I&R-fraudeurs strafrechtelijk vervolgd

Bedrijven die met I&R hebben gefraudeerd kunnen rekenen op een nacalculatie in het kader van het fosfaatreductieplan, en daarnaast mogelijk op een korting op de GLB-inkomenssteun. De grootste overtreders worden strafrechtelijk vervolgd. Dat blijkt uit een brief die minister Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, en waarin ze de onderzoekswijze van de NVWA en RVO beschrijft.

Deel dit topic

Reacties

buorman
''Een aantal bedrijven die al waren geblokkeerd, hebben de geconstateerde overtredingen al hersteld, waarna de NVWA de blokkade heeft opgeheven.''

Dat is snel rechtgezet.....................
+4
van Ittersum
@buorman alle oormerken van de koeien maar weer eens nagekeken of er wel twee inzaten. Voor je het weet ben je een fraudeur.
casev
@van Ittersum heb het zelfde gedaan. Ik denk dat de fabrikanten van die oornummers drukke dagen hebben...
+7
Jan S
😀
+1
van Ittersum
@Jan S ik krijg ook het idee dat vooral de NVWA zichzelf nogal naar voren wil schuiven als onmisbaar en zeer belangrijk. Dit is geen onbekende tactiek. De politie Amsterdan deed gisteren ook al zoiets door te zeggen dat ze bijna geen tijd hebben voor andere zaken ivm al die moorden. Oftewel wij hebben meer aandacht(dus geld) nodig.

Kent iemand van de prikkers van 1 die 2100 fraudeurs, ik denk (bíjna)niemand.
+4
siebes
@van Ittersum ik ben blijkbaar een fraudeur.
import duits dier. alles gemeld bij rvo. Inclusief officiele duitse dierkaart met geboortedatum erop. Alleen de kalfdatum hebben ze niet ingeboekt.
Nu ben ik fraudeur dus. Let wel, ik kon t prima hebben qua gve, aanvoer op 6/11.
Lijkt me dus duidelijk: een gedeelte heeft niet gefraudeerd, maar een mismatch in registratie. Die zitten ook bij die 2100.
buorman
Quote Reactie van @siebes:
maar een mismatch in registratie. Die zitten ook bij die 2100.

Ik denk dat je het gerust kunt omdraaien; het merendeel zijn fouten/ontbrekende oormerken, en enkele fraudeurs met tweelingen zitten er ook bij
+4
slagroomvla
@buorman Precies, als die LTO en NMV nou is ergens voor stonden zouden ze eerst is exacte cijfers en aantallen eisen!! Maar nee hoor, ze zijn verbijsterd en zitten er vooral voor hun eigen vergaderbaantje, niet te kritisch zijn, stel je voor dat je niet weer bij het ministerie mag komen!
+3
puntertje
@siebes Daarom ben je ook verdacht, en nog niet schuldig. Feit is dat de registratie niet klopt, en als dat uitgezocht is en je zat onder je gve-doelstelling dan ga je waarschijnlijk vrijuit. Maar ja, was het dier net voor de fosfaatreferentiedatum geïmporteerd had je het waarschijnlijk wel uitgeplozen en gecorrigeerd dus je kunt je nu ook niet helemaal aan de verantwoordelijkheid onttrekken. Je kreeg tenslotte een beschikking voor de reductieregeling. En ja, het blijft lastig, er zijn 'collega's' die auto's vol Duitse 'pinken' hebben gekocht, en zeg jij het maar, waar leg je de grens bij verdacht; bij 10 dieren, bij 20% van de veestapel, bij 5 dieren, of bij 1 dier? Je kunt namelijk ook moeilijk zeggen dat wanneer het bij één dier niet klopt, is het niet zo erg maar bij meer dan 3 dieren geblokkeerd gaat worden.
Vevelend, dat wel.
+5
Jan S
😀
jan w
@puntertje
Als @siebes alles netjes heeft opgestuurd en men is bij het RVO "vergeten" de kalfdatum in te voeren. Dan moet je alles ook wel heel goed nalopen, wil dat uberhaupt opvallen.
Die Duitse vaarzen komen dan ook netjes bij CRV op de monstername lijst en worden gemonsterd
Ga jij alles nalopen of die ambtenaarij het wel goed hebben gedaan?
Vandaag stond er bij ons in de krant, dat het controleren van een bedrijf een dag in beslag neemt.
puntertje
Quote Reactie van @jan w:
"vergeten"

En hoe dan te handelen met mensen die dat bij een vrachtwagen vol zijn ´vergeten´?
jan w
Quote Reactie van @puntertje:
En hoe dan te handelen met mensen die dat bij een vrachtwagen vol zijn ´vergeten´?

Volgens mij moet jij eerst eens leren lezen!
Diegene die met 2lingen hebben zitten knoeien, die hebben gefraudeerd.
Diegene die duitse vaarzen hier naar toe hebben gehaald is een heel ander verhaal. Zoals @siebes heeft gehandeld, valt hem niks te verwijten.
Er zijn er velen die het ook niet hebben geweten, dat alleen opgave van de kalfdatum bij CRV niet voldoende was. Dan valt CRV misschien wel net zoveel te verwijten als die melkveehouders.
puntertje
@jan w Als je je eigen jongvee afvoert, en je laat vrachtauto´s Duitse vaarzen komen dan zie je echt wel dat die als pinken op papier staan. Bij ééntje zou je dat misschien nog kunnen missen maar je maakt mij niet wijs dat je te goede trouw bent als dat met hele koppels gebeurt. Er waren boeren met met spectaculaire stijging van melk, maar ´niet´ meer koeien.
MARTIJN G
@puntertje Trol je zit al in de overuren.
+1
Jan S
😀
puntertje
@Jan S Jij bent misschien van het type dat wanneer je iemand mishandeld en de politie komt er bij, dat je vindt dat je geen proces verbaal moet krijgen omdat je niet met 100% zekerheid weet of de agent z´n vrouw nooit geslagen heeft. Ja, als je zo in het leven staat dan wordt het een naar zwaar leven met alleen achterdocht.
Jan S
😀
puntertje
Quote Reactie van @Jan S:
Nu blijkt dat dat niet zo

Stel je niet aan man, moet ik eerst een boekhoudrapport naar jou opsturen voordat ik van jou hier wat mag schrijven? Jij regelt het beleid wie mag schrijven en wat er dan geschreven mag worden?
+2
Jan S
😀
slagroomvla
@Jan S Puntertje bestaat alleen online!
MARTIJN G
@slagroomvla Grashoff
puntertje
Quote Reactie van @Jan S:
doelbewust zwart te maken

Volgens mij maak je me nu doelbewust zwart. En omdat je jezelf ongetwijfeld bijbel-vast vindt; ´wie van jullie zonder zonde is, die gooit de eerste steen´.
Bovendien is het niet de waarheid verdraaien, maar jouw waarheid. En dat is heel wat anders alleen kan jij dat onderscheid niet maken..
Jan S
😀
puntertje
@Jan S Nou nou, ik beef (voor ene Jan S uit????, heb geen idee, het is misschien wel en gefrustreerde bejaarde met een alluminium hoedje op op een zolderkamer).
achterhoeker2
@Jan S Je bedoelt hans van bergen...
Jan S
😀
brabo
@Jan S
rustig Jan, je moet die trol gewoon negeren. Alle aandacht die je hem/haar geeft is verloren moeite / tijd
Jan S
😀
paul1
@van Ittersum ik denk dat veel het zelf nog niet weten, want je moet dan op.rvo site kijken.
cjw73
@van Ittersum ho ho Zijn gisteren al genoeg geweest die hier prikken die melden dat ze geblokkeerd zijn.
+7
Jan S
😀
+4
jan w
@Jan S
Die wordt daar toch ook een oor aangenaaid door dat zooitje ambtenaren.
+1
demelkboer
@jan w wel metoormerk hoopik
buorman
@jan w

Was ''1 van ons'' maar heeft kennelijk geen idee wat er tegenwoordig plaatsvind in de veehouderij met alle wetten en regelingen, en hoe de nvwa met veehouders omgaat.
Jan S
😀
MARTIJN G
@jan w Zoals Puntertje.
boer8
Het wordt tijd voor een boeren opstand
+1
van Ittersum
@boer8 heeft geen zin, de digitalisering (in alle sectoren) is hier debet aan. "Het systeem" kan niet nadenken, heeft geen marge en vooral geen zelfreflectie. oftewel de computer zegt: U BENT EEN FRAUDEUR!!!!!!
+1
wouter bos
@van Ittersum Zo is het , waar is de menselijke kant .Ze zouden ook kunnen zeggen u hebt een administratief fout gemaakt. En fouten maken is menselijk ,

Dat klinkt al heel anders dan fraudeur.
+2
RFCer
@boer8 Opzich geen gek idee. Bureaucratie slaat volledig door, en we zijn nog maar een haar verwijderd, of we worden in hetzelfde hokje geplaats als hooligans vandalen en criminelen, als we er al niet inzitten. NVWA is namelijk goed zijn best aan het doen. Fraudeurs die echt aan knoeien zijn geweest met de tweelingen pak je aan. Maar een foutje door een managment systeem of wat dan ook kun je ook gewoon afdoen met brief, van pas het aan of anders.. Deze actie van nu is belachelijk voor woorden. Bedrijven op slot zetten om een administratieve fout. En de hele meute te scharen onder groot schalige fraude. Het zou een organisatie als Lto sieren dat ze dit ook zouden inzien. En is wat meer tegengas zouden geven.
+4
demelkboer
@RFCer dit heet juridisch disproportioneel handelen
Todi
Aan de andere kant is het wel een grote afgang als het moet blijken dat het i&r systeem [en andere koppelingen] niet water dicht is.
huske
@Todi het vervelende is dat er soms geen koppeling meer is of niet meer doet. Konden pas in januari een cross check doen van gegevens. Dit was technisch een paar jaar geleden al mogelijk. Had dan elk kwartaal als i&r zijnde dat gedaan en bij fouten de boer op de hoogte gesteld. Tot een paar jaar geleden kon ik in uniform agri een koe of pink laten kalven en bij een doodgeboorte werd er meteen gevraagd of het ook gemeld moest worden bij de rendac. Drukte je op ja, dan was alles geregeld. Bij i&r en bij de rendac. Nu is die koppeling verdwenen en moet ik en in uniform melden en bellen voor opgave bij de rendac. Daarnaast moet je dan af en toe ook nog werknummer van moeder vermelden. Als je dan bv in het land bent word dat al stuk lastiger en druk je maar snel op 9 en #
+1
brabo
Quote Reactie van @huske:
je dan bv in het land bent

waarom zou je eerst weer naar het land gaan om die melding als nog te doen?
huske
@brabo hoef niet elke dag op kantoor of achter de computer te zitten dus komt wel eens voor dat de melding bij rendac eerder is gebeurd dan dat ik heb gemeld bij uniform. Maar dat is ieder zijn eigen.

Waar het mij om gaat is dat er in het geval van uniform agri er een goede koppeling was en dat alles goed geregeld was met één handeling. Nu zijn ze naar twee handelingen gegaan die naar mijn inziens meer fout gevoelig is geworden
Jan S
😀
Todi
Huske begrijpelijk maar hieruit blijkt dat het systeem niet water dicht is.
+3
koeboer
Waarschijnlijk wil de nvwa zich ff flink profileren. Denk al je alle basisadministraties van de gemeentes bekijkt je veel meer fouten hebt dan in het huidige i & r systeem

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nvwa , rvo , tweede kamer , fosfaatreductieplan , tweelingfraude en tweeling fraude geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0