Sancties bij onjuiste registratie Kalf Volg Systeem

Melkveehouders moeten de kalveren die zij via een handelaar afvoeren sinds 1 januari 2018 verplicht laten registeren in het Kalf Volg Systeem (KVS). Het systeem is naar verwachting per 1 maart 2018 dusdanig goed ingericht, dat er door Vee en Logistiek Nederland en zuivelondernemingen sancties opgelegd kunnen worden bij onjuiste registratie van de kalveren.

Deel dit topic

Reacties

+3
Jan S
😀
+1
paulus2
@Jan S nou dan zullen ze zeker ook wel meer op gaan brengen🙁
+1
brabantboer1
@paulus2 Dat verwacht ik ook. Want de import van kalveren is natuurlijk door het kvs van de baan. Of hebben de Duitse kalveren, die opgefokt zijn in polen, geboren zijn in wit rusland en verwekt zijn in de oekraine en daarnaast in de eerste weken dat zij gevoerd zijn met geimporteerde melkpoeder die binnengekomen is via nieuw zeeland en afkomstig is van bst melk uit Amerika wel een medaille???
Jan S
😀
+1
Wilbert
@Jan Shele kvs is grote flauwekul.
Ik neem aan dat jij de kalveren meegeeft aan een niet geregistreerde handelaar? Daar zijn er nog velen van 😄 En die betalen net zo veel of meer voor de kalveren 😄
Jan S
😀
m uut m
@Jan S
Waar denk je dat mijn jersey kalfjes heen gaan en niet eens voor niets.
Wilbert
@Jan S valt wel mee, er zijn nog
voldoende redelijk vrije handelaren. Als je er eentje hebt die iedere prijs accepteer van vandrie, dan wordt het nooit wat met de prijzen. Als je de kalveren slecht voert en perse op 14 dagen weg wilt hebben, wordt het ook niks met de prijs.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jan S:
Doel van het plan is de gezondheid van de kalveren te verbeteren, te zorgen voor een lager sterftepercentage onder kalveren en een reductie van het antibioticagebruik. """

De kalversector zou voor het ontwikkelen en uitvoeren van dit plan een 10milj subsidie krijgen op geslachte kalveren... De roep om een dergelijk systeem zou komen vanuit de kalversector.
Tja en wie heeft het grootste deel van de kalversector in handen en levert de meeste slachtrijpe kalver af...

Hele KVS is grote onzin, als je slecht op kalver past krijg je er ook geen cent voor of ze komen ze op gegeven moment niet meer halen, dat kan zonder kvs ook wel. Ivm registratie voor als er iets mis zou gaan, de meeste ; ) kalver zijn toch bij i&r geregistreerd?
Moest er alleen nog een dwangmiddel bij en das dan de zuivel. En zij hebben zich er, ws door een overaanbod aan nzo'ers van bepaalde afnemer, er mooi in laten luizen cq meeslepen
+2
Porky
Het gaat erom dat er betere kalveren aangevoerd worden, gezonder, meer weerstand enz, want sorry er schijnen nog steeds veehouders te zijn die denken een kalf groot te kunnen brengen door Plm 5 liter P dag tegeven (verdunt met spoelwater,zegt mn handelaar),diep treurig wat ik af en toe op zn wagen zie, hoe durf je zoiets mee tegeven.
Jan S
😀
+3
Weidezicht
@Jan S jij maakt je elke keer heel druk over jan van drie. Niet onterecht maar hij staat voor zijn kant van de zaak. Maar wie staat er voor onze zaak. Ik Vindt het eigenlijk vele malen erger dat de andere partijen hierin zomaar mee gaan. En dat zij de ongelijkheid met de buitenlandse kalveren niet veel meer benadrukken en in de openbaarheid brengen.
Jan S
😀
Porky
@Jan S wat doet Jan v Drie fout???? Ik vind het knap als je jezelf op werkt van monsternemer tot de grootste kalfsvlees producent ter wereld, dacht je dat hij het kado heeft gekregen ? Zeker niet, maar hij is slim,en pakt zn kansen.
+2
de jonge
@Weidezicht mede jvd heeft er voor gezorgd dat de kalveren minimaal14 en maximaal iets van 34 dagen op het bedrijf mogen blijven. voorheen gingen ze vaak met 4 dagen al weg. 10 dagen extra voeren dus,als je een koekalf wegdoet krijg je misschien 2 tientjes. wat heeft dat kalf jou dan gekost alleen aan insiminatie en melk en dan nog niet eens de uren rekenen. nu is er weer de bvd ellende.als je alleen ent is niet meer afdoende zegt friesland compina. want als je oorbiopten gaat is ook beter voor de kalversector,jvd dus. maaaar wie betaald die oorbiopten (al gauw 10 a 15 euro per kalf) jvc niet. en meer beuren we niet voor de kalveren hoor. en jvd haalt gewoon de rest van de kalveren uit het buitenland dus wat is het nut er van om hier al die tierelantijnen uit te halen. als hij dit nu ook nog wil laat hem dan vastleggen dat hij minimaal 40 euro voor een koekalf van 14 dagen gaat betalenmet inflatie en oploende kosten voor onderzoeken correctie,hij heeft immers ook 10 dagen minder voerkosten voor zijn personeel dan vroeger. gaat allemaal mooi bij jvd in het kontzakje
de jonge
@de jonge wij de ellende,hij het feest
+12
mlkvhoudr
@de jonge al moet je 100 euro meegeven aan van drie dan nog moet je je kalfjes goed verzorgen. De beste zorg geven die je maar kan. Rond de kerst hadden wij ook zo n hertenkalfje veels te licht. Wou niet echt groeien. Laatste 10 dagen bij de grotere kalveren in groepshok gedaan en daar kreeg meneer ineens de schwung te pakken en is die toch nog goed gaan groeien. En anders blijft die hier en blijven we hem verzorgen.
+2
de jonge
@mlkvhoudr daar gaat het niet om. het is logisch dat je je dieren goed verzorgt. het gaat om het feit dat jvd van alles bedenkt in samenwerking met nzo lto en melkfabriek,de kosten en verantwoording bij ons neerlegt en er niets voor over heeft en zelf met de eer wil strijken. dat is het punt.
mlkvhoudr
@de jonge er zijn wel alternatieven.bijvoorbeeld zelf zo n stal neerzetten of een samenwerking met iemand aangaan

blueice.nu/projects/…
Porky
@de jonge je hebt m niet hoog zitten hè?
Nick83
Quote Reactie van @de jonge:
voorheen gingen ze vaak met 4 dagen al weg

Dat is wel al heel veel jaren geleden hoor...
Wilbert
@de jonge heb nog nooit een kalf onder de 40€ verkocht.
newholland6640
@Wilbert

Hou je allang alle vaarskalveren aan?
de jonge
@Wilbert och och wat weer geweldig. . de rest zijn natuurlijk allemaal prutsers.
+2
Jan S
😀
weurding
@Wilbert heb ze wel weggegeven, echt
MTSTAMMINGA
@weurding
Later kon dat niet meer want de ontvanger had geen ubn
weurding
@MTSTAMMINGA gingen wel met veehandelaar mee maar voor niks 😉
buorman
@weurding
Wilbert beurde gewoon wat minder voor de rest, boer blij en koopman ook in z'n nopjes
+1
Porky
@de jonge duidelijk nooit een vracht nuka,s thuis gekregen die nog geen week oud waren, je weet niet wat je zegt met " vroeger gingen ze met 4 dagen weg " je kon er donder op zeggen dat er van de 100 er binnen 3 dagen 15 met de gekro mee konden, en let op hè, jij hebt het over vroeger met 4 dagen weg, dan praten we over Plm400/450 GULDEN, P kalf X 15 =6375 gulden wat ff aan de weg ligt, nee ik snap best dat ie dat zat werd.
+1
de jonge
@Porky dus zoals je zelf al aangeeft ""vroeger"" met de oude regeling beurde je 200 euro voor 4 dagen. nu heb je ze 14 dagen en wat beur je nu dan,infatie etc niet eens meegerekend, ja superboeren als jullie zijn zal dat toch wel minimaal 300 eurie zijn anders ben je een prutser en geef je ze te weinig melk. er zijn er bij die kunnen zo machtig rekenen menen ze,maar ze willen niet zien dat ze geld aan het toegeven zijn en straks helemaal als de eisen van dierziekten nog verder aangescherpt worden.maar ach wat maakt het uit ,het gaat bij de superboeren blijkbaar met duizenden naar binnen en met dubbeltjes eruit.
Wilbert
@de jonge insemineer jij je koeien toch niet meer? Hoef je ook geen geld toe te leggen op de kalveren. Win-win.
de jonge
@Wilbert ga jij lekker voor alle kalveren in de toekomst geld toegeven aan jvd en laat mij dan een eerlijke prijs krijgen. dat is win-win want jij zit er blijkbaar niet mee dat je geld toegeeft voor risico en arbeid en ik wil graag wel iets verdienen
+2
voortman
@de jonge je hóeft ze niet aan v3 te verkopen, mest je ze toch lekker zelf af, kan je precies berekenen hoeveel je er dan mee verdient....
de jonge
@voortman ik begin er inderdaad sterk aan te denken om een kalvermesterij erbij te beginnen. er zijn blijkbaar zat veehouders die de kalveren bijna gratis willen weggeven dus hoge opstartkosten heb ik al niet,wat ik dan zo vreemd vind is dat bij een categorie de voerleverancier,loonwerker,dieselverkoper etc zo veel mogelijk uitgeknepen worden om zo goedkoop mogelijk en aan de andere kant maakt het blijkbaar niet uit dat er minder binnenkomt.
+2
Porky
@de jonge ja maar wat jij maar niet wil begrijpen is dat "vroeger" die kalveren die jij met 4 dagen wegdeed massaal dood gingen omdat ze TE jong waren ,en daardoor totaal GEEN weerstand hadden, en dat ze nu 14 dagen oud moeten zijn ,dat kan ik heeeel gied begrijpen, je zal mester zijn en er gaan 50 a 60 kalveren op de 500 dood na P dagen ,omdat ze TE jong zijn , wat doe JIJ dan???
+1
de jonge
@Porky op zich heb ik daar geen problemen mee maar wel met het feit dat wij niet meer geld krijgen omdat wij er 10 dagen langer op passen. hij kon ook zeggen jongens jongens ik ben jullie zo dankbaar. ik verdien nu veel meer omdat jullie zorgen voor betere kalveren die ik korter hoef te mesten om op gewicht te komen,ik heb veel minder uitval omdat jullie er langer op passen en mijn personeel maakt veel minder uren omdat ik minder ziekte heb en ze vlotter op drinkschema zitten dat ik geef meer voor de kalveren aan jullie,maar neeee we beuren de laatste jaren nog amper wat,we trekken ze gewoon uit het buitenland weg en dan maakt het niet uit hoe waggel ze van de vrachtauto af komen. en ja dat heb ik met eigen ogen gezien.
+1
de jonge
@de jonge en dan is er nog een categorie die tegen hun kalverhandelaar iedere keer loopt te zeuren dat ze te weinig beuren(maar die zitten natuurlijk niet op prikkebord) ze moeten niet bij hun handelaar zijn maar juist bij de grote afnemers zoals jvd. laten we eerlijk zijn die heeft de macht in nederland in de kalversector en niet de kalverhandelaar
+2
Jaap40
@de jonge jvd heeft niet alleen de macht in Nederland, ook daarbuiten.

Wil je die schakel van kalvermesterij terug zou je de kalveren zelf groot moeten laten worden en verwaarden. De gehele keten beheersen. Goedkope poeder hebben we zelf notabene in opslag liggen.

Het is natuurlijk wel zeer discutabel dat er dagelijks grote hoeveelheden kalveren en koeien Nederland inkomen met andere ziektestatus ed.
+2
Porky
@de jonge ja en hoe komt het dat ie het voor het zeggen heeft? Veemarkten gesloten na mkz,en bleven gesloten, geen enkele (boeren) vakbond die daar bezwaar tegen maakte,dus ,weg concurrentie, voor elk soort kalf liepen daar mensen, lichte stiertjes, vaars kalveren ( VOOR de mkz meste v Drie niet eens vaars kslveren) ,je had voor elk dier een koper , het is nog steeds zo dat "de markt" de prijs bepaald, maar die is er (bijna) niet meer, triest en jammer, maar helaas merkbaar in de portemonnee.
+2
Jan S
😀
adriaan33
@Jan S en zo word de kloof met Europa alsmaar groter. Naar het schijnt is de nieuwe Duitse regering het eens met de Fransen om de landbouw te ecologiseren. Ze schaffen de globalisering af en maken strenge regels voor de retail. Als we niet oppassen krijgen we dezelfde soort problemen als onze vissers.
de jonge
@Porky De mkz-crisis heeft hard toegeslagen in de sector. Waren er voor 2001 nog elf veemarkten in Nederland, vandaag de dag zijn er nog drie: Purmerend, Bunnik (na een verhuizing vanuit Utrecht) en Leeuwarden. De laatste is veruit de grootste. Wekelijks worden er op dinsdagochtend zo’n 2000 schapen verhandeld, zo’n 60 tot 70 procent van alle schapen in Nederland die wekelijks een nieuwe eigenaar krijgen. ’s Avonds is het de beurt aan de kalveren. Dan worden 800 tot 900 kalveren verhandeld, zo’n 20 procent van het totale aantal in het land. De rundermarkt – wekelijks goed voor 300 tot 500 dieren – vindt sinds begin dit jaar op woensdagavond plaats. Tot die tijd was die markt op donderdagochtend, en eerder op vrijdagochtend. weet niet waar jij weghaalt dat er geen veemarkten meer zijn. ja het zijn er behoorlijk minder maar er zijn er nog wel. leeuwarden zelfs 20% van alle kalveren. en wie kopen daar de kalveren op?? wees eerlijk en geef toe dat er bijna geen vrije mesters meer zijn,de meesten mesten voor jvd. hetzelfde als boeren met grond in erfpacht plachten te zeggen dat ze de grond gekocht hebben.
Porky
@de jonge ja inderdaad, Leeuwarden is nog kalvermarkt, en in purmerend, niet zoveel kalveren als in Leeuwarden, verder gn kalvermarkt meer, ook nt in Bunnik.
buorman
@de jonge
Aantallen liggen een beetje anders de jonge;
veemarkt.nu/
cs-agrar
Quote Reactie van @Porky:
geen enkele (boeren) vakbond die daar bezwaar tegen maakte

Jawel, er werd wel bezwaar tegen gemaakt door een vakbond
Porky
@Jan S ja en omdat je ze GEEN voldoende te drinken geeft zal het dan wel zo zijn dat je er niet al teveel voor krijgt
Jan S
😀
+3
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
Als je goed gelezen had had je kunnen weten wat ik ze geef. Kleine vaarskalfjes brengen te weinig op (€20 tot € 50)m om ze 14 dagen biologische koemelk te voeren

Is dat relevant? wat mij betreft niet, als veehouder heb je de plicht om fatsoenlijk voor je dieren te zorgen, en daar hoort ook het fatsoenlijk voeren van kleine vaarskalfjes bij, ongeacht wat ze opbrengen.
Spijt me dat ik het zeggen moet, maar als het werkelijk zo is dat jij die kalfjes te weinig voert om economische redenen ,vind ik dat beschamend !
Porky
@Leo,s vriend niets aan toe te voegen, prima gezegt, het doet er geen ene moer toe naar welke mester het kalf gaat, je bent als boer verplicht gewoon je vee na te lopen zoals het hoort naar normen en waarden, en als je dat niet doet ben je een knoeier en geen knip v je neus waard.
Porky
@Jan S ik zou ook geen Jersey s willen mesten, wanneer komt daar vlees op? , kom op zeg, een slager koopt liever ook liever een dikbil ipv zo,n mager smal Jersey beest.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jan S:
Zo nobel is hij niet. Halve jersey kalveren wil hij niet eens ontvangen. Hij doet echt helemaal niet voor de melkveehouderi

Das niet zo gek, hij regelt voor zichzelf.Kan je van v3 zeggen wat je wil, maar hij weet het wel allemaal te bedenken en te regelen en nog zo dat hij er eigenlijk als enige, vee&logistiek Nederland olv Henk Bleker en de scanner-verkoper pikken ook graantje mee, leuk aan verdient.
Als je het dan over een ondernemer hebt kunnen we gewoon veel van hem leren, simpel zat.
Draai het om, zou jij als mester die lichte kalver willen die je wel voeren kan maar groeien ho maar? Ze willen allemaal de zware zonder extra werk, gaat bij hun ook gewoon om kg af te leveren zonder teveel input.
Gaat bij ons mis dat het opgedrongen wordt via NZO, daar beginnen ze een iets te grote broek aan te trekken en dat moet wel anders.
+2
Porky
@cs-agrar klopt wat je zegt, Jan v Drie regeld zn eigen zaken, zoals ieder doet, er kan nu wel gezegd worden "hij wil geen jerseys" gelijk heeft ie, meeste boeren melken holstein, waarom? , waarom bv gn MRIJ? , omdat holstein mr melk (lees meer melkgeld) genereerd, nou dat zelfde doet Jan v Drie ook, die kijkt welk ras/kalf het beste rendement geeft, en dat gezeur dat ie alles in zn macht heeft geeft alleen maar aan dat ie een zakenman is met verstand v zaken. En geloof mij, hij is super slim, daar kunnen div "topmannen" van bv RFC en LTO, Nog niet eens een puntje aan zuigen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Porky:
hij is super slim

Hij is messscherp met zaken doen, geef 'm geen ruimte of je staat in je blote reet. Ik zou zelf zo geen zaken willen doen. De man is ondertussen 82, heeft het meeste brood wel op.
achterhoeker2
@Porky Dat komt omdat v drie voor zichzelf werkt, en de "topmannen" van rfc en lto managen met andermans geld als het dan een keer mis gaat voelt dat toch anders.
fries8
Hoe worden ze daar geregistreerd ? en wie doet dat?
meld de geboorte bij CRV en de afvoer bij CRV meld niets bij KVS
+1
Farma_boerke
We hebben toch al een KVS? Dat heet I&R, oh ja daar was iets mee.....
Laten we er nog iets bij naast zetten daar word het vast beter van.
*ZUCHT*
MTSTAMMINGA
Met het KVS systeem kon men donderdag gewoon kalveren laden van een geblokert bedrijf
Boer wist het nog niet
Waar men later bij de overname achter kwam

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , kalf , vee en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0