Boer gezocht die wil vertellen over fraude

Beste mensen, voor het weekblad de Groene Amsterdammer wil ik een stuk schrijven over het huidige landbouwmodel. We gaan van affaire naar affaire. Laat dat niet zien dat we ver afstaan van hoe landbouw zou moeten zijn? Wat is er mis?

Ik zou graag eens spreken met iemand die zelf heeft gefraudeerd, en zou willen uitleggen (anoniem natuurlijk) waarom hij of zij dat heeft gedaan. En waarom hij wel of niet knel zit. Ik ga fraude niet goedpraten, maar volgens mij is het te makkelijk om één groep daar de schuld van te geven. Ik zou graag de visie horen van iemand die zelf heeft gefraudeerd.

Bel me op 06-18409284 of mail prikkebord@frankmulder.info.
Op frankmulder.info/ meer info over mij.

Deel dit topic

Reacties

Groen1
Een stuk geschreven door Frank Mulder.
groene.nl/artikel/…

Een stuk geschreven door Roos van der Lint.
groene.nl/artikel/de-kip-houdt-van-chillen/
+1
vedder
Een groene amsterdammer die geen boerenfraude gaat goedpraten....je weet wel te verassen vandaag....
Frank Mulder
Beste Groen1, vergeet dan niet dit verhaal van mij:
groene.nl/artikel/onzichtbare-voedselreuzen/
mlkvhoudr
@Frank Mulder artikel over joe was ook prima hoor er zijn meerdere wegen die naar rome lijden
+12
de hoef
@Frank Mulder wat is je plan ,een fraudeur uithoren en nog meer negatief nieuws uitbrengen
of proberen de vinger op de zere plaats te leggen ,en er een positieve draai aan te geven ,
we wensen geen laster meer
verder succes ermee en ik hoop op een zeer net verhaal
Druk
@de hoef
Wordt dus een heel eenzijdig verhaal, 1 fraudeur van de totaal 17.000 melkveehouders, dat daarna natuurlijk gigantisch wordt uitvergroot.
de hoef
@Druk misschien valt het mee ,en heeft de heer mulder het beste met ons voor
ik ben persoonlijk wel voor een goed verhaal
+20
Harry K
@Frank Mulder Sorry, ben geen fraudeur en kan in deze als zodanig niet wat voor je betekenen.

Denk wel dat ik begrijp waar het mis is gegaan.
Melkveehouder is een prachtig beroep. Zó prachtig zelfs, dat van oudsher gezegden bekend zijn als: "kom je aan de boer zijn grond, dan kom je aan zijn leven." En: "geld, grond en vrouwen, daar draait de wereld om".

En mede doordat boerenbestuurders doorgaans zélf slechte PR voor ons in de media brengen, denkt de gemiddelde Nederlander doorgaans niet best over de boeren. Een mooi voorbeeld is LTO voorzitter de heer Calon. Hoe hij in Nieuwsuur zat en daar de voeten van Carola kuste is nog daar aan toe. We zijn het wel gewend dat veel bestuurders vooral oog hebben voor hun eigen carrière. Let wel, het was en is volledig terecht dat hij er met gestrekt been inging en dusdanig duidelijk maakte dat fraude niet geaccepteerd wordt, maar dat hij het dan wéér nalaat om voor de sector op te komen, daarmee kwets je de hele sector. Kon dat dan? Ja!

Zijn uitleg had daar moeten zijn dat er van een dergelijke gróótschalige fraude geen sprake was.
Dat er door sommige agrariërs naar nu blijkt met de administratie is gerotzooid, geenszins zal worden geaccepteerd. Dat het op deze wijze naar buiten brengen van dit nieuws echter een ander tweeledig politiek doel heeft. Ten eerste dat de minister haarzelf daarmee tracht in te dekken, dat wanneer haar onderhandelingen over gunstige regelgeving in Brussel voor boeren mislukt, zij dit dan hiermee simpel de boeren zelf op de schuld kan geven. Ten tweede is deze opzet een prima middel om meer geld te verwerven voor haar boeren-controlerende instanties.

Daarna had hij zich natuurlijk niet moeten laten verleiden om aantallen te noemen, maar had best kunnen voorspellen dat er echt geen duizenden zijn.

Daarbij heeft Calon het nagelaten om er een terechte positieve draai aan te geven.
Nergens ter wereld bestaat er zo'n geweldig systeem dat de boeren zó effectief controleert als in Nederland. Op die boeren die met die tweelingen knoeiden na wisten we het al lang: ons Identificatie en Registratiesysteem werkt zó geweldig dat dergelijke praktijken er dan feilloos uitrollen!
Gemiste kans!

En Frank, wat betreft jouw landbouwstructuur het volgende.
Als boeren worden we het gezien de uiteenlopende bedrijfsvoeringen, geloven, belangen en intenties inmiddels bijna onmogelijk meer eens over de landbouwstructuur van de toekomst.
Wel weet ik dat er zolang ik boer ben (bijna 40 jaar) een continue uitstroom is van boeren, en dat de boeren welke overblijven steeds harder en zakelijker worden. Inherent daarmee is dat er dan ook relatief gezien dichter langs de wet wordt geopereerd. Is mss ook wel logisch, omdat juist déze het in de ontstaande landbouwstructuur het langst volhouden. Alleen goed verstand en boerenwijsheid blijkt dus geen garantie meer op overleving in de sector. En hoewel ik dat wel jammer kan vinden, is de kans inmiddels dus aanwezig dat mijn mening in deze niet meer door het merendeel van de sector gedeeld wordt.

En om volledig te blijven, hier weer de link met het verhaal van hoe er al decennia met ons wordt omgegaan: prikkebord.nl/topic/102729/

Dit alles is en mag geenszins een excuus zijn voor het plegen van fraude, maar wellicht brengt je dit wat opheldering.
+2
casev
@Harry K een duidelijke +1 👍 Harry, erg mooi verwoord.
+1
Dre van Helmond
Frank Mulder ik denk dat je voor de gangbare landbouw in de groene Amsterdammer weinig kan betekenen .Al geloof ik zeker dat jij het juiste publiek weet te bereiken. Maar jou publiek staat niet open voor de gangbare landbouw. Ik weet wel dat de negatieve berichtgeving over de landbouw de schaalvergroting in de kaart speelt .Veel goedwillende veehouders kunnen er niet meer tegen steeds in een verkeerd daglicht geplaats te worden .En een verkeerd geplaats vinkje maakt al een crimineel van een boer .
+3
Frank Mulder
Beste mensen, ik begrijp de bezorgdheid. Maar de Groene Amsterdammer is geen krant die spannende koppen nodig heeft 😄. We hebben 4 pagina's de ruimte. Ik ga het niet ophangen aan de ene boer. Ik ga verschillende ervaren en wijze mensen vragen wat ze van mijn vraag vinden en een boer die iets vertelt over zijn fraude is daar hopelijk eentje van.

Trouwens, als een boer het lef heeft om uit te leggen waarom hij in de fout is gegaan, dan heb ik daar veel respect voor! Daar ga ik eerlijk over schrijven. Ik denk dat dat een analyse ook veel eerlijker maakt. Dit is hard nodig voor een lezerspubliek dat weinig verstand heeft van boeren.
de hoef
@Frank Mulder hier op prikkebord zitten geen fraudeurs war
meest voorbeeld bedrijven op een enkele spanten prutser na
succes hoop dat jij er een mooi stuk van maakt
plaats je het hier ook even
+2
Dre van Helmond
@de hoef Hier op het prikbord zit niet een boer die wel eens te hard rijd .
Maar ik ben wel voor de waarheid en geen opgeblazen verhaal van 20 jaar geleden.
Het verhaal van gisteren over een boer uit Deurne is ook heel erg opgeklopt .
+4
puntertje
@Frank Mulder Ik denk niet dat dit een objectief forum is, je merkt dat de meeste mensen die hier reageren net zo wantrouwend richting maatschappij en burgers zijn als de maatschappij dat zo langzamerhand richting agrarische sector is.
mlkvhoudr
@puntertje goed opgemerkt 👌 niet achter elke boom een tegenstander zien
Jan S
😀
puntertje
@Jan S Het is altijd grappig wanneer mensen ongewild je stelling bevestigen.😬
Jan S
😀
+17
mlkvhoudr
@Frank Mulder wat zou een projectontwikkelaar doen die van de gemeente amsterdam na jaren van touwtrekken alle vergunningen voor een miljoenenkostent bouwproject goed gekeurd heeft gekregen van de gemeente. De woningen staan er al en dan beslist den haag dat er in amsterdam alleen nog maar gewoond mag worden in huizen die al benut worden. Zou die projectontwikkelaar zich daar bij neer leggen of zou hij overal de grens opzoeken om toch zijn woningen te kunnen verkopen en er misschien ook wel af en toe over de grens gaan? Dat is namelijk wat er voor sommige boeren aan de hand is alle vergunningen voor elkaar maar nog niet de stal vol. En dan mogen ze niet alleen de stal niet vol zetten maar moeten ze nog 8.3 procent minder koeien gaan houden. Dat je daar gefrustreerde domme acties van gaat doen is dom en fout maar als ik sommige verhalen hoor van collegas snap ik de frustratie wel
+3
cornelissen
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
alle vergunningen voor elkaar maar nog niet de stal vol. En dan mogen ze niet alleen de stal niet vol zetten

Dat is zo, maar we moeten wel eerlijk blijven, dat is de schuld van de sector zelf door een aan
aantal jaren zelfregulering. Verwachtingen wekken,en als het dan dreigt uit de hand te lopen niet met een enigszins fatsoenlijke regeling komen voor onomkeerbare investeringen,maar als verantwoordelijken ( K.Romijn en P.Boer) snel de benen nemen met achterlating van de ellende
Een zeer smerige streek van de sector
+4
mlkvhoudr
@cornelissen zelfregulering is net zoiets als dat ik mijn kinderen zelf laat bepalen hoeveel hagelslag er op hun brood mag, met de waarschuwing dat als ze niet matigen dat dan het pak wel heel snel leeg is, en er niet steeds nieuwe hagelslag gekocht gaat worden, een mooi early warning systeem dacht ik zo.

Maar de enigsten die 8,3 procent gekort worden op hun hagelslag zijn hun ouders, nou vooruit de kinderen krijgen voor straf ook een standstill 😉
starbuck
@Frank Mulder heeft zich al iemand gemeld ?
demelkboer
Wat is er mis?

Wij moeten als nederlandse landbouwers voldoen aan een standaard waar voor de burger niet bereid is om te betalen. Volgens mij moet je daar wat over schrijven.

Als boeren op geld beluste fraudeurs warwn warwn ze al lang geen boer meer
MARTIJN G
Verkeerde topic
+1
Jan S
😀
+1
van Ittersum
Denk dat anonieme boer zich allang heeft gemeld, alleen wij weten net niet daarom heet het ook anoniem.
Frank Mulder
Bedankt alvast voor alle interessante reacties hierboven. Dat je gefrustreerd wordt als je sector wordt dichtgetimmerd met regeltjes die elk jaar veranderen, is heel logisch.

Maar er heeft zich nog niemand gemeld helaas. Ik ben benieuwd: heeft die frustratie inderdaad met de fraude te maken? Ik ken ook mensen die hun belasting niet eerlijk betalen en dat komt niet door frustratie maar gewoon doordat het niet heel slecht voelt om te jokken tegen een anoniem formulier.

Dus een ervaringsdeskundige mag me nog steeds bellen of mailen, zou ik graag mee willen praten.
+3
MTSTAMMINGA
@Frank Mulder
Vraag maar eens een UBN nummer KVK nummer Bedrijfsnummer aan
En begin maar vee tehouden ,dan begin je het vanzelf allemaal wel wat te snappen

Bij goed en eerlijk onderzoek beginnen voor 2-7-2015
+4
Hans19
@MTSTAMMINGA @Frank Mulder Vind ik ook wel een goeie. Kom u er vanzelf achter waar de hedendaagse boer allemaal tegen aanloopt en kunt u daar een mooi stukje over schrijven in de Groene Amsterdammer.
+1
cornelissen
@Hans19 Niet zo raar bedacht, doet mij denken aan ex-provo Roel van Duijn,die een boerderij starte in Oost Groningen. Hij heeft het maar een paar jaar volgehouden en snapte toen niet dat boeren het zo lang volhielden. Het ging er bij hem met duizenden guldens uit en het kwam er maar met honderden guldens binnen,volgens eigen zeggen. Is toen weer maar gauw in de politiek gegaan.
weurding
@cornelissen enigste vorm van slapend rijk worden, presentielijst tekenen en klaar is cees, kon je van 10 gulden treinticket 1000 maken 😉
+2
Veenprut
@Frank Mulder Het wordt denk nu zo langzamerhand wel tijd dat de minister gaat toegeven dat het er naar alle waarschijnlijkheid maar een handjevol bedrijven zijn en laat meneer Calon daar dan maar meteen achteraan zijn zegje doen en als hij een echte sectorvertegenwoordiger zou zijn dan zaagt hij haar bij de grond af met onterechte en voorbarige conclusies....(maar dat zal valse hoop zijn).
Denk dat je daar al een mooi stukkie over kan schrijven en dat zal de stadsmens ook snappen....
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Veenprut:
maar een handjevol bedrijven

Hoop je het of denk je het?
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam mijn gedachte is dit ook. De minister gaat ook maar af op de informatie die zij aangeleverd krijgt van mensen of instanties die zichzelf belangrijk vinden.

Maar we zullen zien
Wilbert
@van Ittersum hoorde van de week van de handelaar dat hij 1 geblokkeerd bedrijf had en een aantal bedrijven die plotseling met spoed een paar vaarzen hadden geslacht.
Er zullen vast wel wat bedrijven bijkomen, maar de bewijsvoering wordt wel lastig. En niet bewezen is niet gefraudeerd.
dwers
@Wilbert ik hoorde ook nog verhaal van monsternemer die op het bedrijf klaar was, toen ging er nog een hek open en kwamen er vaars/pink de melkput in.
buorman
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Hoop je het of denk je het?

Laten we het hopen, en ik denk het ook.
Hoop dat de werkelijke cijfers [met geconstateerde fraude/fouten] bekend worden gemaakt, maar denk het niet 😬
Hoorde van een bedrijf die de eerste dag was gecontroleerd ivm hoog aandeel oude ongekalfde pinken eind dec ......
Ja dan zul je wel aan 7700 bedrijven komen, bijna iedereen met code 102 dieren heeft vorig voorjaar het insemineren van de pinken even uitgesteld om ze zo over de jaarwisseling te tillen.
J.v.G
@buorman Had ie ook meer dan 5% 2lingen?
aukevd
@J.v.G nee, 2 tweelingen op 89 geboorten
MARTIJN G
Quote Reactie van @buorman:
bijna iedereen met code 102 dieren heeft vorig voorjaar het insemineren van de pinken even uitgesteld om ze zo over de jaarwisseling te tillen

Nee, waarom. Wel een heel aantal pinken voor export verkocht.
Veenprut
@Jack Rijlaarsdam allebei.....
+16
J.v.G
Frank Mulder, De fraude is zo opgeblazen.
Er is echt wel fraude geweest, maar op zeer beperkte schaal, dus de werkelijkheid hierin is totaal niet interresant voor jou lezers. Waarom schrijf je in plaats daarvan niet over de echte schandalen?

Neem bijvoorbeeld de waterschap medewerker.
Hij bracht op zijn eigen site gegevens naar buiten over bestrijdingsmiddelen in oppervlakte water. Waaruit blijkt dat het waterschap niet de europeesche regels hanteerd. Door er eigen regels op na te houden worden veel hogere concentraties vermeld dan er in werkelijkheid in zitten.

Riooloverstorten die vele malen meer uitstoten dan aangegeven, maar wat men stil probeert te houden.
Zo maar een paar voorbeelden van deze week. Zo zijn er nog tientallen voorbeelden meer natuurlijk!

Er zijn veel organisaties die geheel of gedeeltelijk financieel afhankelijk zijn van de inkomsten die voortkomen uit hun leugens en verdraaiingen van de werkelijkheid. Journalisten kun je hier ook regelmatig onder scharen. Evenals de nvwa, die al een half jaar wist van de fipronil. Maar heeft gewacht tot het groter werd. En het toen als een heel groot schandaal heeft gebracht.
Dit heeft ze 20 a 25 miljoen extra jaarlijks budget opgeleverd.
Ik verwacht dat ze dit trucje met de tweelingfraude proberen te herhalen.

Als je dan toch over tweelingfraude gaat schrijven en de werkelijkheid wilt achterhalen, de eigenlijke taak van een journalist. Ga dan is na wanneer precies de eerste bedrijven geblokkeerd zijn waar deze fraude is ontdekt. De nvwa is echt niet ineens eind januari hier op gekomen.
Het is ook nog eens zo dat de fraude dit jaar met andere regelgeving helemaal geen nut heeft en in plaats daarvan tegen je werkt.
Idioot toch dat een instatie misstanden afwacht en stil houd om er zo een zo maximaal mogelijk schandaal van probeert te maken.
Ondanks dat in werkelijkheid er geen echt schandaal was is het toch gelukt het wel zo te brengen door het vertouwen van de minister te misbruiken.
+2
@J.v.G Ja en dan het vliegverkeer 95 % vliegvakantie s, paar % zakenreizen, zakenreizen zijn niet meer nodig, dit kan via internet, vliegvakantie zij LUXE en milieu vervuilend en kunnen afgeschaft worden. Dus op schiphol kan mais verbouwt worden .
J.v.G
@Detukkeroettwente vraag lto maar is! Ik denk dat Calon zal zeggen dat we de hand in eigen boezem moeten steken.
Kijk maar is naar de exportverdiensten (niet opbrengsten maar werkelijke verdiensten) van alle agrarische sectoren samen.
Zonder deze tientallen miljarden zou er niet zoveel vliegverkeer zijn.
Je moet je schamen Tukker ook dankzij jou moet Lelystad uitbreiden!
+1
Nick83
Ik ben geen fraudeur en ik ken er ook geen. Veehandelaar naar gevraagd, die kende 1 geblokkeerd bedrijf. Maar dat had niks met kalverfraude te maken.
+3
demelkboer
"Fraudeur gezocht die wil vertellen over boeren"

Calon?
+2
Jan S
😀
+2
Dre van Helmond
Frank Mulder begin maar eens met een verhaal over 7700 verdachten en uiteindelijk 45 overtredingen .Niet leuk voor 17000 veehouders!
+3
Coen
Hij heeft met een aantal zgn. deskundigen en een filosoof gesproken en het volgende gepubliceerd groene.nl/artikel/…
+3
KuikenenKoe
@Coen
vond niet eens een slecht stuk was eerst bang dat frank mulder er meer een stemmingmakend stuk van zou maken
en deze publicatie zet meer aan tot nadenken en discussie

heb dan wel weer weinig met journalist de heer veerman die neigt namelijk wel tot zijn visie als het gelijk te brengen
+1
de hoef
@Coen t kon zat erger
+2
Jan S
😀
+2
Jannus
@Coen Vind het een goed stuk,valt me echt mee,denk dat het de meesten wel zal aanspreken want het is een kunst om een goed interview op papier te zetten in de juiste bewoording
buorman
Goed stuk
cornelissen
Als ik Korver was,had ik persoonlijk zonder meer met mijn echte naam genoemd willen worden.
Zeker als grondgebonden bedrijf ,waar dus nu je latente ruimte is "geroofd"hoef je je nergens voor te schamen,(anders misschien ook niet), sterker, je voldeed aan de visie van LTO/NZO
mlkvhoudr
@cornelissen lekker anoniem ook als hij vlak bij grootste boer van nl woont. Buurtgenoten zullen geen idee hebben wie hij is 😉
+1
buorman
@mlkvhoudr
Nog een keer lezen? 😁
mlkvhoudr
@buorman heb ik wat gemist had t snel doorgekeken.....
+1
buorman
@mlkvhoudr
Die met 3000 zit bij Jos Verstraten in de buurt [maar die was niet anoniem]
+2
mlkvhoudr
@buorman oeps 😁
Druk
@buorman
Allemaal lekker hypocriet. Hij zat ook dicht bij het vuur en had daarom net voor 2 juli 2015 nog snel uitgebreid met een paar vrachtauto's met melkvee. Had net daarvoor ook zijn veestallen uitgebreid zonder zijn oppervlakte grond daarbij aan te passen.
buorman
@Druk
Jij zult Jos Vestraten wel bedoelen, maar we hadden het over het artikel.
+2
Wilbert
Prima verhaal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0