Eigenbelang laten prevaleren.

Maak nieuwe regelgeving (als die er komt) vooral helder en duidelijk voor iedereen!

De mestfraude is een symptoom van een op hol geslagen sector.

Door: Pieter Klok

De overheid en LTO hebben nu hopelijk voor eens en voor altijd geleerd dat de veehouderij niet kan zonder quota en streng toezicht. Je kunt een individuele boer niet vragen te handelen in het algemeen belang. Hij heeft het vaak al moeilijk genoeg om te overleven en zal het directe eigenbelang daarom laten prevaleren.

Lees hier de complete column: volkskrant.nl/opinie/…

Deel dit topic

Reacties

slagroomvla
Niet leuk om te lezen, maar wel een behoorlijk scherpe en juiste analyse!
+1
stan-roozen
@slagroomvla
Totaal met oneens, vanaf nu enkel nog melkveehouders controleren die met de pet naar gooien, dat is eenvoudig genoeg uit te voeren. Val geen goede bedrijven/ondernemers lastig.
+1
slagroomvla
@stan-roozen In mijn beleving is het sinds het afschaffen van het melkquotum een op hol geslagen bende. Haat en nijd onder melkveehouders, veel wijzen naar elkaar. Naar mijn idee geen vooruitgang.
+1
jg
Probleem is dat alle verantwoordelijke bestuurders blijven zitten . En met veel bla bla gaan bedenken waar het fout gegaan is en hoe het anders moet . Lees foodlog.
zoiseraltijdwat
@jg als ze allemaal opstappen is het ook niet goed of wel dan ? laat ze het nu ook maar opknappen
puntertje
'Verlichte' geesten als P. Boer: ''we moeten het zelf gaan regelen, dat is veel beter'' en daarna de zin:''we gaan alle melk verwerken,(kom maar op)''.
Dan kan een kleuter bovenstaande conclusie ook nog wl trekken.
+2
sjoerd de melker
Wat een gezeik en stemmingmakerij. Beperk je tot het benoemen van de feitelijkheden ipv het blad vullen met colum's.
groeier
@sjoerd de melker
Klopt
@slagroomvla
Iedere melkveehouder heeft bij einde v/h melkquotum begin 2015 aan kunnen zien komen dat een stop op komst was in dieraantallen, dus op enkele knelgevallen na mag/kan niemand veel zeuren.
+1
MTSTAMMINGA
@groeier
Het probleem was ook wat de stop op 2-7-2015 was een vlucht heuvel 😀
En Carola Schouten geeft ons nu de STOP

Heb het idee dat we kunnen vernemen/ontdekken dat ze thuis een pubber opvoedt 😃
de hoef
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Heb het idee dat we kunnen vernemen/ontdekken dat ze thuis een pubber opvoedt

heerlijk bedacht ouwe
cornelissen
Quote Reactie van @groeier:
stop op komst was in dieraantallen,

Ook het "roven" van latente ruimte , als je aan het bouwen bent ?
+1
pieta
@cornelissen Alleen als je geen tijd had om op tijd klaar te zijn. 😁 Jij had zoveel tijd genomen door zelf te bouwen(in 2011 begonnen?) dat het in mijn beleving voor jou niet geldt. 😁
cornelissen
@pieta Jouw verhaal kennen we, jij had zelfs moeite,zeg maar je was tegen,dat de grondgebonden melkveehouders niet gekort werden
pieta
@cornelissen Ik heb er wel begrip voor dat dat zo gelopen is maar praat me niet van eerlijk. Een forse groeier met/zonder grond had een korting moeten krijgen en niet-gegroeide bedrijven geen. En dat ze een forse groeier zonder extra grond wat meer zouden korten kan ik wel inkomen. Mijn mening daarover verandert niet, de feiten en hoe het eea gaat ook niet. 😁
Farma_boerke
Een goede en duidelijke column met scherpe analyse. Het probleem zijn niet alleen de boeren, maar vooral de aansturing. Eigenbelang gaat nog altijd voor algemeen belang, wegens prive omstandigheden. Lees eens goed zou ik zeggen. Enkele quotes:

"De fraude is ook een symptoom van een op hol geslagen sector en dat kan niet alleen de boeren worden aangerekend."

"Iedereen met een beetje verstand van micro-economie had kunnen voorspellen dat de boeren hun veestapel razendsnel zouden uitbreiden."

"De individuele boer denkt echter op de eerste plaats aan zichzelf en hij kan ook vaak niet anders. Als hij niet uitbreidt en alle andere boeren wel, heeft hij een nog groter probleem"

"veel boeren zijn zeer gehecht aan hun koeien"

"Je kunt een individuele boer niet vragen te handelen in het algemeen belang. Hij heeft het vaak al moeilijk genoeg om te overleven en zal het directe eigenbelang daarom laten prevaleren."

Dit keurt fraude niet goed, maar plaatst het in een groter geheel waar ook anderen zoals overheid en LTO hebben gefaald
Pluto
Het verhaal is wel ietsje genuanceerder ; Ten eerste waren de boeren tegen afschaffing van het melkquotum ,het waren de andere partijen in de sector die samen met Brussel voor afschaffing waren waaronder, De eigen stands organisaties LTO NMV
De financiële sector ,zij zagen alleen werkgelegenheid
Alle zuivelorganisatie , we kunnen het wel aan !!
De veevoeder sectoren ,wij zorgen voor begeleiding
Al in 2014 lag er al voor 35% meer melkvee in aanvraag bij de Nederlandse Gemeentes en alle waarschuwingen van de veehouders ten spijt mocht alles gewoon doorgaan !.
Het grootste probleem wat nu speelt is dat er een overheidsbeleid is ingezet op basis van sjoemel rapporten en omgekochte wetenschappers!!. Rapporten die als basis dienden voor milieu effecten die weer van invloed zouden zijn op uitstoot en uitspoeling blijken niet te bestaan of zijn plotseling zoek. Het Brabantse provinciale beleid waarbij rapporten bewust niet werden ingediend en de waterschap medewerker in Noord Holland die foute uitslagen weigerde te verwerken en daardoor ontslag werd aangezegd . Dit zijn dingen die eigenbelang noodzakelijk maken als de volksvertegenwoordiging haar taak op ernstige wijze verzaakt !.
Jan S
😀
+1
groeier
@Jan S
Een ieder wist op tijd dat melkquotum weg ging, maar ook dat een rem op dieraantallen aan zat te komen ergens in 2015.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Pluto:
Het verhaal is wel ietsje genuanceerder

Inderdaad, het verhaal is iets genuanceerder dan jou bloemlezing.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0