‘Tijd van baas op eigen erf is voorbij’



Originele beschrijving

De weidegangdiscussie had volgens NAJK-portefeuillehouder Bart van der Hoog tijd nodig om te kantelen. Nu is het de standaard. De volgende discussie wordt al volop gevoerd. Meer aandacht voor natuur speelt een grotere rol.

Deel dit topic

Reacties

+1
hans1980
Tja weidegang...
Nergens ter wereld wordt er zoveel na druk op gelegd dan in NL .
En dan vindt zo'n bart dat er ook nog een nog sterkere verplichting moet komen?
Waar heb je de Najk voor nodig?
+13
Frans1
Op mijn bedrijf een heel mooi voorbeeld:
Ik heb houtwallen,allemaal mooi,moet in stand worden gehouden,bla bla, naast een perceel van mij zit een camping,gescheiden door een singel op mijn grond op de voorste helft,wil de campingbaas de bomen graag niet te hoog hebben omdat de plaatsen er achter dan in de schaduw liggen, en de achterste helft van dat perceel ligt een houtwal op de grond van de eigenaren van de chalets die daar staan,houtwal is bijna kaal,is een kwestie van tijd dat alles er af is,men wil men dus geen houtwal op hun eigen grond? In Nederland wil iedereen altijd alles bepalen,vooral als het hunzelf niks kost,als het eigen belang in beeld komt gaat het ineens niet meer op,hypocriet zooitje is het,niet meer en niet minder.Snap ook niet dat het NAJK zich voor dat karretje laat spannen,stelletje naivelingen
mlkvhoudr
@Frans1 dat je je moet aanpassen aan de tijdsgeest heeft hij gewoon gelijk aan. Dat je moet groeien om de stijgende kosten de baas te blijven........ach we zijn allemaal jong en dom geweest....
Frans1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dat je je moet aanpassen aan de tijdsgeest heeft hij gewoon gelijk aan

Je mist mijn punt,of ik loop een heel eind voor op die kwiebus 😉
mlkvhoudr
@Frans1 ik mis gewoon je punt 😁
Frans1
+1
Frans1
@Frans1 Doar dan 😁
Jan S
😀
+1
mlkvhoudr
@Jan S komt goed jan heb mark al gemailed dat we hem gaan ontmaskeren en gaan afzetten. Kreeg een geschrokken mail terug van mark. Hij was bang zichzelf in "een dubbeltje op zijn kant" terug te zien als hij van zijn riante minster president salaris terug zou vallen naar bijstandsnivo. Na wat heen en weer gemail heeft mark toegezegd het bij de volgende bilderbergconferentie te agenderen dat als het niet snel anders zou gaan jan s hem zou ontmaskeren.....
Frans1
+1
Jan S
😀
+2
Twentsch Land
@Frans1

Dat is het grote probleem altijd......iedereen vindt dat er van alles moet maar dan wel bij een ander.....Gemeentes zijn hier ook goed in.
+2
Frans1
Quote Reactie van @Twentsch Land:
iedereen vindt dat er van alles moet maar dan wel bij een ander.....

Precies! 👍
robbies
Ik vind dat Bart vaak hele zinnige dingen zeggen. Ook hier weer. In Nederland heeft het gros van de mensen de financiële positie om te kunnen kiezen en willen betalen voor bovenwettelijke eisen. De zuivelsector reageert daar te traag op. Die willen de melk van de technisch duurzame boer en de emotioneel duurzame boer als hetzelfde product verkopen en in het kader van efficiëntie zo min mogelijk melkstromen hebben. Het gevolg is er marktaandeel verloren wordt, omdat supermarkten hun eigen keten gaan inrichten. Zie A-Ware en AH
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Ik vind dat Bart vaak hele zinnige dingen zeggen. Ook hier weer.

Jij bent het met veel mensen eens die een zgn consumentenvisie/eis uitdragen,maar als ik jou zo over jouw eigen bedrijfssituatie hoor verzuip jij daar zelf in,lekker is dat
robbies
@Frans1 dat komt omdat de lobby- en bijgevolg de regelbrij - gevoerd wordt door de ouddenkers van LTO en NZO. Ik vind het verhelderend dat zo'n Bart er een andere visie op nahoudt. Stel je voor dat de volgende generatie ook alleen maar schaalvergroting voorstaat.
+4
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Ik vind het verhelderend dat zo'n Bart er een andere visie op nahoudt

Wat visie's waard zijn hebben we toch wel geleerd afgelopen paar jaar? 😁
robbies
@Frans1 de visies waren wel goed, maar er is niet naar gehandeld vanwege overwegingen die niets met het sectorbelang te maken hadden
+1
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
de visies waren wel goed, maar er is niet naar gehandeld

Dan heb je er dus NIETS aan 😄
Wilbert
@robbies af en toe trek je best een grote broek aan voor iemand met een huiskavel net groot genoeg om koeien te kunnen weiden. Gaan ze aankomend jaar nu zeker naar buiten? Krijg je de weidepremie?
robbies
@Wilbert wat bedoel je met een grote broek? Ik deel Bart's mening dat weidegang de standaard wordt. Maar zolang er geen verplichting komt, betaal ik graag mijn bijdrage aan de weidepremie om in het concept te groeien.
een gedeelte gaat sowieso naar buiten. Al sinds jaar en dag gaan de kalfjes vanaf een half jaar tot dekleeftijd en het drachtig jongvee + droge koeien naar buiten. Vrijwel alles op afstand en de vergoeding is met deelweidegang -voor 200 dagen wekelijks met een veewagen op en neer rijden - maar zeer gering. Dit jaar een koppeltje koeien proberen, maar zeker niet allemaal. Dus die weidepremie gaan we komend jaar niet beuren.
henkschoonveld1
@Wilbert Je mag ook minder krachtvoer voeren of het zelf verbouwen. Gras overhouden is ook voor een deel een keuze. Overigens na een paar droge jaren wil ik wel eens zien hoeveel kuilen er nog over zijn.
+1
verbi
@robbies Schaalvergroting gaat door en denk je nu echt dat die grote bedrijven (groter 400) straks aan weidegang gaan doen , echt niet.
robbies
@Frans1 ik verzuip overigens niet in de consumenteneisen hoor. Wat er ook komt, wij redden ons met alles. Alleen die emissiearme regelgeving is wat koud op mijn dak gevallen
+3
henkschoonveld1
@robbies Mee eens, wij weiden op ons bedrijf ook niet. Maar feit is wel dat wij in Nederland koeien melken. Bij de bouw van onze stal geen rekening gehouden dat weiden in NLD zo'n thema zou worden. Een misrekening van mij.
We leven niet in Amerika of waar dan ook , maar in Nederland. Een vol land, met meer dieren voor de commerciële dierhouderij per m2 en inwoner dan waar ook, icm met een burger die dermate welvarend is dat ze ruimte en energie heeft om kritisch mee te kijken.
wally
Voer-mest afgeschoten
kringloop afgeschoten
bep bes afgeschoten

blijft niet veel van zijn visie over

hoeveel voer moet je overhouden om grondgebonden te zijn ?
+4
Frans1
@wally
Geen!
Maar dan moet je geen topproductie nastreven,want daar gaat het mis
dijkstra uit w
@wally inmiddels een heel jaar aan kuil... dan toch maar meer land voor akkerbouw verhuren. lekker duurzaam toch? blijvend grasland scheuren en verarmen door akkerbouw
+2
weurding
Quote Reactie van @dijkstra uit w:
verarmen door akkerbouw

dan vraag je te weinig huur...
dijkstra uit w
@weurding word goed op de grond gepast hoor. maar je raakt toch OS kwijt als je gras gaat scheuren, dus verarmen.
en die huur word hier nooit hoger als een 1000 euro. zijn er een paar loonwerkers/akkerbouwers die meer betalen, maar dan krijg je als je pech hebt ook een maanlandschap voor terug.
+2
weurding
@dijkstra uit w krijgen hier ook niet het meeste, maar hoor elders ook wel eens bedragen voor aardappelland van 1500 - 1800 euro per ha
+1
Jan-T
Ik vind het een lul verhaal wat de zogenaamde bestuurders al vele jaren verkondigen.
Iedereen moet wat doen, Behalve hun zelf.

En dan ook nog het zoveel mogelijk regels en onzin verzinnen, want daar kan je het beste van afwijken en mee frauderen, Al die regels bedoel ik dan hè.

Laten we beginnen met het KISS principe, En te starten met het vermijding van grote en vooral gecompliceerde programma's

Keep it simple, stupid; Keep it short and simple; Keep it simple & straightforward; Keep it smart & simple; Keep it safe & simple.
+1
van Ittersum
@Jan-T @Jan-T for President, helaas ziet de sector zelf niet in dat ze het zichzelf onnodig moeilijk maken met zoveel gecompliceerde regels, uitzonderingen, knelgevallen en daardoor ontduiking, vermeende fraude en daardoor weer hele volkstammen die ook hun zegje willen doen. Kortom een doolhof waar het eind zoek van is.

Ik ben voor het KISS-principe
jan w
Heeft die Bartje dat wel met de voorzitter van het NAJK overlegd. Die weiden ook niet. Oei, Oei,.
j h p
@jan w De helft van de leden die niets met weidegang heeft, lopen ze toch wel hopeloos achter op de rest.
jan.1
Quote Reactie van @jan w:
Heeft die Bartje dat wel met de voorzitter van het NAJK overlegd. Die weiden ook niet. Oei, Oei,.

Vind het een realistisch stuk van Bart,dat op den duur zuiniger met mineralen gewerkt zal worden staat als een paal boven water,en daar heb je wel de klw voor nodig.
Koeien binnen en binnen is ook nog een verschil ,bij de nieuwe open stallen kunnen de burgers 365 dgn per jaar de koeien zien,en is het komfort helemaal top.
Meeste koeien die buiten lopen in de zomer moeten het in de winter wel eens met minder doen.
Trouwens de weide premie is herverdeling van melkgeld,het zou de zuivelwereld sieren als de weide premie er gewoon boven op komt en dat zou ook moeten gelden voor alle eisen die boven de standaard komen.
De groeier zal idd nu alleen maar een spantje er bij zetten,grote stappen zijn onbetaalbaar.
Maar misschien komt er hierna weer een andere tijd...
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan.1:
en daar heb je wel de klw voor nodig
Dat zal je nooit met de KLW bewerkstelligen. KLW is en blijft een speeltje van de LTO om de intensieve bedrijven te bevoordelen. Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing waaruit blijkt dat je mineralen uit verschillende leefwerelden gelijkwaardig kunt tellen. En die zal er niet komen ook, nooit!
jan.1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Dat zal je nooit met de KLW bewerkstelligen. KLW is en blijft een speeltje van de LTO om de intensieve bedrijven te bevoordelen. Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing waaruit blijkt dat je mineralen uit verschillende leefwerelden gelijkwaardig kunt tellen. En die zal er niet komen ook, nooit!

Ook jou mening is belangrijk natuurlijk,maar ga er maar van uit dat alles in de toekomst in kg in je silo gaat,weiden is nu nog een berekening ,maar als je koetjes over 10 jr de stal binnen lopen zijn ze allemaal gewogen.
+1
robbies
@jan.1 dan zullen alle boeren ook een weegbrug aan moeten leggen. Die voorraadberekening van BLGG is er ook één van Likmevestje
m uut m
@robbies
Zal er ook een nvwa-er bij moeten staan anders helpt het niet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan.1:
in de toekomst
Dan zal ook in de toekomst de "fraude" welig blijven tieren en blijven we bezig met oplappingen en aanpassingen. De praktijk zal zich nooit aan de theorie aanpassen.
+1
ted9
@jan.1 over tien jaar is een klw totaal overbodig. Dan is 15% van de boeren wel gestopt en ben ik benieuwd of het aantal koeien op niveau blijft. meer mest dan dat er in 2015 was komt er nooit meer
+3
van Ittersum
@ted9 vrees dat het nut idd al achterhaald is maar het apparaat of instituut KLW zichzelf In stand houdt. Ik vergelijk het met de hedendaagse zorg en het onderwijs(In beide bestuurlijke ervaring), het is zo log, traag en duur op bestuursniveau maar diegenen die het kunnen veranderen hebben er zelf geen baat bij dat het veranderd dus daarom blijft het zo of het verergert juist
+1
robbies
@ted9 dat hoor ik al 20 jaar op campinavergaderingen.
ted9
@robbies als straks weidegang een verplichting gaat worden wat niet ondenkbaar is dan is er weer een beperking. En daarbij laten veel grote bedrijven 200+ wel melken of voeren maar elke dag de koeien uit het land laten halen dan moet er nog wel een extra knopje om.
Wilbert
@ted9 kijk even naar de prijs van p rechten en land. In Nederland hebben we een aantal natuurlijke voordelen en drive om te melken. Melk blijft komen. Er kunnen nog wel een kleine miljoen koeien bij, liepen er begin jaren 80 ook.
ted9
@Wilbert prijs van grond zegt helemaal niks. Hier werden percelen grond vorig jaar nog als warme broodjes verkocht voor 70+ nu staan er meerdere grote percelen te koop waar geen mens opbied. Ook die prijs voor fosfaat kan alle kanten nog op. Als jij denk en zo zeker weet dat ze zo duur worden zou ik zeggen koop er een boel op kun je mooi geld maken misschien ziet de bank er wel wat in.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ted9:
grote percelen te koop waar geen mens opbied
Dat zal steeds meer gaan gebeuren.
+1
robbies
@ted9 dat zeiden ze bij de verplichte melktank, bij de superheffing, bij de interimwet, bij de Minas, bij de AMvB en rondom 2 juli ook. En toch was er op 1 oktober 2016 meer melk dan ooit tevoren.
jan.1
Quote Reactie van @ted9:
over tien jaar is een klw totaal overbodig. Dan is 15% van de boeren wel gestopt en ben ik benieuwd of het aantal koeien op niveau blijft. meer mest dan dat er in 2015 was komt er nooit meer

Over 10 jr is de helft gestopt mk per bedrijf bijna verdubbeld en werkt elke boer met de klw.
ted9
@jan.1 niet iedereen wil/kan verdubbelen.
+1
Frans1
Quote Reactie van @jan.1:
De groeier zal idd nu alleen maar een spantje er bij zetten,grote stappen zijn onbetaalbaar.Maar misschien komt er hierna weer een andere tijd...

Je doet net of dit een verarming voor de sector is,maar wat heeft die grote groeisprongen van sommigen ons als sector opgelevert?
+1
robbies
@Frans1 volop gespreksstof op dit forum
simpel
@Frans1 duurzame stallen, meer ruimte en comfort voor de koe, minder ammoniakuitstoot?
+1
de hoef
[quote="@simpel" p="1500328"]duurzame stallen,[/quotj
je bedoeld een berg geld gekost ,want als je geen subsidie had gehad had je hem niet gebouwd
simpel
@de hoef juist, de extra kosten kunnen worden terugverdient door meer koeien te melken(groeisprong). In combinatie met subsidie leek dat voor 2-7-2015 mogelijk. volgens mij was dat ook het doel van de overheid om duurzame stallen te stimuleren.
de hoef
@simpel klopt ja om de rest daar later op afterekenen
en ze zijn toen voor het gemak de fosfaat vergeten
jan.1
Quote Reactie van @Frans1:
Je doet net of dit een verarming voor de sector is,maar wat heeft die grote groeisprongen van sommigen ons als sector opgelevert?

Is geen verarming,vat je niet goed op!Een boer kijkt eerst naar zijn eigen bedrijf ,de sector heeft hij geen vat op..maar zoals het de laatste weken gebleken is zijn er wel enkelen die de sector in kwaad daglicht hebben gezet.
In ons geval konden we een stap maken naar een 2 mans bedrijf,dat kon alleen met nieuwbouw 10 jr geleden,geen dag spijt van,alles onder 1 kap en 1 man kan in kantoortijd het koeienwerk doen.
+1
Rundvlees.nu
Ik vraag mij iets af. Wij voelen ons al jaren geen baas meer op eigen erf. We worden toch al jaren geleefd.
pietjepuk
Ik lees net bij rfc dat je je stierkalveren ook al niet meer mag verkopen aan wie je wilt. Moet aan een erkende handelaar. dus een groepje kalveren aan een stierenmester in de buurt mag ook al niet meer.
vrije boeren
@pietjepuk wat een flauwe kul
+1
pietjepuk
@vrije boeren ja vindt ik ook. maar het wordt maar even voor je beslist.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's erf en natuur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN