Fraudesignalen overschaduwen goede fosfaatcijfers melkveehouderij

Ruim 10% van de melkveehouders die hier aan meedoen is wel veel, dat belooft wat met de nieuwe kringloopwijzer pilot....




Meer cijfers: cbs.nl/nl-nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
De stekker is al weer uit de pilot getrokken: melkvee.nl/economie/nieuws/…-
+3
George
Quote Reactie van @Grasbaal:
De stekker is al weer uit de pilot getrokken: melkvee.nl/economie/nieuws/

Jow , mooi ding. Prullenbak in en nooit meer over hebben. Nu ist klaar. RFC deze onzin ook schrabben. Klaar KLW Hig.
+1
Magdeburg
De melk weigeren van de betroffen bedrijven, dan is de dreigende Stand stil ook van de baan!
De verwerkende industrie heeft hiermee ook een handvat de fraudeurs er uit te werken
Maar het zal wel bij pappen en nat houden blijven!
Wimblij
Deze bedrijven 10 %extra korten op fosfaatrechten!
Magdeburg
@Wimblij de rotte appels moeten er gewoon uit gewerkt worden!
Dit is fraude, moet heel hard bestraft worden.
+2
MARTIJN G
Magdeburg, nieuw op het prikbord en meteen het hoogste woord. Ga lekker bomen knuffelen met je vriendjes van wakker dier
+1
Magdeburg
@MARTIJN G je zult wel bij de fraudeurs horen!
Wakker dier niet mijn ding
+3
Doktor Tinus
@MARTIJN G
Wees blij met nieuwe forumgebruikers.... Ben zelf vooral ook een meelezer, en van zulke reacties krijg ik echt de kriebels.... Start anders een app groepje met mensen waar je alleen mee wilt discussiëren.
+2
Magdeburg
@Doktor Tinus dit is een uitgesproken kans om deze mooie sector vrij te krijgen van fraudeurs.
Dat zou de sector alleen maar goed doen.
Hard aanpakken die fraudeurs die alle wegen aanpakken om maar zo veel mogelijk te kunnen melken, gewin halen over de rug van anderen!
+1
robbies
@MARTIJN G Constructief meepraten is ook niet jouw sterkste eigenschap, dus wat dat betreft mag Magdeburg hier ook gewoon een mening hebben
+1
pieta
@robbies Magdeburg zit zelf niet in de sector. Kun je lezen in zijn reactie. Verder vind ik ook dat fraudeurs gewoon aangepakt moeten worden.
+1
Magdeburg
@pieta of ik uit de sector kom is voor jou een vraag en mij een weet!
Vind het erg jammer dat de sector weer een negatief in de media komt.
Net weer op NPO journaal,deze mooie sector zn goede naam wordt kapot gemaak, en daar kan alleen de sector wat aan doen !
En ben zeker geen wakker dier voorstander !
+1
pieta
@Magdeburg Volgens mij zit je in het buitenland. Voor de rest maakt het mij niet uit. Maar je schreef zelf deze sector. En dan concludeer ik dat je er zelf niet bijhoort. De reden er van daar moest ik nog naar gissen. Maar in een andere reactie begon over in NL en toen bedacht ik me dat je waarschijnlijk in het buitenland zit. 😁
Magdeburg
@pieta heb je goed gelezen, wel in de sector maar niet in Nederland !
Zoals al gezegd, ik vind het jammer dat de goede naam van de melkvee houderij zo kapot wordt gemaakt!
De Nederlandse melkvee houderij staat wereld wijd heel erg hoog aangeschreven, en daar moeten we voor zorgen dat dat zo blijft!
Als normale burger ga je toch denken dat het alleen maar list en bedrog is in de melkvee sector, een ieder die dat niet duidelijk is hoort niet in deze mooie sector thuis!
robbies
@pieta jij vindt ook dat je recht op het KLW-voordeel, terwijl wij hier inmiddels al behoorlijk wat dagdelen hebben gediscussieerd over de frauduleusheid van dat systeem. Jij moet inmiddels toch ook wel doorhebben dat sommige collega's niet de efficiëntie nastreven, maar gewoon hun veestapel willen maximaliseren en daartoe elke beïnvloeding gebruiken om het gewenste resultaat te krijgen. Op basis daarvan moet je toch geen extra fosfaatruimte toe willen staan?
+1
pieta
@robbies Ik ben vooral voor evenwichtsbemesting. Qua fosfaatrechten benutting ben ik voorzichtiger en zeker voorstander van een maximum voordeel. Bij mij lopen de fosfaattoestanden achteruit, de gehalten in de graskuilen dalen jaarlijks en de enige reden is dat ik mijn grond niet op fosfaatniveau mag bemesten. De enige oplossing voor nu is fosfaatrijker gaan voeren met TGC/raap ed. Mijn voorkeur gaat sterk uit naar bedrijfsspecifieke bemsting waarbij je een deel van kunstmest gebruiksnorm in kunt ruilen voor eigen dierlijke mest. Lekker circulair.
sorry
+1
diezel
Quote Reactie van @sorry:
willy is ook al verbijsterd

Willy erkend de grootschaligheid van de I&R-fraude.
De Rabo begint zich er ook al (openlijk) mee te bemoeien.....
.... dan is er dus echt stront aan de knikker.... 😞
+1
pietjepuk
Is fraude bewezen gelijk dagplafon fosfaatrechten opleggen. Kunnen ze gelijk met de billen blood of vee verkopen of fosfaatrechten kopen.
Timpie
Ik keur fraude zeker niet goed. Maar Als je het mij vraagt zijn de derogatieonderhandelingen mislukt en is mevr. Schouten vandaag een mediaoffensief begonnen om ons een reden aan te praten waarom we geen derogatie zouden krijgen
+3
JanCees
Wel opvallend dat iedereen het over I&R fraude heeft en weinig mensen kijken naar hoeveel koeien er nu zijn geruimd en of dat genoeg is geweest.
Als je de verschillende cijfers op een rij zet en alleen de melkveehouderij neemt in P productie dan zit de melkveehouderij 2,3 miljoen kg onder het fosfaatplafond bij 42 kg P per koe dan zouden er ruim 54.000 te veel koeien zijn geslacht.
Als je de gehele fosfaatonderschrijding over alle sectoren neemt dan zit je op ruim 70.000 en als je de te hoge P referentie compenseert dan zo je zelfs richt 100.000 onnodig geslachte koeien komen.

Dood is dood maar onnodig minstens 54.000 koeien doodmaken en mogelijk veel meer das wel raar verhaal er zal vast wel weer een politiek correcte draai aan worden gegeven
KuikenenKoe
@JanCees
soms zijn cijfers gewillig en dat is soms dan weer een geluk als het soms beter uitkomt
josl
@JanCees ja jc. Geweldige reductie voerspoor. Dit jaar 5 miljoen kg fosfaat onder het plafond voorspel ik. Hadden we die reductie in 14 en 15 vanuit de sector onszelf opgelegd gekregen waren we niet door het plafond gegaan.Nu krijgen we hem niet benut dankzij slopen KLW.
Evt volgend jaar de norm aanpassen, dan kan er weer een koetje per boer bij zonder rechten te kopen.
Maar dan moeten we de prikkel van fosfaatefficiëncy erin kunnen houden met een taakstelling op bedrijfsniveau.
Ondertussen doen Grashoff en de NvwA hun best om de derogatie te verknallen. Praten we straks niet meer over fosfaatplafond maar over stikstofoverschot. Uit mest.
Coen
@josl , trek als (Z)LTO die grote broek nu eens uit en ga constructief lobbyen voor de huidige melkveehouderij zonder al die technocratische gedrochten.
puntertje
@josl Het blijven mensen die alleen door trechters kunnen kijken daar bij de ZLTO.
robbies
@josl niet heel sportief Jos. De NVWA neemt draconische maatregelen omdat de sector met een plan kwam wat niet te handhaven viel met de bestaande I&R en dat voerspoor is alleen theoretisch een succes. In welke mate heeft Nevedi grip op de bijproductjongens? Links en rechts hoor ik al problemen met fosfaattekort, dus een kwestie van tijd voordat buitenlandse voerbedrijven aan marktaandeel winnen. Zie je ook in de varkenshouderij. Dat als succes aanwijzen is wachten op de volgende onvolkomenheid.

De sector zou het zelf wel regelen, dus nu wild om je heen slaan naar politiek en NVWA is niet alleen een blijk van bestuurlijke incompetentie, maar eigenlijk een beetje zielig
+1
J.v.G
@JanCees Heb jij enig idee hoe het kan dat we afgelopen jaar met een hoog aantal zijn begonnen met reduceren en het jaar eindigden met 4 procent minder dan 7-2015
en hierdoor onder het fosfaat plafond zijn gekomen? Ik snap er niks van en heb ook nog nooit een onderbouwde berekening gezien! Mijn gevoel zegt dat de 8,3%reductie volledig onnodig is voor het fosfaatplafond! Heb jij enig inzicht in hoe dat berekend is?
JanCees
@J.v.G jij hebt gelijk alleen die 8,3 die is nodig om ruimte te maken voor knelgevallen en als de Kringloopwijzer wel was doorgegaan dan was daar de extra ruimte voor nodig geweest voor de zogenaamde efficiente bedrijven of te wel verschuiving van grondgebonden naar intensief
+2
slagroomvla
@JanCees Hou het een beetje geloofwaardig, 8,3% voor knelgevallen? En hoezo korting voor de kringloopwijzer? de 8,3% gaat over de uitgifte van fosfaatrechten, dat is heel iets anders. Wel weer lekker stemmingmakerij, en intensief en extensief tegen elkaar opzetten, kun jij goed "opiniemaker"!
JanCees
@slagroomvla Is geen stemmingmakerij als je nu al ruim 2,3 mijoen kg P onder het melkveeplafond zit waar is die 8,3% korting dan nog wel voor nodig denk je? Even kijken naar de argumentatie die er eerder onder is gezet door voorheen EZ
slagroomvla
@JanCees Waar is 10% afroming bij handel voor nodig?? Dat is een veel betere vraag!
Ik neem aan dat wanneer alle fosfaatrechten zijn uitgegeven inclusief nu bestaande knelgevallenregeling, dat dan pas bekend is hoeveel kg p totaal er 'over' is binnen melkveeplafond.
Dat gaat dan ook in de fosfaatbank, het toverwoord voor steeds minder melkvee en steeds kneedbaardere melkveehouders die daar van afhankelijk zijn.

Als we straks zonder derogatie zitten zijn we de fosfaatrechten zo vergeten, we zien wel waar het schip strandt.
Braboboer
Quote Reactie van @slagroomvla:
Als we straks zonder derogatie zitten zijn we de fosfaatrechten zo vergeten, we zien wel waar het schip strandt.

Geloof jij dat als derogatie niet door gaat het fosfaatrechtenstelsel vervalt dan?
slagroomvla
@Braboboer Nee, geloof jij dat de rechten zonder derogatie nog enige waarde hebben?
Braboboer
@slagroomvla Zonder derogatie zal de drang om te groeien en fosfaatrechten aan te kopen wel minder zijn, maar als je ziet wat voor een idiote bedragen er nu al betaald worden geloof ik niet dat ze niets meer waard zouden zijn bij verlies van derogatie. Hier in dit land wil men tenslotte tegen iedere prijs meer koeien melken
JanCees
@slagroomvla die 10% afroming en de 8,3% wie hebben daar nu eigenlijke belang bij denk je?
Wie wil er minder melk op de dam?
Wie is er dus gebaat bij korting?
De melkveehouder niet lijkt me
+2
pieta
@JanCees Volgens @Boerderie is de 10% korting nodig om de fosfaatrechten in Brussel geaccepteerd te hebben. Ik heb het gevoel dat jij het enorm naar RFC toe wil schuiven (de zwarte piet).
+1
Boerderie
@pieta De 10% Misschien niet op zich, maar er was wel een extra doel nodig. Hoe dat wordt ingericht had (denk ik) ook op andere wijzes gekund. Maar dit is een aanname, was zelf niet bij die gesprekken dus geen idee wat de reden is het zo in te richten...
pieta
@Boerderie Ik meende pas nog dat je het wat anders beweerde. 😁 Zal ik wel weer net als bij de grondgebondenheid verkeerd begrepen hebben.
+2
Boerderie
@pieta ik ben bij een overleg op het ministerie geweest over de fosfaatrechten en dat ging vooral hoe de afroming waarschijnlijk wordt ingevuld, en wat andere zaken. Dat de 10% afroming er komt en hoe/waarom daar voor gekozen is was ik niet bij. Maar heb ik weer globaal vernomen van anderen die die daar bij waren. Ik ben zelf ook een tijdje uit de belangenbehartiging geweest, voor als je echt goed hebt opgelet.

Maar blijkbaar is jouw enige doel om anderen te 'pakken' op hun woorden, in plaats van dat je even vraagt 'hoe zat dat nou dan'. Dan ben ik snel uitgesproken met je, goed dat ik dat nu weet.
pieta
@Boerderie Als je altijd meent dat je "gepakt" wordt op je woorden dan kun je dat ook opvatten als iemand die leest wat je schrijft. Ik heb laatst geschreven dat ze wat mij betreft nu bijvoorbeeld 2 jaar kunnen korten om een fosfaatbank/potje te vullen met rechten om wat leuke dingen mee te doen. Daarna konden ze wat mij betreft daar wel mee stoppen, potje gevuld en ieder zijn eigen rechten en stoppen met korten. Ik dacht in 1e instantie ook dat de 10% korting er in zat omdat ze op 1 januari 2017 rechten uit wilden delen en het aantal zou boven het plafond komen. Om onder het plafond te komen werd op de eerste hoeveelheid handel gekort, vervolgens zou op 1 juli 2017 bekeken worden hoeveel korting per 1 januari 2018 nodig was om onder het plafond te komen. Daarna werd er nog wat gesproken over een fosfaatbank. Mijn gedachte is altijd geweest en nu eigenlijk weer dus dat die 10% handelskorting gewoon snel vd baan moet en ook mag. De vorige keer schreef jij toch volgens mij dat eea nodig was om het in Brussel (fosfaatrechten) goedgekeurd te krijgen/houden. Tevens mocht ik van jou wel een (ellenlange) tekst gaan lezen hoe eea in elkaar stak. Vandaar mijn directe opmerking hierover.
JanCees
@pieta Brussel heeft gezegd hou je aan het fosfaatplafond. Daar zit melkveehouderij nu 2,3 miljoen kg onder . Toch komt er 8,3% korting bij de niet grondgebonden bedrijven,niet groeiers.
Dat zal nog eens circa 3 a 4 miljoen kg zijn. En dan de 10% afroming bij handel.
Dat wordt allemaal bij elkaar een behoorlijke krimp. Wat denk je dat dit gaat betekenen voor de vaste kosten per liter melk?
Boerderie
@JanCees er komen ook weer rechten op de markt voor fosfaat wat vorig jaar niet benut is door stoppers óf in de stoppersregeling óf die op een ander moment de koeien eruit gedaan hebben. Dus die 2,3 miljoen kg fosfaat zegt niet zoveel. Zeker wanneer de rechter anders beslist had, had het er weer anders uit gezien...
JanCees
@Boerderie totale onderschrijding over alle sectoren heen circa 7 a 8 miljoen kg heel veel stoppers daarvan zijn de kg P al lang in gebruik er is veel handel gedaan tot maart 2017 toen dat nog kon
+1
pieta
@JanCees Ik kan die grote getallen en aannames niet allemaal precies volgen. Wat ik wel weet is dat als ze nu de fosfaatrechten uitdelen op niveau vh fosfaatplafond dat de handelskorting eigenlijk per direct afgeschaft kan worden. Het vormen van die potjes met rechten waar wat bureaucraten over gaan beslissen ben ik geen voorstander.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Het vormen van die potjes met rechten waar wat bureaucraten over gaan beslissen ben ik geen voorstander.

De sector heeft niets meer te willen, dat heeft K.Romijn en meeloper P.Boer met hun organisaties verprutst. En ik wordt door "collega s"als een sukkel uitgemaakt, dat ik in deze heren en hun organisaties eerst ook nog vertrouwen in had. Wat ik ze vooral kwalijk neem is ,dat ze niet met een fatsoenlijke overgangsregeling kwamen voor onomkeerbare investeringen,zeker voor latente ruimte ,wat ze propageerden. (grondgebonden groei).
Slechter als een paar jaar "zelfregulering "door de sector kan bijna niet
J.v.G
@JanCees Ik val dan zogenaamd onder intensief en word 8,3% gekort. Extensief niet. Dus hoe zie je de verschuiving van ext naar intensief dan voor je?
Je verwacht dus een vele malen royalere knelgevallen regeling dan aangegeven?
+2
Bekkink
@J.v.G ik denk dat de ambtenaren een dubbele agenda hebben en dat de melkveehouderij in nederland word gesaneerd
JanCees
@Bekkink geen dubbelle agenda maar transparant genoeg lijkt me
Bekkink
@JanCees komt sommigen wel goed uit dat er meestal een week voor een belangrijk overleg een lijk uit de kast komt....een geregiseerd lijk...
JanCees
@J.v.G Hoeveel procedures en bezwaren gaan er komen denk je?
J.v.G
@JanCees 10.000 misschien! Geen idee!
+1
delavalboer
@JanCees Precies ....en daar heeft niemand het over.
Op de dag dat dit nieuws naar buiten kwam dat we ver onder het plafond zaten toen kwam het nieuws van de fraude. Ik geloof niet in dit toeval. Maarja het is natuurlijk moeilijk om te verkopen dat er teveel koeien zijn omgebracht vooral in een land waar de burger 70.000 neer telt voor een hermientje. Ik vind ook dat de zogenaamde belangorganisaties hier ook veel meer aandacht aan moeten geven. Ze lijken alleen maar te trappen naar de boer en dit soort positieve geluiden naar buiten brengen heeft voor hen geen prioriteit.. ..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0