Melkveehouders kunnen nog veel winst behalen in aanpak Salmonella

Hoewel veel melkveebedrijven er op den duur in slagen om melk zonder afweerstoffen tegen Salmonella te leveren, lukt het een aantal langdurig besmette bedrijven niet vrij te worden van Salmonella; ook niet na herhaaldelijk een plan van aanpak te hebben opgesteld. Uit onderzoek onder alle langdurig besmette bedrijven blijkt dat veel plannen vooral focussen op het doen van onderzoek naar Salmonella en veel minder op de preventieve maatregelen die een veehouder op zijn bedrijf kan nemen. Op dit punt blijkt nog veel winst te behalen.

Deel dit topic

Reacties

+1
vedder
Gaan we weer.... het salmonellaprogramma deugt niet en werkt juist averechts doordat koeien onterecht een 'niet aangetoond' krijgen en bedrijven zo onterecht 'gunstig' zijn, hierdoor zoekt men zich een aap en komt men nooit van salmonella af.
+1
jan w
Gaan we weer, voor symtoombestrijding moet je bij de GD zijn. Wil je echt weten hoe het staat met de salmonella, kun je beter in zee gaan met BeterVee
weurding
Chloortabletten in de vlotterbak !! werkt super
zwier
Quote Reactie van @weurding:
Chloortabletten in de vlotterbak !! werkt super

Zal de salmonella expert die bij mij op bezoek komt dit ook adviseren?
+1
vedder
@zwier nee, op je knieën door de stal en poetsen, poetsen en nog eens poetsen
grös
@vedder
Stal hermetisch afsluiten, mag geen enkele vogel, bij iedere oversteek een waterspuit alle laarzen 10x daags ontsmetten, hygiënesluis etc etc. Ook nog aparte mestopslag bouwen om mest half jaar op te kunnen slaan onschadelijk, als de boer er maar mooi druk mee is. Verhaaltje in FC-blad, man had al die stappen ondernomen, ook nog 1/3 veestapel opgeruimt (!) en een mirakel, het bedrijf was ineens salmonella-vrij, zolang het duurt..
weurding
@zwier waarschijnlijk niet, de oplossing is te goedkoop, probeer het maar eens
zwier
Quote Reactie van @weurding:
waarschijnlijk niet, de oplossing is te goedkoop, probeer het maar eens
Nee krijgt een dik rapport thuis gestuurd waarschijnlijk, want alleen om het rapport te maken kost al 8 uur maal €120 , dus tel uit je winst.Een a4 tje met aanbevelingen komt niet geloofwaardig over natuurlijk.
vedder
@zwier vol bindende adviezen, ook nog...
paul1
@weurding goed voor de pensbacterien ?
weurding
@paul1 2 jaar gedaan, schaadt echt niet, natuurlijk geen emmers vol er in hè 😄
Wilbert
@paul1 likstenen bestaan ook uit chloor... kan inderdaad prima als weurding zegt.
+1
Frans1
@weurding wat een werk,eerst een vlotterbak plaatsen... 😁
vedder
@weurding hoeveel gooi je daar in dan?
weurding
@vedder 1 tablet per dag op 50 mk
jandb
@weurding is dat chloor dan om de waterbak schoon te houden of omdat het helpt voor de koe?
weurding
@jandb misschien voor de koe,maar is meer om de besmetting tegen te gaan via drinkwater en buizen, wij hebben een lagedruk systeem met communicerende vaten waar je altijd wat aanslag in hebt, ben ook altijd sceptisch, maar het werkte gewoon
vedder
@weurding oke, ik zet hier niet neer dat ik het ook ga doen hoor......;)
Vario512
@vedder Geef je de koeien ook leidingwater?
vedder
@Vario512 nee, remonpomp van 100 m diep met ontijzering en hogedrukbakken in de stal
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
nee, remonpomp van 100 m diep met ontijzering en hogedrukbakken in de stal

Ik heb niet het idee dat je drinkwatervoorziening, de salmonellaverspreider is. Maar een chloortablet kan een extra verzekering zijn.

Ik heb momenteel wat koeien die al een aantal maanden hoesten. Ik heb een erg sterk vermoeden dat dat door salmonella dublin komt. Heb jij zulke koeien er ooit helemaal vanaf kunnen helpen met antibiotica? Bij het jongvee zijn ook een paar die hoesten, dus er is een kans dat de salmonella zich door de lucht verspreidt.
vedder
@Vario512 antibiotica heb ik destijds alleen bij zware klinische gevallen ingezet, en dan werkt alleen baytrill, ik denk verder dat het idd via de lucht gaat of iets in de zin van hoesten in de drinkbak of in het voer oid, tegen chronisch hoestende koeien heb ik geen ab gebruikt want dan kun je alles wel spuiten
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
k denk verder dat het idd via de lucht gaat of iets in de zin van hoesten in de drinkbak of in het voer oid

Een groot aantal hoestende koeien heb ik gekregen, nadat ik de lage drukbakken vervangen heb door hogedrukleiding en vlotterbakken. Bij de vlotterbakken vindt toch wat verneveling plaats. Wanneer er salmonella in het water zit, dan kan het via verneveling van water in de lucht komen. Dit is de gedachte die ik heb.

Een tweede mogelijkheid zou kunnen zijn bij het bekappen van koeien. Ik bekap de koeien met de haakse slijptol met een rasp, waarbij er veel stof in de lucht komt. Als er stront met salmonella aan de klauwen van de koe zit, die je vervolgens tot stof slijpt, dan kan salmonella ook in de lucht komen.
vedder
@Vario512 Bij mij is destijds S-dublin aangetoond in de longen van een slachtkoe ( gewoon door GD, terwijl ze eerst zeiden dat ik geen salmonella kon hebben omdat ik gunstig was), als zulke bacterien in de longen van hoestende koeien zitten hoef je volgens mij niet zo moeilijk meer te denken, koeien houden niet de hand voor de mond tijdens het hoesten.
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
koeien houden niet de hand voor de mond tijdens het hoesten.

Misschien is het inderdaad wel zo simpel. Maar jij voert dus elke hoestende koe zo snel mogelijk af? Of zijn er ook wel koeien die weer een keer ophouden met hoesten?
vedder
@Vario512 ik volg alleen het programma van betervee, ben bijna vrij. Het hoesten gaat een beetje Koppelbreed op en neer. Ik heb enkele chronische hoesters, maar deze zijn niet perse hoog in antistof, die voer ik dus ook niet af, misschien hoesten ze om secundaire longbacterien.
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
misschien hoesten ze om secundaire longbacterien.

Heb je de koeien wel eens onderzocht op mycoplasma. Ik had laatst een positieve uitslag voor mycoplasma, de tank erop zat ik weer onder de grenswaarde en was het weer negatief (niet aangetoond).
vedder
@Vario512 ja, die volgen we ook, tankwaarde is veilig laag maar ik heb wel eens een dier gehad waar het aangetoond was bij een longspoeling.
weurding
Quote Reactie van @Vario512:
koeien die weer een keer ophouden met hoesten?

code 21 09009221 😄
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
antibiotica heb ik destijds alleen bij zware klinische gevallen ingezet, en dan werkt alleen baytrill

Genezen die koeien dan ook 100%?
vedder
@Vario512 In ieder geval gingen ze op dat moment niet dood, maar als het hele koppel kwakkelt, kwakkelen ze daarna gewoon weer met de meute mee
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
In ieder geval gingen ze op dat moment niet dood, maar als het hele koppel kwakkelt, kwakkelen ze daarna gewoon weer met de meute mee

Ik kan niet zeggen dat de hoestende koeien voor de rest iets mankeren aan de gezondheid. Ze zijn goed in conditie en geven meer dan 40 liter. Ik heb alleen wel eens dat er een koe plotseling dood ligt door een longbloeding. Dus eigenlijk is elke hoestende koe een tikkende tijdbom.
vedder
@Vario512 ik heb verder geen problemen met de hoestende koeien, toen ik veel meer salmonella koeien had, had ik veel last van downer koeien na het kalveren en soms zelfs gewoon halverwege de lactatie, nu nooit meer.
jan w
@vedder
Had je geld teveel , dat ze zo'n diepe bron moesten maken. Of zit je op een leemlaag.
Die oude ontijzeringsinstallatie's kunnen best een bron van besmetting zijn.
vedder
@jan w de bron is 3 jaar jong,. Ik denk totaal niet dat dat een oorzaak zou zijn, ook de vorige niet. S.dublin is puur koegebonden.
jan w
@vedder
Waarom zo diep. In de wandelgangen is het alleen Remon die zo diep boort.
vedder
@jan w Hij is niet heel 100 meter geloof ik, maar wel in die richting. Ik heb in ieder geval de duurdere boring gekozen ( door remon zelf ipv onderaannemer) omdat ik vond dat de oude bron niet lang genoeg meeging, remon zei dat ze zelf breder en dieper boren ( tot 100 ). Hoe diep hij uiteindelijk in geworden weet ik niet eens meer. Of de nieuwe bron langer meegaat is verder natuurlijk afwachten.
jan w
@vedder
Ik vraag mij altijd af, waarom zo diep, of dat nodig is. In 1974 toen wij de stal hebben gezet hebben we een bron "gespoten" . De puls wilde er niet meer dan 3.5 meter in de grond blijven, die kwam er zo weer uit. Mogen hem alleen niet meer gebruiken voor het drinkwater van het vee, dit omdat de norm voor nitraat boven de grens lag. Voor de rest voldeed alles om het water voor veedrinkwater te gebruiken.
Hier kunnen we zo tot 10 a 11 meter, maar dan zit er op een meter of 7 een schelpenlaag ( kalk).
van 11 tot ongeveer 20 meter zit er een kleilaag met een paar rommellagen ertussen. Dieper dan 20 meter heb je vrij spel om te kiezen. Hier boren ze vaak niet dieper dan 30 meter .
vedder
@jan w O ik heb geen idee, ik moet gewoon goed water hebben voor vee en reiniging, als ze dan deze adviseren en garanderen en het is betaalbaar vind ik het prima.
robbies
@vedder garandeert hier Brabantwater ook. Zet je afschrijving van je installatie en je stroomkosten eens af tegen leidingwater. Was hier de reden om de bron met ontijzering af te zetten.
vedder
@robbies ik heb geen stroomkosten 😉
grös
Vooral voor de GD is er veel winst te behalen, sommige veeartsen willen ook wel graag bloedtappen, plannetjes opstellen enz.
+1
jan w
@grös
Voor de melkveehouder is er nog veel winst te behalen. Dit door niet in zee te gaan met de GD met al zijn onderzoeken waar veel te veel onbetrouwbare gegevens uit komen. Maar 1 ding is zeker:"Ze houden zichzelf zo wel mooi aan het werk" en de boer betaald wel.
Weidezicht
Op het melkveebedrijf van mijn ouders zijn we na veel gedoe met bloedtesten mest onderzoek en soortgelijk gedoe uiteindelijk alle koeien die de droog stand ingaan gaan behandelen tegen leverbot. Uit mijn hoofd met fasinex? (Dan mag de melk 60 dagen niet mee dus dan is de droog stand de enige periode. ) Met zanil kan ook. Dan maar paar dagen melk eruit. Maar dat werkt minder goed. Tevens bij begin droog stand pour on tegen longwormen en vitamine pul erin. Uiteindelijk uit de salmonella problemen. Al kan dat ook gekomen zijn door aantal brieven en pittige telefoontjes met de melkfabriek......
Vario512
Quote Reactie van @Weidezicht:
salmonella problemen

Wat versta jij onder salmonella problemen, ongunstig bij de melkfabriek of gezondheidsproblemen veroorzaakt door salmonella?
Weidezicht
@Vario512 bij de fabriek. Koeien wel minder goed in vorm maar die oorzaak lag in leverbot besmetting. Dat gaat ook sluipend en niet door ons onderkend. Ook de veearts niet. Op advies van andere DAP leverbot gaan bestrijden. Met zanil om snel te beginnen. Gedurende dat traject dus ook ongunstig in de tank
Vario512
@Weidezicht Leverbot is inderdaad niet eenvoudig om van af te komen. In de tank is er bij nog nooit leverbot aangetoond.
Bioepz
@Weidezicht Hier dezelfde ervaring. Van oudsher veel leverbot. Sinds salmonella wordt onderzocht bijna altijd ongunstig. Vanaf 2012 standaard tribex(tegen leverbot) bij het droogzetten en de laatste jaren salmonella vrij.
Weidezicht
@Bioepz ja tribex. Dat was hem. Fasinex is voor de schapen
vedder
@Bioepz onthoud wel dat een drager een drager blijft, ook na leverbotbehandeling, als je van de melkfabriek "gunstig" krijgt hoef je nog helemaal niet vrij te zijn. Dit is een veelgemaakte fout.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , salmonella , melkveebedrijven en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0