Geen voedselveiligheidsrisico’s door onjuiste moeder/kalf registratie

Er zijn geen voedselveiligheidsrisico’s als gevolg van een onjuiste moeder/kalf registratie. Er is wel sprake van een belemmering van de traceerbaarheid. In het geval van een incident kan het juiste herkomstbedrijf niet worden geïdentificeerd en kunnen daar geen risicoreducerende maatregelen worden genomen. Dat stelt het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in een advies.

Deel dit topic

Reacties

demelkboer
Volgens mij weer twee weken geleden met vee tamtam aangegevrn dat ditschanda een groot gevaar voorde voedselveiligheid betekende! Effe rectificatie van schouten aub
J.v.G
@demelkboer zijn toch een heel aantal prikkers die daar vrolijk in mee gaan!
Zelfdestructie lijkt wel de norm.
demelkboer
In europa lachen en ze zich rot. Denk je nu echt dat in engeland of ierland waar in 4 tot 6 weken 300 of meer koeien kalven de moeder kalf relatie altijd klopt. Ze fokken toch alleen vanuit de stierlijn dus voor de fokkerij is de moeder van minder belamg. Die stier kalveren werden hier allemaal opgezet in de mesthokken.
puntertje
Tot er een dierziekte uitbreekt natuurlijk, dan lopen we alleen nog maar tegen dichte grenzen aan. En let wel, het feit dat bijna een miljoen kalveren naar Nederland worden gesleept, ook uit landen waar je vraagtekens kunt zetten bij de volledigheid van het registratiesysteem, maakt dat we extra risico lopen.
Mocht er bijv. MKZ uitbreken en de bron is niet goed te traceren, dan schreeuwt iedereen weer dat de overheid veel beter op naleving had moeten controleren. Scorebord-journalistiek van de meeste mensen op dit forum
demelkboer
@puntertje maar dat is puur politiek . Heeft weinig met dierziektes te maken. In 2001 had nederland mkz, ibr en bvd status is slechter dan van de landen om ons heen. De laatste bse koe was in 2010 in nederland lang na de bse epimedie in engeland.

Door allerlei papieren werkelijkheden doen we voor komen als of wij de boel veel beter voor elkaar hebben dan landen om ons heen. Dit is nog maar de vraag. Tis waarschijnlijk niet veel beter of slechter
+1
puntertje
@demelkboer Ik weet niet hoeveel vertrouwen jij hebt in de I&R-systemen van bijv. Bulgarije? En de laatste keer MKZ, hoe kwam dat ook al weer naar Nederland?
demelkboer
@puntertje das nu net mijn punt. Ik heb weinig vertrouwen in die systemen van andrere landen . Masr die kalveren komen wel hiernaar toe. En dan zitte we hier te stressen over een paar tweelingen en vaarzen van 27 maand
puntertje
Maar wij exporteren 2/3 van de melkproductie, en als wij het I&R systeem niet op orde hebben gooien andere landen de grenzen dicht bij een besmettelijke ziekte, ook al is daar de eigen registratie een zootje.
+1
Pluto
He ? deze insteek had ik nog niet gehoord , Komen de dieren nu ook ineens van een der adres ???. Dat de dieren misschien niet de juiste moeder hebben op het papier dat was al duidelijk . Maar nu beweerd het BuRO dat het herkomst bedrijf niet te traceren is !!!!. Het hele fraude verhaal wordt er niet geloofwaardiger op !.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0