Veehouder Bart ten Hoorn uit Nijeveen krijgt forse boete voor halve koe te veel op stal

De indruk wordt gewekt dat menig melkveehouder frauduleus is. Volgens Bert ten Hoorn Boer uit Nijeveen is het hoog tijd is om tegengas te geven.

Melkveehouder Bert ten Hoorn Boer (58) uit Nijeveen heeft volgens de officiële richtlijnen over een periode van twee maanden een halve koe te veel op stal. Dat kan leiden tot een geldboete van zesduizend euro. ,,Dat is absurd hoog. Wat voor overtreding moet je in de normale wereld maken om een bekeuring van zesduizend euro te krijgen? Het is buiten proportie.’’

Ten Hoorn Boer is een van de vele duizenden melkveehouders in het land die vijf jaar geleden hun veestapel uitbreidden toen bekend werd dat het door de EU ingestelde melkquotum verviel. Hij ging van veertig koeien naar zeventig nu.
 Veehouder Bart ten Hoorn uit Nijeveen krijgt forse boete voor halve koe te veel op stal (dvhn.nl)

De indruk wordt gewekt dat menig melkveehouder frauduleus is. Volgens Bert ten Hoorn Boer uit Nijeveen is het hoog tijd is om tegengas te geven.

Grasbaal

Probeer dit ding maar eens kapot te krijgen

Weer gewone, simpele telefoon die oersterk is? Dat scheelt je een hoop irritatie en euro's.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

puntertje
Eén tweeling, en hij was vooreerst gered geweest. Athans zo dachten veel boeren die nu dan wel weer spijt hebben van hun 'foutje'.
Ik zat er zelf 0,15 boven omdat ik dacht dat af te voeren nuka's niet mee telden. Dat deden ze niet in mijn managementpakket, maar bij RVO schijnbaar wel. Ik mag dus ook fors aftikken terwijl ik mest aan mag voeren (maar dat natuurlijk ook niet gedaan heb).
Braboboer
@puntertje Het is nog niet eens bekend hoeveel melkveehouders er werkelijk gefraudeerd hebben maar blijkbaar ben je erg gefrustreerd aangezien je zelf GVE administratie niet op orde had. En nu moet je je afreageren op de veehouders die door de minste en geringste fout in het I&R systeem direct als fraudeur bestempelt worden? Triest hoor.
puntertje
Quote Reactie van @Braboboer:
blijkbaar ben je erg gefrustreerd

Nee hoor, en de boete wordt ingehouden deze week en ik ga ook geen bezwaar indienen, ik ben al murf. Maar de gegevens op de ZuivelNL-site over dieraantallen versprongen zo nu en dan, en toen ze de laatste keer nog weer de verkeerde kant uit sprongen was het te laat omdat ik geen marge had gehouden.
basbes
@puntertje Altijd bezwaar maken. Er komt nog zo veel voor de rechter.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
de boete wordt ingehouden deze week

Wie haalt de melk op bij je?
puntertje
@Jack Rijlaarsdam RFC, staat op mijn melkgeldafrekening van januari die nu betaald wordt.
+1
Jan S
@Braboboer Puntertje is helemaal geen boer, hij trolt hier.
+1
willieoranje
Het wordt een keer tijd dat we als boeren een keer gaan protesteren, dit soort dingen zijn absurd, als iemand met 300 km/h over de snelweg rijdt krijgt die niet eens zo'n dikke boete!
Milkman4
@willieoranje Rijbewijs en auto kwijt.....
willieoranje
Maar ik bedoel, het lijkt erger als een halve koe teveel hebt dan als je met 300 km/h uur over de snelweg gaat!
+3
van Ittersum
@willieoranje je wist het vooraf....ga dan ook gewoon 3 a 4 % eronder zitten ben je altijd veilig in afkalven, productiestijging etc. Wil je op het scherpst zeilen(citaat : Jack) dan ook niet klagen en het dragen als een ondernemer. Keuze heb je zelf gemaakt, geen beklag met u
willieoranje
@van Ittersum valt iets voor te zeggen, maar zo'n grote straf is ook wel een beetje overdreven...
van Ittersum
@willieoranje valt kennelijk onder een economisch delict en dat is anders dan een verkeersovertreding. Toen er asbest gesaneerd werd zeiden die gasten, kom onder geen beding binnen die linten. Het kost ons 25k als ze zien dat je er binnen komt. Hun weten het, ik weet het, dus gewoon niet doen
weurding
Quote Reactie van @willieoranje:
iemand met 300 km/h over de snelweg rijdt

vertel, wie heeft er zo'n bmw? 😂
komelker 2
@weurding George!
+2
sjoerd de melker
Boete was toch 480 per GVE per periode? Bij € 6000,- is dit 12.5 koe teveel
+2
cjw73
@sjoerd de melker dat is ook mijn idee. Snap het verhaal niet helemaal. Zat er meestal bijna 1 koe boven en heb totaal lang geen 6000 boete gehad.
+1
van Ittersum
@cjw73 tis net als de aflopen dagen , met heel veel bombarie aan het adres van RVO uiten maar ga je daadwerkelijk kijken wat is er echt aan de hand, je bij 90% van de gevallen(die ik nu ken) kunt concluderen....waar gaat dit over...herstellen en het is opgelost! Maar in de emotie van stress of sluimerende burnouts of geen zelfreflectie en/of een gevoel van gebrek van waardering van buiten de agrarische wereld vandaan en op alles aangevallen voelen roep je dan maar wat. Negatieve aandacht is tenlotte ook aandacht.
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
tis net als de aflopen dagen , met heel veel bombarie aan het adres van RVO uiten maar ga je daadwerkelijk kijken wat is er echt aan de hand, je bij 90% van de gevallen(die ik nu ken) kunt concluderen....waar gaat dit over...herstellen en het is opgelost! Maar in de emotie van stress of sluimerende burnouts of geen zelfreflectie en/of een gevoel van gebrek van waardering van buiten de agrarische wereld vandaan en op alles aangevallen voelen roep je dan maar wat. Negatieve aandacht is tenlotte ook aandacht.

Ben jij naast boer ook nog psycholoog? Is dat jouw mysterieuze neventak?
m uut m
@robbies
Leraar
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Leraar

Daar is wel wat tekort aan. Werd tijdje terug ook gevraagd om iemand met burnout te vervangen. Heb maar gemeld dat ik dat die lieve kindertjes niet aan wil doen.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Past wel bij jou.
Je hebt in elk geval passie voor het vak.
van Ittersum
@m uut m toen je (andere) kinderen geen corrigerende tik meer mocht geven heb ik die ambitie als leeraar maar overboord gegooid....😂😉 Leuk stukje dit ( 2e helft)
familie pelle
@robbies hij is naast boer ook timmerman die de plank vaak mis slaat.
weurding
@familie pelle als ie de spijker maar raakt 😂
cjw73
@familie pelle denk eerder dat hij het vaak wel bij het rechte eind heeft, alleen niet iedereen is het altijd met elkaar eens.
+4
robbies
Quote Reactie van @cjw73:
denk eerder dat hij het vaak wel bij het rechte eind heeft, alleen niet iedereen is het altijd met elkaar eens.

Godzijdank lopen hier wat huilers, amateurpsychologen, trollen, winkelpassende potverteerders en wat zelfbenoemde eminence grisé rond. Ander zou het ook maar een saaie boel zijn
weurding
van Ittersum
@robbies nee, maar wel wat verwantschap in dat. Glas is halfvol niet half leeg en iets is niet zomaar iets. Oorzaak en gevolg proberen te achterhalen en voor te blijven en vooral er zelf mee bezig te zijn.
robbies
@van Ittersum Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waar oorzaak en gevolg niet zo makkelijk te achterhalen zijn. Ik noem het voorbeeld van losgekoppelde tweelingen. Kun je wel belerend vertellen dat het de boer zijn verantwoordelijkheid is en blind vertrouwen dat de overheid "niet zonder reden blokkeert", maar als je als veehouder daarmee geconfronteerd wordt, heb je 0,0 aan jouw amateurpsychologie. Het is nog eerder wat zout in de wonde.
ntd79
@robbies Daar sluit ik mij volledig bij aan. Ook hier een losgekoppelde tweeling. Registratiekaarten, geboortemeldingen enz enz. allemaal goed op papier, maar sinds 8 februari niet meer. Ik ben eigenlijk wel erg nieuwsgierig naar hun verhaal. Van Ittersum, ik kan het heus wel aan dat ik een blokkade heb, alla ze mogen me zonder zeiken ook een zware boete geven als ik iets verkeerds heb gedaan, en ik wil hier ook niet mijn gelijk halen. Waar het mij om gaat, en daar doe jij heel gemakkelijk over, terwijl ik het een heel gevaarlijke ontwikkeling vind, is dat er een NVWA`er in mijn I&R heeft zitten rotzooien, dingen aanpassen, verwijderen enz.
Wie is dat geweest, stond ie onder toezicht van een derde toen ie dingen begon te veranderen, mag dit juridisch alles zomaar, moet een crime scene niet smetteloos blijven. Dat soort vragen. Hier heb ik een heel naar gevoel over, niet over de blokkade. Hiervoor zie ik straks een hele grote rol weg gelegd voor LTONoord, als ze mij als lid willen houden.
+1
van Ittersum
@ntd79 let maar op het verschil/fout zit niet bij u of bij de mensen van het RVO maar meer in data die niet met elkaar praten en daarom ging er alarm af en werd deze melding ontkoppeld en eerlijk gezegd als u zo overtuigd bent dat u niets te verwijten valt is er ook toch geen reden om het RVO aan de hoogste boom willen hangen. De meesten komen zo weer vrij. Zoals gemeld ben ik in twee jaar ook al drie keer geblokkeerd. Blokkeren is een middel voor opheldering meer niet.
Waar ik me nogal druk om maakt is dat iedereen als kuddedieren achter elkaar hobbelt zonder zich af te vragen over hoe, wat en waarom...nee eerst schelden en afgeven en daarna vragen, net of dat de juiste weg is...
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
Blokkeren is een middel voor opheldering meer niet

Je schijnt het niet te willen begrijpen. Eerst zijn er door RVO zaken ontkoppeld in de registratie en vervolgens is er geblokkeerd om de boer te laten bewijzen dat deze ontkoppeling al dan niet terecht is. In jouw geval had jij een fout gemaakt en het is logisch dat je die zelf moet corrigeren, maar wel een heel ander verhaal.
+1
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam wat had jij gedaan , als RVO toch twijfels had en ging ontkoppelen maar niet ging blokkeren. Volgens mij had jij dan ook gezegd,: zoek het zelf lekker uit. Het verleden zal voor hun wel geleerd hebben dat blokkeren het beste paardemiddel is. En laten we "blij" zijn dat het blijft bij hopelijk administratieve correcties. Denk je een paar deuren verder dan waren de gevolgen onheilspellend geweest. Je weet vast wel wat ik daar mee bedoel. Maar hoe is de stand van zaken nu bij je, al in behandeling geweest?
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
Het verleden zal voor hun wel geleerd hebben dat blokkeren het beste paardemiddel is.

Als wij op die manier te werk zouden gaan dan weren we als fraudeurs weg gezet. Waarom mag de overheid dingen die wij niet mogen?
van Ittersum
@Jan S het zal wel niet helpen als antwoord waarom de overheid zoiets zomaar mag doen; maar u bent net al ik en alle anderen 1/12900000 (stemgerechtigde) stukje overheid.....wil je het veranderen kan het niet in je eentje
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
maar u bent net al ik en alle anderen 1/12900000 (stemgerechtigde) stukje overheid.....wil je het veranderen kan het niet in je eentje

Dat is niet waar. De overheid zijn de mensen die de regels maken. En die mensen hebben lak aan wat de bevolking wil en vindt. We hebben 3 referenda gehad en 3 keer voeren ze de wil van de bevolking niet uit, omdat ze het beter menen te weten of omdat ze zich waarschijnlijk gecommiteerd hebben aan hogere machten (lees geld). En nu willen ze het referendum dan maar afschaffen. Het staat zo raar als de plannen van de politiek niet gedeeld worden door de meerderheid van de bevolking. Door het afschaffen van het referendum worden zij en de bevolking daar niet meer mee geconfronteerd. Wel zo prettig. Hoeven ze zich niet in allerlei bochten te wringen om hun dictatoriale optreden goed te praten. Maar met democratie heeft het allemaal weinig te maken.
+2
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
maartenonline.nl/het-een-na-beste-land-ter-wereld.… niet te persoonlijk aantrekken

Dat artikel dat is wel heel slecht. En van de cijfers klopt ook geen hout. google maar eens op de items waarvoor hij cijfers geeft. Er wordt niet voor niets wel gezegd "Je hebt leugens, grove leugens en statistieken". Als ik op facebook kijk dan kan ik bijna niet anders dan concluderen dat 99% van de Nederlanders heel gelukkig is.
Maar de teneur van het artikel is "Wees maar blij dat je in Nederland woont, want dan heb je het veel beter dan elders in de wereld". We willen ons toch niet vergelijken met landen waar het slechter gaat. Tja dan heb je het altijd beter dan ergens in de wereld waar ze doodgaan van de honger.
En dat kan toch nooit een reden zijn om de boel maar door corrupte politici kapot te laten maken? Als politici er een zooitje van maken, dan zeggen we toch niet ze zijn nog niet zo slecht als Hitler. Dat is nu juist wat we willen voorkomen dat ze de kant van het totalitarisme op gaan. Dat de staat of overheid gaat bepalen wat goed voor ons is, zonder dat aan de bevolking zelf te vragen.
+1
willieoranje
@van Ittersum Ik hoop dat er snel meer mogelijkheden komen zodat dat iedereen die een onbewuste fout heeft (gemaakt) die kan herstellen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
RVO toch twijfels had en ging ontkoppelen

Lees @ntd79 nog maar eens hierboven. Het is hoogst merkwaardig dat RVO/NVWA alleen maar op basis van een boterzachte verdenking de registratie gaat aanpassen. Ik onderschrijf de bedenkingen die @ntd79 hierbij heeft. Jij stapt daar nu heel gemakkelijk overheen, maar had je dat ook gedaan wanneer de NVWA al jouw tweelingen van 2016 had ontkoppeld, omdat het zeer aannemelijk wordt gevonden dat er een onjuist moederdier is geregistreerd bij kalveren van een tweeling op een bedrijf dat drie maal geblokkeerd moet worden in twee jaar tijd vanwege onjuistheden in de I&R registratie.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
al in behandeling geweest?

Geen verandering, ik verwacht de eerste week ook niets. Wat denk jij nou, er moeten beslissingen genomen worden en niemand neemt verantwoordelijkheid, dus gebeurt er niets. Ziekte van deze tijd, alles afschuiven.
+4
robbies
@sjoerd de melker als zijn taakstelling 12 koeien was, dan heb je idd 6.000 euro boete vanwege 0,5 koeien teveel
pietjepuk
@robbies Bij een taakstelling weet je toch dat je onder je norm moet zitten dat het anders veel geld kost. Duur koeitje trouwens. nu kan hij twee keer de prijs voor fosfaatrechten aftikken voor de zelfde koe.
robbies
@pietjepuk Ik ken er hier ook verschillende die geen jota van het hele FRP begrepen. 2500 euro boete terwijl ze maar 1 koe teveel hadden. Die ene koe boven de taakstelling werd ineens een hele dure. Ik snap dat ook wel; we hebben altijd de mond vol dat de sector vergrijst en een groot deel van die 55-plussers zijn niet zo handig met excelsheetjes of Agrovision-programma's. Dan kan het je inderdaad weleens verrassen. Zelfs als je al jarenlang hetzelfde aantal koeien melkt en nu ineens gekort wordt omdat je niet grondgebonden bent. Dat zijn overigens ook de boeren die helemaal niets met ingewikkelde fratsen als KLW te maken willen hebben.
demelkboer
Halve koe in de stal ken ik niet. Halve koe in de vriezer wel. Voorals nog heb ik daar geen boete voor gehad.
pieter p
@demelkboer Kijk maar uit als ze een halve koe vinden en dan ook nog zonder oornummers in een omgeving die bitter koud is 😂
+2
paul1
@pieter p cold case
weurding
@demelkboer is ie wel gekeurd? 😉
+1
demelkboer
@weurding zal wel. Hij komt van de keurslager😁
verwijderd
pieta
@van Ittersum Je hoefde alleen een marge aan te houden als je vee kon houden obv van 1-10-2016 minus de korting. Lag dit dan ver boven 2 juli - 4% dan werd je flink aangeslagen als je boven je referentie zat. FRP is namelijk boven referentie is aantal GVE -/- (2 juli -4%) maal 480
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden stal , koeien , koe , boete , melkquotum , buiten , melkveehouders , melkveehouder , boer , euro , eu en bekeuring geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!