'We krijgen 400 kalveren per jaar, bij één ging er iets mis'

Hij is er de hele dag door mee bezig, melkveehouder Martin Benning uit Lheebroek. Zijn bedrijf zit samen met 2100 andere melkveehouderijen op slot.

Deel dit topic

Reacties

+1
sjoerd de melker
Rare spelregel: een foetus wat in de mestput zit melden bij rendac. Is dit echt de voorgeschreven werkwijze?
slagroomvla
Ja, en wat als de hond er mee tussenuit gegaan is?
+1
groeier
Waarom niet enkel de melkveehouders natrekken waar echt iets mis is.
+6
slagroomvla
@groeier Nee joh, dan is het niet GROOTSCHALIG!!!
Jannus
Quote Reactie van @slagroomvla:
de hond

Ik zou zeggen dat de wolf in ons land is gesignaleerd..😂
cs-agrar
Quote Reactie van @slagroomvla:
wat als de hond er mee tussenuit gegaan

hond opgeven
+2
Nick83
Nee.
sjoerd de melker
@Nick83 hij is ws gaan melken en dan begint het geklier. Melken zonder kalfdatum kan vlgs de computer niet.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Nick83:
waarom voer je dat in als zijnde verworpen?

Bij zulke koppels is het beter alles in het manerger progamma te zetten denk ik
Alleen ja zijn geheugen steun heeft de minster hem afgepakt om hem mee te straffen !!!
Onder het mom ik zoek tweeling fraude
Wilbert
Het artikel geeft helaas geen antwoord op de vraag of de verwerper werd gemolken of niet. Hij zegt geen economisch gewin te hebben gehad, dus ik neem aan van niet? Dan dus onterecht geblokkeerd?
jan w
@Wilbert
Kan ook een koe zijn die verworpen heeft.
+1
Wilbert
@jan w in dat geval is er niets aan de hand en komt in de mpr geen opmerking.
Vermoed dat dit toch een gevalletje vaars gaan melken maar niet geregistreerd als koe in i en r. Zelfde onbewuste, knullige, fraude als Jack.
Ps. Als de monsternemer zegt dat er geen kalfdatum is, geen reden om het nog eens te dubbel checken (waar?)? Teveel vertrouwd op managementsystemen? (Zou hier ook kunnen gebeuren...)
verwijderd
hookwood
@Nick83 Ik melk een vaars die verworpen heeft na 137 dagen, geeft zo'n 20 liter per dag. Doodgeboorte gemeld en staat dus goed in het systeem.
verwijderd
+2
brabo
Quote Reactie van @Nick83:
Door de verwerping in te voeren.

niet nodig, als je gewoon een inseminatie invoert is die drachtstatus wel weg.
pieta
@brabo Moet je hem wel eerst insemineren.
+1
achterhoeker2
@pieta maar dan kan ie weer drachtig zijn
wvdsteen
petities.nl/petitions/…

Teken de petitie voor imagoherstel melkveehouderij!
hookwood
Om een pink die verworpen heeft te registreren als melkkoe heb je die foetus niet voor nodig. Gewoon doodgeboorte melden is voldoende.
pieta
@hookwood Ik blijf het wel discutabel vinden of je een pink die verworpen heeft op bijvoorbeeld 5 maanden dracht die je bent gaan melken aan te merken als een melkkoe. Ze moeten toch gekalfd hebben eer ze melkkoe kunnen worden.
hookwood
@pieta Tja ik heb oudere dieren lopen die allang koe hadden moeten zijn maar nog geen melk geven en gelukkig nog als pink worden aangemerkt....

Als ze melk geven zijn het melkkoeien, dat lijkt me vrij simpel. Deze kalfde trouwens op 1.10 dus om de leeftijd kan het ook wel. Punt is wat doe je op het moment van verwerpen? Verkopen? Brengt geen 400 euro op voor de slacht. Laten lopen en opnieuw insemineren? Kost sowieso geld en wanneer heb je ze dan weer drachtig? Melken en proberen drachtig te maken? Laatste optie lijkt me dan het meest interessante. Deze kalft geen tweede keer. Ik heb haar nu na 4 inseminaties gust gelaten. Ze groeit nog niet echt maar misschien dat ik haar binnenkort toch omruil voor een verse vaars. Weinig vraag volgens de veehandelaar dus zullen ze wel niet heel duur zijn.
pieta
@hookwood Ik vind het verschil tussen een pink die verworpen heeft en die je tussen het jongvee laat en waarvan de uier moet opdrogen en de pink die je na het verwerpen wel een beetje melk laat geven en beter in het oog hebt niet zo heel groot. Voor categorie 100 moeten ze gekalfd hebben. Is verwerpen perse een afkalving?
hookwood
@pieta Alleen als je ze gaat melken....
pieta
@hookwood Daar ben ik het niet mee eens. Ik kan me voorstellen dat je ze om praktische redenen gaat melken. Maar om ze nou aan te merken als melkkoe met een beetje melk er onder vind ik dan weer twijfelachtig.
Noorderling
@pieta gaat je gemiddelde productie wel lekker van omlaag, hoeft niet perse extra mest op te leveren als je net op de grens zit. Alleen is een lagere productie natuurlijk niet stoer dus zetten we alle guste koeien op 120.
pieta
@Noorderling Nou is dat nou weer niet waar het mij om gaat. Ik kan me gewoon voorstellen dat als je zo'n pink een tijdje melkt, weer drachtig probeert te krijgen en vroeg weer droog zet dat je dat niet als een echte melkkoe ziet.
+1
hookwood
@pieta Die vaars die ik nu melk en die verworpen had op 137 dagen wordt momenteel in de MPR voorspeld op een 305 dagen productie van 5879 kg melk Dat is nog niet eens de laagste categorie die RVO hanteert in tabel 6. Dat is geen dikke productie maar ik ken wel bedrijven die dat gemiddeld nog niet halen met de hele veestapel en dat zijn ook gewoon melkkoeien voor de wet. Het is gewoon simpel volgens mij, als het melk geeft dan is het een melkkoe. Ongeacht de manier waarop ze heeft gekalfd/verworpen. Door haar lage productie is haar fosfaatproductie ook een stuk lager dus dat is daar gewoon in verdisconteerd. In dit geval forfaitair 34,8 kg. Ze zit dus gewoon tussen een hoog productieve koe en een pink in.

rvo.nl/sites/default/…
pieta
@hookwood Dit heb ik laatst al gepost hier. Voor categorie 100 moeten ze gekalfd hebben en melk geven/gegeven hebben.. Staat er letterlijk. Voor categorie 102 moeten ze ouder zijn dan één jaar. Als ik nou stel dat verwerpen geen afkalven is dan mag ze volgens mij in categorie 102 blijven.
+1
hookwood
@pieta Volgens de NVWA is verwerpen ook werpen:
buorman
@pieta
het staat er net even anders;
Melk- en kalfkoeien (alle koeien die ten
minste eenmaal hebben gekalfd en die
voor de melk productie of de fokkerij worden
gehouden; ook koeien die drooggezet
zijn en koeien die worden vetgemest en
in de mesttijd worden gemolken)

Gehouden voor de melkproductie, dus niet perse melkgevend of gegeven hebben
verwijderd
HansBa
@Nick83 Maar een verwerper weer drachtig krijgen is lastig, wordt het een oude pink en wordt je dus verdacht en krijg je Carola achter je aan! Ook geen optie dus...
+2
achterhoeker2
@HansBa Het wordt sowieso een oude pink,maar zulke gevallen kunnen ook met 2 mnd weer drachtig zijn. En dan kun je er nog een beste probleemloze koe aan hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN