Het Franse melkquotum.

Er zijn in Frankrijk het laatste jaar wat interessante ontwikkelingen wat betreft het melkquotum. Dit systeem is niet fraude gevoelig, goedkoop en heeft leuke mogelijkheden voor uitbreiding.We hebben hier dus een A, B en C quotum. A is 90% en word betaalt volgens de basisprijs. B is 10 % en word betaald volgens de wereldmarkt prijs van de betreffende maand. C is de melk die aan het eind van het jaar over het quotum gemolken word en de prijs daarvoor is ongeveer 6 cent.Het jaarquotum word in 12 gelijke delen opgedeeld zodat je voor iedere maand je basisquotum heb.Verder kan iedere individuele melkveehouder maandelijks online wat heen en weer schuiven om dit voor hem zo gunstig mogelijk te maken.

Nu de groei mogelijkheden: in de maanden augustus, september en oktober is er jaarlijks in Frankrijk te weinig melk,wat er op neer komt dat deze maanden onbeperkt gemolken mag worden, alles word A betaald en de liters die je dan over je maandelijkse quotum heen melkt die krijg je bij het jaarlijkse quotum opgeteld. Gratis en voor niks!

Verder is er de mogelijkheid om een ontwikkelingsplan in te dienen en met dit plan kan jaarlijks 50000 liter extra quotum verkregen worden. Dit moet wel betaald worden en kost 3,5 cent per liter.

Deel dit topic

Reacties

jan.1
In de praktijk valt het niet mee,alleen jonge boeren worden geholpen.
casev
@jan.1 en wie zijn de winnaars op "onze" vrije markt?
+1
jan.1
Quote Reactie van @casev:
en wie zijn de winnaars op "onze" vrije markt?

Onze vrije markt bestaat niet,daar hebben we te veel regels voor.Maar beetje rustig blijft door boeren en op z,n tijd aanpassen heeft niet zo veel te verliezen.
de Thijs
Leuk voor die Fransen.. Maar wat zou er dan volgens jou de basis voor het A quotum in Nederland moeten zijn.. ik denk de melkontvangst van 2 juli.. maar de doorknallers zullen wel weer moeten worden beloond.
labella
@de Thijsdoe de datum van vandaag maar komt mij veel beter uit
putjesschepper
Het feit blijft dat dit systeem fraudegevoelig blijft
stefan56breizh
@aldert Welke melkfabriek is dit? Heb hier nog niks gehoord.
aldert
@stefan56breizh dit is bij Sodiaal,Auvergne-Limousin.
+1
pieter p
Quote Reactie van @stefan56breizh:
Heb hier nog niks gehoord.

Nu vraag ik me af hoe lang woon je in Frankrijk, dit systeem wordt door Sodiaal en 1 of 2 kleinere fabrieken gedaan.
Dit systeem gaan ze in de toekomst niet volhouden, ze hebben nu al de spelregels veranderd terwijl het spel allang aan de gang was.
Toen dit systeem was voorgesteld tegen het eind van de qwota was je oude referentie 90% A en 10% B, alles wat je bij kocht werd automatisch B. Die regel is alweer veranderd, Sodiaal is nu in de media gekomen door de winst niet meer uit te betalen naar zijn leden toe. Er is een holding ontstaan die niet meer in de coop zit en waar alle winst naar toegaat en die hoeft dan niet naar de leden, voor de leden blijft iets over wat naar de coop gaat en zo op papier toch alle winst naar de leden gaat Het is jammer dat men in Nederland niet zoveel mensen frans kennen want in deze reportage wordt het goed uitgelegd wat er in Frankrijk mis is met de zuivelindustrie. Toen er gevraagd werd meerdere malen aan de directeur van Sodiaal waar die winst heen ging struikelde hij meedere keren over zijn woorden en kon geen antwoordt geven

stefan56breizh
@pieter p Wij zitten hier sinds november 2013. En wij leveren aan Lactalis.
Wij moesten in 2017 een contract ondertekenen bij Lactalis. (staat ook van alles in waar je bedenkingen bij hebt)
Ik wist wel dat Sodiaal dat systeem heeft, maar ik wist niet over welke fabriek aldert het had.
casev
Aldert. Hoe werkt dit in frankrijk voor mensen die zelf hun melk verwerken (kaas) en vermarkten? Hebben die nergens mee te maken?
aldert
@casev Dit is een fabrieksquotum,dus mensen die zelf kaas maken hebben hier niks mee te maken
wotan2
Wat ik ervan begrepen heb van kennissen in Frankrijk (overigens geen melkveehouders); dat er ook min of meer een leveringsplicht is. Weet je daar het fijne van?
aldert
@wotan2 Wij hebben een contract voor 5 jaar,maar ik denk dat wanneer je geen melk meer mag leveren, omdat bijv. het celgetal te hoog is,het hele contract de prullenbak in kan.
wotan2
@aldert ik zal ff door vertellen; bij de kennissen in de buurt zat een melkveehouder die het tijd vond worden om bij een andere vrouw te gaan wonen. Zijn vrouw bleef op de boerderij achter met al het werk en wilde eigenlijk stoppen maar "mocht niet" van de melkfabriek. Ze is na een half jaar uiteindelijk wel gestopt, ik denk dat ze een bepaalde tijd moest volmaken, of boete betalen.
pieter p
Quote Reactie van @aldert:
,het hele contract de prullenbak in kan.

Ik weet niet of je je contract goed gelezen hebt, maar er staan een heleboel kleine lettertjes in die niet in het voordeel is voor de boer zijn. Contract zo de prullenbak in voor iets te hoog celgetal, ik denk het niet. Sodiaal heeft je gewoon bij de b@..en en bij het geringste wordt er een kwart slag gedraaid door Sodiaal.
pieter p
Quote Reactie van @wotan2:
Weet je daar het fijne van?

Als je eerder stopt dan in het contract staat staan meerdere boetes op, de laatste regel staat nog eens dat alle boets nog verdubbeld kunnen worden. Gewoon melk contract is 5 jaar en een biomelk contract 7 jaar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frankrijk , melkquotum en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0