Melkveebedrijf met Fries Roodbonten op randje afgrond door fosfaatperikelen

Biologisch en bijzondere runderrassen. Gerben en Carla Engwerda uit Tytsjerk hebben beide. Ondanks deze pluspunten staat hun melkveebedrijf toch op het randje van de afgrond door de fosfaatperikelen.

Zijn kinderen willen het bedrijf niet voortzetten, maar toch besloot de toen bijna 60-jarige Gerben Engwerda begin 2015 om te investeren in zijn biologische melkveebedrijf met Fries Roodbonten en Fries-Hollandse koeien. Hij en echtgenote Carla wilden hoe dan ook een levensvatbaar bedrijf kunnen overdragen. Ze breidden de ligbox- en potstal uit en er verrees een nieuwe schuur. In plaats van 45 koeien zouden er op termijn 80 koeien gemolken kunnen worden.

Deel dit topic

Reacties

arjankok
Biologisch en bijzondere runderrassen. Gerben en Carla Engwerda uit Tytsjerk hebben beide. Ondanks deze pluspunten staat hun melkveebedrijf toch op het randje van de afgrond door de fosfaatperikelen.

Zijn kinderen willen het bedrijf niet voortzetten, maar toch besloot de toen bijna 60-jarige Gerben Engwerda begin 2015 om te investeren in zijn biologische melkveebedrijf met Fries Roodbonten en Fries-Hollandse koeien. Hij en echtgenote Carla wilden hoe dan ook een levensvatbaar bedrijf kunnen overdragen. Ze breidden de ligbox- en potstal uit en er verrees een nieuwe schuur. In plaats van 45 koeien zouden er op termijn 80 koeien gemolken kunnen worden.
Net toen de stalbouw gaande was in de zomer van 2015, kondigde het kabinet een ingreep aan in de melkveestapel. Doordat veel melkveehouders hun bedrijven flink hadden uitgebreid, produceerde Nederland al snel meer fosfaat in dierlijke mest dan toegestaan. Dat zou de derogatie in gevaar brengen, de Europese uitzondering voor Nederland om meer drijfmest op grasland te mogen gebruiken. Om dit te voorkomen moesten boeren weer koeien afstoten.
Veestapel uitbreiden
De Engwerda’s besloten om hun veestapel toch uit te breiden, om de investering terug te kunnen verdienen. Ze waren ervan overtuigd dat ze in aanmerking zouden komen voor een uitzonderingsregel. Immers, ze waren voor de kabinetsingreep onomkeerbare investeringen aangegaan, ze boeren biologisch en ze werken met bijzondere runderrassen.
Die hoop blijkt tot nu toe ijdel. In hoger beroep oordeelde de rechter dat boeren in de eerste helft van 2015 hadden kunnen voorzien dat politiek Den Haag zou ingrijpen. Investeringen waren dus gedaan op eigen risico. Datzelfde Den Haag wilde ook geen uitzondering maken voor de biologische melkveehouderij, hoewel deze sector niet verantwoordelijk is voor het mestoverchot en ook geen belang heeft bij een derogatie. Onderwijl is bovendien een zodanig complex stelsel van regels opgetuigd, waardoor het niet meer mogelijk is om zeldzame runderrassen vrij te stellen van de fosfaatwetgeving, stelt landbouwminister Carola Schouten.
Knelgevallenregeling
De Engwerda’s hebben hun laatste beetje hoop gevestigd op een motie van SP-Kamerlid Frank Futselaar. Die wil dat Schouten biologische melkveebedrijven extra fosfaatrechten toebedeelt via de knelgevallenregeling.
De Tweede Kamer stemt er vanmiddag over. De knelgevallenregeling staat op dit moment vooral open voor boeren met ziekte in het gezin of in de veestapel.
Schouten zegt nog te ijveren voor een bijdrage uit het European Rural Development Fund voor de bijzondere runderrassen. Dat zou een boer een premie van 200 euro per rund kunnen opleveren.
,,Het blijft tot nu toe vooral bij woorden”, vindt voorzitter Geert Boink van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. ,,Ik heb sterk de indruk dat ze tijd rekken tot begin april om de derogatie-aanvraag niet te frustreren.”
Zo’n premie van 200 euro zet ook geen zoden aan de dijk als je je bedenkt dat een fosfaatrecht voor een koe zo’n 7000 euro kost, zegt dochter Marieke Engwerda.
,,Zonder politieke hulp staan mijn ouders voor de keus om vijftien tot twintig Friese roodbonten en Fries-Hollandse koeien af te stoten of voor dit aantal fosfaatrechten te kopen. Dat laatste is amper mogelijk, omdat banken hele strenge voorwaarden stellen aan zo’n financiering. Het frustreert mijn ouders enorm dat ze deze financieel en emotioneel zeer zware keuze moeten maken voor een bedrijf dat zo voorop loopt met duurzaamheid en biodiversiteit.’’
+6
Todi
Er zijn er meer die het moeilijk hebben door de fosfaatperikelen.
stan-roozen
@Todi
Zo is dat, is wel een beetje overdreven.
+3
van Ittersum
@stan-roozen negatieve aandacht is ook aandacht. en idd, iedereen heeft wel een reden om iets te gebruiken als verdediging
vrije boeren
@van Ittersum Wel respect hoor ,op die leeftijd nog vol gas vooruit willen
+3
George
Quote Reactie van @vrije boeren:
Wel respect hoor ,op die leeftijd nog vol gas vooruit willen

Respect ? 😂 😂 😂 😂
Je eigen klem investeren op die leeftijd en dat zonder opvolger.

😂 😂 😂 😂

Beetje dom zegt Maxima dan.
+1
Melkmeisje
@George wat jammer weer dit.
+1
storm
@Melkmeisje nee hoor, George heeft het toch nu echt bij het rechte eind👌
+3
dewittemotor
@George Jij drukt het nog voorzichtig uit. Dat is een complete mafketel. Ook nog geen opvolger. Na 2 juli 2015 er nog op los investeren. Ga die laatste jaren die je hebt op deze aardbol er toch lekker met je kinderen etc. van genieten.
vrije boeren
@George Denk eerder geval van geluk of pech hebben
+1
arjankok
Het verhaal is redelijk aangedikt voor de krant ,
gerben engwerda past gewoon binnen de knelgevallen regeling die bedoeld is voor zijn geval
alleen moet hij net als anderen genoegen nemen met 50% van de latente ruimte,
en verder zou ik zeggen zoek een samen werking met een potentiele opvolger die wat meebrengt om het hele plaatje compleet te maken
basbes
@arjankok Hij past helemaal niet in de knelgevallenregeling, want daar past bijna niemand in. Het ontzien van de aanwas vanaf 1-10-2016 bij het FRP voor zeldzame rassen brengt hem nu voor de onmogelijke afweging : (jong)vee opruimen of P-rechten kopen. Allemaal omdat het gros van de boeren niet zonder derogatie kan. En nu afwachten wanneer en of die derogatie wordt verlengd en misschien dat er dan nog een beetje ruimte over is voor boeren zoals Engwerda. Dan zitten we halverwege dit jaar. Als je nu niets doet zal je dan dubbel moeten inkrimpen.
pieta
Quote Reactie van @basbes:
Het ontzien van de aanwas vanaf 1-10-2016 bij het FRP voor zeldzame rassen brengt hem nu voor de onmogelijke afweging : (jong)vee opruimen of P-rechten kopen.

Dus als ie ze toen weg had moeten doen had ie er geen probleem van gemaakt. Lul toch niet.
basbes
@pieta Toen mocht de aanwas buiten het FRP gehouden worden en zou er voor 2018 en daarna een andere oplossing komen. Die oplossing is er nu niet en dat is het dilemma wat ik schets.
pieta
@basbes De oplossing is dat je andere koeien wegdoet die niet zeldzaam zijn.
grondlozeboer
Samenwerking met iemand met fosfaat maar met te weinig grond?
Ik heb t omgekeerde probleem. Geen grond wel fosfaat
+2
dwers
Ja we lopen nu tegen het probleem aan van melkquotum kopen zonder grond, de goede verhouding vee grond is zoek.
En welke bedrijven zijn de pineut de bedrijven die de burger graag ziet.
+19
storm
Ach hou nou toch op! 60 jaar en geen opvolger en daar moeten straks nog knelgevalrechten naartoe? De man had rustig naar z’n pensioen toe moeten werken zoals hij z’n hele leven blijkbaar heeft gedaan.
En dan zien ze ineens in 2015 het licht en dan huilie huilie doen in de krant.
Er zijn duizend-en-ĂŠĂŠn melkveehouders die hun pijn in stilte lijden doordat ze niet gegroeid zijn en nu toch weer hun korting terug kunnen/moeten kopen.
Die hoor je niet die maken een plan en gaan verder met rustig doorgroeien zoals ze altijd gedaan hebben. Ze komen echter niet met een gelikte mooie nieuwe stal in de media en hebben ook geen open dag om hun collega’s te laten zien hoe goed zij het wel niet doen.
+1
groeier
@storm
Idd, zijn zoveel bedrijven die alle wel wat te klagen hebben, net zoals enkele financiele probleem gevallen zullen ook nooit helemaal verdwijnen.
+2
Fryslân058
't verrekte sneu. Om te zien heb je geen ogen nodig maar visie.
groeier
@Fryslân058
Een boer moet ook een paar jaartjes vooruit kunnen kijken.
+1
Coen
@groeier , wie heeft hen zo gek gekregen dat ze nog zo veel zijn gaan investeren?
pieta
@Coen Denk je niet dat het gewoon aan hen zelf ligt? Waarom zou iemand anders het gedaan hebben?
Frans1
Quote Reactie van @Coen:
wie heeft hen zo gek gekregen

Nee Coen,niet de big agri,dat hebben die mensen zelf beslist
Coen
@Frans1 , BIG-Agri heeft hier in ieder geval al weer genoeg verdiend, nu de boer nog.
Braboboer
Voor mij ook iedere koe in de stal bijzonder en zeldzaam. Verder een huilie verhaal en iedere veehouder is gebaat bij derogatie, en verlies van derogatie is ook slecht voor de duurzaamheid en biodiversiteit.
+4
de hoef
@Braboboer hier is ook elke koe zeldzaam en gewild ,en mee 60 nog beginnen zonder opvolger is op zijn uitiks gezegt nie echt slim
storm
@de hoef idd hier zijn ze ook, hun hele jonge leven op hun krent gezeten en sommigen hun melkquotum al eens verkocht en nu weer opnieuw begonnen. Jammer dan die had je met de superheffing ook en later kwamen daar nog de SLOM-boeren achteraan, ff een jaartje melken met die hele vette melk en hup hun toegewezen quotum weer verkopen aan de gewone hardwerkende melkveehouder.
Dat er nu velen achter het net vissen jammer dan die hadden ook eerder kunnen groeien en wel duur melkquotum kunnen kopen.
+3
de hoef
@storm jonge veehouders die nu beginnen heb ik wel respect voor hoor
hier zit er ook 1 mee 20 jaar na denemarken gegaan toen na duitsland in 2015 boerderij gekocht hier met flink grond ,amoniak genoeg ,en nu weet hij nog niks ,dat vind ik persoonlijk zeer triest
+2
dwers
Ik wil ook extra fosfaat rechten grupstalboeren is ook een uitstervend ras.
grondlozeboer
@dwers zet m vol met fh
dwers
Quote Reactie van @grondlozeboer:
zet m vol met fh

Had ik laatst zelf ook al geopperd , dan wil de "burger" de grupstal niet kwijt.
grondlozeboer
@dwers prima toch. Word jij een knuffelboer 😁
Jan-T
En wat ik dan van de sector niet snap, Waarom de basis prijs bijna €.7000,- per koe aan fosfaat is.
Wie heeft de marktprijs bepaald.
Vraag en aanbod zeker niet.
De makelaar zeggen het natuurlijk wel, maar zij hebben het beredeneerd naar het melkquotum tijdperk.
Niet realiserend dat fosfaat toch wel een andere belang en prijs heeft in de sector heeft dan Melkquotum.
+1
George
Quote Reactie van @Jan-T:
Niet realiserend dat fosfaat toch wel een andere belang en prijs heeft in de sector heeft dan Melkquotum.

Waarom?
Fosfaat is toch hartstikke goedkoop in verhouding de langjarige gemiddelde quotumprijs. Het meeste quotum wat ikzelf ooit heb gekocht was 1.80 of 4 gulden per kg melk. Nu kun je voor nog geen €9000 een koe melken van 10000 kg melk. Fosfaat kost dus maar de helft en dat vind nu plotseling iedereen te duur. Het blijven vreemde jongens die boeren.
huske
@George toen mocht je het terug betalen in 30 jaar. Nu in tien jaar
George
Quote Reactie van @huske:
toen mocht je het terug betalen in 30 jaar. Nu in tien jaar

Dan was je wel een slimmerik als je daar 30 jaar over deed. Velen zijn dan nu nog de komende 20 jaar quotum aan het terug verdienen.
+1
m uut m
@huske
Als je niet evenredig of sneller aflost dan dat je afschrijft loop je vanzelf vast.
groeier
@m uut m
Een andere geldschieter zoeken.
m uut m
@groeier
En dan?
groeier
Meer koetjes melken net als v Bakel, op naar de 1000 stuks.
Coen
@groeier , maar zij hebben als starter toch gratis 50.000 kg fosfaatrechten gekregen?
+1
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
maar zij hebben als starter toch gratis 50.000 kg fosfaatrechten gekregen?

waar lees jij dat ergens
+1
Frans1
Quote Reactie van @George:
Fosfaat kost dus maar de helft en dat vind nu plotseling iedereen te duur

We hebben nu ook nog te maken met grondgebondenheids eis,iedereen roept dat dat wel mee valt,maar als je echt wat groeit moet hier toch ook echt wat aan gedaan worden,en dat had je in de tijd van het dure quotum waar jij over praat niet,toen kon je quotum kopen en gaan met die banaan,mais kopen voor nog geen 1000 euro/ha en mest afzetten voor een paar euro en dat was het.Dat is het grote verschil met nu denk ik
+2
pieta
@Frans1 En George, die heeft alleen duur melkquotum gekocht. Ik heb het bij ons ooit nagekeken maar wij zaten korter bij de 1,6 euro. Daarbij was je vrij om jongvee te houden. Nu moet je toch al vlug ruim 50 kg fosfaat per koe kopen. Bij 180 euro is dat 9.000 en 8.000 kg melk maal 1.6 is 12.800. Als je dan de gestegen voerkosten/mestafzetkosten/huur land even meeneemt dan is het al vlug net zo duur afgezet tegen het rendement als toen.
wim v/d molen
De reactie hierop zijn natuurlijk weer behoorlijk verdeeld zoals de sector (lto) dat zelf veroorzaakt heeft en ik snap deze veehouder wel als hij heel veel land heeft dat hij de latente ruimte niet mag gebruiken maar wel de kosten heeft om het te bewerken
+1
MARTIJN G
@wim v/d molen Dit land lag er ook al in 2010. Melkqoutum is daarna alleen maar goedkoper geworden.
cornelissen
@MARTIJN G Weer een antwoord voor je eigen gemoedsrust ?
Feit is ,dat er verwachtingen zijn gewekt ,zeker ten opzichte van latente ruimte (de publicaties van K.Romijn en meeloper P.Boer ken je onderhand wel ) en die zijn niet nagekomen, zeg maar "geroofd" en dat is hard aangekomen en dat van onze eigen voormannen
Braboboer
@wim v/d molen Er zijn ook veel boeren met lege stalruimte die ze niet mogen gebruiken maar wel de kosten hebben voor rente en aflossing.
Coen
@Braboboer , voor zover ze voor die latente stalruimte geen eigen ruwvoer en geen eigen mestplaatsing hebben is het een investering geweest in het kader van intensieve melkveehouderij en daarvoor wist je al heel lang van tevoren dat daar extra (dure) productierechten voor noodzakelijk zouden zijn.
cornelissen
Quote Reactie van @Coen:
voor zover ze voor die latente stalruimte geen eigen ruwvoer en geen eigen mestplaatsing

Dat is mij in dit artikel niet geheel duidelijk,er worden geen ha genoemd
Koeienpraat
@Coen ow ja? Wist jij in 2014 dat er productierechten kwamen? En als je voer zat hebt en je mest bij buurman akkerbouwer erop gaat ben je milieutechnisch echt geen slechtere boer!
Coen
@Koeienpraat , ja, in 2011 vertelde toenmalige Stas Henk Bleeker dit al maar er waren teveel collega's 'ziende blind en horende doof'

ik praat niet over een slechtere boer, er zijn zoveel terreinen waarop je je kunt onderscheiden: economie, ecologie, milieu etc.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
in 2011 vertelde toenmalige Stas Henk Bleeker dit al maar er waren teveel collega's 'ziende blind en horende doof'

Degenen die hierop voorgesorteerd hebben zijn het beste af. De groep blind en doof, die gewoon rustig doorrommelde, is nu de verliezende partij. In feite hebben alle bespiegelingen van politiek en belangenbehartiging een tegengesteld effect gehad. Anticiperen wordt niet beloond...

Ik meen overigens dat jullie ook lekker opgeschaald zijn in de betreffende periode. Dat maakt je uitspraken behoorlijk hypocriet.
+1
MARTIJN G
@Jack Rijlaarsdam Opschalen vóór 1 april 2015 was ook niet gratis. 3 maanden is het gratis geweest.
groeier
@Jack Rijlaarsdam
Kan daar wel mee leven als Coen minder dan 150 koetjes melkt.
Coen
@Jack Rijlaarsdam , wij hebben de laatste paar jaar van de melkquotering heel veel melkquotum gekocht, en hadden toen hele beste groei-jaren.

wij kregen toen via Stas Henk Bleker door dat er een hele kleine collectieve ruimte in het fosfaatplafond zat, en hij had het er toen ook over dat wij de gronden zouden mogen bemesten naar gelang er fysieke gewasopbrengsten vanaf kwamen.
+1
Braboboer
@Coen Ach toen ik in 2007 bouwplannen had was er nog geen discussie over weidegang, grondgebondenheid, natuurinclusief etc. In 2010 toen de bouw net klaar was begon die discussie net. De prijzen voor mestafzet en snijmais aankoop waren destijds in 2007/2008 zo laag dat dit intensiveren gewoon de beste optie was om het bedrijf te ontwikkelen. Campina schreeuwde van de daken dat ze al de melk konden verwerken, de Rabo moedigde intensivering aan net als diverse andere adviseurs hier in het zuiden. Grond was toen al duur hier en niet veel beschikbaar in de omgeving.

Helaas had ik de pech dat ik te vroeg ben begonnen met het snoeien in het aantal stuks jongvee en dat ik net op de peildatum toevallig net iets minder koeien had dan gemiddeld in de jaren '12 '13 en '14. Tel er nog wat melkproductiestijging en 8,3% korting bij op en ik heb nu 30 ligboxen leeg terwijl ik wel de periode 2010-2015 wel flink in quotum en superheffing heb geĂŻnvesteerd, dat doet ook pijn.
wim van de molen
Brabo wat mij betreft ik heb geen zin in een welles nietus verhaal maar de bioveehouder heeft geen derogatie maar er werd alles op alles gezet om de laatste jaren derogatie te verkrijgen ik ben zelf vanaf 2016 omgeschakeld naar biologisch heb 58 ha land mag maar 55 koeien met bijbehorend jongvee houden dus mijn mening is natuurlijk veel anders dan de grote groeiers die zeer intensief zijn
+1
MARTIJN G
@wim van de molen extensieve boeren kunnen toch in aanmerking komen voor gratis rechten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gerben , biologisch en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nĂŠt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0