tegen millieu schade, met armoe gaat alles in rook op.
+2
m uut m
Volgens mij moeten we wereldwijd wat aan de bevolkingsgroei doen.
Voordat het te laat
adriaan33
@m uut m Welvaart geeft krimp
m uut m
@adriaan33
Kon wel eens te laat zijn.
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
Kon wel eens te laat zijn.

Want?
Milkman4
@m uut m Doe jij er dan ook een knoopje in?
+1
m uut m
@Milkman4
Wij hebben 2 kinderen en daar blijft het ook bij.
Milkman4
@m uut m Doe jij er dan ook een knoopje in?
pietjepuk
@Milkman4 Nederland is altijd een voorloper. Nu hebben ze hier afgelopen jaar ervaring opgedaan omtrendt fosfaatreductieplan, fosfaatreferenties, i en r registratie en fosfaatrechten. als de problemen getakeld zijn zal dit wereldwijd worden ingevoerd. onder de mensen wel te verstaan. 😁 😁
hypotheekboer
Blijft bijzonder dat er vanuit Wageningen niet met 1 mond gereageerd wordt:
prikkebord.nl/topic/102276/
Blijf mijn twijfels houden bij de eenzijdige benadering dat de (melk)veehouderij allen maar vervuilend is en dat je er een what if scenario naast moet leggen.
+2
JanCees
Gerard Velthof is ook de onderzoeker die 25% hogere methaan en ammoniak emissie berekend en meet bij de Nederlandse koeien dan zijn buitenlandse collega's doen dus dat rapport maar met een zoutmijntje nemen
Wilbert
@JanCees hoe staat het met jouw onderzoek over de uitspoeling van drijfmest tov kunstmest? Hoorde dat het gereviewed was en er nog wat haken en ogen aan zaten? We zijn toch niet blij gemaakt met een dode mus?
Ps. Hoorde ook dat er gronden zijn waar prima 300 kg N uit mest op kan zonder negatieve gevolgen, maar men vreest voor overbemesting van fosfaat, die automatisch meekomt met de extra N. Wat denk jij ervan?
JanCees
@Wilbert haken en ogen? Niet dat ik weet is zelfs een symposium over geweest 28 november. De inhoud van het onderzoek staat en er is duidelijk bewijs dat rundveedrijfmest niet meer uitspoeling geeft dan kunstmest maar minder.
Wilbert
@JanCees gister in nijkerk gehoord van een vd sprekers...
JanCees
@Wilbert welke spreker? graag naam en rugnummer dan kan ik er iets mee. Het rapport van Herman de Boer is gereviewd en als zodanig ook gepubliceerd de conclusies staan overeind. Het is nu aan LTO en NMV en politiek om de conclusies om te zetten in beleid.
Wilbert
JanCees
@Wilbert Inmiddels heb ik vernomen dat het Jaap Schröder van de WUR zou zijn geweest. Mocht dit he geval zijn dan zijn is de achtergond van de wetenschapper ook wel handig om de gemaakte opmerkingen te kunnen plaatsen. Jaap is ook actief als dassenburchtbeschermer in Harderwijk met dezelfde methoden die vroeger V van der G van Milieu Offensief hanteerde . Milieu Offensief heeft een sterke connectie met Groen Links en de Partij voor de Dieren.

Jaap Schröder is aan aanhanger van de Kringsjoemelwijzer. Wellicht als men nog wat dieper gaat graven in de CV van Jaap Schröder dat er aardige wetenswaardigheden te vinden zijn zoals een "wetenschappelijke"bijdrage aan de Nicolaas G.Pierson Stichting.
Voor mij hebben dit soort "groene wetenschappers" een grauw randje.
Wilbert
@JanCees bedankt voor je bijdrage, helder hoe jij erover denkt. Wat is de waarheid over jouw onderzoek?
Ps. Zelf al gestopt met je vrijages met de PvdD (Saaman)?
JanCees
@Wilbert het is niet mijn onderzoek maar van WUR Herman de Boer. Vrijage met Diana? Netwerkgrondig is actieve club en Diana beleidsmedewerker dat doet ze goed wat zou daar mis mee zijn Zelf heb ik in 2016 wetsteksten voor de Pvd Dieren mee helpen opzetten samen met Willem Bruil Diana en Jeroom Remmers dat gaat over inhoude en met open vizier. Maakten en maken we geen geheim van
Wilbert
@JanCees nu weten we nog steeds niet wat het commentaar was op de studie van de Boer.
Daarnaast, mij is wel duidelijk geworden dat een hogere n norm uit mest alleen mogelijk is als de extra p die meekomt verantwoord kan worden. Aangezien de huidige p normen een gemiddelde zijn van de huidige omtrekking / behoefte in NL, betekent dit dat als er boeren meer mogen bemesten, dit er bij anderen afgaat. Allereerst moet je bedrijfsspecifiek de hogere p gift moeten kunnen verantwoorden. Vervolgens zal de generieke norm gaan zakken, om zo gemiddeld goed uit te komen in NL. Immers, we kunnen er van uit gaan dat boeren die niet verantwoorden, minder van hun land halen en dus minder mest mogen uitrijden. Tenzij de sector bex van het cbs laat zien dat de sector ontrekkking hoger is dan eerder. Maw, alle boeren halen meer voer van hun land.
pieta
@Wilbert Ik denk dat in de zandgebieden met een derogatie van 230 kg N het probleem niet is dat ze qua P overbemesten. De meesten komen zelfs P-bemesting tekort. Zie de vruchtbare kringlopen. Zelf heb ik niet perse een hogere P-bemestingsnorm nodig(onttrekking is wel hoger) maar vooral ruimte in N-bemesting uit dierlijke mest zodat ik alvast mag beginnen met mijn forfaitaire P-bemestingsnorm te benutten.
Wilbert
@pieta begrijp ik volkomen. Maar dan nu als ambtenaar, als jij meer n mag bemesten, dan ga jij dus ook meer p bemesten? Ook al blijf je binnen de norm, jij bemest meer p dan in het verleden. Hoe ga jij voorkomen dat die extra p nadelige invloeden heeft op het milieu?
pieta
@Wilbert Ik hoef niets te voorkomen. Die P doet bij mij op mijn grond niets verkeerd maar maakt het zelfs gewoon beter. Bij mij zakken de P-al getallen, P-gehalten in het voer gewoon echt en jaarlijks. We gaan gewoon rechtstreeks af op alle gronden in de klasse laag. En als er plaatsen zijn waar veel meer bemest wordt als er afgehaald wordt dan moet je dat in de grondonderzoeken kunnen zien en vervolgens de plaatsingsruimte op die plekken beperken.
spotmelker
Quote Reactie van @JanCees:
die 25% hogere methaan en ammoniak emissie berekend

Die heb ik meer gezien. Zou het niet interessant zijn om het machientje van Klaas eens door ECN te laten meten. De testtunneltjes zijn er volgens mij nog wel. Komen we ook nog eens aan een serieus sleepvoet alternatief.
JanCees
@spotmelker Tja volgens is aan de Green Duo al een keer gemeten
spotmelker
Quote Reactie van @JanCees:
Tja volgens is aan de Green Duo al een keer gemeten

Volgens EZ bedoel je? Punt is dat het met het sleepvoetverbod niet echt opschiet en dat de (achterhaalde) meetmethodes voor het beoordelen van nieuwe technieken daar debet aan zijn. Blijf het vreemd vinden dat wij in 2016 met de ECN-tunneltest onder het emissieniveau van de zodebemester bleven als we 20% water gebruikten. De Green Duo die met 40% water werkt en optisch een veel schoner beeld achterlaat zou dat m.i. moeten overtreffen. Ik (niet de enige) vind dat het perspectief van deze machine verkloot is door éénzijdige (achterhaalde) metingen.
Noordoost
Op naar de 50 ct !!!!!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , china , stikstof en uitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0