Illustratie van: Jan Rispens

Mogelijk eind volgende week meer informatie rond fraude

Het ministerie van Landbouw verwacht eind volgende week meer informatie te kunnen geven over de voortgang van het onderzoek naar de dierregistratiefraude.

Deel dit topic

Reacties

pietjepuk
Zijn er ondertussen niet meer bedrijven op slot gezet. Je zou toch verwachten dat iedere dag controles worden uitgevoerd .
+1
J.v.G
@pietjepuk en hoe kunnen er 5 minder zijn? Je wordt binnen een week echt niet vrijgegeven. Tenzij er eigenlijk niks aan de hand is.
+7
Coen
@J.v.G , die linkse rakkers bij NVWA en RVO hebben deze zaak gigantisch opgeblazen, de linkse media (incl. Boerderij) heeft ook nog een buit in het zakje gedaan.
de hoef
@Coen en onze minister dan ,ze hadden nu wel eens precies kunnen zeggen wat ze nu precies gevonden hebben .het zal toch niet om die paar tweelingen gaan op 25 bedrijven ,
nee nu moeten we een week wachten op uitslag
precies eender met de mest ,hoop geblear ,niks veranderd nog
+9
Coen
@de hoef , Carola wordt ingefluisterd door die linkse rakkers van RVO en NVWA, dat is haar enigste informatiebron.

maar dat LTO direct gaat meehuilen met de wolven is nog het meest kwalijke, niet alleen nu maar ook al met de mestfraude.
+5
de hoef
@Coen een politiek antwoord had geweest ,we kunnen geen mededelingen doen tot dat het onderzoek is afgerond ,
maar niks, gelijk mee de botte bijl erop
Melkgoedvoorelk
@Coen eerstekamer.nl/bijlage/20170309/… zie blz 17 iets over freeriders...
Melkgoedvoorelk
@Melkgoedvoorelk De commissie roept bedrijven in alle schakels van de keten op om privaatrechtelijke
aansprakelijkheid in hun productketens te organiseren en te
implementeren. De wettelijke mogelijkheden zijn daarvoor beschikbaar1. In
contracten en inkoopvoorwaarden kunnen leveranciers en klanten met elkaar
afspraken maken over aansprakelijkheid, op grond waarvan ze elkaar aanspreken
op onwenselijke activiteiten. Deze ketenaansprakelijkheid kan bijdragen aan
het vertrouwen van de maatschappij in de kwaliteit en integriteit van het voedsel
en helpt om free riders uit te bannen.
MARTIJN G
@Coen Niet alleen linkse media. Ook de standaard klager op het prikbord. Feiten beoordelen blijft moeilijk voor vele.
J.v.G
@Coen vergeet Lto niet. Wigersma was gelukkig nog iets terughoudender.
Carola viel me het meest tegen!
+3
basbes
@Coen Ga zo door en iedereen is links. Wou je ook nog links gaan rijden?
+1
MARTIJN G
De minister valt mij zwaar tegen en moet nog veel leren. NVWA heeft blijkbaar niet geleerd van de fouten.
J.v.G
@MARTIJN G geleerd hebben ze dat je zo meer budget krijgt. 20.000.000
jerommeke
@MARTIJN G of ze, de nvwa willen niet leren!
christo
Triest
overstekend wild
Gaat ze dan ook meteen bekend maken dat er 100000 koeien voor niets geslacht zijn en we nodeloos ver onder het P plafond zijn gezakt
+1
Coen
@overstekend wild , vergeet niet dat door registratiefouten bij RVO inzake importdieren de gegevens verkeerd zijn geinterpreteerd.
+2
KOC1981
Allemaal even rustig ademhalen. tot eind volgende week geen conclusies trekken. nu al roepen dat het een scheet in een fles is, is ook wat kort door de bocht.
puntertje
Er zijn zoveel prikkers die ontkennen of bagatelliseren, dan weet een opsporingsdienst natuurlijk zeker dat er stront aan de knikker is.
Twentsch Land
@puntertje

Als jij nou vast bekend is er in ieder geval een begin 😉
Twentsch Land
@puntertje

Mag ook een fake bekentenis zijn 😉
+2
MARTIJN G
@puntertje Het is een illusie om te denken dat van de 18.000 veehouders niemand de wet overtreedt. Dit zal ook niemand ontkennen. Alle kikkers blijven niet in de kruiwagen. Om meteen te gaan schreeuwen dat het om grootschalige fraude gaat, gaat mij te ver. Daarvoor is meer onderzoek en openheid over de aart van de overtredingen nodig. Dit kun je met een selecte controle ronde van 1 dag niet bepalen.
jerommeke
@MARTIJN G maar dat is wel gebeurd Martijn! nrc handelsblad, de tv, iedereen roept van grootschalig en tonnen winst per bedrijf door fraude! Ja iedereen op zijn achterste benen! Zou ik/we ook doen als ze dat over bv KPN zouden schrijven?
adriaan33
@jerommeke folklore met en ruig randje
+1
overstekend wild
@MARTIJN G Het reductie plan heeft zo'n beetje tot het najaar staan wankelen en de gewonnen rechtzaken schade het vertrouwen in het trieste plan dat met kunst en vliegwerk wekelijks aangepast moest worden, alleen nog maar meer. Ik wil de fraude niet goed praten maar iedere veehouder zou er ziek van zijn als hij net weer een aantal courante dieren heeft weg gedaan en het reductie plan klapt. Ik denk dus dat het gebrek aan vertrouwen in ""de sector (NZO)" en vooral de overheid de fraude zeker in de hand gewerkt heeft
+1
basbes
De eerste beschikking die ik kreeg over mrt-apr 2017 ging nog uit van de lage boete tot het doelstellingsniveau en de hoge boete over de gve 's daar boven. Na een paar dagen kwam er een nieuwe beschikking: doelstellingsniveau niet gehaald: over alle gve 's boven de referentie de hoge boete. Het vermijden van dat omslagpunt (en dan gaat het om 0,5 of minder gve) zal veel ondernemers er toe hebben gebracht om de administratie te fixen. Er is ook geen enkel ander boetesysteem te bedenken waar het verschil tussen een beetje en net iets teveel zo draconisch uitpakt. Dus werkt het FRP fraude in de hand.
Frans1
@basbes Met daarbij het systeem van de telmaanden,of eigenlijk,door dat systeem
vofjagtenberg
@Frans1 Teldagen denk ik dat je bedoelt. Vooral als je verderop in de tweede maand kwam van elke periode. (vanaf de 15de ging het twee keer zo hard als je nog niet in je GVE’s gesneden had).
Pluto
Gaat de minister ook nog het e mail verkeer tussen de geblokkeerde bedrijven en ???????? ja wie eigenlijk zijn adviseur of lto medewerker de nmv man of rvo meewerker . Je kunt in de media wel vertellen dat je verbijsterd en wat al niet meer maar je maakt mij niet wijs dat ze er niks van wisten !!.
dijkstra uit w
@Pluto natuurlijk wisten ze dat, alleen niet hoe groot de fraude zou zijn. Het zou echter wel heel stom zijn dat enkele bestuurders zouden zeggen dat ze wisten wat er gaande was. Dan kun je direct wel opstappen. en dan?
puntertje
Houdt straks iedereen z'n mond als blijkt dat de fraude wel grootschalig is? Of blijven we schaapachtig naar anderen wijzen en daarmee ons bestaansrecht op het spel zetten?
Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat een minister, die helemaal geen hekel aan onze sector heeft, op basis van wat vage geruchten dit soort acties onderneemt.
We zullen zien, maar ik ben het vertrouwen in veel van mijn collega's al kwijt, dus het verbaast mij niet dat de publieke opinie zich tegen ons keert.
buorman
@puntertje
Volgens de voorpagina van nieuwe oogst, en ik citeer;
''bij enkele grote melkveebedrijven zouden meer dan vijftig melkkoeien zijn aangetroffen die onterecht te boek staan als vaarzen''
Dat zegt mss niks over de omvang op de totale mv houderij, maar ik kan me voorstellen dat je er dan gauw klaar mee bent
+1
pieta
@buorman Ik zou ook voorstellen om dat soort bedrijven goed aan te pakken. Wij hebben geen belang bij bedrijven die dit soort praktijken toepassen. Maar wel zorgen dat je de feiten op een rij hebt.
buorman
@pieta
Ben ik wel met je eens
Maar verplaats je nu eens in de minister;
Was er afgelopen week geen debat gepland?
Hou je het dan onder de pet, vertel je halve waarheden of speel je open kaart?
Meedelen dat er word gesjoemeld, en daarna normaal een debat voeren zal wel geen optie zijn.
En niet iedereen heeft de ambitie om buschauffeur te worden vanwege een paar bonnetjes
+1
pieta
@buorman Ik heb de exacte reactie van de minister niet gezien. Ik ken de feiten niet allemaal. En ik ken de belangen niet. Ook de belangen richting Brussel niet. Dus voor mij moeilijk inschatten hoe ze het beste had kunnen reageren. Misschien heeft ze wel gewoon voor de beste optie gekozen.
+2
Twentsch Land
@puntertje

Als blijkt !!

Nu al 45 na een week !! .... wat krijgen ze een drukke week voor de boeg om ergens bij die 7700 in de buurt te komen 🙃

Het zal me benieuwen ... er zal vast nog wel een en ander voor de dag komen maar de kans is reëel aanwezig dat het een storm in een glas water is.

Niet dat ik daarmee zeg dat het geheel niet ernstig is ...... maar het was beter geweest dat de minister afgelopen week na buiten had gebracht dat er fraude is gepleegd met tweelingen en dat komende weken onderzoek wordt gedaan naar de omvang.
storm
@Twentsch Land ben het volledig met je eens.
Kan me niet voorstellen dat het om grote aantallen melkveehouders zijn.
Je moet al aardig slim zijn om zo de zaak te bedonderen. Ik was er zelf niet opgekomen dus dat zegt iets over mij maar ik zou het ook niet durven.
Durfde niet eens een Megastal te bouwen en vervolgens een halflege stal te hebben.
dwers
@storm zo de boel bedonderen zou ik ook niet aandurven, hoe vaak ze mij al niet om de kop gezeurd hebben om mest te leveren op papier ik begin er niet aan, eerlijkheid duurt het langst.
puntertje
@dwers Maar dwers toch, dan verlaag je de efficientie van je collega's die de KLW zo strak omarmen. En die vinden dat ze daarmee juist naar de samenleving aan kunen tonen hoe geweldig ze bezig zijn. Foei, door niet mee te werken met die constructie bezoedel je de sector.😁
dwers
@puntertje Sorry, maar als je het bekijkt is het ook wel logisch dat Schouten de pilot met KLW afschiet.
We moeten weer wat meer van "op papier " naar de praktijk dus grondgebonden .
+1
buorman
@dwers

Vanmiddag Sjoerd Galama nog gehoord in ''it nijsfoarum''?
omropfryslan.nl/utstjoering/…
even naar nijsfoarum scrollen en dan vanaf ong 14.50 min
Helaas voor de niet Friezen, wel in het Frysk
+1
dwers
@buorman ja ik heb het gehoord, hij praat fraude niet goed maar vond ook dat we veel te ver zijn doorgeschoten in regels.
Hij was ook voor aantal gve per HA.
+1
Coen
@dwers , maar ook: wij zijn volledig doorgeschoten in de regelgeving, derogatie legt ons volledig aan de ketting en de toon van de eigen cooperaties is ver onder de maat.
de hoef
Quote Reactie van @dwers:
hebben om mest te leveren op papier

is da ook al fraude in friesland,
+1
dwers
@de hoef schijnbaar niet , ik moet er alleen nog even aan wennen
.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw en fraude geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN