Plaatsen van ventilatoren

Beste,

Op ons bedrijf hebben wij een 3rijige stal van 65m lang op 26m (is een 3+1 maar die 1 is ingericht als stro en machine opslag). Nu wou ik komende zomer ventilatoren plaatsen om het comfort van de koeien op warme dagen te verbeteren. Nu was mijn vraag heeft iemand ervaringen met de ventilatoren van delaval, om de hoeveel meter plaats je ze best, laat je ze best boven het voerhek blazen of eerder boven de boxen? ...

Deel dit topic

Reacties

brabo
2 grote horizontale boven de dubbele rij boxen, of een stuk of 10 verticale net achter het voerhek, schuin naar beneden gericht.
Ik zou voor de 1e optie gaan ivm stroomverbruik en lawaai
deltafarmer
Hoe is de stal gesitueerd. Wat is de goothoogte. Bij lage stal proberen de oosten wind te sroomlijnen. Dus ventilatoren zo plaatsen dat de warmte wordt afgevoerd naar buiten. Sproeiers op het dak scheelt 5 graden in temperatuur.
+1
newholland6640
Boven het voerhek plaatsen. Liggen doet een koe vaak nog wel met warmte.Vreten is het grootste probleem.
+1
Ynze Oenema
Quote Reactie van @newholland6640:
het voerhek plaatsen. Liggen doet een koe vaak nog wel met warmte.Vreten is het grootste probleem.

door de warmte gaan koeien minder liggen, dat kost melk. Je moet dan ook de ventilatoren boven de boxen hangen.

Ik zou het idee van Brabo volgen; je bent dan wel zo'n 5 a 6 duizend euro per ventilator kwijt..
newholland6640
@Ynze Oenema

Dat is waar maar niet het voornaamste probleem. De verminderde voeropname speelt meer mee dan het minder liggen. Dus als je moet kiezen.
Piet1960
Isoleren en lichtplaten er uit helpt ook en aan de kant van stro opslag niet de ventilatie dicht zetten.
Hans19
Je moet ze frequentie gestuurd nemen. Doe je dat niet maakt het niet uit op welke stand je ze zet en gebruiken ze op elke stand evenveel elektriciteit, dus zou het niet uitmaken of je de ventilatoren op bijvoorbeeld stand 1 of 6 zet terwijl het gevoel zou zeggen dat je op stand 1 minder elektriciteit nodig zou zijn.
jan w
@Hans19
Dat ligt eraan welke soort regelaar je er tussen hebt zitten.
Bekkink
Heb 3 rijige stal van 50 meter lang. 2 ventilators boven de dubbel rij boxen hangen...heb er 5 standen opzitten..is ook ideaal met bedompt weer...
zoeff
Boven voerhek plaatsen, dat lokt de koeien om te vreten.
Geen De Laval, te duur, even googelen, ben je voor de helft klaar.
succes.
Vevo
Heb vorig jaar in een 0-3 stal van 4 meter lang en een dode hoek 3 delaval ventilatoren opgehangen. frequentie gestuurd op temperatuur bevalt goed , gewoon boven de roosters, de wind waaierd wel uit.
dwers
Ventilatoren is niet goed voor de hokus foqus.
verbi
Ik heb er 3 van 1.4 mtr doorsnede inhangen in een stal van 26x22 en 9 hoog zonder regelaar het is aan of uit boven de 20 graden zet ik ze aan blijven zowat de hele zomer dag en nacht draaien al die regelaars zie ik niet zitten. Altijd een lekker fris briesje door de stal. Nadeel is dat ze dan wel wat meer stroom vragen maar dat neem ik voor lief.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0