Het begin van een handelsoorlog tussen de VS en China?

Aan de vooravond van zijn bezoek aan het World Economic Forum in Davos, de hoogmis van het globalisme, gaf de anti-globalist Trump een schot voor de boeg. Eerder deze week maakte hij bekend dat Amerika belasting gaat heffen op geïmporteerde (lees: Chinese) zonnepanelen en (Zuid-Koreaanse) wasmachines. Met name het importtarief op zonnepanelen (30 procent) springt in het oog.
Tijdens de verkiezingscampagne uitte Trump geregeld kritiek op het handelsbeleid van China. De Chinezen vormen met hun subsidies voor staatsbedrijven oneerlijk concurrentie voor de Amerikaanse industrie, aldus de president.
Jarenlange lobby
Ondanks de retoriek nam Trump in zijn eerste jaar geen maatregelen tegen Peking, maar daar is nu verandering ingekomen. Kan dit het startschot zijn van een handelsoorlog met China? En is het wel verstandig?
De maatregel komt na een jarenlange lobby van Suniva en SolarWorld, twee bedrijven die zonnepanelen produceren in de VS en die door Chinese concurrentie in de problemen zijn gekomen.
De ironie wil dat Suniva grotendeels in handen is van een Chinese investeerder en SolarWorld is een Duits bedrijf. Je kunt je afvragen: so what? Wat maakt het uit dat deze bedrijven in buitenlandse handen zijn, zolang de maatregel banen oplevert in de VS?
Maar levert het ook banen op? Allereerst, de twee bedrijven hebben enkele duizenden werknemers in dienst, een aantal dat de afgelopen jaren geleidelijk is afgenomen door automatisering.
De vraag is of importtarieven die trend zullen omdraaien. In 2012 had Obama ook al importtarieven ingevoerd op zonnepanelen. De maatregel had nul effect. Sterker nog, de dominantie van China op de zonnepanelenmarkt versnelde juist als gevolg van de importtarieven (lees ook dit inzichtelijke stuk).
Een kostbare fout
Tal van andere Amerikaanse bedrijven die zich bezighouden met zonne-energie, zijn helemaal niet blij met Trumps maatregel. Zonne-energie is een van de snelst groeiende industrieën in de Verenigde Staten.
Er zijn tegenwoordig twee keer zoveel banen (374.000) in de sector dan de gas-, olie- en kolenindustrie bij elkaar (187.000). De productie van zonnepanelen is maar een klein gedeelte van die banen (14 procent), een aandeel dat door automatisering afneemt.
De meeste werkgelegenheid zit in de arbeidsintensieve installatie en onderhoud van zonnepanelen, banen die onmogelijk geëxporteerd kunnen worden naar het buitenland.
Amerikaanse installatie- en onderhoudsbedrijven zijn bang dat de importtarieven hun banen gaat kosten, omdat zonnepanelen duurder worden en consumenten minder geneigd zijn over te stappen op zonne-energie. Analisten voorspellen dan ook dat Trump een kostbare fout heeft gemaakt.
 Het begin van een handelsoorlog tussen de VS en China? (nos.nl)

Aan de vooravond van zijn bezoek aan het World Economic Forum in Davos, de hoogmis van het globalisme, gaf de anti-globalist Trump een schot voor de boeg.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden onderhoud , automatisering , china , amerika , belasting , zonnepanelen , zonneenergie , werknemers , 2012 en installatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!