Column Sjakie: Het I&R-systeem lokt fraude uit

Achteraf gezien een zeer toepasselijk column in combinatie met het andere nieuws van Jack afgelopen zaterdag: Ook Jack is de lul

Door Jack Rijlaarsdam,

Iedereen lijkt een mening te hebben over de vermeende I&R-fraude. Hierbij wil ik uiteraard volkomen politiek correct melden dat fraude niet door de beugel kan. Mij viel echter vooral de gespeelde verontwaardiging van al onze bestuurders en belangenbehartigers op.
Zonder uitzondering gaven zij aan absoluut geen weet te hebben van de creativiteit, dit gedrag onverantwoordelijk te vinden in het kader van onze exportpositie en bovenal ontzettend dom, gezien de enorme pakkans.

Deze uitspraken geven direct aan dat bestuurders zich vooral richten op de grote lijn, maar absoluut geen gevoel hebben voor het sentiment onder de achterban. Het fosfaatreductieplan werd niet sectorbreed gedragen. Het werd meermaals gewijzigd om ontsnappingsroutes dicht te timmeren en voor toetsing bij de rechtbank neergelegd. Ontwijkend gedrag kan dus geen verrassing zijn.

Er worden grote woorden gebruikt om te schetsen dat de manipulatie van het I&R-systeem de Nederlandse exportpositie in gevaar brengt. Dat is best mogelijk, maar weinig melkveehouders zullen zich hiervan bewust zijn geweest. De blik was vooral op het eigen erf gericht. De vraag rijst nu wie er dommer was; de verantwoordelijken voor het reductieplan hebben deze sluiproute immers blijkbaar niet voorzien.

Hilarisch detail is het feit dat onze minister de vers afgesproken pilot met de Kringloopwijzer direct weer introk. Bedrijven zouden een positief resultaat in de Kringloopwijzer om kunnen zetten in 7,5 procent extra gratis productieruimte. De NVWA had de Kringloopwijzer eerder al afgeschoten vanwege een toets op 'handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudegevoeligheid'. Kort gezegd: het economische voordeel van extra productieruimte is zo groot, dat een dusdanig beïnvloedbaar systeem gewoon uitlokking van fraude is.

Een dusdanig beïnvloedbaar I&R-systeem is gewoon uitlokking van fraude

Het huidige I&R-systeem zal een dergelijke toets ook niet doorstaan. Er is na 2 juli 2015 ongestraft vee met terugwerkende kracht aangevoerd en vaarzen hebben vervroegd een kalf gekregen om de referentie te verhogen. Het systeem werkt redelijk voor het doel waarvoor het is ontworpen: traceerbaarheid van vee. De fraude maakt echter overduidelijk dat het systeem veel te licht is voor de wetgeving en de bijbehorende economische belangen die eraan worden gekoppeld.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee : nieuweoogst.nu/themas/fraudekalverregistratie/

Deel dit topic

Reacties

+4
verbi
Leuk verhaal beetje schoppen enzo maar geef eens een oplossing hoe het dan wel moet.Mijn mening is dat als iedereen zich aan het I&R systeem houdt er niks aan de hand was geweest, en zo moeilijk is dat niet!
+1
Coen
@verbi , het I&R-systeem (en ook de CRV-administratie) wordt nu gebruikt voor FRP-controles waarvoor het natuurlijk niet bedoeld is 😞

de kalverfraude is zeer laakbaar, dit tast het wezen van het I&R-systeem aan.

de vaarzentruc met importvaarzen is (vanwege onvoldoende onderhoud aan het systeem) een onregelmatigheid, een duidelijke fout in het systeem waarvan diverse veehandelaren en hun klanten misbruik hebben gemaakt toen ze er achterkwamen dat die dieren tot de volgende kalving voor de helft meetelden in het FRP.
het bewust manipuleren met het FRP is natuurlijk echte fraude.
Todi
@verbi Als je de gaten nog steeds niet ziet is nog veel erger.
+12
hans1980
Slecht stuk , I&R zit goed in elkaar is niet fraude gevoelig de fraudeurs zijn immers makkelijk te traceren .
Echter worden wel fouten gemaakt met melden ook door ondeugdelijke computer koppelingen.

Verder is financieel voordeel bij tweeling fraude erg magertjes!
De echte grote klappers kon je maken met snel tientallen koeien aanvoeren voor 2/7
En ja dat hebben verschillende bestuurders geweten helaas is het geen fraude maar financieel gewin gaat wel om tonnen euro's ipv enkele duizenden bij de I&R twins
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
Slecht stuk , I&R zit goed in elkaar is niet fraude gevoelig de fraudeurs zijn immers makkelijk te traceren

Enige manier om ook maar iets boven water te krijgen is nu gebleken door cross controles met CRV en andere managementprogramma's uit te voeren. I&R is zonder aanvullende info niet te borgen. Dat is mijn mening, jij mag daar anders over denken.
koeboer
@Jack Rijlaarsdam Denk na al dit gedonder van afgelopen week dat de dode nuka s zonder oormerk er ook wel uit gaan .Waarschijnlijk alles blikken
Frans1
Quote Reactie van @koeboer:
Waarschijnlijk alles blikken

Nee,alleen de mogelijkheid om het levensnummer van de moederkoe in te toetsen,dan is het geborgd.Door de andere optie gaat het fout zoals ik het begrijp.
Maar gewoon alles blikken is ook een optie
+2
achterhoeker2
Matig stuk; de teneur is van ja er is gefraudeerd maar dat hebben jullie te makkelijk gemaakt.
Dus kunnen we er niks aan doen.
+1
dwers
Ja een mooie rechte weg nodigt ook uit om te hard te rijden , maar dan is er een kans dat je geflitst wordt, daar kun je een ander niet de schuld van geven.
+4
spotmelker
Het I en R systeem geeft niet de 'functie' van de dieren aan. Daarom was/is het ongeschikt voor fosfaatplan(nen).
dewittemotor
Gelukkig klopt de I&R in de andere EU landen wel voor 100%

Proest.

Dit moest eens in Frankrijk gebeuren. Hele land en Parijs weken ontregelt
+6
Jan S
😀
van Ittersum
@Jan S niet te zwaar denken waarde collega.
+1
Jan S
😀
cs-agrar
Jack probeer je nu eigenlijk gewoon je eigen fraude-praktijken goed te praten?
Jan S
😀
van Ittersum
@cs-agrar denk dat Jack meer zegt hadden jullie onze auto's maar op 130 km/uur moeten begrenzen dan was er ook niemand op het idee gekomen om harder te rijden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0