Illustratie van: dikketrekker

SZH luidt de noodklok over MRIJ-ras

Het MRIJ-ras loopt in Nederland zó hard terug, dat de grens van 'zeldzaam runderras' in zicht komt. Het aantal fokdieren boven de 2 jaar is het afgelopen jaar met 12 procent afgenomen, van 13.000 in 2016 naar 10.700 in 2017. De grens van zeldzame rassen ligt bij 6.000 fokdieren.

Deel dit topic

Reacties

Koeien boertje
En toch als ik die koeien bekijk zie ik ze nog net zo graag als die witkoppen
storm
@Koeien boertje daar heb je helemaal gelijk aan. Maar die witkoppen zijnook hard op z’n retour. Kijk maar naar de inseminatiecijfers van Fleckvieh en MB. Zoveel mogelijk melk per kg fosfaat daar gaat het om en eerlijk is eerlijk MRIj scoort altijd hoog in rendement.
Je zag de afgelopen jaren echter gebeuren dat veehouders die als eerst naar HF gingen ook als eerst naar fleckies gingen en dat was dan het eindpunt.
+5
Jannus
@storm In de fokkerij wordt nog wel eens te weinig met fenotypische invloeden rekening gehouden,de omstandigheden waar de koe moet produceren en bepaalde rassen hebben bepaalde eigenschappen om onder soberdere omstandigheden te produceren met veel weidegang.

Vind de tegenwoordige HF teveel een akkerbouw koe,op stal met wagens vol bijproducten en intensief weilandgebruik zijn producties van 12 tot 13000 ltr heel goed mogelijk maar de weidende veehouders hebben meer invloeden die de pensbacterien negatief kunnen beinvloeden en daar is een koe met een zg buffer beter tegen bestand,de fleckies hebben dat en de roodbonten ook
Koeien boertje
@Jannus wat is het verschil tussen rood en zwart HF? Bij mij weinig
Jannus
Quote Reactie van Koeien boertje">@Koeien boertje:
rood en zwart HF? Bij mij weinig

Dat hoor je als koeien boertje toch wel te weten/🙃
+2
arjankok
Tís niet hip, en daarom komt het ras in gevaar,
vooruitgangsdenkers en big agri zien het ras niet staan ,
maar vraag het de boekhouders , die zien tevreden klanten
Kschouten1
Ik heb veel zuivere MRIJ vaarzen in opfok staan maar nu is de klant die ze aangeleverd heeft gestopt .Dus moet ik ze verkopen aan een ander en dan merk je dat ze lastig te verkopen zijn ondanks dat ze uit een goede fokkerij komen...
mlkvhoudr
@Kschouten1 ik zie t probleem niet zo paar jaar geleden was dit populaire stier zat ook mrij in

apps.crv4all.nl/siresearch/nl/…
Jannus
@Kschouten1 Ook niet voor export naar Ierland ??
+1
achterhoeker2
@Kschouten1 Wat moeten ze dan kosten?
Kschouten1
@achterhoeker2 OP dit moment heb een zuivere mrij staan 15 maart kalven ki gestierd goed ontwikkeld ruim 2 jaar oud . Stamboek lepto en bvd vrij, Ik heb de prijs laten zakken tot 1000,- euro al die veehandelaren die nu bellen willen niet meer geven als 900 - 950 euro voor dat geld laat ik ze zelf afkalven en gaan ze niet weg wij hebben iedere maand nieuw aanbod.
+1
Wilbert
@Kschouten1 even mailen naar de mrij club, zij verspreiden het onder de leden.
mrij.nu/marktplaats/
+2
voortman
@Kschouten1 bel me maar, ik heb er wel klanten voor
+3
Wilbert
Dubbeldoelkoeien zijn minstens zo goed voor het milieu als de Holstein of Jersey, ondanks de lagere melkproductie. De hogere vleesaanzet en betere vleeskalveren compenseren dit volledig.
weblog.wur.nl/livestockstories/…
+1
MARTIJN G
@Wilbert Klopt helemaal. Voor het milieu is het beter om alleen dubbeldoel runderen te houden. Dit in tegenstelling tot pure melkkoeien en vleesvee.
m uut m
@MARTIJN G
Vleeskalveren is milieu technisch ook niet goed. Te melk typisch gelijk slachten en de meer vlees type normaal opfokken en puur op gras afmestten.
MARTIJN G
@m uut m Op grote schaal slachten van nuka's zal maatschappelijk niet geaccepteerd worden.
m uut m
@MARTIJN G
Dat zeg ik niet maar kalfsvlees is milieu technisch geen goede oplossing.
Het zelfde geldt voor de pure vleesveehouderij .
De vleesveehouderij is alleen maar interessant voor kruising voor beter eindproduct.
+1
Metal ap
Jammer dat boeren als kudde dieren alsmaar achter een ras aanlopen
+1
basbes
Inderdaad. Dubbeldoel. En dan vooral voeren met gras wat groeit op grond die niet geschikt is voor akkerbouw. Klinkt wat extreem, maar het is gewoon terug naar de basis van de rundvee- en schapenhouderij. HF 12000 kg laten geven op een rantsoen van krachtvoer en snijmais is gewoon bio-industrie.
m uut m
@basbes
De eerste loopt er😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0