Imagoschade en onnodig veel bedrijven op slot is niet nodig

De bedrijfsblokkades die vele (onschuldige) melkveehouders raakt.
Het probleem in deze is gewoon en dat neem ik met name de minister en de rest machtsmonopoly die hier over gaat kwalijk: ''Je bent schuldig tot het tegendeel is bewezen''. Je wordt gelijk bestempeld als dader en er wordt gelijk een maatregel getroffen. In Nederland was het nog meestal zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. Het lijkt er steeds meer op dat de Nederlandse politiek en de media (vnl. NRC en NOS) bezig zijn om de Nederlandse landbouw te 'demoniseren'. Het lijkt wel een vooropgezet plan 'vele boeren krijgen 8 feb. jl. een brief' met de mededing dat hun bedrijf op slot zit voor een meestal een kleine futiliteit.
Hoe kan het zo zijn dat al die brieven in een keer 8 feb. in mijn dossier zijn gezet bij al die boeren? Ik vind het vreemd, als er iets aan de hand is moeten ze het direct zeggen, kan je er gelijk wat aan doen en niet maanden/jaren later nog even maatregel opleggen.
Nu zitten honderden, misschien wel een paar 1000 boeren op slot, er is wel een probleem in de administratie bij veel melkveehouders . Maar dit probleem is sterk overdreven en opgeblazen in de media neergezet. nos.nl/nieuwsuur/artikel/…. In dit artikel staat dat er mogelijk met 7700 boeren wat aan de hand is. Dat is meer dat de helft.
Ook met de fipronilcrisis was de Nederlanse media weer sterk aan het overdrijven, de topman van de NVWA schoof bij nieuwsuur aan er roept dat de mensen beter geen eieren meer kunnen gaan eten en de crisis was een feit. 65 tot 75 miljoen schade als gevolg.
De Belgische leghennenhouders worden wel financieel gecompenseerd en de Nederlandse niet.

Er zijn zoveel boeren bezig om het imago steen voor op te bouwen door goede eerlijke bedrijfsvoering voorop te stellen en zoals bijvoorbeeld weidemelk en weidevogelbeheer daar in mee te nemen. Maar het lijkt te helpen zoals water dragen naar de zee, want de NOS en het NRC maken dat in een paar items in een keer kapot. Iedereen snapt dat fraude aangepakt moet worden, maar bewijs eerst dat iemand schuldig is en bedenk dan een maatregel.
arjen90

Laatste  |  

Reacties

+5
robbies
Hier is de blokkade alweer opgeheven. Met een verontschuldiging van RVO erbij.

Je wijst de beschuldigende vinger de verkeerde kant op. De huidige situatie is gekomen omdat er een plan is gelanceerd door "de sector" waar niet op te handhaven viel. De initiatiefnemers zijn druk geweest om planken voor de gaten te slaan zodat het plan niet in 2017 zou kapseizen, maar hebben in de tussentijd een gedrocht ontwikkeld waar meer mee verloren is dan er te winnen viel. Om het plan erdoor te drukken is het besluitvormingsmodel van RFC verkracht, de betrouwbaarheid van het I&R-systeem op het spel gezet, de eensgezindheid van de sector verspeelt samen met de geloofwaardigheid van onze "sector"vertegenwoordigers. én nog hebben we geen zicht op derogatie.

Ik geloof vooralsnog dat deze wel komt, maar vooral omdat ik er niet aan wil denken wat er gebeurt als we derogatie alsnog verliezen.
familie pelle
@robbies dus lto en fc hebben jou op slot gezet voor een futiliteit?
robbies
@familie pelle RVO voert gewoon uit wat ze gevraagd wordt. Daar hadden ze niet voor gevraagd moeten worden
+1
spotmelker
Quote Reactie van @robbies:
RVO voert gewoon uit wat ze gevraagd wordt.

Daar is in principe niets mis mee. Het probleem ontstaat dat er door mensen die bij de overleggen betrokken zijn gelekt wordt naar de pers en die scoren alleen maar met spectaculaire cijfers en verhalen. Het trieste is dat de pers al geïnformeerd was voordat er met de sectorvertegenwoordigers is gesproken en dat van deze zorgvuldigheid gevraagd wordt......
vrije boeren
@robbies de RVO is goed bezig de derogatie te verpesten .Begin er maar vast aan te denken dat er geen derogatie komt .. Wel fosfaatrechten maar geen derogatie. Zo willen ze het blijkbaar in Den Haag
+1
jan w
Quote Reactie van @vrije boeren:
de RVO is goed bezig de derogatie te verpesten

Hier moet je het niet hebben over RVO, Maar over politiek Den Haag.
Coen
@vrije boeren , niet RVO verknalt onze derogatie, maar een behoorlijk aantal collega's waren bewust de nieuwe derogatie aan het saboteren en ondermijnen 😞

dit saboteren en ondermijnen was direct al zichtbaar en hoorbaar bij de ontwikkeling van het systeem van Fosfaatrechten en het FRP, maar alleen onze belangenbehartiger wilde het niet zien en horen 😞
cs-agrar
Quote Reactie van @Coen:
niet RVO verknalt onze derogatie, maar een behoorlijk aantal collega's waren bewust de nieuwe derogatie aan het saboteren en ondermijnen

Eh juist, en zo kreeg men het voor elkaar om uiteindelijk de schuld van de hele fosfaatsoap toch nog bij de boeren neer te leggen.
Ff wat opfrissen, hoe kon het dat er opeens meer ruimte was om al die koeien aan te voeren, terwijl er meermaals voor gewaarschuwd was? Is het ook niet zo dat men al jaren eerder van het zgn fosfaatplafond wist maar er gewoon maar niet over begon maar vooral groei toejuigde?
En ja hoor, eerst moesten de boeren, of eigenlijk de koeien bloedden voor een fout welke niet bij hun lag, en uiteraard krijg je daar een gevolg op en nu wordt ie geheel in de schoenen van de boer geschoven.. Missie geslaagd, de werkelijke boosdoeners uit beeld, "nee hoor die werkt hier niet meer", of weten nergens van...
Niet dat het heel handig was van de werkelijke fraudeurs in huidig verhaal..
+3
arjen90
@robbies Dus jij vind dat RVO hier goed aangedaan heeft om op deze manier (onnodige) onrust te veroorzaken om zomaar enkele honderden bedrijven op slot te zetten? Ik zou zeggen publiceer die ''verontschuldiging'' van RVO maar op dit forum, anders slaat het nergens op van wat je hier nu zegt.
willieoranje
@arjen90 Doet hij toch niet, want geen enkele boer krijgt verontschuldigingen van rvo...
robbies
@arjen90 Je hebt de volgorde niet helemaal op orde. RVO publiceert helemaal niets. RVO rapporteert aan Schouten en die legt verantwoording af aan de Tweede Kamer. Op basis van die brieven volgt publicatie. Niks meer en niks minder.

RVO laat steken vallen doordat ze hun referentiekaders niet goed hebben, maar dat komt uiteindelijk omdat ze voor een taak gesteld worden waar ze niet op ingericht zijn. I&R is ingericht op traceerbaarheid van dieren. Niet op handhaving van mestwetgeving. Het is onze sectorvertegenwoordiging die het daarvoor heeft willen misbruiken.

Lees anders de column van @Jack Rijlaarsdam of de bijdragen van @JanCees hierover eens erop na.
arjen90
Quote Reactie van @robbies:
Hier is de blokkade alweer opgeheven. Met een verontschuldiging van RVO erbij.

Dus ik denk hij heeft per brief een verontschuldiging ontvangen...
van Ittersum
Je kunt het ook zo bekijken 2000 bedrijven hebben een stand-still in afwachting tot dat er duidelijkheid komt over de aangeboden en hun bekende data en over 10000 bedrijven is geen behoefte voor nadere aanvullende gegevens.

Wie is er nu daadwerkelijk en officieel als fraudeur bestempeld: NIEMAND! diegenen die bij die 2000 horen bestempelen zichzelf als fraudeur, die conclusie trek ik langzamerhand maar en dat wordt nu als een geuzennaam gebruikt om die 2000 als groep te benoemen.
willieoranje
Robies werkt gewoon zelf bij RVO, dat moet het wel zo zijn, met een beetje ingewikkeld taalgebruik alles goedpraten, hij moet wel ambtenaar zijn...
+2
van Ittersum
@willieoranje over schuilnamen gepraat...
+1
robbies
@willieoranje ik werk niet bij RVO hoor. Ik vind dat RVO serieuze steken laat vallen, maar zij doen niet meer dan dat wat ze opgelegd wordt. Ik vind dat ze voor een taak gezet worden waar hun systeem niet is ingericht
+1
vrije boeren
Als ik dit allemaal zo lees zijn er een hele hoop boeren al flink hersen gespoeld .Geen wonder dat de overheid dit allemaal flikken kan
+1
wvdsteen
TEKEN ONDERSTAANDE PETITIE OM IMAGO MELKVEEHOUDERIJ TE HERSTELLEN!

- Vergeet niet na ondertekenen het te bevestigen (hiervoor ontvang je een mail)
- Bericht svp zo veel mogelijk delen!

De laatste week is de melkveesector weer erg negatief in het nieuws gekomen. Er werden 2100 bedrijven verdacht van fraude met het I&R-systeem. Van vele melkveehouders zijn de bedrijven ook onterecht geblokkeerd. Er is door de overheid te resoluut gehandeld door zonder uitvoerig onderzoek bedrijven in verband te brengen met deze fraude en een strafmaatregel op te leggen. De melkveehouderij heeft hierdoor wederom imagoschade opgelopen en worden nu beperkt in hun bedrijfsvoering. Van de overheid verwachten wij een directe vrijstelling van de blokkade en een eerlijk proces en opheldering over het werkelijk aantal frauderende bedrijven.

Het is van belang dat wij ons als sector laten horen dat wij als melkveehouders rechtvaardig behandeld willen worden alvorens een conclusie getrokken wordt door de overheid.

petities.nl/petitions/…
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!