Melden grondslag blokkade

Het is bizar dat ook onschuldige melkveehouders vandaag de dag moeten checken of ze toevallig ook als fraudeur staat aangemerkt en met een geblokkeerd bedrijf te maken hebben.

NMV wil graag inzichtelijk maken wat de grondslag is van de blokkades, zodat we hiermee verder kunnen. De signalen zoals die nu liggen zijn namelijk dat er veel futiliteiten aan de blokkades ten grondslag liggen.

Deel graag uw ervaring, ook over het eventuele contact met RVO omtrent uw blokkade. NMV gaat uiteraard vertrouwelijk om met uw gegevens.

Op de homepagina van www.nmv.nu staat een directe link waar u een bericht achter kunt laten. Ook kunt u een mail sturen naar: info@nmv.nu

Deel dit topic

Reacties

+7
demelkboer
Heel goed dit. Eerst de feiten. Zouden er meer moeten doen
Druk
@demelkboer
Goede zaak Femke. En alles eerst in de juiste context zetten, daar mankeert het aan want momenteel wordt alles als fraude betiteld 😞
+2
wally
Vergelijk met fipronil

keuze van NVWA is logisch flink opblazen kan zo maar 20 miljoen extra budget opleveren
laat in actie: komen fipronil wisten ze ook eerder maar lekker laten escaleren
ook dit wisten ze half jaar geleden al maar eerst aanvullende gegevens laten opsturen zodat de boete lekker geplust kan worden
Boerderie
@wally Ik zie ook wel een parallel. 'Gelukkig' betreft het niet direct iets waarvan naar de kwaliteit van het product te herleiden is, maar imagoschade is zeker een feit...
slagroomvla
@Boerderie Misschien kan onze @JanCees alles even duiden: prikkebord.nl/topic/134499/

de NVWA ken ik redelijk goed als organisatie en directie. Zoals jij nu stelt werkt de NVWA en zeker de huidige directie niet. Als het om integriteit gaat kunnen veel boeren, boerenbestuurders en een paar zuiveldirecteuren daar een voorbeeld aan nemen.

Nog een ander punt.
Het is niet de NVWA die de fraude pleegt maar melkveehouders
Dus de vinger wijzen richting NVWA is een wel hele rare beweging.

Volgens mij zit er een groot verschil tussen een onbewuste fout en fraude? bij de NVWA niet zo te zien!
Boerderie
@slagroomvla ik doelde meer een parallel met de situatie omtrent fipronil. Groot uitgepakt in de media, ongenuanceerde berichtgeving, forse impact op individuele bedrijven... Ik heb t niet over het functioneren van de instanties.
+1
JanCees
@slagroomvla het is niet de NVWA die het fosfaatreductieplan en de fosfaatwet vorm heeft gegegeven. Dat waren RFC/LTO/NZO/ EZ/ de Tweede Kamer en volgens mij inzake het fosfaatreductieplan was daar ook support voor van NAJK en NMV ondanks dat ze allemaal zijn gewezen dat het een lastig handhaafbaar en weinig robuust plan is.
Als je dan na een jaar fosfaatreductieplan nu tot de conclusie komt shit wat is er eigenlijk aan de hand is wel bijster naief.

Het beleid is net zo uitnodigend voor ongewenste creativiteit dan een bankdirecteur die op een een bankkluis op straat zet vol met geld en de deur open.

Al die vermoorde onschuld van dit hebben we niet zien aankomen is eigenlijk een genante vertoning.
Ja er zullen nu onbedoelt goedwillende melkveehouders een tik meekrijgen want in de data kun je niet direct zien of de fout opzettelijk of per vergissing of stomweg een ICT mismatch is.

Inplaats van boos zijn op NVWA en RVO zou je ook kunnen richten op diegene die het fosfaatreductieplan hebben gemaakt en in de Tweede Kamer hebben gesteund.
Want daar zitten de veroorzakers van de puinzooi.
NVWA en RVO hebben de dankbare taak om het nog een beetje in gareel te brengen.
Het is geen leuke boodschap maar wel een eerlijke.
+3
J.v.G
@JanCees Dat eerlijke zet ik mijn vraagtekens bij!
Je hebt het over een open kluis midden op straat. Als de nvwa de taak heeft die te bewaken en dat ogenschijnlijk niet doet, dan zal die steeds vaker leeg worden geroofd. Ze kunnen dan kiezen om direct te zeggen dat er camera bewaking is en er forse straffen komen, of de zaak te laten escaleren.
Nvwa heeft gekozen de zaak te escaleren, dit zie ik als uitlokking. Er waaide ook af en toe wat geld uit de kluis, niet elke vinder bracht dit terug. Een maand nadat de kluis weg is gehaald en leegroven een stuk lastiger is geworden, komen ineens de camera beelden naar buiten.
Hierna word bepaald dat iedereen die over de straat heeft gelopen als bankovervaller word gezien, tenzij je je onschuld kunt bewijzen.
JanCees
@J.v.G de NVWA heeft bij de invoering kritische opmerkingen geplaatst over de handhaafbaarheid.
De Tweede Kamer het ministerie LTO/NZO/NAJK en NMV hebben onder aanvoering van de grote roerganger RFC met het fosfaatreductieplan de kluis open op straat gezet en niet 1 kluis maar duizenden kleine kluisjes veel meer dan er handhavingscapaciteit is. Dezelfde handhavingscapaciteit die er iets met Fipronil, mestfraude en nog EIA bij een paard bij kreeg vorig jaar. De NVWA is uitvoerder de politie agent niet de beleidsmaker.
+1
J.v.G
@JanCees De fipronil affaire is ook al zoiets. In het begin stadium is de nvwa op de hoogte maar doet niks. Als je ziet dat meer en meer collega's een produkt probleemloos gebruiken dan denk je het zal wel goed zijn, anders was er al lang iemand tegen de lamp gelopen. Zo laat men meer en meer onschuldige kippenboeren in de val lopen. Een half jaar fipronil eieren bewust op de markt laten komen, om vervolgens te zeggen ik zou even geen eieren eten!!

Het zelfde zie ik nu in de melkveehouderij gebeuren. Als de nvwa dan geen capaciteit heeft en nvwa/rvo verwacht dat er problemen ontstaan.
Waarom dan niet waarschuwen dat er zeer zware sancties zullen volgen.
En dit nog eens herhalen wanneer de eerste bedrijven gepakt zijn, en de sector vertegenwoordiging hier voor waarschuwen.
Natuurlijk onzin dat pas in januari fraude ontdekt word, het had heel erg simpel grotendeels voorkomen kunnen worden.
Hoe zit dat dan met het morele compas?
Ik zie het deels als uitlokken, zonder echte grootschalige fraude goed te praten.
Ik probeer jou verdediging van rvo/nvwa te begrijpen, alleen comentaar geven helpt natuurlijk ook niet echt, maar het gaat er bij mij niet in dat je daar achter kunt staan!

Ik zie ook nog aankomen dat alle nu door rvo ontkoppelde tweelingen straks in het totaal mee geteld worden als fraude om gezichtsverlies te voorkomen.
Ik zie de brief naar de tweede kamer al voor me.
Zoiets van er zijn 10.000 tweeling kalveren weer aan de juist moeder gekoppeld, bij 10.000 anderen is dit niet meer mogelijk gebleken.
Over fraude gesproken!!!!!
+1
JanCees
@J.v.G hoe groot de fraude zal zijn geweest kom je maar deels achter. De grote fraudeurs hebben hun dieren die ze deels of deels niet hebben aangemeld allang weer ergens anders ondergebracht en wat dacht je van dergelijke acties in combinatie met melk leveren in het buitenland.

Waar het om gaat is dat we dit gedoe rap rechttrekken en daarbij worden vergissingen gemaakt dat is even niet anders.

Ik kan me voorstellen dat er ondergrens wordt gehanteerd per 100 of 150 dierern 1 fout als vergissing typeren en deze bedrijven niet blokkeren.
Dat geeft ook weer ruimte in handhavingscapaciteit.

En daar waar echt is gerommeld alles uit de kast om zowel in blokkade en hersteltijd en bij GLB etc de moeren stak aandraaien.
J.v.G
@JanCees Zo veel zullen er niet zijn die op grote schaal hebben gefraudeerd.
Die dit wel hebben gedaan zijn best te achterhalen. Met jongvee leeftijd en dek gegevens melkcontrole liters. liters in de tank. En alle nog levende 2ling kalveren dna nemen, zie je iig of t broertjes of zusjes zijn. Zo zijn er vast nog een paar punten meer. Slachten van 20 oude guste pinken is ook niet aannemelijk, en in de tank meetbaar als het vaarzen waren.
Ik blijf er bij dat er weinig echte grotere fraudeurs zijn. Eerder tientallen dan honderden.
Onbegrijpelijk dat juist diegene die met de kop op tv zijn of in de krant staan dit niet willen zien!
demelkboer
@JanCees je denk wel weer creatief jan cees. Net een frauderende melkveehouder. "It takes a crook to catch one?""
+3
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
En daar waar echt is gerommeld alles uit de kast om zowel in blokkade en hersteltijd en bij GLB etc de moeren stak aandraaien

Die echt gefraudeerd hebben hebben waarschijnlijk direct na het bekend maken al schoon schip gemaakt. En wie ergens wat vergeten was of net niet helemaal op orde had wordt nu aangepakt.
J.v.G
@pieta hoe denk je dat te doen met meer dan 10 vaarzen die als pink staan? En alle bijbehorende 2ling kalveren, denk je dat deze fraudeurs de mesters opzoeken om ze dood te spuiten.
+2
slagroomvla
@JanCees Volgens mij weten we nog helemaal niets Jan Cees! Hoeveel fraude is er werkelijk?
Gaat het nu nog over tweelingfraude bij de 2100 geblokkeerden? Gisteravond 8 uur journaal, een aantal bedrijven is inmiddels niet meer geblokkeerd, maar hoeveel bedrijven wil het ministerie niet zeggen?? hoezo niet? bang voor gezichtsverlies?

Als je als ministerie op 23 januari een GROOTSCHALIGE fraude hebt ontdekt, dan is het toch wel bijzonder dat je op 10 februari nog geen enkel getal kunt noemen. Er zijn tot nu toe nog maar 150 bedrijven werkelijk gecontroleerd, hoeveel was daarvan fout? Hoeveel tweeling fraude was daar? Hoeveel vaarzen gaven daar melk die als pink te boek staan?

Zitten de tweedekamerleden weer te slapen tot er een krant kritische vragen gaat stellen?
+3
Weidezicht
@slagroomvla en die krant nu stelt geen kritische vragen. Die pakken alleen de kop grootschalige fraude. Verhaal begon met misschien wel meer dan 7000 fraudegevallen. 1.5 week later waren er 45 op slot en paar dagen later schrijven ze fraude nog groter dan gedacht. Wel 2100. 2100 is altijd nog 5000 minder dan 7000..... zo wordt de boel al aardig opgeklopt. Nvwa en rvo hebben dit niet allemaal bedacht en voor hun is het maar gewoon werk. Het zijn toch ook vooral de uitvinders van deze regelbrij die ook wel eens in de media mogen brengen dat fraude niet goed is maar dat het allemaal wel heel ingewikkeld is geworden qua regels en wetten. Denk dat er op het midden interieur geen ambtenaar is te vinden die uit zijn hoofd weet hoe het allemaal in elkaar zit. Maar de boer moet het wel allemaal weten. Net zo'n rotzooi als bij de belastingdienst. Daar krijg je 75000 euro mee om ergens and er 's te gaan werken.
Weidezicht
@Weidezicht midden interieur is ministerie
demelkboer
@Weidezicht ze moesten alle btw en belasting aanslagen ook eens zo doorspitten zowel zakelijk als particulier. En dan ook met blokkade als sanctie voor vermeende fraudeurs. Wordt het maandag ochtend mooi rustig op de weg..
+1
JanCees
@slagroomvla tja als jij denkt dat het zo simpel is maar zo werkt het niet. Om te komen tot bewijsvoering in individuele gevallen ben je iets meer kwijt dan een paar weken.
Dat gaat eerder een paar maanden duren en pas dan kun je de som maken en ga er ook vanuit dat niet alles precies in beeld komt want veehouders zitten ook niet stil
+1
slagroomvla
@JanCees Het gaat enkel en alleen om oudere vaarzen of ze gekalfd hebben of niet!! Ze maken er nu een onzin vertoning van, dit kan namelijk desnoods de eigen veearts verklaren, aan de hand van vooraf vastgestelde levensnummers. Heb je heel de NVWA met bedrijfscontroles niet voor nodig! Binnen 1 werkweek alles bekend!
+2
JanCees
@slagroomvla er speelt veel meer en dat weet jij ook best gekalfde vaarzen melken hier en op papier nog pink/niet melkgevende vaars. Of zelfs helemaal niet op papier aangevoerd maar wel melken. Kalveren niet goed identificeren dus week of tien dagen van te voren de oormerken bestellen en op afvoergwicht in het oor doen en dus kalveren te jong en van ander moederdier naar de vleeklaverhouder. Dit is gewoonweg bedrog in de keten. Ik heb het niet over het wel of niet van 1 of 2 dieren fout aan of afmelden maar over de kluit besodemieteren.
slagroomvla
@JanCees Nee, deze "fraude" gaat over het melken van vaarzen die als pink te boek staan!! En die 700.000 kalveren die van Drie uit het buitenland haalt, daarvan is de afstamming gegarandeerd kloppend? Jij gelooft dat? Dat Henny Swinkels je dat wijs kan maken geloof ik direct!
+1
JanCees
@slagroomvla prima jij weet precies waar het over gaat en bent met alle individuele dossiers blijkbaar bekend knap van je. Als het gaat om ketenorganisatie mag de Nederlandse melkveehouderij dankbaar zijn dat er eenVanDriegroup is en een Henny Swinkels die de afgelopen jaren miljoenen hebben geinvesteerd in de keten om te zorgen dat de kalfjes uit de melkveehouderij tot waarde kunnen worden gebracht inplaats van in de Rendac wagen verdwijnen. Zonder Van Drie en Swinkels zou de melkveehouderij een nog veel lastiger discussie hebben dan nu. Maar jij zal vast beter weten hoe daar alternatieven voor zijn die beter werken en daar een zakelijk succes van weten te maken
demelkboer
@JanCees ik moet je toch even aanspreken op nvwa/rvo/ministerie-achtige praktijken. Nu het fraude schandaal allemaal toch iets anders in elkaar blijkt te zitten dan twee weken geleden gedacht ga je over op een ander onder werp binnen de dierregistratie

Waarschijnlijk heb je we een goed punt over de blikken van kalveren die vanaf de melkveehouders in het mesthok verwijnen, maar feiten eerst.

Verder mogen we nogvsteeds niet voorbij gaan asn het feit dat twee weken gelden een halve sector vam fraude is beticht door schouten en calon.
+1
JanCees
@demelkboer 2 weken geleden heeft LNV aangegeven bij 7700 bedrijven onregelamtigheden te zien in I&R, Bij een verdergaande screening van de data en crosscheks met andere databestanden werden dat er 2100. Dat is 5600 minder waarbij niet gezegd kan worden of er met nauwgezettere controles (ook al controlerende leert men) bij de 5600 alsnog iets boven tafel kan komen.
Bij de 2100 zijn er nu 150 hersteld en of vrijgegeven.
Blijven over 1950 bedrijven in dit tempo weten we over een paar weken wat er van de 2100 uiteindelijk over blijven.
Is het dan zo dat er verder niets aan de hand is?
Dat weten we nog niet dat zou mee kunnen vallen maar ook tegen kunnen vallen,

Rommelen bewust of onbewust fouten maken heeft effect op de gehele keten.
De melkveehouderij heeft ook de hele keten nodig in inkomensvorming en in om de license to operate te behouden.
De vleekalverhouderij maakt onlosmakelijk onderdeel uit van die keten.
Als I&R bij vleeskalveren niet op orde is dan heeft dat ook weer zn weerlag op de gehele keten.

Dat veel melkveehouders dat anders zien en ervaren is me wel bekend maar het verandert niets aan de feiten.
De melkveehouderij in Nederland was Nederland al lang uitgekotst als de kalveren niet door de vleekalverhouderij tot waarden konden worden gebracht.
En ja ik weet het kijk maar in de Oostvaardersplassen of in andere melkveehouderij regio's in de wereld daar is het allemaal veel erger.
Maar dat gaat je niet helpen. Je bent melkveehouder in Nederland in Nederlandse omgeving en maatschappij. En als je daar geen rekening mee wenst te houden zijn er paar opties.
Stoppen of vertrekken naar een regio waar andere waarden en normen gelden.
demelkboer
@JanCees ik geef je helemaal gelijk in dat vleesklaveren gedeelte. Het moet daar goed te traceren zijn. Maar dan ook de buitenlandse kalveren.

Je kunt echter niet voorbij gaan aannhet feit dat de halve sector wordt aangekeken als fraudeur door een systeem wat de overheid zelf niet op orde heeft. Mind you: de tweeling data van rvo komt niet overeen met die van crv. Verder voeren crv en rvo import vaarzen als vaars in hun systeem in.
+1
JanCees
@demelkboer dat er fouten zitten in de interface tussen de datasystemen hadden beide beheerders zowel CRV als overheid eerder kunnen weten lijkt me ik ga er van uit dat je per 4 of 5 jaar een keer onderzoekt wat we beide in onze systemen hebben klopt dat met de praktijk dat is klaarblijkelijk niet gedaan.
We kunnen ook constateren dat de laatse paar jaar I&R en een correct registreren niet bij iedere melkveehouder de hoogste prioriteit heeft gehad dit zonder de goedwillenden en daar waar het op orde is te willen bruskeren.
producent
@JanCees

Rommelen bewust of onbewust fouten maken heeft effect op de gehele keten.?????

Het gaat niet over rommelen maar over fouten in het registratie systeem wat nu ineens OVER de rug van de melkveehouder onderzocht moet worden.

Ik kon tot 1 jan. 2016 terug in de veemanager, een dood geboren kalf in jan 2016 opgegeven bij rendac onder code 23 met levensnummer moederkoe en kalfdatum van de koe in mijn management programma doorgegeven. Bij veemanager details staat de melding met 2 afzenders gemeld met de vermelding waarschuwing 'er is sprake van een tweeling' .
Ik werk met een management programma dus kijk nooit naar veemanager in de details.

En zo lees je hier dat er meer meldingen niet duidelijk zijn, is dat dan de schuld van de melkveehouder? Alleen door waarschijnlijk een aantal grote fraudeurs zijn ze zaken die al jaren zo gaan aan het onderzoeken, aanpakken.
JanCees
@producent door het gerommel van een aantal hoeveel weten we nog niet komen de fouten tussen de diverse datasystemen en mogelijk het niet optimaal functioneren van de huidige I&R database aan het licht.
Maar even terug naar het begin.
Het is in beeld gekomen omdat er de verdenking kwam dat een aantal melkveehouder aan het rommelen waren en daardoor uiteindelijk financieel gewin maken door de regels te ontwijken en daardoor andere melkveehouders die niet rommelen het nakijken geven.

Dus het begin de start van dit alles ligt in 2 dingen.
Om te beginnen een bezopen fosfaatwetgeving en nog veel bezopener fosfaatredectieplan lees melkverinderingsplan wat er kost wat kost moest komen op basis van de fosfaatwet met aanlsuitende regelgeving die niet deugt.

Daarnaast melkveehouders die om wat voor reden dan ook dachten; "fuck you" ik doe er lekker niet aan mee.
EN tja dat er dan een hoop shit ontstaat he das dan niet zo vreemd.
Ook deze storm waait weer over maakt wellicht een aantal slachtoffers en over 3 maanden is er weer wat anders om je druk over te maken wie weet een magere of helemaal geen derogatie.
Wilbert
@JanCees met je eens dat bewuste fraude niet is te bagataliseren en de minister weinig andere keus heeft dan snel in te grijpen.
Jammer dat je nu weer je eigen, kansloze, plan probeert te pitchen en het frp continue afzeikt. Met jouw plan was eenzelfde of zelfs meer fraude net zo gemakkelijk mogelijk.
Tot slot, iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. De manier waarop de nvwa nu te werk gaat, gaat lijden tot nogal wat schadeclaims en vrijspraken. Dit is juridisch geblunder van de bovenste plank.
+3
familie pelle
@JanCees heb veel respect voor je werk bij het mesdagfonds en ik hoop dat je dat ook een tijdje zo bevlogen blijft doen.
Helaas sla je de plank hier behoorlijk mis. Er is een behoorlijk grote beschuldiging geuit richting de Melkveehouderij. Naar nu blijkt is dat deels gebeurd met onjuiste informatie en onjuiste cijfers. Dat is op dit moment wat de meeste melkveehouders enorm pijn doet. Dat jij dit verdedigt is misplaatst. Daarnaast laat je geen mogelijkheid onbenut om de schuld van dit alles te geven aan het fosfaatreductieplan en het fosfaatrechtenstelsel. Het komt bij mij dan over als een rancuneus iemand die z’n zin niet kreeg. En dat is jammer omdat je op bepaalde facetten wel een punt hebt. (Grondgebondenheid)
dewaarheid
@familie pelle Sorry, maar JanCees zit er niet naast. Ik kan mij niet bekend maken, maar JanCees slaat de spijker op zijn kop. Het I en R systeem is op aandringen van de sector (lees fosfaatrechten en reductie) gebruikt om een probleem wat al meer dan dertig jaar bestaat (mestproblematiek) onder controle te krijgen. Daardoor is er financieel gewin te behalen met het misbruiken van ons door de wereld betrouwbaar geachte I en R systeem. Dat is een fout die de bestuurders gemaakt hebben waar ze nog lang spijt van gaan krijgen. En het doel, het mestprobleem oplossen wordt er niet mee gerealiseerd.
familie pelle
@dewaarheid dat is mijn punt ook niet. Nogmaals, een grote beschuldiging uiten richting de melkveehouderij waar verkeerde informatie en onjuiste cijfers aan ten grondslag liggen vind ik nogal bezwaarlijk.
MTSTAMMINGA
@dewaarheid @Jack Rijlaarsdam Heeft gewoon gelijk in zijn colmn bedoelje ?
dewaarheid
@MTSTAMMINGA Ik vind het in de hoek zetten van een groep melkveehouders niet geheel juist. Er zit misbruik achter bij een aantal wat nooit goed te praten is. Maar de oorzaak ligt bij het de verkeerde kant op sturen van een sector de laatste 5 jaar. En dan krijg je naast fouten ook wanhoopsdaden. De oorspronkelijke oorzaak ligt bij die gene die de melkveehouders de verkeerde afslag hebben laten nemen terwijl er toen andere reelere opties mogelijk waren. En daar heeft JC altijd voor gewaarschuwd.
MTSTAMMINGA
@dewaarheid
Ik snap niet wat nu zomaar kan in 2015 totaal niet mogelijk was zeiden ze !
Wat ze nu weten wisten wij toen ook al
Weet je nog die boer bij Sneek weg die zijn kalveren na het koeien rusthuis in Zandhuizen bracht ??
dewaarheid
@MTSTAMMINGA Ben ik met je eens. De huidige ''fraude'' is al jaren bekend bij LNV/EZ. Nooit iets aan gedaan. In 2015 was al duidelijk dat er veel herstelmeldingen waren. De fosfaatrechten hebben dat probleem groter gemaakt. Dat het nu een zaak wordt en opgeblazen wordt is niet toevallig. Sommigen hebben hun zin niet gekregen afgelopen jaren........
+18
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
screening van de data en crosscheks met andere databestanden werden dat er 2100

Ik weet ook niet hoe het anders moet, maar.... wij zijn geblokkeerd vanwege twee overtredingen. 1 een verworpen vaars waarvan de vrucht niet is terug gevonden, aangemeld als abortus, maar wel aangemolken en gemonsterd, zelfs bloedonderzoek naar IBR, Lepto, Brucella, Neospora en Salmonella laten doen. Geen verstoppertje dus, dom hè. 2 de geboorte van een tweeling in januari 2018, nu reeds weer gedeblokkeerd. Kortom alleen overtreding 1 blijft over, ik had meer m'n best moeten doen om 'm goed in het systeem te krijgen toen het de monsternemer niet lukte een kalfdatum in te voeren. Had ik willen frauderen, had ik het dier natuurlijk niet in de melkmonstername mee laten draaien.

Nu heeft RVO echter van de vijf tweelingen uit 2017 de koppeling met de moeders verbroken, zodat we met deze dieren opeens in overtreding zijn en dat lijkt me op het creëren van een probleem. Registratie was/is op orde, de koppeling is alleen verbroken vanwege een verdenking van fraude gebaseerd op een percentage tweelingen dat boven de 5% ligt (7% hier) en de aanwezigheid van enkele ongekalfde vaarzen van 27 maanden. Bedrijven die onder de 5% zaten hebben namelijk geen ontkoppelde dieren. Normaal is iemand onschuldig tot het tegendeel is bewezen, nu worden mijn bedrijf en de afnemende kalvermesters geblokkeerd vanwege een boterzachte verdenking. De oormerken gaan hier in de juiste dieren, dus de DNA-tests zullen wel goed komen. Over de rekening gaan we vast nog een babbeltje maken. Ik ben van mening dat RVO wel met heel grof geschut in de weer is en de flater met de verkeerde jaargang geblokkeerde dieren en daarmee dus verkeerde informatie in de brief, laat de professionaliteit er ook al niet echt vanaf spatten.

Je zult het allemaal best goed bedoelen, maar je bent tegenwoordig een roeper aan de zijlijn, niets meer. Jij voelt niet meer wat wij voelen. Het is raar om een brief te krijgen waarin de geboorte van een tweeling een overtreding wordt genoemd, het is raar om geblokkeerd te worden op basis van een iets bovengemiddeld aantal tweelingen, het is raar dat RVO mijn registratie manipuleert en ongedaan maakt, het is raar dat ik aan moet tonen dat mijn registratie wel degelijk klopt. Je schijt op dezelfde hoop als de rest van de agrarische bestuurders. Alleen oog voor de grote lijn, vooral politiek correct blijven en absoluut geen gevoel voor de mensen waar je het eigenlijk voor zou moeten doen.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Bedrijven die onder de 5% zaten hebben namelijk geen ontkoppelde dieren.

Hier hebben we 6 ontkoppelde dieren Eerst hadden we er 2 Maar vrijdag middag hebben ze er 4 dieren bij gezet in veemanager Maar die laast 4 zijn bij een kalvermester
+2
buorman
@MTSTAMMINGA
Ach een en ander bevestigd alleen maar dat ook bij rvo fouten worden gemaakt, al dan niet door het gebruik van bepaalde systemen: de pot verwijt de ketel.......
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam wist jij dat pinken boven de 27 maanden als koe meetelden in fosfaatreductieplan? Las ik gisteren. Maar als dat zo is wat is dan het probleem ? Want systeem kan toch gewoon dagen tellen.....
+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr iedereen is weer drukker hier elkaar de kop in te slaan dan inhoudelijk te reageren. Maar anyways dit bericht bedoelde ik

rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/…
Wilbert
@mlkvhoudr ik lees dat het enkel voor importkoeien telt.
MARTIJN G
@Wilbert Klopt, import boven de 27 maand gaan ze vanuit dat ze gekalfd hebben.
mlkvhoudr
@MARTIJN G @Wilbert ok nog weer anders dus
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
wist jij dat pinken boven de 27 maanden als koe meetelden

Nee, wist ik niet. Zou beter geweest zijn als dit nadrukkelijk was gecommuniceerd, dan was de verleiding voor tweelingfraudeurs veel minder groot geweest en deze rel van veel beperktere omvang gebleven. Gedane zaken nemen geen keer.
Jan S
😀
JanCees
@Jan S zeg betweter zet eens op een rij wat jij de afgelopen jaren aan positieve bijdrage hebt gehad voor je collega's behalve mij af te zeiken
+3
Jan S
😀
MARTIJN G
@Jan S Ben erg benieuwd wie hem sponsort. Ik ben ook niet vergeten dat hij amendementen in de kamer indient via de PvdD.
JanCees
@Jack Rijlaarsdam Jack dat je de frustratie van je af wil schrijven kan wel plaatsen alleen je laatste zin raakt kan nog wal en dat weet je zelf ook wel.
Dat valt me van je tegen ik had je een beetje hoger
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @JanCees:
Dat valt me van je tegen ik had je een beetje hog

Je menslijk gevoel buiten werking zetten om wraak te nemen op een stress volle sectoor
Had ik persoonlijk niet verwacht van de minster Dit had echte wel anders gekunt
Om het zelfde doel te berieken
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
je laatste zin raakt kan nog wal

Het staat er ongenuanceerd, ja. Zo voelt het wel. Ik red me wel, maar onze veeartsenpraktijk heeft diverse klanten die gebeld hebben voor morele steun en wijze raad, aangezien de wachttijd bij RVO redelijk fors is. Jij en andere bestuurders tonen zich gevoelloos voor al die mensen die nu in de hoek gedrukt worden, alleen vanwege een tweeling meer dan statistisch verantwoord is. Hoop onzekerheid, onleesbare brief van 10 kantjes, telefonisch slecht bereikbaar, foute blokkades, herstelprotocol totaal onduidelijk net als de hersteltermijn. Ondertussen gebruik jij deze crisis over de rug van deze mensen heen om af te rekenen met ingevoerde fosfaatwetgeving, fosfaatreductieplan en de initiatiefnemers hiervan. Komt niet heel menselijk over.
+3
slagroomvla
@Jack Rijlaarsdam Gelukkig kent onze Jan Cees geen rancune, dat heeft hij hier al meerdere malen gemeld! Wat hij nu doet is inderdaad Thieme/Ouwehand stijl, alles aangrijpen om je eigen gelijk te halen. Heeft Jan Cees niet ooit iets geschreven over de houdbaarheidsdatum van bestuurders? Geldt dit ook voor zelfbenoemde "opiniemakers"?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @slagroomvla:
zelfbenoemde "opiniemakers"

Heb ik totaal geen probleem mee, vrijheid van meningsuiting is een groot goed en hij kraamt ook lang geen onzin uit. Timing en toonhoogte vind ik nu wat ongepast.
+1
slagroomvla
@Jack Rijlaarsdam Wel grappig toch dat deze blokkades is geen onderscheid maken in intensief/extensief - weidegang/opstallen - bio/gangbaar - lto/zlto - lto/nmv

Daarom is het voor Jan Cees ook niet zo interessant nu, hij is kampioen de boel tegen elkaar opzetten/uitspelen!
+1
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
Jack dat je de frustratie van je af wil schrijven kan wel plaatsen alleen je laatste zin raakt kan nog wal en dat weet je zelf ook wel.Dat valt me van je tegen ik had je een beetje hoger

Ik vind wel dat je er met een gestrekte been in gaat Jan Cees,enige nuance is op zijn plaats ,het gevoel wat bij een groot deel vd boeren leeft is dat ze door de overheid worden gegijzeld,dan is het beter om daar voor een oplossing te vinden op die moment.Want volgens mij onderschat je nu je capaciteiten.
slagroomvla
@JanCees Vreemde reactie, met het Mesdagfonds ben jij o zo druk met waarheidsvinding, maar nu? bijzonder!

Maar vertel waarom is de afstamming van mestkalveren zo belangrijk? Wat maakt het uit wie het moederdier is? leg me dat is uit, wil je?
+1
sorry
@slagroomvla bij sommige knijpt de veehandelaar de blikken erin,het gewoon niet gewenst/onhandig dat er te jonge kalveren op de mesterij terecht komen
demelkboer
@slagroomvla nvwa buro heeft aangegeven dat de voedselveiligheid niet in het gedrang komt door deze afstamming fraude. Alleen in geval van bse is het moeder dier van belang. Maar bse gevallen wordwn aan de slachtlijn toch uitgehaald.

Dat de voedselveiligheid geen gevaar loopt wordt echter niet door carola in de media gerectificeerd!
JanCees
@slagroomvla tip vraag je schoolgeld terug. andere tip ga een googlen op petersfarm en maak er eens een beetje studie van voordat je vragen stelt.
slagroomvla
@JanCees Nee, dat is wel erg zwak Jan Cees! Jij bent slim genoeg om te snappen dat jij jezelf klem geluld hebt hier. Leg het maar even uit, waarom is het moederdier van een mestkalf zo belangrijk? Je weet het zelf ook niet?
JanCees
@slagroomvla ik ben geen trekpop u vraagt ik draai er zijn een aantal belangrijke redenen en je gaat zelf maar eens opzoek ik heb je de vindplaats al gegeven fijne avond
En voordat jij mij vast kan lullen moet er nog heel wat meer gebeuren regel maar een zaaltje en 100 collega's ga de discussie graag met je aan met open vizier en niet van achter een pak slagroomvla
slagroomvla
@JanCees Jij hebt geen weerwoord dus! Had je me ook nog even kunnen uitleggen waarom het vaderdier nooit relevant is bij registratie??? Gek toch?
JanCees
@slagroomvla aangezien het bij I&R om diergezondheid en voedselveiligeheid gaat is de relatie met het moederdier en de locatie waar het dier vandaan komt relevant.
De kans dat er in het kader van diergezondheid en volksgezondheid contiminatie is van het moederdier via het vaderdier is bij de huidige bekende ziekten en aandoeningen zonder dat dit op het bedrijf van geboorte niet in beeld komt erg gering.
Ieder data tik die je in het systeem opneemt geeft kans op fouten en kosten in verwerking .
Bij het verzamelen van data is de uitdaging niet hoe groot je de kerstboom wil hebben maar hoe gering is verantwoord.
slagroomvla
@JanCees Daar zeg je het precies goed, alleen de ubn waar het dier geboren is, is relevant! Ingeval van dierziekte wordt toch alles van de "zieke" ubn geruimd. Relatie moeder kalf is voor fokkerij relevant, voor mestkalveren totaal niet.

Daar hoeven ze nu ineens geen ophef over te maken, het gaat over vaarzen die melk geven terwijl ze als pink op papier staan, dat deugt niet en daar moet dit hele onderzoek over gaan!
JanCees
@slagroomvla hier zit je fout niet altijd wordt een geheel ubn geruimd maar bij bv BSE de familieleden van het dier op het bedrijf en dieren die van het bedrijf afkomen en naar andere bedrijven zijn gegaan en als je dan de registratie niet op orde hebt is er een risico voor de volksgezondheid dus is een goede registratie per dier wel noodzakelijk.
slagroomvla
@JanCees Bij BSE werd het geboortecohort geruimd, heeft niets met afstamming vandoen.
JanCees
@slagroomvla geboortecohort en alle nakomelingen dus registratieis wel van belang

Sinds maart 2003 is er geen keuze meer voor de eigenaar. Tegenwoordig worden nog
uitsluitend de cohort dieren en nakomelingen overgenomen.
slagroomvla
@JanCees Geeft nog niet aan waarom het juiste moederdier voor mestkalveren van belang is? Die hangen na 26 wkn toch op de kop!
+1
JanCees
@slagroomvla tja ik zie het al jij bent degene die de internationale regels voor diergezondheid en voedselveiligeheid hebt opgesteld weltrusten jonge wie ie er nu uitgeluld hou toch eens op met je dwaze opmerkingen ga gewoon net als anderen die serieus het debat aan gaan met open vizier en niet vanachter je pak slagroomvla in jouw geval laat ik het hier bij ik heb niet getekend voor ontwikkelingswerker
slagroomvla
@JanCees Jammer dat je inhoudelijk niet meer zo sterk bent, je staat natuurlijk ook al een tijdje langs de kant.
+3
MTSTAMMINGA
@JanCees
De 100.000 ilegalen in Amsterdam is geen gevaar ?
Er is gewoon een macht speel aan de gang
Bij een mestvarken is daar de zeug wel van bekent bij de mester ?
Na 5 maanden een geboorte melding wegpoetsen om een kalvermester op slot te zetten
+3
slagroomvla
@MTSTAMMINGA Dit gaat over ruimte voor industrie en nieuwe "natuur"

Dezelfde LNV minister en ambtenaren werken dag en nacht om de derogatie binnen te halen, nu al de grap van het jaar......
JanCees
@MTSTAMMINGA in de varkenshouderij praten we nog niet zo zeer over een zonoose zoals BSE als die wel ontstaat krijg je daar ook nieuwe spelregels.
MTSTAMMINGA
@JanCees

Weet jij ook waarom ze geen spicaal nummer kunnen krijgen Net zo als met vee zonder nummer ? En kan anders rendca deze moord partij die gaat komen wel aan
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Bij een mestvarken is daar de zeug wel van bekent bij de mester ?

Nee, wel UBN, staat op oormerk
pieta
@JanCees Wil je dan wel even in aanmerking nemen dat het in de moderne ntijd waarschijnlijk wel eens voorkomt dat een boer 's-morgens in de stal komt en er meer dan één koe heeft gekalfd zonder de aanwezigheid van de boer. En dan wordt het toch gokken. Of denk jij dat iedere boer dan direct DNA-onderzoek gaat doen?
MARTIJN G
@pieta Hij is de praktijk al lang vergeten en besmet met het pluch virus.
JanCees
@MARTIJN G nog zo een annonieme held die graag klaarkomt achter zn toetsenbordje fijne dag verder
jg
@pieta Is toch simpel met een camera te registreren.
JanCees
@pieta Camera er boven is niet zo heel moeilijk toch? Kan oplossing bieden. En heel vaak bij meerdere koeien en kalveren in 1 hok passen de koeien aardig op het eigen kalf althans dat was bij ons 4 jaar geleden zo.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @JanCees:
meerdere koeien en kalveren in 1 hok passen de koeien aardig op het eigen

Het i en r systeem klopt ook aardig. maar dat is niet goed genoeg moet voor 110% kloppen.
+2
pieta
@JanCees Je bent dus echt ver van de praktijk afgedreven. Met een camera erop, altijd hele nachten alles opnemen voor de registratie van een kalf. Hopen dat je ze na het opdrogen altijd goed herkent en dat de moeder ze bij zich houdt. Nee, dit vind ik niet echt praktisch.
m uut m
@pieta
Zeker als het allemaal jersey kalfjes zijn.
+1
pieta
@m uut m Dat ook, maar je moet toch wel een verdomd goede camera, best verlichte afkalfstal hebben wil je dat allemaal gaan lukken. En als je het dan ook nog even afzet tegen het belang dan denk ik al vlug aan disproportioneel. En hoe ga je buiten filmen?
JanCees
@pieta jij bent zo slim als je wil vindt je vast wel een oplossing het gaat er om jij bent houder van dieren en dus ben jij verantwoordelijk voor een correcte registratie en niet de overheid en ja ik ben een paar jaar uit de praktijk maar daarmee nog niet achterlijk als je iets wil kun je het ook zo inrichten dat het gebeurt hou nu eens op met dat huilie huilie en gedraag je als een ondernemer en regel je zaken op een profesionele manier.
+1
Jan S
😀
JanCees
@Jan S ik doe dagelijks meer aan onzinnige regelgeving als jij ooit hebt gedaan en ooit zal gaan doen dus die opmerking raakt kant nog wal. Als je je gal wil spuwen en geen zinnige bijdrage kan hebben pak dan een bezem en veeg eerst je eigen erf schoon
Jan S
😀
JanCees
@Jan S annonieme held je bent geweldig diep respect voor je uitgbereide visie met gedegen onderbouwing. Tja als een adder je probeert te bijten is het beste met de hak van je laars even zn kop indrukken dat wil bij adders wel eens helpen tegen galbakken is weinig kruid gewassen:)
Jan S
😀
JanCees
@Jan S je wordt met het uur grappiger brrr argusogen nog wel en met een boog om me heen lopen alsof je me dagelijks tegenkomt ben echt onder de indruk
+1
KuikenenKoe
@JanCees ach , is ff een reactie in emotie ,lijkt me niet dat jij daar vannacht wakker om gaat liggen
hoop je ooit nog eens de hand te kunnen schudden ondanks verschil van inzicht op sommige zaken
JanCees
@KuikenenKoe wakker liggen van opmerkingen niet en die handschudden doen we een keer
+1
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
je wordt met het uur grappiger brrr argusogen nog wel en met een boog om me heen lopen alsof je me dagelijks tegenkomt ben echt onder de indruk

He jongens het is bedtijd nu,morgen vroeg weer op, kijken wat de nieuwe dag gaat brengen:😀
+1
Wilbert
@JanCees lol, als je boos bent ga je typen als @noordhollander 😉
+2
pieta
@JanCees Tuurlijk kan ik van alles inrichten om te proberen het te voorkomen. Maar het gaat gewoon niet waterdicht zijn omdat het op vele manieren wel een keer mis kan gaan. En dan denk ik maar zolang je niet fraudeert met het UBN waar ze zijn en vandaan komen en het merendeel(zeg maar gerust 95-99%) correct is dat het een prima werkend track en trace systeem is.
+3
jan w
Quote Reactie van @JanCees:
aangezien het bij I&R om diergezondheid en voedselveiligeheid gaat is de relatie met het moederdier en de locatie waar het dier vandaan komt relevant.De kans dat er in het kader van diergezondheid en volksgezondheid contiminatie is van het moederdier via het vaderdier is bij de huidige bekende ziekten en aandoeningen zonder dat dit op het bedrijf van geboorte niet in beeld komt erg gering.Ieder data tik die je in het systeem opneemt geeft kans op fouten en kosten in verwerking .Bij het verzamelen van data is de uitdaging niet hoe groot je de kerstboom wil hebben maar hoe gering is verantwoord.

Is het niet belangrijk dat er een organisatie of een soort stichting komt die puur onafhankelijk werkt. Dat daar het hele I&R gebeuren wordt ondergebracht en ook het beheer en regelgeving van de diergezondheidsstatussen. Dus ook het acrediteren van de bedrijven die onderzoeken mogen uitvoeren op die gezondheidsstatussen en het uitgeven van de diergezondheids-vrije statussen. Je ziet nu een paar grote monopolistische partijen die alles in eigen hand willen houden en elkaar het balletje toeschuiven en er meer voor zijn om de melkveehouders geld uit de zak te blijven kloppen en hun eigen regels hebben om te proberen het balletje maar aan het rollen te houden.
Dit zie je nu ook weer gebeuren met de verplichte aanpak van IBR en BVD. Er zou vanuit Zuivel.nl een onafhankelijke organisatie ingesteld worden die die gezondheidsstatussen zou gaan regelen en beheren. Nu bleek dit een onderdeel van de GD te zijn die naar Zuivel.nl is geschoven.
Hierop hebben een aantal bedrijven op ingespeeld en ervoor gezorgd dat er nu toch een wat onafhankelijkere organisatie wordt neergezet. Dus de inbreng van de GD is kleiner geworden.
Dit gebeuren zal op 1 april van start gaan. Nu heeft RFC afgelopen week een brief naar de melkveehouders gestuurd die nog niet aan een programma voor IBR en of BVD deelnemen, dat die voor 31 maart iet geregeld moeten hebben met de GD. Op deze wijze ben je dus niet vrij om te kiezen, maar verplicht RFC om je afhankelijk te maken van de GD.
En op deze wijze worden de MONOPOLISTISCHE bedrijven in stand gehouden. Op deze manier worden concurrerende partijen buiten de deur gehouden. Zo zie je dat organisatie's als RFC, Qlip, CRV en de GD elkaar de handen boven het hoofd houden. Als er concurrentie zou komen hierin kunnen de kosten wel met 40 a 50% naar beneden.
Dan mag een onafhankelijke organisatie ook wat geld kosten.
De partijen houden elkaar nu mooi in stand, dit over de rug van de boer.
Leo,s vriend
@jan w Jan ,idee is niet zo slecht, maar dan zit er WEER een schakel tussen......
En elke extra schakel geeft kans op fouten, onduidelijkheden, en vooral, meerkosten, die schakel zal toch echt betaald moeten worden, en ik ben bang dat die kosten niet opwegen tegen de kostenverlaging bij de door jou genoemde instanties.
jan w
@Leo,s vriend
Dat hoeft niet. Je hebt nu ook al een I&R systeem en diergezondheidsstatussen. Het I&R systeem met de diergezondheidstatussen moet bepalend zijn. En daar moet de rest zich maar op aanpassen. VVB's, managmentsystemen , onderzoekcentra e.d.
JanCees
@jan w we hadden een organisatie die dat organiseerde dat was het Landbouwschap dat mocht niet meer van de Tweede Kamerop voorspraak van de VVD zijn de schappen opgeheven.
En om nu een BO op te zetten met een AVV is een hele tour. Daarnaast heeft de overheid de dierregistratie overgenomen als wettelijke taak en niet meer belegd bij een ZBO (schap)
Jan S
😀
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
de kluit besodemieteren

De benadering is gewoon verkeerd. Wat er werkelijk aan fouten, bewust of onbewust in het systeem zit zal, in mate van impact op fosfaat, een soort ijsbergvorm hebben. Als ze nu echt handig waren ben je er met wat schuiven in parameters er zo achter wie er werkelijk grove fouten gemaakt hebben, en ga daar eerst eens kijken. Nu zijn ze niet de top gaan aftasten, maar eerst onder aan de berg begonnen en dat ook naar buiten gebracht. En daarom is het nu een hele heisa welke straks waarschijnlijk op niets af blijkt te zijn, blijven er nog maar een paar werkelijke gevallen over
+2
anonymous_292
@slagroomvla
Of ze zijn nu ook nog de bedrijven aan het doorlichten die meerdere UBN hebben en deze ten onrechte gebruikt hebben bij de fosfaatreductie
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @slagroomvla:
Gaat het nu nog over tweelingfraude bij de 2100 geblokkeerden?

Nee dat wordt gewoon gebruikt als excuus,om hun eigen te bewijzen denk ik
Juist @JanCees er gebeurt wel wat waar we maar beter niets over kunnen zeggen
jg
@MTSTAMMINGA Gaat nog een zware strijd worden over opgelegde heffingen in het FRP.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @jg:
Gaat nog een zware strijd worden over opgelegde heffingen in het FRP.

Ik pers denk dat het meer slordige domme fouten zijn in i&r
Dan dat er fouten zijn gemaakt om echte meer koeien te houden

Die wel bewust ? heeft gedaan om meer koeien te houden ,ontloop de dans want die heeft echte niet meer dan i&r digitaal En voor de rest niets digitaal
En de NVWA heeft de man kracht niet beschikbaar op korte termijn om dat allemaal correct uit te zoeken denk ik
pietjepuk
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
meer dan i&r digitaal

wat is dat. 😃
jg
@MTSTAMMINGA Massaal bezwaar aantekenen tegen opgelegde heffingen . Controles hebben aantoonbaar niet goed gewerkt.
+3
hookwood
@MTSTAMMINGA Precies Karst zo is het denk ik ook. Iemand die echt de boel belazerd maakt nergens een melding dat zo'n vaars gekalfd heeft.
sorry
@hookwood of juist wel,kun je zeggen dat te goeder trouw gehandeld hebt
die verhalen met buitenlandse beesten die kun je wel met een korreltje zout nemen
sorry
@jg en wat dacht je van henk gommer met zijn doorgezakte voet? die frans zal nu toch ook wel met een knoop in zijn maag lopen met al komedianten....
+3
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
het is niet de NVWA die het fosfaatreductieplan en de fosfaatwet vorm heeft gegegeven. Dat waren RFC/LTO/NZO/ EZ/ de Tweede Kamer en volgens mij inzake het fosfaatreductieplan was daar ook support voor van NAJK en NMV ondanks dat ze allemaal zijn gewezen dat het een lastig handhaafbaar en weinig robuust plan is.Als je dan na een jaar fosfaatreductieplan nu tot de conclusie komt shit wat is er eigenlijk aan de hand is wel bijster naief.Het beleid is net zo uitnodigend voor ongewenste creativiteit dan een bankdirecteur die op een een bankkluis op straat zet vol met geld en de deur open.Al die vermoorde onschuld van dit hebben we niet zien aankomen is eigenlijk een genante vertoning.Ja er zullen nu onbedoelt goedwillende melkveehouders een tik meekrijgen want in de data kun je niet direct zien of de fout opzettelijk of per vergissing of stomweg een ICT mismatch is.Inplaats van boos zijn op NVWA en RVO zou je ook kunnen richten op diegene die het fosfaatreductieplan hebben gemaakt en in de Tweede Kamer hebben gesteund.Want daar zitten de veroorzakers van de puinzooi.NVWA en RVO hebben de dankbare taak om het nog een beetje in gareel te brengen.Het is geen leuke boodschap maar wel een eerlijke.

Het gaat helemaal niet over de fraude,het gaat nu over een overheid die de rvo aanstuurt om zoveel mogelijk boeren over de kling te jagen.eerst sprake van 7700 en nu 2100,maar het voelt voor de 17000 boeren het zelfde,uiteindelijk zal blijken dat het maar een 10 tal zullen zijn.(nog te veel,maar vooruit..) Het klopt dat het I&r niet bedoeld is om te gebruiken voor de p reductieplan,maar het was wel het meest voor de hand liggende.Maar het kwaad is geschied,in elke krant zijn de boeren pagina groot afgeschilderd als fraudeur,ook de lto en nmv gingen daar (te vroeg) in mee.
Het was beter geweest als de rvo met een brief de veehouder er op had gewezen dat er mogelijk ergens nog een foute opgave was,en om deze te herstellen.
Wat verder ook een rol speelt,is het tijdstip van het naar buiten brengen van de vermeende fraude,derogatie aanvraag en Grashof van gl die toevallig te gelijkertijd in Brussel op de stoep stond om daar de milieu ambtenaren te overtuigen hoe ,,verschrikkelijk,,slecht die mestwet is voor de bloempjes en de bijtjes.
+1
sorry
Quote Reactie van @jan.1:
ook de lto en nmv gingen daar (te vroeg) in mee.

en nu wil je vriendje willy je gaan bevredigen met een gedragscode...
sorry
@jan.1 wat kunnen ze trots wezen piet en kees

+2
J.v.G
Hoop dat jij ook geblokkeerd word Femke, (niet dar je er dan veel last van krijgt natuurlijk) maar dan kun je mooi naar Jinek of Tan. Al kan dat zo misschien ook wel.
Blij dat NMV er wat mee doet, ben ik niet voor niks lid!
+1
Boerderie
@J.v.G Haha, ik dacht al toen ik je eerste zin las, 'huh'? (En bedankt hè) Maar na de tweede zin werd het duidelijk. Nou, ik heb inmiddels al meerdere malen ingelogd op 'mijn RVO' en wij zijn NIET geblokkeerd. Na het lezen van vele reacties en ervaringsverhalen realiseer ik me dat het zo had gekund dat dit wel zo was, vorig jaar had Gijs ook eens per ongeluk een verkeerd kalf digitaal afgevoerd. Daar kom je al snel achter, en dan kun je het herstellen, maar vandaag de dag val je dan dus in de categorie 'fraudeurs'. Noujazeg...
+8
casev
Mooi dat jullie dit als een ware vakbond betaamd oppakken! Die andere belangenbehartiger is waarschijnlijk even te druk met hun eigen baantje in denhaag te redden....
+3
Wilbert
@casev die andere belangenbehartiger heeft gister een mail uitgestuurd met gelijke strekking...
Koeien boertje
Dikke pluim en succes
jan w
@Boerderie
Is het ook mogelijk dat de link naar de site hier wordt geplaatst, misschien is het mogelijk om de link ook op facebook te plaatsten en te delen , dit om maar zo veel mogelijk reactie's te krijgen.
Hoe meer reactie's hoe beter.
Boerderie
Quote Reactie van @jan w:
ijk dat de link naar de site hier wordt geplaatst, misschien is het mogelijk om de link ook op facebook te plaatsten en te del

www.nmv.nu
+1
dorpsrandhoeve
Ik ben niet geblokkeerd, maar op welke grond heeft CRV mijn gegevens gedeeld met RVO? In de winter bijeenkomst werd er nog vollop gesproken over het feit dat de data van de boeren was. Was er enige verdenking tegen mij dat RVO het recht had de gegevens op te vragen? Volgens mij zijn hier privacy gevoelige gegevens gedeeld door CRV, en had dat geen enkele grond.
HansN
@dorpsrandhoeve Hier in België vorige week nog een volmacht moeten tekenen zodat crv mijn koe gegevens doorstuurt naar uniform. Volgens medewerkers uniform is dit in Nederland niet nodig en kunnen ze daar alle gegevens opvragen zonder toestemming van de landbouwer. Ik weet niet of dit aan crv ligt of aan een verschil in onze wetgeving.
hookwood
@dorpsrandhoeve ze hebben meen ik van 13.000 ubn's de data gevorderd. veeteelt.nl/economie/nieuws/…
dorpsrandhoeve
@hookwood Was daar dan een wettelijke reden voor om dat op te vragen/ af te geven?
hookwood
@dorpsrandhoeve CRV geeft die data niet zomaar vrij vanwege de wet bescherming persoonsgegevens dus daar zal een wettelijke grondslag voor zijn geweest.
dorpsrandhoeve
@hookwood Dit is meer als een stofkam geweest. Moet er niet een gerede verdenking zijn?
pietjepuk
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Moet er niet een gerede verdenking zijn?

Je wordt verdacht dat je gefraudeerd hebt en dan moet je zelf het tegendeel bewijzen. Is dit niet de omgekeerde wereld. Als rvo een melkveehouder verdenkt moeten hun met bewijsmatriaal komen.
+1
Boerderie
@pietjepuk Ja, ik denk ook de hele tijd: We leven in een rechtsstaat 'onschuldig totdat schuld BEWEZEN is'.

Gaat niet op voor agrariërs blijkbaar... Zijn echt veel verhalen bekend inmiddels waarbij het om futiliteit gaat.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @pietjepuk:
Je wordt verdacht dat je gefraudeerd hebt

Maar dat is dus het probleem, ze wilden de gegevens om crosschecks te doen. Dat is dus gewoon de stofkam hanteren en kijken of er wat uit komt. Maar goed, ik heb geluk, met de nadruk op geluk. Bij mij is alles goed verlopen blijkbaar. (heb ook niet veel dooie en tweelingen gehad.)
Wilbert
@hookwood vergelijk het met verzamelen van camerabeelden langs snelwegen om foute leaserijders op te sporen.
fd.nl/economie-politiek/1189342/…

Volgens mij mag RVO enkel data van vooraf gespecificeerde, verdachte, bedrijven vorderen.
Kan nog wat worden voor de rechter als basis van deze onrechtmatigheid iedereen wordt vrijgesproken.
voortman
Wat ik tegenkom bij relaties: verhoogd % meerlingen t.o.v. 2016 en "te oude" vaarzen die nog niet gekalft hebben en bij ééntje snappen we er met z'n allen nog niets van, volgens ons geen enkele "onvolkomenheid". Feit is wel dat we nu van alle runderen (gebruiksvee, slachtvee en kalveren) eerst (moeten) checken of ze wel weg mogen. Ik heb al een paar gefrustreerde leveranciers waar maandag de kalfjes niet weg mogen (en als ze straks ouder zijn dan 35 dagen wordt het dan ook nog weer 'n lastig verhaal) én bij één boer een koe met een ziek uier die volgens de dierenarts zo snel mogelijk moet worden geslacht...... wordt nu misschien euthanasie
+3
Pluto
Vandaag ook de brief gekregen , op slot !!. Er is in mei vorig jaar een stierkalf aangevoerd op onze vlees vee afdeling waarbij de melkveehouder bij de registratie iets heeft fout gedaan . Op de stallijst kan ik geen onregelmatigheid constateren bij het betreffende dier. Volgens de brief van rvo dien ik contact op te nemen met de betreffende melkveehouder en hem sommeren de fout te herstellen , na te hebben ingelogd bij de rvo geeft ze aan dat dieren alleen kunnen worden gevlagd dwz ik krijg alleen een post code en een link in welke gemeente het bedrijf zich bevind verder kom ik niet en rvo geeft geen adres of telefoon nummer van wege de privacy wetgeving .
Het dier is aangevoerd via de verzamelplaats , maandag die maar eens bellen !!. En de rechtsbijstand verzekering want dit gaat uit de klauwen lopen vooral nu er dinsdag een lading gepland stond om afgeleverd te worden !.
Leo,s vriend
@Pluto Das vreselijk balen,

vooral omdat het totaal buiten je schuld ligt.
Maar ben je helemaal geblokkeerd, of zoals ik her en der lees, alleen het stiertje ?
Pluto
@Leo,s vriend Nee het hele bedrijf is geblokkeerd. Zonet contact gehad met een collega roze mester en daar zouden maandag 350 oud roze worden afgeleverd , dinsdag mogen ze niet meer als kalfsvlees de markt op. Ook hij is geblokkeerd omdat er 2 kalveren zijn waarbij de melkveehouder bewust of onbewust een foute registratie heeft ingevoerd, ook hier wordt de rechtsbijstand er bij gehaald . Maar als het zo breed verspreid is en integraties komen hierdoor stil te liggen krijgen de melkveehouders miljoenen claims aan hun broek, er gaan onherroepelijk melkveehouders failliet !.
Leo,s vriend
@Pluto Allemachtig, sterkte er mee, meer kan ik er niet van maken.
pietjepuk
Quote Reactie van @Pluto:
Ook hij is geblokkeerd omdat er 2 kalveren zijn waarbij de melkveehouder bewust of onbewust een foute registratie heeft ingevoerd

zijn dat de meerling kalveren?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Pluto:
bewust of onbewust een foute registratie heeft ingevoerd

Dat valt te bezien. Heeft de man een paar van mijn tweelingkalveren, dan zijn deze geblokkeerd vanwege de ontkoppeling van moeder en dier door RVO. De registratie was/is gewoon sluitend en ook DNA-onderzoek zal dat gaan staven.Alleen de actie van RVO is dus genoeg, geen bewust of onbewust foute registratie voor nodig.
dorpsrandhoeve
@Jack Rijlaarsdam Dat gaat een zooi worden, als ze dat hebben gedaan.
MTSTAMMINGA
@Pluto
Ze hebben gisteren een stier van een tweeling blokkeert van 29-08 van mij zag ik op meld overzicht
op twaka kan ik toch ergens zien waar hij is? ?
pietjepuk
@MTSTAMMINGA twaka.nl/

Ik heb elf ook mijn tweelingen even gekeken. 3 van de vier kalveren zijn afgelopen week geslacht. dus ik hoop dat ze de 4 de volgende week ook gauw slachten. Als Rvo het dan op de heupen krijgt en bij mijn ook een onregelmatigheid vindt. kunnen ze de boom in met der dna onderzoek.
Wilbert
@Pluto heb je het geboortebewijs niet meer? Volgens mij dien je die te bewaren??
+2
hookwood
@Wilbert Geboortewijzen zijn al jaren niet meer verplicht. dekalverhouder.nl/nieuws/…
Wilbert
@hookwood weer wat geleerd. Maar vanwege de traceerbaarheid zou het goed zijn als vleeskalverhouders kunnen inzien waar het kalf vandaan komt. Stel dat er in een bepaalde regio een ziekte uitbreekt, dan weet je niet of je kalveren hebt uit die regio (dus of je extra alert moet zijn etc). En met deze fraude is het een gedoe als je niet weet waar het kalf vandaan komt.
sorry
He ...jos lees je dat? bij de kalverhouderij zijn de kalveren niet 1-2-3 te traceren...dacht altijd dat ze zo professioneel bezig waren.......................altijd weer die zwamverhalen van jouw....
pieta
@Pluto Weet jij wel zeker dat je geblokkeerd bent? Ik dacht dat ze bij vleeskalveren de tweelingen vlagde en individueel blokkeerden.
+1
Pluto
@pieta Vandaag gebeld met rvo en inderdaad ik had een andere brief moeten krijgen het is alleen de bewuste stier die geblokt is . Bij de registratie kan ik de herkomst terug leiden tot de verzamelplaats !. dwz de hele aangevoerde koppel kalveren heeft als herkomst het ubn nummer van de verzamelplaats. Via de rvo kan ik niet aan het adres of tel nummer komen van de betreffende melkveehouder. dit geld overigens voor alle dieren die op deze wijze zijn aangevoerd.
Afgeven op buitenlandse I&R systeem is niet terecht zeker in landen als Denemarken Duitsland Polen Tsjechië Frankrijk België Oostenrijk is het systeem veel en veel beter toegerust op het terug traceren van dieren . In het Deense en duitse nummer is zelfs het ubn nummer verwerkt van de melkveehouder. Dat zouden ze hier ook moeten doen !.
MTSTAMMINGA
@Pluto
Ik kan via Twaka zien Bij wat voor ubn ze zijn
+1
Pluto
@MTSTAMMINGA Ja waar ze zijn weet ik ook wel het gaat er om waar die vandaan komt !.
Ik ben geen contract mester of verbonden aan een integratie en kan dus ook niks met het kalf volg systeem . Dit soort geklooi zorgt er wel voor dat er meer kalveren uit het buitenland worden gehaald en dat wilden we juist voorkomen .
+1
MTSTAMMINGA
@Pluto
Dit wordt een slagveld waarschijnelijk met alleen maar verliezers
En persoonlijk hoop ik niet dat dit gedoe ook mensen levens gaat kosten
Al zitten sommige collega'''s op het randtje
Koeien boertje
Nou ik heb een computer programma dat koppelingen maakt naar crv.
Deed alleen de natuurlijke dekking (levensnummer) en niet de dhz inseminatie (ki-code).
Dacht ik vd week slim te zijn en het levensnummer van de ki stieren in te voeren.
Krijg ik ze allemaal op bedrijf te staan.
Vervolgens volgende dag vvb Veluwe gebeld en die hebben alles weer rechtgezet.
Krijg ik donderdag een brief van rvo geblokkeerd en op i en r staat alles verwerkt.
Nu gaan er kalveren weg en die jongen heeft een app om te kijken maar de blokkade is weer opgeheven denk ik want hij mag de kalveren op halen.
Dan is het bij jullie toch ook zo dat als het i en r weer klopt alles weer goed is?
hookwood
Ik krijg net bericht van mijn zwager, is ook geblokkeerd. Volgens RVO heeft ie een oudere vaars die niet gekalfd heeft maar wel op de MPR staat. Is wel bijzonder aangezien de geboorte van het vaarskalf begin januari gewoon gemeld is via Veemanager en daar ook gewoon geregistreerd staat. Dan zou de koppeling tussen CRV en RVO niet kloppen?
MTSTAMMINGA
@hookwood
Of hij heeft op bevesting gedrukt ,en niet gewacht tot dat ook gebeurde denk ik
Vooral als CRV traag is duurt het soms nog wel even
Belde me net een boer die het zelfde meemaakt had 10-1 mpr gehad
hookwood
@MTSTAMMINGA ik heb daar geen ervaring mee, ik doe alles via de mobiel met de Veemanager app.
+1
HansBa
@hookwood Dat kan kloppen, was vorig jaar met het reductieplan ook al een probleem. Toen begin april 2 koeien naar de slacht gedaan, keurig afgemeld via veemanager/crv. Bij het reductieloket werden ze echtere wel mee gerekend omdat de koppeling crv-rvo/rvo-fosfaatr. loket een aantal dagen niet had gewerkt...
MTSTAMMINGA
@HansBa
Is of staat ook ergens wanneer het mis was
Had laast weer een geboorte melding die niet was verzonden Kwam ik achter omdat het nummer nog in de rij stondt Toen ik weer een geboorte melding wou doen
+1
HansBa
@MTSTAMMINGA Nee denk het niet. Was begin april en het lag aan rvo niet crv. Later na herhaaldelijk bellen hebben ze het wel automatisch gecorrigeerd.
+2
Todi
Kan onze techneut Jan de hobbyboer er niet
even naar kijken. S
wvdsteen
TEKEN ONDERSTAANDE PETITIE OM IMAGO MELKVEEHOUDERIJ TE HERSTELLEN!

- Vergeet niet na ondertekenen het te bevestigen (hiervoor ontvang je een mail)
- Bericht svp zo veel mogelijk delen!

De laatste week is de melkveesector weer erg negatief in het nieuws gekomen. Er werden 2100 bedrijven verdacht van fraude met het I&R-systeem. Van vele melkveehouders zijn de bedrijven ook onterecht geblokkeerd. Er is door de overheid te resoluut gehandeld door zonder uitvoerig onderzoek bedrijven in verband te brengen met deze fraude en een strafmaatregel op te leggen. De melkveehouderij heeft hierdoor wederom imagoschade opgelopen en worden nu beperkt in hun bedrijfsvoering. Van de overheid verwachten wij een directe vrijstelling van de blokkade en een eerlijk proces en opheldering over het werkelijk aantal frauderende bedrijven.

Het is van belang dat wij ons als sector laten horen dat wij als melkveehouders rechtvaardig behandeld willen worden alvorens een conclusie getrokken wordt door de overheid.

petities.nl/petitions/…
+1
arjen90
@wvdsteen deze link doet het niet, maar wel geweldig initiatief, goede tip... Maar ik heb u/je vorige link even gekopieerd: petities.nl/petitions/…
wvdsteen
@arjen90 Dankjewel!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
164
DEELNEMERS
40
WEERGAVES
0