Nederland is een verrot land voor boeren.

Waar zijn we mee bezig??
Denk hardop:hoge grondprijzen.
Hoge kosten voor aankoop fosfaat.
Veeel onzekere regels.
Nog meer regels.
Misschien weer slechte melkprijs.
Waarom willen we in Nederland nog boer zijn?
harke

Reacties

+2
groeier
Zou je dan als 30 jaar terug willen boeren 😄 😄 😄
Toen gingen hele kuddes de grens over naar 't buitenland. Nogal wat van die groepen hebben daar ook veel spijt van gehad, veel willen al snel na enkele jaren graag terug naar ons land, maar dat gaat vaak niet, of komen met compleet niets weer in ons landje aankloppen.
harke
@groeier prima als je er zo over denkt maar denk ook even aan deze topic over ongeveer 3 jaar.
grös
@groeier
Hoeveel groeiers willen er wel terug naar minder koeien maar niet kunnen?
+1
stan-roozen
Idd, bij veel groeiers staan de stallen halfvol, die gaan in een periode van enkele jaren weer vol d.m.v. aankoop fosfaatrechten.
+3
grös
@stan-roozen
In Nederland stoppen ook zat boeren, als ze dan in het buitenland ermee stoppen is dat ook niet zo gek toch. Ik ken ook wel een enkeling die terug gekomen is, maar die waren of veel te duur ingestapt of gewoon slechte managers voor te grote bedrijven, maar die heb je in Nederland net zo goed. Verkeerde gedachtegang, schaalvergroten om genoeg te verdienen, als je met 50 koeien niet kunt rondkomen kan dat met 200 ook niet, het is hetzelfde principe.
+3
weurding
@grös doorgaans gooien de stoppers de handdoek in de ring en de blijvers pakken hem weer op om het zweet mee af te vegen.... 😬
groeier
@grös
Wel even niet vergeten dat de prive uitgaven met 50 koeien even groot zijn 😂 😬
+2
weurding
@groeier de schuldenlast hopelijk niet
groeier
@weurding .
In 50 of 500 koeien zit ook nog wel wat verschil 😀
grös
@groeier
Ik denk dat ze met 50 hier dan nog groter worden, al die vrije tijd 😅
+1
paulus2
Als je wil stoppen😊
+1
vrije boeren
Het zit de Nederlanders zo in de genen het melken van melkkoeien dat ze veel ellende op de koop toe nemen .Had dit bv in een land als Frankrijk gebeurd dan was er geen melkveehouder over gebleven.
+4
pietjepuk
@vrije boeren Ik krijg weleens het idee dat er niet genoeg boeren stoppen in de ogen van de overheid. Dus maar goed donderen met regelgeving en hopen dat er weer een zooitje stopt.
+3
stan-roozen
@pietjepuk
Achter de schermen willen ze minder maar wel veel grotere bedrijven lijkt wel.
weurding
@stan-roozen zie de uitspraak van calon in het verleden
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @stan-roozen:
Achter de schermen willen ze minder maar wel veel grotere bedrijven lijkt wel

En voor de schermen doen ze of ze tegen grote bedrijven zijn anders krijgen ze de burgers tegen.
+1
van Ittersum
@pietjepuk is het echt nu zo anders dan 30 jaar geleden....Echt niet. Ik krijg meer de indruk dat de realiteitszin wat ontbreekt in de melkveehouderij. Verdiep je eens in verbreding of in het buitenland (Duitsland, Engeland of België) kijk hoe doen zij het. Wees ook nuchter, hoe heeft kunnen gebeuren dat men zichzelf zo op slot heeft gezet. Onlangs bezig geweest met een nieuwe tractor, vijf dealers gesproken, allemaal zeggen ze : 90% is lease...90%!!!, 30% van alle ziekte regeling gevallen bij de boeren volgens AB psychisch, 30%!!!!! Dan is iemand toch knap de regie kwijt, toch? Zijn we dan zo dom dat we liever niets dan iets willen verdienen.. maar we staan wel vooraan om te zeggen dat anderen ons niet meer willen en wij niets mogen verdienen.
+6
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
het echt nu zo anders dan 30 jaar geleden....Echt niet. Ik krijg meer de indruk dat de realiteitszin wat ontbreekt in de melkveehouderij. Verdiep je eens in verbreding of in het buitenland (Duitsland, Engeland of België) kijk hoe doen zij het. Wees ook nuchter, hoe heeft kunnen gebeuren dat men zichzelf zo op slot heeft gezet. Onlangs bezig geweest met een nieuwe tractor, vijf dealers gesproken, allemaal zeggen ze : 90% is lease...90%!!!, 30% van alle ziekte regeling gevallen bij de boeren volgens AB psychisch, 30%!!!!! Dan is iemand toch knap de regie kwijt, toch? Zijn we dan zo dom dat we liever niets dan iets willen verdienen.. maar we staan wel vooraan om te zeggen dat anderen ons niet meer willen en wij niets mogen verdienen.

Je vraagt je af of dat het veel anders is dan 30 jaar geleden en vervolgens som jezelf van alles op wat er allemaal anders is!
van Ittersum
@George dit was 30 jaar geleden ook de stemming en kijk we zijn er nog, 30 jaar geleden dacht ik ook zo....en kijk we zijn er nog steeds
Ondanks we toen ook naar elkaar keken en elkaar naaapten en we dachten dat de overheid ons niet meer wilde
Maar idd, had dat wat beter moeten vergelijken
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
dit was 30 jaar geleden ook de stemming en kijk we zijn er nog, 30 jaar geleden dacht ik ook zo....en kijk we zijn er nog steeds

Ik vond het 30 jaar geleden toch wel een heel stuk anders dan nu. Toen stonden de boeren er gemiddeld genomen toch wel een stuk beter voor dan nu. Inderdaad begon de mestwet destijds en moesten we opslag bouwen maar in dat beleid zat nog enige logica. En we kregen een goede melkprijs die niet onderdeed met nu terwijl de kosten nog geen derde van nu waren. Ja de rente die was hoger. Maar kalveren brachten netjes geld op en dan hoefde ze je niet eens zo lang te houden. Een compleet andere tijd dan nu. Tegenwoordig vind ik het maar een gehoerzak op niks die landbouw.
van Ittersum
@George achteraf bekeken heb je gelijk, nu in een tijdperk waar: "we zullen het wel zien hoe het komt" totaal verleden tijd is en alles tot achter de komma gerekend wordt moeilijk te vergelijken. maar kan me die onzekerheid ook nog wel herinneren. wij zaten op zandgrond volgens de kaarten , ach man wat een gedoe en wat ambtenarij....maar alles is goed gekomen en dat gebeurd nu ook. maar je moet jezelf niet vastzetten achter de komma en dan niet schreeuwen als het anders loopt dan je gedacht had, die fout maakten we toen en nu kennelijk weer.
Frits1
@van Ittersum waarom betalen als je hem kunt financieren voor 0% rente.

Heb zelf alleen oud spul trouwens 😄
George
Quote Reactie van @Frits1:
waarom betalen als je hem kunt financieren voor 0% rente.

Financieren doe je bij een bank. En leasen kan wel leuk lijken maar zoals ik hoor betaal je die kosten over een hoger bedrag. Als je koopt en betaald kun je hogere korting bedingen. Maar ik heb geen verstand van leasen en van financieren niet veel. Ik heb ooit een keer in mijn leven iets geleased en dat was wat melkquotum. Daarna nooit meer gedaan maar wel wat verleased.
jan.1
Quote Reactie van @van Ittersum:
is het echt nu zo anders dan 30 jaar geleden....Echt niet. Ik krijg meer de indruk dat de realiteitszin wat ontbreekt in de melkveehouderij. Verdiep je eens in verbreding of in het buitenland (Duitsland, Engeland of België) kijk hoe doen zij het. Wees ook nuchter, hoe heeft kunnen gebeuren dat men zichzelf zo op slot heeft gezet. Onlangs bezig geweest met een nieuwe tractor, vijf dealers gesproken, allemaal zeggen ze : 90% is lease...90%!!!, 30% van alle ziekte regeling gevallen bij de boeren volgens AB psychisch, 30%!!!!! Dan is iemand toch knap de regie kwijt, toch? Zijn we dan zo dom dat we liever niets dan iets willen verdienen.. maar we staan wel vooraan om te zeggen dat anderen ons niet meer willen en wij niets mogen verdienen.

Volgens mij gaan die boeren dan wel met tijd mee,0% rente en aflossen in 5 jaar.sheaper kan je nergens terecht,wie is dan gek....Of je koopt hem uit eigen middelen maar daar is je lopende rekening niet voor bedoelt.
Als ik het goed begrijp pluk jij dus zo een ton van je lopende rekening af voor een nieuwe trekker:😃
pietjepuk
Quote Reactie van @jan.1:
pluk jij dus zo een ton van je lopende rekening af

afgelopen jaar meer dan een duppie meer gebeurd van de melk dus reken maar uit.
jan.1
Quote Reactie van @pietjepuk:
afgelopen jaar meer dan een duppie meer gebeurd van de melk dus reken maar uit.

Is dat de reden:😀
+1
pieta
Quote Reactie van @jan.1:
het goed begrijp pluk jij dus zo een ton van je lopende rekening af voor een nieuwe trekker

Hij heeft een Blauwe gekocht en had inruil Groen volgens mij. 😁
+1
weurding
@pieta en niet te vergeten uitstekende leasemogelijkheden bij nh 😄
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Hij heeft een Blauwe gekocht en had inruil Groen volgens mij.

Aha,geld toegekregen dus:😀
+1
van Ittersum
Gevolg van kennelijk goed verdienen anders waren we al gestopt, vrij simpel toch
groeier
@van Ittersum
Meer koeien melken per arbeidskracht door goede automatisering.
+2
van Ittersum
@groeier eigen visie vasthouden en niet gek laten maken door wat anderen doen. Zorg voor je eigen vliegwielprincipe
+3
weurding
@groeier zie het om me heen, diegene die groeit groeit het ondanks automatisering ook boven het hoofd, gevolg vreemd personeel en per vak kom je weer niet hoger dan een koetje of 60, en de laatste 50 koeien draaien voor het vreemd personeel, halleluja 😉
groeier
@weurding
Voor dat soort boeren is bij een baas gaan werken meer geschikt, snel eenvoudig baantje gaan zoeken van 8 tot 5
George
Quote Reactie van @groeier:
Meer koeien melken per arbeidskracht door goede automatisering.

Ik zie er niet veel gelukkig van worden.
groeier
@George
Van naar buitenland gaan 😄
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!